Dodaj do ulubionych

Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę!!

20.05.07, 21:54
Miejski Konserwator Zabytków powiedział:Losu macem w toruńskiego kirkutu nie
znam.Wiem tylko,że faktycznie tablica JUliana Nowickiego ma swoją drugą
zapisaną stronę.
www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrArticle=66017&NrIssue=502&NrSection=1&IdTag=23
8
Obserwuj wątek
    • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 20.05.07, 21:59
      W końcu jest oficjalne stanowisko,a nie plotki krążące po mieściejesli macew
      nie w składach toruńskich muzealników,to gdzie są?,a macewą,która posłuzyła w
      PRL jako tablica pamiątkowa też coś powinno się postanowić i zlalezść godne dla
      niej miejsce.

• vitalia Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 20.05.07, 22:10
        Położony między ulicami Antczaka, Pułaskiego i Konopackich cmentarz żydowski
        splantowano w 1975 roku. Dziś nie ma tu nawet tablicy pamiątkowej...........

Wstyd to dla Torunia !!!
        • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 20.05.07, 22:21
          vitalia napisała:

> Położony między ulicami Antczaka, Pułaskiego i Konopackich cmentarz żydowski
          > splantowano w 1975 roku. Dziś nie ma tu nawet tablicy pamiątkowej...........
          >
          > Wstyd to dla Torunia !!!

Wstyd i to ogomny.
          Sama tablica,która wg P.Narebskiego jest opisana na odwrotnej stronie jest w
          wykonana z czarnego,chyba szwedzkiego granitu,wysoka na około 1m i trochę
          węższa.
          a może jest to macewa z samego grobu rabina Cwi Hirsh Kalishera??
          • tryg.sk Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 21.05.07, 13:28
            Na terenie tego cmentarza w 2000 roku odbyl się performance upamiętniający to
            miejsce.
      • wybi0rczybolekk Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 02.06.07, 13:25
        Przecierz nie ma godniejszego miejsca w Toruniu jak właśnie tablica nowickiego
        i właśnie w tym miejscu przy ul. Jana Pawła II /nomen omen/, tak wygodnym dla
        pielgrzymek 1-szo majowych sierot po prl i pzpr, a moze i kpzr i nkwd !
        A przy okazji należy obserwować kto pielgrzymuje i już duzo wiadomo ..........
    • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 20:31
      antykiecaj napisał:

> Wstyd i hańba !
      > Co na to zaciekli, wieloletni wielbiciele tego pijaczka ?

Powinna zapaśc w końcu jakaś konkretna decyzja,to niedopuszczalne,aby zachowano
      stan dotychczasowy z tablicą J.Nowickiego,która wg Konserwatora ma opisaną
      drugą stronę,a jego słowa wskazują,że to macewa z toruńskiego kirkutu.

Tu link o kirkucie.
      www.kirkuty.xip.pl/torun.htm
      W ub.r. wiosną zrobiłem zdj. z nową tablica,ale już wczesną wiosną tego roku
      jej nie było,ktoś ją usunął,jak jest teraz, nie wiem?pewnie zajrzę niedługo w
      rejon kirkutu,to się przekonam.

Jest tu wzmianka o domu przedpogrzebowym.Z reguły były one umiejscowione tuż
      obok kirkutu,a w związku z tym mam pytanie,czy budynki przylegające
      bezpośrednio do cmentarza,a leżące tuż przy rogu ulicy Atczaka-Pułaskiego nie
      stanowiły owego kompleksy domu przedpogrzebowego.
      Gdyby tak było,można by było w tych budynkach umiescić izbę pamięci/muzeum/
      toruńskich Żydów,pewnie wtedy wandale nie niszczyliby ciagle odnawianych
      tabliczek lub nowej tablicy z prawdziwego zdarzenia.
      • gumka7 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 20:59
        kdesw napisał:

a w związku z tym mam pytanie,czy budynki przylegające
        > bezpośrednio do cmentarza,a leżące tuż przy rogu ulicy Antczaka-Pułaskiego nie
        > stanowiły owego kompleksy domu przedpogrzebowego.

Gdy był to róg ulic Lampego i Pułaskiego tą posesję zajmował kamieniarz
        nazwiskiem Przeperski /Leszek/.
        • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 21:43
          gumka7 napisał:

> Gdy był to róg ulic Lampego i Pułaskiego tą posesję zajmował kamieniarz
          > nazwiskiem Przeperski /Leszek/.

hmm,nie jestem tak biegły w dziejach Torunia,Lampego chyba nie mam w spisie
          ulic,chyba przemianowano ją na Pułaskiego?,wówczas myslimy o tym samym
          miejscu,na rogu jest dom mieszkalny,a dalej wzdłuż Antczaka,są jakieś magazyny
          parterowe,może to ,to miejsce o którym piszesz.Jak wspomniałem nie jestem aż
          tak biegły w historii Torunia,może ów Dom przedpogrzebowy był zlokalizowany w
          innym miejscu cmentarza i został zniszczony?, z tego co słyszałem wg judaizmu
          obowiązywały pewne reguły dot. pochówków,otóż musiały być zachowane pewne
          odległości kirkutu od sąsiadujących domostw,a ten kompleks przylega
          bespośredno do kikutu i jest oddzielony tylko murem,co mogłoby wskazywać na
          jego przeznaczenie.Tak jest np w Olsztynie,gdzie dom przedpogrzebowy przylega
          do kirkutu,obecnie gospodaruje nim Stow. "Borussia",które chce w nim otworzyć
          miejsce pamięci Żydów olsztyńskich,sam dom jest zabytkiem i został
          zaprojektowany przez znanego architekta Mendelhsona.

Kirkut w Olsztynie ,byłem w ub.roku,może w tym tez będę to zajrze jak wygląda.
          Podobne problemy do toruńskiego kirkutu.
          www.forum-znak.org.pl/index.php?t=wydarzenia&id=4378
          • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 21:50
            Co do macew z toruńskiego kirkutu,to gdzieś wyczytałem,że toruński kirkut jako
            jeden z nielicznych na Pomorzu przetrwał wojnę i były na nim macewy,a cała
            dewastacja poszła w okresie powojennym,przykre,może dowiemy się co zrobiono z
            ocalałymi macewami z toruńskiego kirkutu,o jednej już wiemy,to zakryta strona
            tablicy J.Nowickiego,nie może tak być.
          • vauban Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 21:51
            Dawna ulica Przy Rzeźni, potem A. Lampego, to dzisiejsza ul. A. Antczaka.
            • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 21:53
              no to by się zgadzało,no pamiętam była Lampego.
              • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 22:00
                Na mój nos,tak mi się zdaje,ze to nie tylko brak dobrej woli,ale i coś
                więcej,skoro tabl. Nowickiego jest z czarnego granitu,a jest to macewa,to
                musiała być umieszczona na grobie znacznej osoby,bo nie kazdego stac było
                wówczas na czarny szwedzki granit,może więc jest macewą rabina Cwi Hirsh
                Kaliszera,który dał podwaliny pod powstanie syjonizmu i zakładał pierwsze
                kibuce w dawnej palestynie,nie dziwota,że co dla niektórych współczesnych mogło
                to być i jest czerwoną płachtą na bycze ślipia.
            • kdesw Re: Bet Tahara czyli "dom oczyszczenia" 23.05.07, 00:04
              Czynnosci pogrzebowe wykonuje się przewaznie na cmentarzu w specjalnym budynku
              zwanym Bet Tahara...
              www.beisolam.jewish.org.pl/pl-d/index-pl.php

a tu ogólnie o kirkucie
              pl.wikipedia.org/wiki/Kirkut

• kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 22.05.07, 22:17
      kdesw napisał:

> Miejski Konserwator Zabytków powiedział:Losu macem w toruńskiego kirkutu nie
      > znam.Wiem tylko,że faktycznie tablica JUliana Nowickiego ma swoją drugą
      > zapisaną stronę.
      > www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrArticle=66017&NrIssue=502&NrSection=1&IdTag=23a
      > 8

Toruń stolicą ESK 2016r.,hm ciekawe.
      • gumka7 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 23.05.07, 07:56
        tablica może pochodzić także z cmentarza poewangielickiego albo wręcz z każdego
        cmentarza, więc może za wcześnie przesądzać treść napisu na drugiej stronie.
        Rzeczą normalną jest, że usuwa się nagrobki z miejsc nieopłaconych. Pamiętam w
        początkach lat siedemdziesiątych z RFN importowano duże ilości tablic napisowych
        z rozebranych nagrobków / ale to już inne czasy/.
        • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 23.05.07, 08:39
          gumka7 napisał:

> tablica może pochodzić także z cmentarza poewangielickiego albo wręcz z
          każdego
          > cmentarza, więc może za wcześnie przesądzać treść napisu na drugiej stronie.
          > Rzeczą normalną jest, że usuwa się nagrobki z miejsc nieopłaconych. Pamiętam w
          > początkach lat siedemdziesiątych z RFN importowano duże ilości tablic
          napisowyc

być może,ale tą tajemnicę należy rozwiązać.
          > h
          > z rozebranych nagrobków / ale to już inne czasy/.
          • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 23.05.07, 08:56
            Jednak Konserwator nawiązał temat w stosunku do sprawy kirkutu,co wskazuje,że
            dobrze wiadomo,co kryje druga strona tablicy,
            Po za tym sam cm.żydowski,to sprawa do tej pory nierozwiazana ,graja tam dzieci
            w piłkę,ludzie wyprowadzają psy,aby się załatwiły,sam widziałem,a koło dawnej
            bramy zrobiono plac zabaw.
            Wielki wstyd!!
            • gumka7 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 23.05.07, 19:28
              kdesw napisał:

> Jednak Konserwator nawiązał temat w stosunku do sprawy kirkutu,co wskazuje,że
              > dobrze wiadomo,co kryje druga strona tablicy,
              > Po za tym sam cm.żydowski,to sprawa do tej pory nierozwiazana ,graja tam dzieci
              >
              > w piłkę,ludzie wyprowadzają psy,aby się załatwiły,sam widziałem,a koło dawnej
              > bramy zrobiono plac zabaw.
              > Wielki wstyd!!

Jednak konserwator nawiązał wyłącznie do strony dugiej - zauważ.
              A Ty dorabiasz jak egzekutywa Miejskiego Komitetu.
              • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 23.05.07, 23:50
                gumka7 napisał:

> Jednak konserwator nawiązał wyłącznie do strony dugiej - zauważ.
                > A Ty dorabiasz jak egzekutywa Miejskiego Komitetu.

No wiesz,ale walnołeś.

Tu masz opis.
                pl-sci-historia.net.pl/index.php?sid=22870&lang=pl&action=artikel&cat=73&id=546&artlang=pl
                Cmentarz przy ulicy Pułaskiego zostaje zamknięty i zniwelowany w 1975r......
                tablice nagrobne zostają sfotografowane i udokumentowane w zbiorach AM-Archiwum
                Miejskiego.

Więc co z tymi macewami z cmentraza i tablicą rzezimieszka Nowickiego?
                • gumka7 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 01.06.07, 21:40
                  być może walnąłem, lecz gdybyś napisał, że w kulturze żydowskiej kirkut jest
                  miejscem nienaruszalnym byłoby to bardziej pouczające i zmusiłoby do refleksji
                  nawet dzieci a tak sprawa jest mało czytelna.
                  • kdesw Cm. żydowski. 02.06.07, 00:46
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=62784293&a=62909783
                    tu w linkach jest troche,dałem je prędzej.

Tu jest więcej.
                    www.kirkuty.xip.pl/ciekawostkipelny.htm
                    • kdesw Re: Cm. żydowski. 02.06.07, 01:15
                      Jak datuję się powstanie cmentarza żydowskiego w Toruniu?
                      spotykam się z datą z poł. XIXw.
                      Mam też zapytanie w zw. z tym:teren kirkutu jest porośnięty starodrzewiem,na
                      jaki wiek mozna okreslić ten starodrzew,150lat,200 lat góra?,zetknąłem się tez
                      z infor.,gdzieś tu jest,że teren kirkutu zniwelowano?,mam watpliwości,podaje
                      się,że na części usytuwano blok mieszkalny/ stoi,fakt/,a ziemię z wykpou,to
                      gdzie rozparcelowano?,na ist. wzniesienie?,nie pasuje mi to ,bo starodrzew
                      rosnie na wzniesieniu,które wyróznia się wyraznie nad otaczającą okolicą,a
                      najbliższe wzniesienie to Fort chyba Jakuba odległy o 300-500 m.,skoro
                      najbiższa okolica jest płaska,nasuwa się pytanie,czy wzgórze na którym jest
                      cmentarz jest naturalne,czy powstało rękoma człowieka,do czego ja się
                      przychylam.
                      Czemu się pytam,bo z mojej wiedzy wynika,że często ograniczano powierzchnię
                      zydowskich cmentarzy,robiono to z róznych względów,a w drakońskim przypadku
                      miało to ograniczyć rozwój gminy i zniechęcić potencjaslnych emigrentów do
                      danej miejscowości.
                      W przypadku małej powierzchni cmentarnej,kiedy społeczność żydowska była za
                      duża,gmina decydowała się na chowanie zmarłych w taki sposób,że na stare
                      pochówki nawozono warstwę ziemi,a na na niej dokonywano nastepnych
                      pochówków,tak słyszałem, tak jest np. chyba na cm. Remu w Krakowie i wielu
                      innych,W przypadku Torunia byłoby to zastanawiajace i dajace dużo do
                      myslenia,czy aby i tego sposobu nie praktykowano w Toruniu?,bo jesli jak piszą
                      zniwelowano teren, tzn zepchnieto masy ziemi w głabi istn. kirkutu/wzgórze/,na
                      którym rośnie starodrzew,to wówczas drzewa by uschły,co jest niemozliwe,bo
                      widać,że są zakorzenione tóż pod powierzchnią.Jeszcze jedno na wielopokoleniowe
                      pochówki wzraca uwagę to,że bryła tego wzniesienia jest zbyt regularna jakby
                      usypana,co wskazuje na to,że być może chowano tam Żydów od dłuższego czasu,niż
                      się podaje,byc może XVI/XVIIw.
                      To takie moje uwagi,chętnie wysłucham opinii na ten temat.
                    • kdesw Re: Cm. żydowski. 02.06.07, 02:27
                      kdesw napisał:
                      str. naprawdę ciekawa, a jej twórcy wnieśli ogromny wkład w ratowanie
                      żydowskich cm. w Polsce
                      > www.kirkuty.xip.pl/ciekawostkipelny.htm

Warto się zastowić nad stanem kirkutu w Toruniu,gdyby się zebrała grupa kilku
                      ludzi- zapaleńców?, i coś zaczęła robić i mysleć nad obecnym stanem cm. i
                      statutem tabl.Nowickiego.
    • krymmsski Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 23.05.07, 15:01
      ........... a ile ma jeszcze stron nie zapisanych ...........??
      • jakub_lauder Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 26.05.07, 15:45
        Tablica Nowickiego to nie pochowek. Spoczywa Nowicki przy Grudziadzkiej. Czyli
        ze sprawdzeniem co jest z drugiej strony tablicy nie powinno byc problemu.
        Chyba, ze panowie Wyjak, Wenderlich, Zaleski, Achramowicz beda prostestowac...
        • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 26.05.07, 16:11
          jakub_lauder napisał:

> Tablica Nowickiego to nie pochowek. Spoczywa Nowicki przy Grudziadzkiej.
          Czyli
          > ze sprawdzeniem co jest z drugiej strony tablicy nie powinno byc problemu.
          > Chyba, ze panowie Wyjak, Wenderlich, Zaleski, Achramowicz beda prostestowac...

Ciekawe z czyich pieniędzy był zbudowany ów postument/bo tablica była jak
          wynika trofiejna,nie dali za nią złamanej złotówki,pewnie jakis kamieniarz
          wgryzmalił na jej odwrocie napis w czynie partyjnym lub za kg. PRLowskiej
          zwyczajnej.

• el.comendante Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 29.05.07, 09:34
      Wstyd dla miasta,wstyd.
    • kdesw Re: Bydgoszcz ratuje swoją synagogę we Fordonie 30.05.07, 21:58
      Fundacja Yakiza ma otrzymać łacznie 100 tys. zł na bieżące remonty synagogi.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25695&w=63358796
    • agentolekssy Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 01.06.07, 20:29
      !!!!!!
      • fiddler_on_the_roof Cmentarz żydowski w Toruniu 02.06.07, 08:57
        Na www.kirkuty.xip.pl/torun.htm pojawiły się nowe informacje o tej
        nekropolii.
        • kdesw Re: Cmentarz żydowski w Toruniu 02.06.07, 22:33
          fiddler_on_the_roof napisał:

> Na www.kirkuty.xip.pl/torun.htm pojawiły się nowe informacje o
          tej
          > nekropolii.

Bądzimy dobrej mysli,dzieki z informacje.
    • kwachchu Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 02.06.07, 13:16
      Czy to prawda, że są tam wyryte informacje o zbrodniach komuny ?
      • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 24.06.07, 11:10
        sam sprawdz
    • vaterland24 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 02.06.07, 13:33
      To samo komucha zrobila z nemeckim cmentażami w Thorn i kola Thorn.
      • prezioznp Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 02.06.07, 13:35
        Czy ktoś w koncu zrobi porzadek z ta komuna ?

Gertych ma rację, że GW i jej podobne media kłamią !!
        Święta racja !
        A dla kłamiących i ogłupiających Polaków i osmieszajacych Polske mediów wstyd i
        hańba wieczna !!!
        Kto w końcu zrobi z tym porządek ! Już czas najwyższy !!!
    • komuszycenzorgw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 02.06.07, 17:42
      Czy tow. Nowicki to rodzina z tow. Michnikiem ?
      • ziuta39 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 07.06.07, 13:47
        komuszycenzorgw napisał:

> Czy tow. Nowicki to rodzina z tow. Michnikiem ?

Z Michnikiem napewno nie,ale z tobą tak.
    • kdesw Re: Tu zebrała się hołota!!- Jerzy Wenderlich. 07.06.07, 18:31

Tu zebrała sie hołota!!!!
      -tak zaczął majowe przemówienie pod tablicą J.Nowickiego w Toruniu poseł Jerzy
      Wenderlich.

Prawo Panie pośle ,czas skończyc z tym nieuczciwym miejscem w Toruniu.!!
      I Tablicę zwrócić na jej własciwe miejsce.
      • kdesw Re: Tu zebrała się hołota!!- Jerzy Wenderlich. 07.06.07, 18:37
        kdesw napisał:

>
        > Tu zebrała sie hołota!!!!
        > -tak zaczął majowe przemówienie pod tablicą J.Nowickiego w Toruniu poseł
        Jerzy
        >
        > Wenderlich.
        >
        > Prawo Panie pośle ,czas skończyc z tym nieuczciwym miejscem w Toruniu.!!
        > I Tablicę zwrócić na jej własciwe miejsce.
        www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=489&NrSection=1&NrArticle=64740&IdTag=130

• kdesw Re: Tu zebrała się hołota!!- Jerzy Wenderlich. 07.06.07, 18:51
          opzz.org.pl/assets/obj/opzzwmediach/d/27.04_04.05.2007.pdf
          • kdesw Re: Tu zebrała się hołota!!- Jerzy Wenderlich. 07.06.07, 18:53
            Trzeba zjechać na dół,ułozono w porządku alfabetycznym.
    • dydduchch Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 13.06.07, 04:24
      ........................... ale przez kogo ?
      • ziuta39 Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 14.06.07, 09:13
        dydduchch napisał:

> ........................... ale przez kogo ?

chyba przez żydowskiego kamieniarza,przyjdzie czas to się dowiemy.
        • telek_ Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 14.06.07, 13:22
          Wątki, w których autor co chwilę je podbija własnymi nowymi odkyciami zawsze
          wydawały się mię podejrzane.
          Co do tablicy, to sporo dyskusji można znaleźć w archiwum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=10499791&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=932075&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=71&w=3298505&v=2&s=0
          pozdrawiam,
          • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 14.06.07, 18:21
            telek_ napisał:

> Wątki, w których autor co chwilę je podbija własnymi nowymi odkyciami zawsze
            > wydawały się mię podejrzane.
            > Co do tablicy, to sporo dyskusji można znaleźć w archiwum:

Chętnie poczytam te archiwalia,pierwszy mój wpis jest z 2004r i to nie ja
            założyłem ten wątek wówczas,gdzies tam wyczytałem,że na odwrotnej str. podane
            jest nazwisko zmarłej osoby,więc o co Ci chodzi.

Nie podbija,tylko dyskutuje z innymi forumowiczami, sa tu osoby,które tez chcą
            się czegoś dowiedzieć więcej i tak to bedzie trwało,do skutku,po za tym jak
            znajdę wolny czas,to sam chetnie wybiorę się do miejskiego konsewatora
            zabytków,aby cos blizej się dowiedzieć na ten temat.

A o jakie odkrycia moje Ci się rozchodzi?co ja takiego odkryłem?,to co inni już
            tu pisali na ten temat,a ja nawet o tym nie wiedziałem,że ta tablica ma
            odwrotna stronę,bo to prawda,zajmowałem się zupełnie czymś innym i kilka
            dobrych lat tu mnie nie było.
            Powiem Tobie tylko tyle,że ty wstyd dla maista i to wielki.
            • telek_ Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 28.09.07, 22:54
              kdesw napisał:

> telek_ napisał:
              >
              > > Wątki, w których autor co chwilę je podbija własnymi nowymi
              odkyciami zaw
              > sze
              > > wydawały się mię podejrzane.
              > > Co do tablicy, to sporo dyskusji można znaleźć w archiwum:
              >
              > Chętnie poczytam te archiwalia,pierwszy mój wpis jest z 2004r i to
              nie ja
              > założyłem ten wątek wówczas,gdzies tam wyczytałem,że na odwrotnej
              str. podane
              > jest nazwisko zmarłej osoby,więc o co Ci chodzi.
              >
              > Nie podbija,tylko dyskutuje z innymi forumowiczami, sa tu
              osoby,które tez chcą
              > się czegoś dowiedzieć więcej i tak to bedzie trwało,do skutku,po
              za tym jak
              > znajdę wolny czas,to sam chetnie wybiorę się do miejskiego
              konsewatora
              > zabytków,aby cos blizej się dowiedzieć na ten temat.
              >
              > A o jakie odkrycia moje Ci się rozchodzi?co ja takiego
              odkryłem?,to co inni już
              >
              > tu pisali na ten temat,a ja nawet o tym nie wiedziałem,że ta
              tablica ma
              > odwrotna stronę,bo to prawda,zajmowałem się zupełnie czymś innym i
              kilka
              > dobrych lat tu mnie nie było.
              > Powiem Tobie tylko tyle,że ty wstyd dla maista i to wielki.

A więc dla wszystkich naprawdę zainteresowanych: w ramach Dni
              Kultury Żydowskiej od 5 października w Dworze Artusa zostaną
              zaprezentowane wystawy "Macewy - Grafika I Fotografia" & "Toruński
              Cmentarz Żydowski"
              • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 29.09.07, 00:38
                Dziękuję za informację.
              • kdesw Re: Tablica J.Nowickiego ma zapisaną drugą stronę 29.09.07, 01:57
                Jeśli znasz program,to warto go ukazać w odrębnym linku,maja grac zespoły
                klezmerskie,no i wystawa,a w tym "Cmentarz żydowski w Toruniu"
                Na stronie Centrum Kultury Dwór Artusa-brak jest informacji o dniach?,czemu????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka