Dodaj do ulubionych

List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka

29.08.07, 14:19
Oj Owsiak Owsiak, skończ waść wstydu oszczędź...
Wcale lepszy nie jestes!
Obserwuj wątek
    • duszka2 Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 14:32
      Jurek, a ja gratuluję odwagi może za Tobą pójdą inni;-) Oby.
      • darkraj Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 15:34
        duszka2 napisała:

> Jurek, a ja gratuluję odwagi może za Tobą pójdą inni;-) Oby.
        ====================================== Dalaczam swoje gratulacje z
        wyrazami glebokiego Szacunku dla Jurka i wszystkich aktywistow
        Orkiestry. Dziekuje.
        • kijwoko Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:05
          Tez sie przylaczam do gratulacji dla Jurka! Robi Pan wielka sprawe, bo ja na
          przyklad bym sie zwyczajnie... brzydzil do takiego rydzyka napisac...

j. kaczynski (2007-08-29):
          "To pokazuje, jak bardzo niektórzy ludzie, między innymi ja, się mylą"
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4442962.html
          Doniosly fakt (sic!), wielki wodz sie przyznal, ze nie jest bosko nieomylny ;)
          • dzikowy Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:06
            Masz Jurek jaja, w przeciwieństwie do biskupów, ale im i tak niepotrzebne, bo
            oni w celibacie:)
          • vauban Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:28
            To, co zrobił Rydzyk, mogę porównać jedynie do takiej sytuacji:
            Ja, stary i zatwardziały agnostyk, potrzebuję kasy na nowy samochód i na ekstra
            kafelki do łazienki. Nie mam skąd wziąść, ale słyszę, że są tacy, co mają i
            rozdają. Cóż więc robię ? Uderzam śmiało i bez najmniejszego wstydu (chociaż
            wcześniej np. wybijałem im okna) do jakiejkolwiek najbliższej kościelnej
            organizacji charytatywnej, uprzednio ucharakteryzowawszy się na żebraka, i
            uprzejmie proszę o wsparcie. Otrzymawszy, głośno śmieję się z głupków, którzy
            dali mi pieniądze, a na zakończenie paskudzę im na wycieraczkę przed drzwiami.
            Następnie, przepiwszy szczęśliwie połowę i odłożywszy sporą sumkę z reszty na
            własne konto, komunikuję wszem i wobec, że dostałem za mało, zatem należy mi się
            jeszcze. Ponieważ jestem chory i biedny, ktoś tam na szczeblu biskupa lituje się
            nade mną, i daje mi jeszcze więcej kasy. Tarzając się po ziemi z radochy,
            oświadczam, że biskup jest antychrystem, i powinien mi zapłacić za nic jeszcze
            więcej. Płaci, więc znów zanieczyszczam mu wycieraczkę. I tak w kółko...

Gdybym zrobił to ja, cywil bez znajomości i chodów, nie zaangażowany w politykę,
            bez dłużników wiszących przy kieszeni, bez święceń i bez charyzmy u babuleniek,
            zostałbym skazany prawomocnie, a nazwisko moje okryłoby się hańbą. Pewien
            zakonnik - prawdziwy rock'and'rollowiec, który nie wie po prostu, co to obciach
            - działa w taki sposób bezkarnie. Nic nowego, tak było zawsze. Tylko jest jedna
            różnica: kiedyś nie było internetu, za to była Inkwizycja.
            • tryg.sk Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:54
              Vauban, piękne są te porównania. Oczywiste. Prawdziwe. Bo taki jest
              Rydzyk.
            • darkraj Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 17:11
              ==================================vabaum, jezor masz ciety, ze hej.
              Udany post, sensowny w przeslaniu. Dobre, podpisuje sie "obiema
              recami".
              • szfindel Owsiak przestan pisac bzdury 30.08.07, 07:17
                To ze ktos jest przeciwny wejsciu do Unii nie moze w zadnym wypadku oznaczac, ze
                po wejsciu do niej MUSI przyjac postawe oportunisty i nie korzystac z
                przywilejow bycia w Unii. To nie ma znaczenia. Ja osobiscie glosowalem przeciw
                wejsciu do Unii. I wszystko czego sie obawialem sie sprawdzilo - wysokie ceny
                ziemi, mieszkan, wzrost kosztow zycia (zywnosc). Niemcy zaczynaja nam odbierac
                ziemie. Wraca kwestia zwrotu dziel sztuki. Itd itd. Czyli jesli ja dobrze
                rozumiem, to ja mam ponosic wszystkie konsekwencje wyboru ktorego nie chcialem,
                a Wy sobie bedziecie kaske sciagac i jeszcze mi zabraniac robic to samo? To
                chore jest Panowie. Chore. Nie ma nic absolutnie nic zlego w tym, ze Rydzyk
                sciaga kase z Unii niezaleznie od tego, czy ja go lubie czy nie. Kazdy ma prawo
                do swego wyboru i swej opinii. A wynik referendum jest jeden. Po tym dniu
                wszyscy musza przyjac ten wynik niezaleznie od tego cvzy chcieli czy nie. I
                czepianei sie kogos, ze nei chcial, a teraz korzysta jest CHORE. Owsiaka lubilem
                zawsze, ale niestety tu mnie wkurzyl. Rasista.
      • util Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 16:04
        Gdyby Pan Owsiak był pewien wartości swego wniosku to odwołałby się w przysługującym mu trybie i czekał spokojnie na rozstrzygnięcie, a nie ogłaszał światu swą krzywdę w liście otwartym. Nie jest jedynym, który starał się o środki i któremu się nie udało. Same chęci i świetny pomysł to za mało w takich procedurach.
        • charnel Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 16:39
          Tak jest w cywilizowanym świecie... w IV RP to się nie sprawdza
          • util Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 16:56
            charnel napisał:

> Tak jest w cywilizowanym świecie... w IV RP to się nie sprawdza

IR RP nie ma tu nic do rzeczy. Pan Owsiak niestety nie zrozumiał nawet decyzji o odrzuceniu, o której informuje w liście. Ktoś w Fundacji powinien mu wyjasnić, że list otwarty zawiera nieprawdę, która jest do udowodnienia.
            • kijwoko Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 17:03
              > [...] list otwarty zawiera nieprawdę, która jest do udowodnienia.

Udowadniaj, przytaczaj fakty, moze pismo mowiace o przyczynach odmowy, ale nie
              wlasne przemyslenia na temat kursu euro i tego kto ma wprowadzac we wniosku
              poprawki i dlaczego.
              • util Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 17:14
                kijwoko napisał:

> Udowadniaj, przytaczaj fakty, moze pismo mowiace o przyczynach odmowy, ale nie
                > wlasne przemyslenia na temat kursu euro i tego kto ma wprowadzac we wniosku
                > poprawki i dlaczego.

To nie przypuszczenia, tylko stan faktyczny. Oczywiście możesz sądzić inaczej - ale dlaczego miałbym coś zmyślać?
                • kijwoko Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 17:28
                  > To nie przypuszczenia, tylko stan faktyczny. Oczywiście możesz sądzić inaczej -
                  > ale dlaczego miałbym coś zmyślać?

Dowody, powtarzam, nie wlasne przemyslenia.

Podaje ci dla ulatwienia definicje slownikowe:

dowód
                  1. «okoliczność lub rzecz dowodząca czegoś, świadcząca o czymś»
                  2. «dokument urzędowy stwierdzający coś»
                  3. log. «skończony ciąg zdań uzasadniający prawdziwość danego twierdzenia»
                  sjp.pwn.pl/lista.php?co=dowody

przypuszczenie «to, co przypuszczamy»
                  przypuścić — przypuszczać
                  1. «domyślać się czegoś lub uważać coś, nie mając pewności»
                  sjp.pwn.pl/lista.php?co=przypuszczenia

Masz dowody, podaj. Przyznam ci racje, nie odmowie ci satysfakcji. Wtedy to
                  bedzie stan faktyczny zgodny z twoja wersja. Inaczej to sa tylko i wylacznie
                  twoje przypuszczenia...
                  • util Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 17:37
                    kijwoko napisał:

> Masz dowody, podaj. Przyznam ci racje, nie odmowie ci satysfakcji.

Och, twoje potwierdzenie moich racji naprawdę nie jest mi niezbędne. Satysfakcji również mi ono nie przyniesie.
                    • kijwoko Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 18:00
                      > Och, twoje potwierdzenie moich racji naprawdę nie jest mi niezbędne. Satysfakcj
                      > i również mi ono nie przyniesie.

Zauwazyles pewien niuans, a mianowicie, ze to ty stwierdziles kilka postow
                      wyzej, ze list Owsiaka zawiera nieprawde? I co? Dowodow nadal brak? Wielkie
                      halo, a potem co? Wielkie... nic (ze tak powiem)?!? Przypomina mi to
                      niedouczonego prawnika ziobro i jego oskarzenia o morderstwo w stosunku do
                      lekarza (doktor G. chyba)... Tez sie nakrzyczal, a dowodow jakos sad sie nie
                      dopatrzyl...
                      Zenada jednym slowem.

o rządach kaczyńskich i całej reszty:
                      "Ludzie ludziom zgotowali ten los"
                      • filozzzofff Re: Błąd jest błędem Panie Jurku. 29.08.07, 18:08
                        Util jesteś dzieciak, a stwierdzam tak bo wysuwasz wniosek bez jakichkolwiek
                        przesłanek nie mówiąc o dowodach. Lepiej nie pisz nic, bo się ośmieszasz. p.s.
                        humor popraw sobie po przeczytaniu tego - just call to o. Rydzyk on Cię
                        pocieszy, pochwali Cię, bo lubi tych co nie lubią używać rozumu.
                        • util Oj leniuszki, leniuszki... 29.08.07, 20:03
                          filozzzofff napisał:

> Lepiej nie pisz nic, bo się ośmieszasz. p.s.
                          > humor popraw sobie po przeczytaniu tego - just call to o. Rydzyk
                          > on Cię pocieszy, pochwali Cię, bo lubi tych co nie lubią używać
                          > rozumu.

No cóż, liczyłem że ktoś z was wykaże się inwencją i "używając rozumu" odszuka ogólnie dostępne informacje, które pomogą zweryfikować żale zawarte w liście otwartym Pana Owsiaka. Naiwny, doczekałem się bardzo wyszukanych epitetów.

Istnieje taka strona: www.eog.gov.pl
                          Prawda, że nieskomplikowany adres? Polecam odszukac tam wspomniany przeze mnie Program Operacyjny, podstawowy dokument z którym powininen zapoznać się potencjalny wnioskodawca. Wierzę, że dacie radę.

Gdyby jednak okazało się to za trudne, to informuję, że na stronach od 26 do 28 opisane są możliwe koszty kwalifikowalne dla priorytetu "Opieka zdrowotna i opieka nad dzieckiem" w ramach którego chciała realizować projekt Fundacja. Jak czytamy w liście Pana Owsiaka, projekt polega na "budowie i wyposażeniu Centrum Symulacji Medycznej." A co mówi Program Operacyjny? Ano tyle, że w ramach realizowanych działań, do kosztów kwalifikowalnych mogą zostać uznane m.in. wydatki na prace inwestycyjne związane z budową (w rozumieniu ustawy "Prawo budowalne"), ale dotyczące WYŁĄCZNIE tworzenia otwartych ogólnodostępnych stref rekreacji dziecięcej. W tym priorytecie nie wolno budować więc nic, oprócz wspomnianych stref rekreacji dziecięcej. Nie wymyśliło sobie tego żadne polskie ministerstwo, tylko państwa, które wykładają pieniądze, m.in. Norwegia. Czy to bardzo skomplikowane? Bo ten fragment listu Pana Owsiaka każe przypuszczać, że dla niektórych tak:
                          "Drugi argument odmowy to już totalny zaskok - projekt podobno jest rekreacyjny, a nie medyczny." Daruję sobie komentarz.
                          • kijwoko Re: Oj leniuszki, leniuszki... 30.08.07, 09:19
                            > Gdyby jednak okazało się to za trudne,

Retoryka niepotrzebna, to ty cos udowadniasz, nikt inny sobie trudu nie musi
                            zadawac... (oprocz czepiania sie i szukania dziur w twoich dowodach)

> to informuję, że na stronach od 26 do 28
                            > opisane są możliwe koszty kwalifikowalne dla priorytetu "Opieka zdrowotna i op
                            > ieka nad dzieckiem" w ramach którego chciała realizować projekt Fundacja. Jak c
                            > zytamy w liście Pana Owsiaka, projekt polega na "budowie i wyposażeniu Centrum
                            > Symulacji Medycznej." A co mówi Program Operacyjny? Ano tyle, że w ramach reali
                            > zowanych działań, do kosztów kwalifikowalnych mogą zostać uznane m.in. wydatki
                            > na prace inwestycyjne związane z budową (w rozumieniu ustawy "Prawo budowalne")
                            > , ale dotyczące WYŁĄCZNIE tworzenia otwartych ogólnodostępnych stref rekreacji
                            > dziecięcej.

Sugerujesz, ze Owsiak albo nie rozumie, albo klamie. Bo powinien wybudowac
                            'centrum rekreacyjne dla dzieci', a tymczasem chcial postawic 'centrum symulacji
                            medycznej'. Dla mnie moze byc ono od biedy rekreacyjne, niech sie dzieci bawia w
                            doktora i pielegniarki, wazne aby uswiadomienie dbalosci o zdrowie w
                            spoleczenstwie roslo. Ale to moje przemyslenia, wyglada na to, ze Owsiak tego
                            nie zrozumial (jak dalej dowodzisz)...

> W tym priorytecie nie wolno budować więc nic, oprócz wspomnianych s
                            > tref rekreacji dziecięcej. Nie wymyśliło sobie tego żadne polskie ministerstwo,
                            > tylko państwa, które wykładają pieniądze, m.in. Norwegia. Czy to bardzo skompl
                            > ikowane? Bo ten fragment listu Pana Owsiaka każe przypuszczać, że dla niektóryc
                            > h tak:
                            > "Drugi argument odmowy to już totalny zaskok - projekt podobno jest rekreacyjny
                            > , a nie medyczny." Daruję sobie komentarz.

Tu slusznie, nie ma co komentowac. Wyglada na to, ze Owsiak sie sam pograza i
                            emocje zwyciezyly nad rozsadkiem/wiedza...

Nie mozna bylo tak od razu?

To co napisales jest z grubsza tym o co mi chodzilo. A nie meczylbym cie tyle
                            czasu, gdybys od razu napisal cos w rodzaju:

"Punkt 1. Przyczyny odrzucenia wniosku.
                            Jurek Owsiak wnioskowal o uzyskanie funduszy na... <tu zdalby sie jakis cytat z
                            wniosku Owsiaka, bo inaczej nie jestes wiarygodny>. Tymczasem jest to niezgodne
                            z regulaminem przyznawania srodkow ze wzgledu <tu lista>:
                            a) przeznaczenie srodkow itp. <tu zestawiamy co napisal Owsiak we wniosku z
                            cytatem z 'Programu operacyjnego',
                            b) <itd>
                            Punkt 2. Interpretacja Owsiaka (niezrozumienie? mijanie sie z prawda? celowa
                            manipulaca? - nie boj sie, postaw zarzut i udowadniaj punkt po punkcie>
                            <itd>"

<jeszcze dygresja no koniec>
                            U podstaw prawa kiedys lezala zasada, ze wine trzeba udowodnic, dopoki sie tego
                            nie zrobi oskarzony jest niewinny w swietle tegoz prawa. Potem nastaly rozne
                            patologie, z niedouczonym ministrem sprawiedliwosci na czele, kiedy to mozna
                            bezkarnie rzucac chocby najbardziej absurdalne i nie poparte dowodami zarzuty, a
                            niech oskarzony sie broni ('ze nie jest koniem' - przyslowiowo). To jest psucie
                            wszelkich zasad, prawa, mialem zawsze cicha nadzieje, ze taki ziobro posluzy za
                            przyklad negatywny, ale chyba sie mylilem, niestety... Stad radze wszystkim
                            nawiazywac do normalnych, a nie aktualnych standardow.
                            <koiec dygresji>

Koncze, dziekuje za odpowiedzi (po cichu mialem nadzieje, ze jednak swoich racji
                            nie dasz rady udowodnic, bo jednak mam nieklamana sympatie do Jurka Owsiaka...).
                            Pozdrawiam.
                            • util Re: Oj leniuszki, leniuszki... 30.08.07, 09:47
                              kijwoko napisał:

> Sugerujesz, ze Owsiak albo nie rozumie, albo klamie. Bo powinien
                              > wybudowac 'centrum rekreacyjne dla dzieci', a tymczasem chcial
                              > postawic 'centrum symulacji medycznej'. Dla mnie moze byc ono od
                              > biedy rekreacyjne, niech sie dzieci bawia w
                              > doktora i pielegniarki, wazne aby uswiadomienie dbalosci o zdrowie > w spoleczenstwie roslo.

Wnioskowana kwota w tym roku blisko 33 razy przekraczała dostępną kwotę alokacji. Ponad 450 wniosków - każdy po kilka segregatorów, każdy zakłada szczytny cel i przewiduje wieloletni, rozbudowany projekt, przy każdym napracowało się kilka bądź kilkanaście osób. Dofinansowanie dostanie kilkanaście, może dwadzieścia kilka projektów - decyzja zawsze należy do państw-darczyńców. Każdy wniosek przechodzi dokładną ocenę - nie ma miejsca na uznaniowość, sympatię i dowolność interpretacji - są wymogi które wniosek musi spełniać i merytoryczna ocena niezależnych ekspertów.

Niczego nie sugeruję - wnioski możesz wyciągnąć sam. Pokazuję co dopuszcza priorytet do którego startowała Fundacja i cytuję to co planował projekt Owsiaka. Szczegółowo o jakości złożonego wniosku rozpisywać się nie będę, ale masa lepiej przygotowanych wniosków została odrzucona.

Dla Pana Owsiaka mam szacunek, sympatię i szczerze życzę mu powodzenia z projektem budowy Centrum. Niemniej takiego listu otwartego uczciwym nazwać nie można.
                            • util Re: Oj leniuszki, leniuszki... 04.09.07, 00:54
                              No i mamy stanowisko MRR:

www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/strona_glowna/oswiadczenie+lista+pois+poig.htm

• vwdoka Chyba nie doczytałeś do końca. 30.08.07, 09:49
                            Nie do końca masz rację moim zdaniem, bo w ramach Priorytetu 5,
                            czyli Opieka zdrowotna i opieka nad dzieckiem jest także punkt 8,
                            który jest następujący:
                            "Projekty w zakresie podnoszenia dostępności i jakości usług
                            medycznych, np.:
                            - zwiększenia dostępności do opieki zdrowotnej przez wyposażanie
                            zakładów opieki zdrowotnej w nowoczesny sprzęt medyczny wraz z
                            zapewnieniem jego efektywnego wykorzystania na rzecz realizowanego
                            projektu,
                            - poprawy jakości podstawowej oraz specjalistycznej opieki
                            zdrowotnej, poprzez modernizację zakładów opieki zdrowotnej,
                            - zwiększenia jakości usług medycznych poprzez podnoszenie
                            kwalifikacji kadry medycznej."

Czyli jednak się łapie... według mnie rzecz jasna...

Pozdrawiam,

util napisał:

> filozzzofff napisał:
                            >
                            > > Lepiej nie pisz nic, bo się ośmieszasz. p.s.
                            > > humor popraw sobie po przeczytaniu tego - just call to o. Rydzyk
                            > > on Cię pocieszy, pochwali Cię, bo lubi tych co nie lubią używać
                            > > rozumu.
                            >
                            > No cóż, liczyłem że ktoś z was wykaże się inwencją i "używając
                            rozumu" odszuka
                            > ogólnie dostępne informacje, które pomogą zweryfikować żale
                            zawarte w liście ot
                            > wartym Pana Owsiaka. Naiwny, doczekałem się bardzo wyszukanych
                            epitetów.
                            >
                            > Istnieje taka strona: www.eog.gov.pl
                            > Prawda, że nieskomplikowany adres? Polecam odszukac tam wspomniany
                            przeze mnie
                            > Program Operacyjny, podstawowy dokument z którym powininen
                            zapoznać się potencj
                            > alny wnioskodawca. Wierzę, że dacie radę.
                            >
                            > Gdyby jednak okazało się to za trudne, to informuję, że na
                            stronach od 26 do 28
                            > opisane są możliwe koszty kwalifikowalne dla priorytetu "Opieka
                            zdrowotna i op
                            > ieka nad dzieckiem" w ramach którego chciała realizować projekt
                            Fundacja. Jak c
                            > zytamy w liście Pana Owsiaka, projekt polega na "budowie i
                            wyposażeniu Centrum
                            > Symulacji Medycznej." A co mówi Program Operacyjny? Ano tyle, że w
                            ramach reali
                            > zowanych działań, do kosztów kwalifikowalnych mogą zostać uznane
                            m.in. wydatki
                            > na prace inwestycyjne związane z budową (w rozumieniu
                            ustawy "Prawo budowalne")
                            > , ale dotyczące WYŁĄCZNIE tworzenia otwartych ogólnodostępnych
                            stref rekreacji
                            > dziecięcej. W tym priorytecie nie wolno budować więc nic, oprócz
                            wspomnianych s
                            > tref rekreacji dziecięcej. Nie wymyśliło sobie tego żadne polskie
                            ministerstwo,
                            > tylko państwa, które wykładają pieniądze, m.in. Norwegia. Czy to
                            bardzo skompl
                            > ikowane? Bo ten fragment listu Pana Owsiaka każe przypuszczać, że
                            dla niektóryc
                            > h tak:
                            > "Drugi argument odmowy to już totalny zaskok - projekt podobno
                            jest rekreacyjny
                            > , a nie medyczny." Daruję sobie komentarz.
                            >
                            • util Re: Chyba nie doczytałeś do końca. 30.08.07, 10:20
                              vwdoka napisał:

> Nie do końca masz rację moim zdaniem, bo w ramach Priorytetu 5,
                              > czyli Opieka zdrowotna i opieka nad dzieckiem jest także punkt 8,
                              > który jest następujący:
                              > "Projekty w zakresie podnoszenia dostępności i jakości usług
                              > medycznych, np.:
                              > - zwiększenia dostępności do opieki zdrowotnej przez wyposażanie
                              > zakładów opieki zdrowotnej w nowoczesny sprzęt medyczny wraz z
                              > zapewnieniem jego efektywnego wykorzystania na rzecz realizowanego
                              > projektu,
                              > - poprawy jakości podstawowej oraz specjalistycznej opieki
                              > zdrowotnej, poprzez modernizację zakładów opieki zdrowotnej,
                              > - zwiększenia jakości usług medycznych poprzez podnoszenie
                              > kwalifikacji kadry medycznej."

Wow, ktoś jednak tam zajrzał :]

> Czyli jednak się łapie... według mnie rzecz jasna...

Niestety, nie.
                              Projekt Fundacji WOSP to "budowa i wyposażenie Centrum Symulacji Medycznej" czyli wg. słów Pana Owsiaka w bardzo nowocześnie wyposażonym ośrodku personel medyczny będzie mógł się uczyć na ultranowoczesnych manekinach zasad niesienia pomocy w sytuacjach nagłych zdarzeń. I owszem, wpisuje się to w przewidywane przez priorytet projekty zwiększenia jakości usług medycznych poprzez podnoszenie kwalifikacji kadry medycznej. Ale projekt w swojej istotnej części zakłada budowę - która nie może byc kosztem kwalifikowanym, czyli refundowanym, wyłączając budowę otwartych ogólnodostępnych stref rekreacji dziecięcej (czyli boiska, place zabaw, ogródki jordanowskie itp.) Innymi słowy: chcesz budować coś niedotyczącego stref rekreacji - znajdź inny priorytet, może inny mechanizm finansowy, może szukaj wsród środków wspólnotowych, regionalnych programów operacyjnych itd.
        • nit21 Re: Błąd jest błędem, jak komuś tak pasuje 30.08.07, 09:56

/Same chęci i świetny pomysł to za mało w takich procedurach/ pisze jakiś, może lepki urzędas, nawet jak ma się doświadczenie i kontakty w tej dziedzinie i gotowy plan, jak Owsiak. Niestety tak. Innym to nie przeszkadza dostać dotację, poparcie ministra, czy kogoś i już... finansuje sie jakieś g...no i ktoś ma kaske, ale Polska i my z tego nie mamy nic. I to jest straszne.
          Sam też ubiegałem się o dotacje i ... ściana. W czasie ustnej rozmowy, udowadniano mi, że nie ma co składać wniosku, bo przechodzą tylko wnioski z dołączonym poparciem ministerstwa, lub w propagowanej przez nich dziedzinie /co na świecie jest już zwykłym działaniem biznesowym/, a mój złożony patent, to, czegoś takiego nie popierają, bo o czymś takim nie wiedzą i jak to mogą popierać? A chciałem dotację na budowę pełnowymiarowego prototypu. grosze w porównaniu z tym co dają /moim zdaniem/ swoim, jakieś 100 tyś zł, a zadowoliłbym się mniejszą kwotą i mógłbym to wystawiać na targach np w Poznaniu i innych, i byłby to prototyp działający. Zaznaczam tu, że było to przed rządami PiSu, ale widzę, że jest nadal tak samo.
          A budynek ci od dawania dotacji i ochrony środowiska, to mają taki, że chej.
      • iwona_ewa Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 19:57
        Dokładam również moje gratulacje, tak trzymać!! Te pieniądze unijne
        dla Rydzyka a nie dla Jurka to po prostu skandal!!
    • szlachcic Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 14:39
      Trzeba przyznac ze Owsiak sie skompromitowal
      1 - dlaczego list otwarty? polityczne dzialania Owsiaka?
      2- czy 65 szkola nie moze skladac wnioskow?
      3 - 3,9 a 3,9362 to jednak powazne uchybienie w UE, tak wspanialej w
      ktorej to wazne jest nawet wykrzywienie banana. Nie wiem dlaczego
      Owsiak ma pretensje bo chyba wiedzial jaka biurokracja w UE panuje
      4 - Owsiak rok temu mowil ze Woodstok jest bezpieczny a w tym roku
      ze nie potrafi zapewnic bezpieczenstwa

Oj panie Owsiak panie Owsiak, robisz pan dobra rzecz bo
      solidaryzujesz WOSP te nasze chore spoleczenstwo ale jednoczesnie
      uprawiasz polityke ze hej
      • sartre1 Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 15:21
        Przejrzyj się w lustrze, bo coś mi się wydaje, że na glowie masz
        mocherowy berecik. He, he!
      • msgunners Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 15:23
        Nie wiem drogi szlachcicu dlaczego powołujesz się na unijną biurokrację, skoro
        wniosek fundacji owsiaka przepadł w polskim ministerstwie.

Uważasz, że ten list jest działaniem politycznym. Jestem ciekaw czy masz takie
        samo zdanie na temat regularnych wizyt ministrów rządu w "katolickiej" rozgłośni.

Rydzyk złożył wniosek i dostał kasę. Cóż, euro są dla wszystkich, nie mam do
        nikogo pretensji o tę decyzję. Dziwię się jednak, że jeden z najzagozalszych
        przeciwników UE tak łatwo zmienia zdanie. Pamiętam jak w RM mówili, że UE to
        szatany, które chcą nas przekupić judaszowymi srebrnikami.

MORAŁ

Jeśli srebrników jest dużo, to i z szatanem można interesy robić.

pozdro
        • olga214 Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 15:40
          Panie Jurku jest Pan bardzo skuteczny i Pana działanie przyniosło
          już dużo dobra przynosząc ulgę ludziom najbiedniejszym. Tylko osioł
          tego nie chce widzieć.

Ojciec Rydzyk stworzył na swojej słabej uczelni silną grupę do
          zdobywania pieniędzy. Pieniądze są potrzebne do działania. Pocieszam
          się jedynie tym, że UE potrafi rozliczyć Ojca Rydzyka (będzie to
          ewenement bo jeszcze nikt na świecie nie rozliczył z pieniędzy Ojca
          Rydzyka).

Specjalności, które powstaną w szkole, w Toruniu, są faktycznie
          potrzebne UE.
        • szlachcic Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 19:01
          msgunners napisał:

> Nie wiem drogi szlachcicu dlaczego powołujesz się na unijną
          >biurokrację, skoro
          > wniosek fundacji owsiaka przepadł w polskim ministerstwie.

ale te same procedury sa u nas co tam, byle bzdet oddala czy
          przekresla dobre projekty.

> Uważasz, że ten list jest działaniem politycznym. Jestem ciekaw
          >czy masz takie samo zdanie na temat regularnych wizyt ministrów
          >rządu w "katolickiej" rozgłośni.

kazda opcja ma swoje media, nie mozesz wytykac komus tego a innym nie
          Kiedys ktos zaproponowal program 1 dla rzadu program 2 dla opozycji
          to nie jest zly pomysl w tym chorym kraju

> Rydzyk złożył wniosek i dostał kasę. Cóż, euro są dla wszystkich,
          >nie mam do nikogo pretensji o tę decyzję.

Owsiak i wielu innych znanych i waznych ma.
          I jak sie powoluja na to ze Rydzyk nie chcial do UE a teraz chce
          kase to ja to uwazam za podlosc i glupote tych ludzi
          Rydzyk uwazal ze wstapienie do UE jest zle (ma prawo tak uwazac
          razem ze zdecydowana mniejszascia - co nie zmienia faktu ze sa
          przypadki ludzi ktorzy na tym stracili) i ja nie widze zupelnie nic
          zlego w tym ze po wstapieniu z woli narodu Rydzyk chce wyciagnac kase
          Przed glosowaniem chcial wg niego dobrego dla kraju a teraz tez chce
          uzyskujac dofinansowanie jak juz jestesmy- jakby nie patrzec z
          naszych skladek ta kasa
          To jest to samo jakbys glosowal na PO i dzisiaj nie korzystal ze
          znizek i ulg ktore wypracowal PIS
          to jest dokladnie to samo

• morepig Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 30.08.07, 00:22

msgunners napisał:

ten pan juz wszystko napisal, w tym chorym kraju jak widac wszystko
          jest mozliwe, interesy z samym szatanem i warchoły w rządzie...
      • d.kos Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:03
        tu chodzi o coś innego, jak nie rozumiesz to nie komentuj tematu,
        Owsiak przynajmniej chciał pieniądze na jakiś konkretny cel, a
        rydzyk to oczywiście tak wyda że połowa dziwnie się rozpłynie
        (rydzyk to największy mafioso Polski he,he...)
        • szlachcic Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 30.08.07, 09:56
          d.kos napisał:

> tu chodzi o coś innego, jak nie rozumiesz to nie komentuj tematu,
          > Owsiak przynajmniej chciał pieniądze na jakiś konkretny cel, a
          > rydzyk to oczywiście tak wyda że połowa dziwnie się rozpłynie

kazda dotacja z UE jest kontrolowana przed, w trakcie i po inwestycji
      • kraq te moher 65 szkola ale 30.08.07, 00:11
        "Szkoła znalazła się na rządowej liście inwestycji kluczowych, które
        dostaną w latach 2007-13 pieniądze unijne bez konkursów."

65 szkola????????? wazniejsza niz ludzkie zycia?????? tysiace zyc?
    • darkraj Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 15:32
      adico7 napisał:

> Oj Owsiak Owsiak, skończ waść wstydu oszczędź...
      > Wcale lepszy nie jestes!
      ============================================ Owsiak JEST LEPSZY.
      O cale Niebo.
      Ty zaoszczedz sobie wstydu podobnymi postami, oszolomie.
    • skin.polskii gratuluje Owsiakowi rokroczn skubania Polaków 29.08.07, 15:47
      w czasie WOŚP
      • olga214 przechwytywane pieniądze 29.08.07, 15:55
        Proponuję to wszystko utrwalić i wnoszę hasło:

OJCIEC TADEUSZ RYDZYK NA PREZYDENTA
        • jery1 Na O Rydzyk na prezydenta ! 29.08.07, 16:11
          Jest lepszym mangerem niz wiekszość naszych politykow a takiego nam
          trzeba -TWARDEGO MAnagera ! A Pan Owsiak nie jest managerem -
          a "tylko" człwiekiem działającym bezinteresownie ... Swoją drogą kto
          siedzi w tej polskiej komisji ??!! Jeżeli wniosek zawierał drobne
          typu róznica o 1 gr to powinni go skorygwac za co biorą nasze
          pieniądze darmozjady !!???
          • util Nie masz racji. 29.08.07, 16:23
            Niestety nie masz pojęcia o czym piszesz. Błędy we wniosku koryguje wnioskodawca, a nie oceniający - to raz. Niestety błędy we wniosku WOŚP miały charakter dyskfalifikujący wniosek - to dwa.
            I nie chodzi tu o zły kurs Euro, bo to akurat wnioskodawca jeszcze ma prawo poprawić.
            • dzikowy Re: Nie masz racji. 29.08.07, 16:53
              Ale konkurs obejmował WOŚP i nie obejmował "szkoły" ojdyra. Na pierwszy rzut oka
              to właśnie inicjatywa Owsiaka powinna być bezkonkursowa.
              • util Re: Nie masz racji. 29.08.07, 17:12
                dzikowy napisał:

> Ale konkurs obejmował WOŚP i nie obejmował "szkoły" ojdyra.

Fundacja Owsiaka zdecydowała się aplikować o środki z mechnizmu finansowego EOG, a Szkoła Rydzyka nie. Konkurs nie obejmuje sam z siebie - można w nim startować bądź nie. I Fundacja wystartowała z wnioskiem, który niestety przewiduje działania nie dopuszczone przez ten mechnizm finansowy.

> Na pierwszy rzut oka
                > to właśnie inicjatywa Owsiaka powinna być bezkonkursowa.

Nie mam pojęcia. Ale przede wszytskim MF EOG to środki pozawspólnotowe, tu KE o niczym nie decyduje. A o wartości projektu Rydzyka niech się wypowiadają specjaliści.
                • dzikowy Re: Nie masz racji. 29.08.07, 17:41
                  Nie pisałem o stronie techniczno prawnej, ale etycznej i z punktu pożytku
                  publicznego.
                  • util Re: Nie masz racji. 04.09.07, 00:53
                    Strona techniczno-prawna w przypadku Fundacji była rozstrzygajaca.

www.mrr.gov.pl/Aktualnosci/strona_glowna/oswiadczenie+lista+pois+poig.htm
      • kfaker Skini do jaskini 29.08.07, 15:58
        Idź do swojej jaskini, weź maczugę, załóż futro, i marsz polować na
        mamuty, to ci lepiej pójdzie niż myślenie.
      • kijwoko Re: gratuluje Owsiakowi rokroczn skubania Polaków 29.08.07, 16:01
        > gratuluje Owsiakowi rokroczn skubania Polaków
        > w czasie WOŚP

O jaki sie czuje wyskubany, no nie moge...
        Nie odpowiada ci, nie plac. Napada cie banda szatanow z serduszkami i zabiera co
        roku oszczednosci calego zycia?!?

Widzialem ostatnio na jakims przystanku reklame gazety praca z haslem (mniej
        wiecej, bo cytuje z pamieci):
        "Gdy mi dobrze płacą, chętnie biegam z tacą".
        Podpisane bylo... "kelnerka".
        Kelnerka!!!! he, he, dobry zart ;)
        • osa102 kijwojko albo w d.... 29.08.07, 18:04
          nie jestes chyba chory niefizycznie?
          • kijwoko Re: kijwojko albo w d.... 29.08.07, 18:24
            > kijwojko albo w d....

Kiedys juz komus, kto na tym forum mial jakies rownie "glebokie" przemyslenia
            dotyczace mojego nicku, tlumaczylem, ze "siekiera w plecy" jest za dlugie, "a
            ch. w d." by mi cenzurowali, a ponadto nie oddaje moich wybitnie zlych intencji,
            bo jeszcze by sie okazalo, ze komus przez przypadek zycze czegos, co lubi...

Ale nie bierz sobie tego personalnie ;)

> nie jestes chyba chory niefizycznie?

A bez metafor?
            • krzych.korab Po prostu kochasz papcia i R.M. 29.08.07, 19:11
              • kijwoko Re: Po prostu kochasz papcia i R.M. 30.08.07, 08:12
                > Po prostu kochasz papcia i R.M.

Ale trzeba miec do was cierpliwosc. Forum pelne debili. Ty rowniez masz jeszcze
                jakies rownie glebokie "przemyslenia"?
      • pompompom Re: gratuluje Owsiakowi rokroczn skubania Polaków 29.08.07, 16:23
        Ależ my dajemy się skubać. Bez grożenia ekskomuniką, ciężkim
        grzechem i szatanami.
        Panie Jurku pisz pan odwołanie. Trzymam kciuki.
        Mam nadzieję, że UE cofnie kasę dla łojdyra.
    • d.kos Brawo, brawo, brawo........ 29.08.07, 15:57
      Polska dziady.....wreszcie ktoś przywalił temu cymbałowi w czarnej
      sutannie....kler w Polsce schodzi na psy, a swoimi działeniami
      odwraca ludzi od kościoła (mój przykład - już prawie nie chodzę na
      mszę).
    • d.kos Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 15:59
      lepszy milion razy, przynajmniej coś robi, coś co jest zasranym
      obowiązkiem konstytucyjnym rządu - chronić obywateli
    • komar4 List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:03
      Brawo Jurek, chociaż ty potrafisz powiedzieć bez ogródek jaka jest
      sytuacja w naszym kochanym kraju. Nikomu nawet przez myśl nie
      przejdzie że gdyby nie twoja fundacja w szpitalach było by wielkie
      g...no a nie sprzęt medyczny. Tak trzymać dalej. A poczynania Ojca
      dyrektora pozostawiam bez komentarza .....
      • fpz Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:26
        Sprzęt bez personelu jest jak limuzyna bez kierowcy. Ładnie wygląda,
        dużo kosztuje (ubezieczenie), jest super wyposażony, ale niestety
        tylko stoi.
        A pod listem tez się podpisuję. Nadgorliwość polskich urzędasów jest
        oszałamiająca. A nadgorliwośc jak wiadomo jest gorsza od ...
    • darkraj Nie mialem zielonego pojecia 29.08.07, 16:07
      ze posiadlosci tatula rydzyjka sa tak okazale. Fotografia robi
      wrazenie.
      Toz to magnat cala geba, ze Lubomirscy mogliby u niego za lokaji
      robic.
      I to wszystko za groszowe datki oglupialych emerytow?
      To ja chyba przez lata nauki i praktyki zawodowej musialem byc na
      innej planecie!
      Poruszony jestem moralnym aspektem przyjecia olbrzymiego szmalu
      przez torunskiego guru.
      Byc moze,"pecunia non olet" (pieniadze nie smierdza), ale brac
      pieniadze od zdeklarowanego oponenta? W dodatku tak szkalowanego
      publicznie? Nie pierwszy raz spotykamy fakty wielowarstwowej
      mentalnosci watykanskiej organizacji, niekoniecznie zawsze etycznej.
      Gdyby nie list Owsiaka, byloby cichutko o olbrzymiej dotacji
      przekazanej Rydzyjkowi prawem kaduka.
      Kazdy przeciez wie o powaznych problemach szkolnictwa publicznego.
      A tu: prosze! Wybitnej "uczelni" prywatnej zadysponowano
      przez "laicki" Rzad (bo ministerstwo jest czescia Rzadu) lekko
      liczac siedem milionow zlotych. Kazdy wie, ze unijnych, ale
      zaopiniowane przez urzednikow rzadowych.
      Czyli ze wskazaniem na potrzebujacego biorce.
      Nasuwa sie pytanie, dlaczego polska administracja panstwowa zalatwia
      sprawy finansowe Watykanu?
      Chwyt tatula Rydzyjka z przyjeciem dotacji z UE trudno nazwac
      etycznym.
    • w21qazxs List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:13
      Panie Jurku - ma pan moje uznanie i wielki szacunek!!!
    • pivkotrek List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:23
      Zajmuję się funduszami UE, więc parę słów na temat:
      1. Zły kurs euro przyjęty we wniosku jest poważnym błędem formalnym, który prowadzi do odrzucenia wniosku o dofinansowanie ze względów formalnych. Niestety tak to wygląda, od tego nie ma zmiłuj (oczywiście takie kryteria ustalają nasi urzędnicy). Zatem ludzie Owsiaka dali ciała i nie ma co się żalić do innych. Ponadto Owsiak aplikował do funduszy EOG, gdzie dotychczas przechodzi jeden na kilkanaście projektów, więc choćby mu nawet ten kurs puścili na ocenie formalnej, to na merytorycznej bywa różnie.
      2. To co wywalczył Dyrektor Rydzyk to jest dofinansownie typowo po znajomościach. Nie składał on żadnego zaawansowanego projektu o dofinansowanie, tylko wstępną propozycję na kilku stronach. Więc projekt nie przechodził kilkustopniowej oceny merytorycznej i formalnej, a wystarczył dobry lobbing w MRR i projekt przeszedł. Tak się właśnie dzieje, że projekty kluczowe (a taki jest niby projekt Rydzyka) które najczęściej opiewają na kilkanaście milionów euro bądź więcej załatwia się pod stołem.
      Reasumując: Rydzyk ma dobre wejścia, a Owsiak niech się nie żali tylko solidnie przygotuje projekt o dofinansowanie.
      W razie pytań służę pomocą: pfularz@o2.pl

• pompompom Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:31
        A nie wystarczyło odesłać z adnotacją: Prosimy poprawić błąd i
        ponownie rozpatrzyć? To tak dużo kosztuje zachodu? Skoro można
        załatwić sprawę pod stołem, to dlaczego nie na stole? Czy dlatego,
        że obowiązują zasady?
      • util Słusznie. 29.08.07, 16:35
        Wreszcie ktoś napisał kilka słów prawdy :)
        Z tą tylko różnicą, że to nie zły kurs euro zdecydował o porażce wniosku WOŚP - takie uchybienia są do poprawki.
        • kijwoko Re: Słusznie. 29.08.07, 16:54
          > Z tą tylko różnicą, że to nie zły kurs euro zdecydował o porażce wniosku WOŚP -
          > takie uchybienia są do poprawki.

Uchybienia sa do poprawki pod warunkiem, ze przyjmujacy wniosek ci to pozwoli
          poprawic, tzn. odesle do poprawki. A nie zwyczajnie przetrzyma przez ile moze
          (rozpatruje... rozpatruje... wie ze odrzuci, ale rozpatruje ile wlezie), po czym
          zwyczajnie odrzuci ze wzgledow formalnych, a ty juz nie bedziesz mial czasu na
          zlozenie nowego wniosku bo... powiedzmy termin skladania po drodze uplynal...

(i abstrahuje od konkretnej sytuacji, bo tu nie znam sprawy, tak tylko chce
          pokazac szersza praktyke...)
          • util Re: Słusznie. 29.08.07, 17:25
            No więc nie abstrahując: istnieje Program Operacyjny dla wykorzystania tych środków i w nim dokładnie stoi jak przebiega ocena wniosków. Wniosek składa się raz i potem można ew. jeden raz poprawić błędy łamiące kryteria administracyjne. Istnieją natomiat uchybienia dyskfalifikujące wniosek. Przykład: dany program pozyskiwania środków dopuszcza finansowanie szkoleń lekarzy i pielęgniarek a ty przedstawiasz projekt w którym chcesz np. szkolić higienistki w szkołach. Ewidentnie nie trafiasz w dozwolone działania. I to przypadek WOŚP. Być moze mieli fajny projekt, bardzo potrzebny i świetnie zaplanowany, natomiast nie łapiący się niestety w dozwolone działania do finansowania.
            • kijwoko Re: Słusznie. 29.08.07, 17:36
              Jezeli tak bylo, to zmienia postac rzeczy. Ale, nadal sie upieram, masz dostep
              do pisma z decyzja odmowna, gdzie stoi jak byk, ze to z tego rzeczywiscie powodu?
              No i jeszcze jedna sprawa - jezeli wnisek po prostu byl odrzucony z powodow
              formalnych, to wystarcza jeden z takich powodow, rownie dobrze zly kurs euro tez
              dyskwalifikuje, nie?
              • util Re: Słusznie. 29.08.07, 17:46
                kijwoko napisał:

> No i jeszcze jedna sprawa - jezeli wnisek po prostu byl odrzucony z powodow
                > formalnych, to wystarcza jeden z takich powodow, rownie dobrze zly kurs euro te
                > z
                > dyskwalifikuje, nie?

We wspomnianym Programie Operacyjnym jest to przystępnie opisane. Kryteria formalne dzielą się tu na administracyjne - dające szansę skorygowania błędów przez wnioskodawcę, i kryteria kwalifikacji - które musza zostać spełnione bezwarunkowo i ich niespełnienie nie podlega poprawkom i wyłącza wniosek z dalszej oceny. Skoro np. wnioskujesz o 100tys Euro na projekt - bo tyle właśnie potrzebujesz i uzasadniasz dokładnie dlaczego własnie tyle, a obowiązuje zasada ze minimalne wnioskowane dofinansowanie może wynosić 150tys Euro to już tego poprawić się nie da. Musisz znaleźć inne źródło współfinanowania lub złożyć nowy wniosek w następnym konkursie.
                • kijwoko Re: Słusznie. 29.08.07, 18:13
                  Dobrze, abstrahowac ja moge, ty mozesz, ale ani troche nie zblizylismy sie do
                  tematu. Wracamy do poczatku, zebys nie zapomnial:

TY mianowicie twierdzisz, ze list otwarty Owsiaka zawiera nieprawde odnosnie
                  przyczyn odrzucenia wniosku jego fundacji. Skoro tak twierdzisz, to pewnie
                  widziales i jego wniosek i decyzje odmowna (argument postaci: 'tato, a Wojtek to
                  powiedzial...' tu zwyczajnie nie dziala, to nie parlament). To nie sa tajne
                  dokumenty, przytocz, a nie wjezdzaj w ogolne kryteria prawno-administracyjne, bo
                  czytajac to juz zaczynam ziewac. Masz konkrety, podaj, nie masz, oszczedz czasu
                  sobie i innym... (bo to nie szkolka, gdzie moglbys zaimponowac wiedza okolo
                  tematu i moze ktos sie zlituje i 3 postawi. Tu chodzi o jeden fakt, konkret o
                  wniosku Owsiaka. Masz te wiedze - dostajesz 6, nie masz - dostajesz 1 i
                  zmilowania nie ma...)
                  • util Re: Słusznie. 29.08.07, 20:10
                    kijwoko napisał:
                    > To nie sa tajne dokumenty, przytocz, a nie wjezdzaj w ogolne
                    > kryteria prawno-administracyjne, bo czytajac to juz zaczynam
                    > ziewac.
                    > Masz konkrety, podaj, nie masz, oszczedz czasu
                    > sobie i innym...

Konkrety wymagają umiejętnosci czytania ze zrozumieniem, ale skoro juz ziewasz, to chyba nici z tego... Zaryzykuję:

www.eog.gov.pl/Dokumenty/Program+Operacyjny/
                    • kijwoko Re: Słusznie. 30.08.07, 09:21
                      > Konkrety wymagają umiejętnosci czytania ze zrozumieniem, ale skoro juz ziewasz,
                      > to chyba nici z tego... Zaryzykuję:
                      >
                      > www.eog.gov.pl/Dokumenty/Program+Operacyjny/

Spokojnie, spokojnie. A nastepnym razem od konkretow po prostu zacznij ;)
    • mawta List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:23
      Czytam i płakać się chce - przede wszystkim ze względu na odmowę i
      jej uzasadnienia, po drugie na komentarze na forum - jednak pisać
      każdy może, z rozsądkiem już gorzej.

"1 - dlaczego list otwarty? polityczne dzialania Owsiaka?"
      Dlatego, bo jeśli po cichu złoży odwołanie, to mu je ponownie
      odrzucą z innego durnego powodu - poprzez opublikowanie listu
      otwartego Owsiak ma szansę zainteresować tzw. opinię publiczną i
      rozpocząć dyskusję. I jako jedyny (nie wyłączająć przełożonych
      Rydzyka) ma odwagę na publiczną jego krytykę.
      "2- czy 65 szkola nie moze skladac wnioskow?"
      Może - ale to nie o to tutaj chodzi!!! Działania Owsiaka mają
      konkretny, mierzalny wpływ na zmniejszenie umieralności dzieci i
      lepsze wyposażenie szpitali. Nie oceniam czy szkoła Rydzyka na
      cokolwiek dobrego ma wpływ - sam fakt, że jest na końcu rankingu
      mówi sam za siebie - chodzi o fakt, ile dostał Rydzyk a ile nie
      dostał Owsiak.
      "3 - 3,9 a 3,9362 to jednak powazne uchybienie w UE, tak wspanialej
      w ktorej to wazne jest nawet wykrzywienie banana. Nie wiem dlaczego
      Owsiak ma pretensje bo chyba wiedzial jaka biurokracja w UE panuje."
      Tiaaa - ale to chyba Rydzyk jest głównym krytykiem Unii, to po co w
      łachę do niej uderzał? Fakt, może to być uchybienie, ale chyba nie
      na tyle znaczące, żeby uwalić cały projekt - mógł przecież zostać
      zwrócony do poprawki.
      "4 - Owsiak rok temu mowil ze Woodstok jest bezpieczny a w tym roku
      ze nie potrafi zapewnic bezpieczenstwa"
      Mówił - a znikoma ilość wypadków na tak ogromną ilość bawiących się
      ludzi była na to najlepszym dowodem. W tym roku nie chciał być może
      walczyć z wiatrakami i udowadniać, że wielbłądem nie jest. A być
      może nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa przed łysymi łbami?

Panie Jurku - ze wstydu chowam się pod krzesło, bardzo mi przykro,
      że po prostu nie może Pan w spokoju robić swojego. Ale to chyba
      standard, że jak ktoś ma sukces to od razu miernota go pozazdrości.
    • lipaca TAK trzymac JURKU 29.08.07, 16:25
      NIE DAJ SIE JAKIEMUS OSZOLOMOWI RYDZOLOWI. SLEPOTA NASZEGO
      SPOLECZNSTWA ZABIJA. PZDR
    • oryganion1 Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:35
      oczywiscie ze nie mozna porównac - Łociec na skali sie nie miesci!!!!!!!!!!
    • tryg.sk Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 16:50
      Owsiak jest OK. Porównywanie z Rydzykiem - smutne.
    • annetje brawo 29.08.07, 17:03
    • annetje Brawo Owsiak!!! 29.08.07, 17:04
      takie zmije trzeba prac po pysku ile wlezie!!!
    • boczarenko przyjdzie kryska 29.08.07, 17:15
      To sie w glowie nie miesci... Nic to, moherowy elektorat w koncu
      wymrze, i kiedys bedziesz wisial, Rydzyk. Mam nadzieje, ze dozyje,
      mam 33 lata.
    • slavik222 List otwarty, czyli słoma z butów J. Owsiaka 29.08.07, 17:21
      Owsiak i Rydzyk rubtaswoje.Kazdy niech robi to na czym sie zna.
      Treść listu obnaża głupotę i zawiść Owsiaka.
      Owsiak rób Orkiestre bo robisz to równie dobrze jak Rydzyk TVTrwam.
    • januszm Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 17:25
      sam jestes lepszy palancie
    • januszm List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 17:30
      NIech zyje towarzysz Ojciec Derektor i rzad z jego pierwszym
      sekretarzem towarzyszm Kaczorem... czuje sie o wiele mlodziej w
      dzisiejszej sytuacji politycznej.Komunizm w najlepszej postaci! I do
      tego jeszcze komunistyczny Ksiadz - ekonom. I jak za komuny - sa
      wicie towarzysze rowni i rowniejsi.
      Da zdrwstwuj druzba stran sowietskowo sojuz! URAAAAA!!!
    • bobik38 List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 17:43
      Jurek(OK)...ogórek,kiełbasa i...rydzyk ?
    • unhappy List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyka 29.08.07, 17:54
      Owsiak pisząc ów list otwarty postawił się obok Rydzyka a jest to dla mnie
      porównanie co najmniej niesmaczne. Rydzyk - religijny hochsztapler obracający
      milionami z wiary i Owsiak, który pomaga ludziom. Ci dwa to jak piekło a niebo.
      No nie mogę Owsiaka zrozumieć. Ale podziękować wypada bo mojemu synowi w zeszłym
      roku po urodzeniu badali słuch aparaturą kupioną właśnie z pieniędzy WOŚP
      (badanie przesiewowe). W imieniu Michałka - Jurek dzięki i tak trzymać !!!

• osa102 kocham Owsiaka 29.08.07, 18:03
      najbardziej na swiecie, no pohybel rydzom w smietanie.....
    • krzych.korab Re: List otwarty Jurka Owsiaka do ojca Rydzyk 29.08.07, 18:54
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka