jareknajberg 19.03.08, 22:01 Popieram Pana Rektora. Z nadzieją, że ludzie staną się dla Uniwersytetu ważniejsi niż budynki. Z życzeniami sukcesu!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek1125 Re: Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 19.03.08, 22:13 Również popieram! Mam nadzieję, że uda się Panu wybudować jak najszybciej Collegium Historicum! Odpowiedz Link Zgłoś
wladyslaw.golinski Re: Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 19.03.08, 22:40 jarek1125 napisał: > Również popieram! Mam nadzieję, że uda się Panu wybudować jak najszybciej > Collegium Historicum! Szanowny Panie Profesorze, zagrzewam do walki (o ile to jest wśród tych wszystkich działań jeszcze potrzebne) o insygnia rektorskie. Tak uczelnia jak i historia oraz historia regionu są mi bardzo bliskie, zależy więc mi na "pewnej" ręce trzymającej ster UMK, Pana życiorys może gwarantować jeno sukcesy. Z szacunkiem, Władysław Goliński. Odpowiedz Link Zgłoś
studentkaumk Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 19.03.08, 23:50 Nareszcie wkraczamy do Europy! Od razu widać, kto idzie z duchem czasu. Po raz pierwszy od wielu lat jest nadzieja, że na UMK coś się zmieni. Powodzenia Panie Rektorze Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 20.03.08, 05:19 studentkaumk napisała: > Nareszcie wkraczamy do Europy! > > Od razu widać, kto idzie z duchem czasu. Po raz pierwszy od wielu lat jest > nadzieja, że na UMK coś się zmieni. > > Powodzenia Panie Rektorze Od wielu lat się zmienia, kto tego nie widzi widać ma krótki staż ;-) Pannie profesorze, chętnie zobaczę Pana jako Rektora UMK ... za cztery lata. Może prof. Jamiołkowski sprawia wrażenie dygnitarza, ale efekty jego pracy mówią same za siebie. Kasa? - cóż wybierając pracę na Uniwersytecie nie liczyłem, że będę bogaty jak Rockefeler i zdaję sobie sprawę, że to nie od Rektora zależy. Poproszę o konkrety Panie profesorze, co chce Pan zmienić? W stylu amerykańskim? To radzę studentom dowiedzieć się jak to jest na studiach w Ameryce. Może zacznę od tego że, się płaci i to nie małe pieniądze (kilka do kilkudziesięciu tysięcy dolarów za semestr). Mniej ćwiczeń, dużo więcej pracy domowej, bezwzględna walka ze ściągactwem. Biblioteka uniwersytecka normalnie otwarta do 1 w nocy (i wypełniona studentami), w czasie "sesji" otwarta 24 godziny na dobę. Pracownicy mają komfort, pracują jak mi się wydaje lżej, praca jest lepiej zorganizowana, dużo więcej ludzi "obsługuje" studentów, pracowników dydaktycznych i naukowych i całą strukturę. Dla przykłądu podam, że plan zajęć jest znany z ... rocznym wyprzedzeniem (albo półtorarocznym, zależy kiedy to mierzyć), a organizacja roku akademickiego jest znana z wyprzedzeniem 5-letnim. Co z tego ma zamiar wprowadzić prof. Radzimiński? Blog? - to PR i niewiele więcej. Po wyborach pewnie umrze śmiercią naturalną. Mam nadzieję że kolejną kadencję porządzi JM Rektor Jamiołkowski. Odpowiedz Link Zgłoś
zochna74 bzdura 21.03.08, 17:30 A które z kwestii, które wymieniłeś ma zamiar wprowadzić obecny rektor? Albo inaczej - co chce zmienić? Bo ja tylko ciągle słyszę, że UMK jest na minusie, że nie ma pieniędzy, itp. (o przepraszam, przed wyborami wyszła infromacja, że UMK się 'odbiło' -ale jakie miało to przełożenie na zarobki pracownika? Żadne...więc naturalną koleją rzeczy jest zmiana na stanowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: bzdura 22.03.08, 05:24 zochna74 napisała: > A które z kwestii, które wymieniłeś ma zamiar wprowadzić obecny > rektor? Albo inaczej - co chce zmienić? Bo ja tylko ciągle słyszę, > że UMK jest na minusie, że nie ma pieniędzy, itp. (o przepraszam, > przed wyborami wyszła infromacja, że UMK się 'odbiło' -ale jakie > miało to przełożenie na zarobki pracownika? Żadne...więc naturalną > koleją rzeczy jest zmiana na stanowisku. Zochna, a zmiana rektora coś na zarobki pomoże? A co do kondycji, to może spróbuj się zorientować w jakiej kondycji finansowej JM Rektor Jamiołkowski zostawił JM Rektorowi Kopcewiczowi i jak to wyglądało gdy Kopcewicz odchodził a rządy na UMK przejmował znów Jamiołkowski. Jeśli, powodem zmiany rektora mają być niezadowalające zarobki pracowników to chyba coś Ci się pomieszało, bo Rektor to nie Mennica Państwowa i pieniędzy nie dodrukuje. Rektor może albo dawać sobie radę przy obecnej finansowej mizerii albo zawalić sprawę jak przywołany tu biolog. I taka jest różnica. A sporo spraw niestety ciągle załatwia się dla uniwersytetu na podstawie osobistych kontaktów z "rozdawcami" finansów. I tu Jamiołkowski jest o niebo lepszy od kogokolwiek. Dla ścisłości ostatnio "odbicie" miało jakieś przełożenie ale generalnie zostało to ocenione jako "kiełbasa wyborcza". Pożyjemy zobaczymy. Też chciałbym lepiej zarabiać :-). Odpowiedz Link Zgłoś
tikkurilla Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 20.03.08, 08:56 Mam nadzieję, że prof. Radzimiński wygra 28 marca wybory na rektora UMK. Dlaczego? Dlatego, ze jest to przede wszystkim człowiek dialogu a nie osoba zamknięta na inne zdanie niż jej własne. Poza tym jasno dostrzega największe problemy nękające naszą Alma Mater - spadek poziomu jakości kształcenia, brak umiejętnego pozyskiwania nowych źródeł finansowania - np. pochodzących z UE, skostnienie instytucji rektora. I ma na to wszystko bardzo spójny, sensowny program naprawczy. Kto nie wie i nie czyta może pisać o zmianach "w stylu amerykańskim". Przecież nie o to tu zupełnie chodzi! A pomysł na bloga jest bardzo sympatyczny. Profesorze Radzimiński - życzę z całego serca sukcesu!! Odpowiedz Link Zgłoś
czuprynka.pl Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 20.03.08, 10:41 ja tez mam nadzieję, że prof. Radzimiński wygra wybory na rektora. Miałam z nim kontakt kilka lat temu jako studentka kiedy był prorektorem ds studenckich. Bardzo kompetentny,zorientowany w sprawach studenckich. Pomysł na blog bardzo fajny - moim zdaniem taki ludzki a nie sztywno-bufoniasty. Zdjęcia z dzieciństwa rewelacja:):)Powodzenia panie profesorze! Odpowiedz Link Zgłoś
student.fizyki Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 21.03.08, 12:53 Uważam, że Uniwersytetowi potrzebna jest nowa jakość, a taką ucieleśnia prof. Radzimiński. Choć nie miałem z nim bezpośredniego kontaktu podczas zajęć to jednak odbieram go jako niezwykle kompetentnego i życzliwego człowieka. Z pewnością ważni są dla niego ludzie, a nie prestiż i władza. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zochna74 Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 21.03.08, 17:25 Popieram Pana Profesora Radzimińskiego - przyszłego Rektora UMK! Odpowiedz Link Zgłoś
jkpztorunia Re: Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 22.03.08, 05:33 zochna74 napisała: > Popieram Pana Profesora Radzimińskiego - przyszłego Rektora UMK! Brawo! Czy dałaś się wybrać na elektora? Dam przykład "ludzkiego" podejścia prof. Radzimińskiego: Pewien pracownik wziął roczny naukowy urlop bezpłatny. W tym czasie na "jego etat" został zatrudniony inny młody pracownik, na okres tego rocznego urlopu (sposób powszechnie praktykowany przy mizerii etatowej krytykowanej już nawet przez NIK). Po ponad pół roku urlopowany pracownik zwrócił się o skrócenie jego urlopu bezpłatnego z powodu ważnych względów osobistych. Pytanie do prof . Radzimińskiego jak rozwiązać ten problem? Odpowiedź - "Zwolnić jednego z pracowników." Czy prof. Radzimiński uważa, że należy zwolnić wieloletniego, doświadczonego, wręcz pozyskiwanego pracownika czy łamiąc kodeks pracy zwolnić młodego, zatrudnionego na czas określony pracownika? To jest "ludzki" i fachowy wymiar prof. Radzimińskiego. Życzę ekscytujących wyborów! Odpowiedz Link Zgłoś
zochna74 Re: Kandydat na rektora UMK lubi thrillery 22.03.08, 08:51 Nie, nie dałam się wybrać na elektora :-) Pożyjemy, zobaczymy. A co do niby finansowego 'odbicia' się UMK i kiełbasy wyborczje, to obdarowani zostali głównie pracownicy samodzielni. Nie mówię, że prof R. jest idealnym kandydatem, ale nie rozumiem zachwytu nad obecnym rektorem... Coś musi być nie tak - jeśli pensje nie wzrastają (tak jak w całym kraju) od jakiś 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś