Dodaj do ulubionych

X LO czy V LO?

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 19:02
Jestem w ostatniej klasie gimnazjum i chciałbym pójść na jakiś profil, pewnie
humana, po którym mogłbym studiować prawo.Jaka szkoła jest lepsza: V czy X i
dlaczego.Proszę, napiszcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mnich Re: X LO czy V LO? IP: *.ili.pl 11.01.02, 21:33
      Generalnie bardziej humanistyczną szkołą jest Vlo. jestem tegorocznym
      maturzystom i troszkę tu czasu spędziłem. Prawdę mówiąc- obydwie szkoły są
      dobre, przy czym w Xlo większy nacisk kładzie się na przedmioty ścisłe. W vlo
      masz możliwość rozwoju swoich zainteresowań szczególnie z historii, polskiego-
      jednakże oczywiście nie twierdzę, że pozostałe przedmioty pozostają na uboczu.
      Ale jeżeli chcesz studiować prawo, to raczej masz zdajesz sobie sprawę, ile
      trzeba poświęcić czasu i nauki, aby osiągnąć ten cel. Musisz wiedzieć, że w Vlo
      jest fajna atmosfera, jednak trzeba się dużo uczyć. Ale jest to powiązane z
      miłym nastawieniem nauczycieli. Co do Xlo- w tej kwestii za dużo nie wiem. ALe
      polecam "piątkę", która w rankingu szkół w Polsce w tym roku zajęła 38 miejsce.
      Pozdrawiam
      • b3ut Re: X LO czy V LO? 12.01.02, 03:23
        w VLO to wypada uczyc sie na biologie i historie. Reszte to można generalnie
        olać. Jeszcze tylko uważaj na jedną prof. z niemieckiego i będzie git. Ogólnie
        fajna szkola, tylko szybko mija...
    • Gość: Quesso Re: X LO czy V LO? IP: *.ili.pl 11.01.02, 21:40
      Hmm... jestem uczniem XLO
      w XLO
      powiem wiec, ze
      -sa ciasne korytarze
      -kiedys byla televizja i radiowezel, obecnie probuja reaktywowac to ostatnie
      -niestety w szkole duzo bahorkow z gimnazjum 11 plata pod nogami
      -dyrek jest stara konserwa [na studniowce toasty bedziemy wznosic piccolo], ale
      najprawdopodobniej odejdzie do kuratorium
      -kadra nauczycielska jest przecietna, znajdzie sie pare strasznych brzytw i
      hipokrtytow, za to sa tez perelki np wicedyrektor uczacy matmy jego lekcje
      =kabaret, facet jest lepszy od Marcina Danca [SERIO!!!!!]
      -czasem mozna za cichym przyzwoleniem wychowawcy, urwac sie cala klasa z
      jakiejs lekcji, ale z regoly jest to nielegalne, rozumiecie;)
      -duzy minus identyfikatory, ktore bardzo utrudniaja zycie szkolne [trzeba nosic
      i tyle [ale przez toniby nie ma dealerow na terenie szkoly]
      -dla palacych jest miejsce [illegal] za internatem
      XLO jest bardzo przytulnym miejscem, ogolnie dba sie o roznego rodzaju imperzy
      urozmaicajace zycie np 24 godzinny maraton matematyczny [pomysl Xlo, jest duzo
      plagiatow], bieg o puchar dyrektora [wlasciwie to jest minus, bo odbywa sie na
      siwierzym powietrzu w srodku listopada], byly tez spotkania z wybitnymi
      postaciami np ambasadorem Izraela, profesorem matematyki z Ukrainy, bywaja tez
      przedstawienia [czasem bardzo zwalowe], hmm... to ogolnie tyle.
    • Gość: marek Re: X LO czy V LO? IP: 217.96.43.* 13.01.02, 12:27
      A ja polecam Ci IV LO. W rankingu 11 w Polsce.
      • Gość: Absolut Re: X LO czy V LO? IP: *.graf.torun.pl 21.01.02, 12:26
        pewno, ze IV LO. Pelen luz i doskonala atmosfera. Nauczyciele skupiaja sie
        przede wszystkim na "olimpijczykach". Ty przy okazji tez troche wiedzy
        zalapiesz i to "troche" bedzie wieksze niz w innych szkolach - a nie bedziesz
        wcale maglowany. Chyha, ze chcesz byc "olimpijczykiem" - ale w takim razie to
        tez TYLKO IV LO! Najlepsza szkola pod sloncem i nad Wisla :-)
    • olka.torun Re: X LO czy V LO? 25.07.16, 11:29
      Witam wszystkich, wiem, że wątek był założony lata temu ale i tak wyskakuje w googlu na pierwszej stronie. Jestem uczennicą XLO i powiem tak żałuje jak 90% mojej kasy. Jest straszny wyścig szczurów, uczniowie nie piszą wybitnie matury, nauczyciele od słabych przedmiotów robią wszystko by pokazać, że są kimś... Porażka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka