Gość: Dekiel IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.02, 19:02 Jestem w ostatniej klasie gimnazjum i chciałbym pójść na jakiś profil, pewnie humana, po którym mogłbym studiować prawo.Jaka szkoła jest lepsza: V czy X i dlaczego.Proszę, napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mnich Re: X LO czy V LO? IP: *.ili.pl 11.01.02, 21:33 Generalnie bardziej humanistyczną szkołą jest Vlo. jestem tegorocznym maturzystom i troszkę tu czasu spędziłem. Prawdę mówiąc- obydwie szkoły są dobre, przy czym w Xlo większy nacisk kładzie się na przedmioty ścisłe. W vlo masz możliwość rozwoju swoich zainteresowań szczególnie z historii, polskiego- jednakże oczywiście nie twierdzę, że pozostałe przedmioty pozostają na uboczu. Ale jeżeli chcesz studiować prawo, to raczej masz zdajesz sobie sprawę, ile trzeba poświęcić czasu i nauki, aby osiągnąć ten cel. Musisz wiedzieć, że w Vlo jest fajna atmosfera, jednak trzeba się dużo uczyć. Ale jest to powiązane z miłym nastawieniem nauczycieli. Co do Xlo- w tej kwestii za dużo nie wiem. ALe polecam "piątkę", która w rankingu szkół w Polsce w tym roku zajęła 38 miejsce. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: X LO czy V LO? 12.01.02, 03:23 w VLO to wypada uczyc sie na biologie i historie. Reszte to można generalnie olać. Jeszcze tylko uważaj na jedną prof. z niemieckiego i będzie git. Ogólnie fajna szkola, tylko szybko mija... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quesso Re: X LO czy V LO? IP: *.ili.pl 11.01.02, 21:40 Hmm... jestem uczniem XLO w XLO powiem wiec, ze -sa ciasne korytarze -kiedys byla televizja i radiowezel, obecnie probuja reaktywowac to ostatnie -niestety w szkole duzo bahorkow z gimnazjum 11 plata pod nogami -dyrek jest stara konserwa [na studniowce toasty bedziemy wznosic piccolo], ale najprawdopodobniej odejdzie do kuratorium -kadra nauczycielska jest przecietna, znajdzie sie pare strasznych brzytw i hipokrtytow, za to sa tez perelki np wicedyrektor uczacy matmy jego lekcje =kabaret, facet jest lepszy od Marcina Danca [SERIO!!!!!] -czasem mozna za cichym przyzwoleniem wychowawcy, urwac sie cala klasa z jakiejs lekcji, ale z regoly jest to nielegalne, rozumiecie;) -duzy minus identyfikatory, ktore bardzo utrudniaja zycie szkolne [trzeba nosic i tyle [ale przez toniby nie ma dealerow na terenie szkoly] -dla palacych jest miejsce [illegal] za internatem XLO jest bardzo przytulnym miejscem, ogolnie dba sie o roznego rodzaju imperzy urozmaicajace zycie np 24 godzinny maraton matematyczny [pomysl Xlo, jest duzo plagiatow], bieg o puchar dyrektora [wlasciwie to jest minus, bo odbywa sie na siwierzym powietrzu w srodku listopada], byly tez spotkania z wybitnymi postaciami np ambasadorem Izraela, profesorem matematyki z Ukrainy, bywaja tez przedstawienia [czasem bardzo zwalowe], hmm... to ogolnie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: X LO czy V LO? IP: 217.96.43.* 13.01.02, 12:27 A ja polecam Ci IV LO. W rankingu 11 w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolut Re: X LO czy V LO? IP: *.graf.torun.pl 21.01.02, 12:26 pewno, ze IV LO. Pelen luz i doskonala atmosfera. Nauczyciele skupiaja sie przede wszystkim na "olimpijczykach". Ty przy okazji tez troche wiedzy zalapiesz i to "troche" bedzie wieksze niz w innych szkolach - a nie bedziesz wcale maglowany. Chyha, ze chcesz byc "olimpijczykiem" - ale w takim razie to tez TYLKO IV LO! Najlepsza szkola pod sloncem i nad Wisla :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olka.torun Re: X LO czy V LO? 25.07.16, 11:29 Witam wszystkich, wiem, że wątek był założony lata temu ale i tak wyskakuje w googlu na pierwszej stronie. Jestem uczennicą XLO i powiem tak żałuje jak 90% mojej kasy. Jest straszny wyścig szczurów, uczniowie nie piszą wybitnie matury, nauczyciele od słabych przedmiotów robią wszystko by pokazać, że są kimś... Porażka Odpowiedz Link Zgłoś