uketrab 24.12.08, 08:42 W takiej sytuacji koszt podróży autostradą trasy Toruń-Trójmiasto wzrośnie o jakieś 25% w porównaniu do przejazdu odcinkiem niepłatnym. Kiepska oferta ze strony GTC :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
incy Kpina 24.12.08, 15:00 Juz widze jak kierowcy beda placic 17,5 zl za 90 km + 2 razy postoj przy bramkach. Oprocz firm wszyscy beda jechac stara jedynka, najgorsze ze i ciezarowki tez. Ilosc wypadkow sie nie zmniejsza a wlasnie o to powinno chodzic przy budowie autostrad !!! Grudziadz - Gdansk 35 zl w obie strony - kpina z kierowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Kpina 25.12.08, 17:03 Ciężarówki pojadą autostradą, mają winiety ważne na wszystkich drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
incy winieta 24.12.08, 15:03 Nadal nie potrafie rozumiec, czemu nie mozna zrobic 1 winiete na wszystkie autostrady, dzienna, tygodniowa, miesieczna, roczna, a przychod z winiet podzielic pomiedzy konsorcjami na podstawie ilosc wybudowanych kilometrow i przejechanych samochodow. Panstwo musi o to zadbac, abysmy wszyscy maksymalnie skorzystali z autostrad i drog ekspresowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi_pl Re: winieta 24.12.08, 21:14 bo to jst Polska, tu jak zwykle nic się nie opłaca, Ja mieszkam w Bydgoszczy, ale pracuję i mieszkam w tygodniu w Trójmieście. Co tydzień na weekend wracam do domu. Musiałoby mi się wyjątkowo spieszyć, żeby zapłacić frycowe 17 pln za 90 km drogi Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel obudź się człowieku !! 25.12.08, 22:03 Żyjesz w Polsce. Tu najprostsze rozwiązanie staję się niemożliwym do zrealizowania. Im bardziej mgliste przepisy i niejasne procedury tym milsze to dla naszej rzeczpospolitej... Odpowiedz Link Zgłoś
uii Re: obudź się człowieku !! 26.12.08, 06:59 Wlasnie jest najprosciej. Najprosciej jak sie da doic ludzi. Policz sobie ile dziennie haraczu sciagna. Tak samo jest z autostrada krakow-katowice. Autostrade zbudowali za komuny. Pozniej stalexport wygral przetarg i chyba od 10 lat doja ludzi. Oczywiscie przez ten czas jedyne co zrobili to postawili bramki do krojenia ludzi. Dopiero niedawno jakies remonty zaczeli. Odpowiedz Link Zgłoś
noducks beda znizki na trasie torun-gdansk!!! 26.12.08, 11:39 dla czlonkow kolek przyjaciol radia maRYJA, po okazaniu aktualnego odcinka wplaty na konto papy inkasenta znizka 50%, powrot gratis. i do tego opieka sw.krzyszotfa gwarantowana. przylacz sie do nas juz dzis, wlacz radyjko i wyslij przekaz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
souzy Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 01:52 no to sobie jedzdzicie tymi wiejskimi drozkani barany, ja swoim polonezem bede popierdzielal lewym pasem 90 na godzine nad moze co wekend albo i czesciej Odpowiedz Link Zgłoś
martinez027 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 04:13 souzy napisał: > no to sobie jedzdzicie tymi wiejskimi drozkani barany, ja swoim > polonezem bede popierdzielal lewym pasem 90 na godzine nad moze co > wekend albo i czesciej wlasnie suzi!barany od debila tuska beda sie tluc kartofiskami w swoich szmeclwagenach,a ty poldkeim 90km/h i ja malaczem105km/h bedziemy zapierd...c lewym do grand hotelu w sopocie--3x w tygodniu... pl.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU Odpowiedz Link Zgłoś
malwoj Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 13:22 hehe.. dooooobre :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaz63 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 22:11 do souze'go:Owieczko boża,u nas morze pisze się przez "rz",a u was to jak??? Swoim polonezem to możesz jechać po koniczynę.... Odpowiedz Link Zgłoś
lactum Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 13:11 no to sobie jedzdzicie tymi wiejskimi drozkani barany, ja swoim polonezem bede popierdzielal lewym pasem 90 na godzine nad moze co wekend albo i czesciej A czemu to lewym jak prawy wolny. Za nieuzasadnione uzywanie lewego pasa tez sa kary. Zasada prawej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka74 Przecież to nie GTC pobiera opłaty 25.12.08, 13:04 i czerpie dochody z opłat. Oni maja podpisana umowe z rzadem czy raczej GDDKiA i od nich dostaja wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 2/3 kosztów pokryła Unia 25.12.08, 13:28 a opłaty ustala się na najwyższym poziomie w Europie. Zadłużenie Polski wzrosło ponad 3 razy od czasów Jaruzelskiego, wyprzedano schedę po Gierku, CO ZA TO POWSTAŁO - Emerytury w wieku 65 lat. Jesteśmy równo dojeni przez tych samych ludzi, tylko nazwy partii się zmieniają. Tusk zaczynał od Kongresu Liberalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: 2/3 kosztów pokryła Unia 25.12.08, 18:01 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > a opłaty ustala się na najwyższym poziomie w Europie. Hehe, widać że ze swojego Pcimia nie wyściubujesz nosa :) W Austrii płacisz i za winietę i za odcinki niektórych dróg. I uwierz - wiele więcej niż 14gr/km. Ja ze swej strony mam nadzieję że część kierowców w swoich matizach i innych rzęchach zrezygnuje z A1. Jest darmowa wyremontowana DK1, nikt nikomu nie każe oszcędzać czasu, zawieszenia, hamulców i paliwa jadąc autostradą za marne 12 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
incy taak w austrii drozej... 25.12.08, 21:32 W austrii chlopie na 10 dni winieta na caly kraj kosztuje 7,70 E(30 zl) - i caly kraj wzdluz i wszez przejedziesz w ciagu tygodnia za te 30 zetow. A na caly rok 73,80 E. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: taak w austrii drozej... 26.12.08, 15:20 incy napisał: > W austrii chlopie na 10 dni winieta na caly kraj kosztuje 7,70 E(30 > zl) - i caly kraj wzdluz i wszez przejedziesz w ciagu tygodnia za te > 30 zetow. A na caly rok 73,80 E. Polecam lekturę autostrady.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=79 "Niezależnie od posiadania winietki dodatkowo obowiązują opłaty za przejazd: * tunel Arlberg (na S16 - pomiędzy Tyrolem a Vorarlberg - z St.Anton do Langen) * tunel Felbertauern na drodze B108, czynny cały rok. Łączy region Kitzbühel z Tyrolem wsch. umożliwiając szybkie połączenie północ-południe np. z Monachium do Włoch i Słowenii * tunel Karawanken na A11, łączy Austrię (St.Jacob) ze Słowenią (Jesenice) * tunele: Tauern na odcinku Flachauwinkel - Zederhaus i Katschberg na odcinku St.Michael - Rennweg na autostradzie Tauernautobahn (A10) * tunele: Gleinalm: St.Michael - Ubelbach i Bosruck: Spital a.Pyhrn - Ardning na autostradzie Pyhrn (A9) * autostrada Brenner (A13 - pomiędzy Tyrolem i Włochami) * droga wysokoalpejska Gerlos (pomiędzy Salzburgiem i Tyrolem) * droga wysokoalpejska Grossglockner, czynna od maja do października * droga wysokoalpejska Silvretta (Vorarlberg) zamknięta w zimie na odcinku Galtür - Partenen; zakaz ruchu dla pojazdów z przyczepami * droga wysokoalpejska Timmelsjoch z Imst (A) do Merano (Włochy)." Najpierw czytaj, potem pisz. A nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: 2/3 kosztów pokryła Unia 25.12.08, 22:04 "Zadłużenie Polski wzrosło ponad 3 razy od czasów Jaruzelskiego, wyprzedano schedę po Gierku" buahahahahah!!! Napisz coś jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
jirka00 Nie moge pojac dlaczego wychodzi az tyle? 25.12.08, 13:30 W Czechach za wszystkie autostrady (jest jich wiecej niz w 4x wiekszej Polsce) placi sie 1 000,.koron na caly rok (155.-PLN) Odpowiedz Link Zgłoś
mles21 Re: Nie moge pojac dlaczego wychodzi az tyle? 25.12.08, 17:30 jirka00 napisał: > W Czechach za wszystkie autostrady (jest jich wiecej niz w 4x > wiekszej Polsce) placi sie 1 000,.koron na caly rok (155.-PLN) Był taki jeden co chciał winiety a nazywał się Pol. Dlaczego ich nie wprowadzono? - zapytaj się o to ówczesną opozycję - PO/PiS/LPR Odpowiedz Link Zgłoś
comrade Re: Nie moge pojac dlaczego wychodzi az tyle? 25.12.08, 23:32 > Był taki jeden co chciał winiety a nazywał się Pol. Dlaczego ich nie > wprowadzono? - zapytaj się o to ówczesną opozycję - PO/PiS/LPR Pol chciał wprowadzić winiety za przejazd zwykłymi drogami krajowymi! I z tego chciał dopiero finansować budowę autostrad. Pomysł był poroniony. Za jakieś 7-10 lat kiedy w Polsce będzie porządna sieć autostrad i expresówek pokrywająca wszystkie główne miasta to będzie można myśleć o winietach. Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 13:30 qrna, za nic nie kumam polskiej logiki, autostrady budowane są z makabrycznie wysokich podatków które obciążają paliwo, dlaczego jeszcze dodatkowo kierowca ma płacić za przejazd?????? może mi to ktoś wyjaśnić??? Odpowiedz Link Zgłoś
zambrapl Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 13:44 NAM BUDUJĄ EXPRESOWĄ S3 KTORA BEDZIE BEZPLATNA... A STANDARD TAKI JAK AUTOSTRADA PRAKTYCZNIE - TJ 2 NITKI, PO 2 PASY ORAZ POBOCZE... PRZECIEZ W POLSCE SA AUTOSTRADY GDZIE NIE MA POBOCZY! Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 14:20 gdzie budują? napewno ją widziałeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 17:05 Ciekawe jak do dwóch pasów ma się obwodnica Nowej Soli, mająca status ekspresówki, a dwa pasy to są na rozbiegówkach, potem znów jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 23:10 a wiesz co to w ogole jest ekspresowka? i powiedz gdzie wycztales ze ona musi miec 2 pasy ruchu w kazdym kierunku? bo nie musi, poczytaj kodeks drogowy...a nie glupoty na forum piszesz! Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 12:04 Odniosłem się do postu zambrapl. Odpowiedz Link Zgłoś
mles21 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 17:26 4g63 napisał: > gdzie budują? napewno ją widziałeś?? ano budują - S3 Szczecin - Gorzów Wlkp. Patrz tutaj: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=496160&page=96 Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 23:16 wydaje mi sie ze chodzilo nie o pokazanie drogi s3( ze jest budowna ) tylo tych autostrad bez poboczy...sam jestem ich ciekaw.... Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 23:27 Autostrada A4 między Wrocławiem a granicą na Odrze - jest bez poboczy i bez pasa awaryjnego. Są tylko co kilka kilometrów króciutkie pasy do zatrzymania. Zapewne z tego powodu na tym odcinku obowiązuje ograniczenie prędkości do 110km/h (i od tego roku zaczęli łapać za jego przekraczanie) Śmieję się do rozpuku za każdym razem jak to widzę... kojarzy mi się z Bareją i Misiem ("...na miarę naszych możliwości..."). Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 22:05 "dlaczego jeszcze dodatkowo kierowca ma płacić za przejazd?????? może mi to ktoś wyjaśnić???" Bo jest bardzo dużo panów, którym trzeba zapewnić bardzo wysokie dochody ponieważ są oni znajomi panów, którzy często są w telewizji i gazetach? Odpowiedz Link Zgłoś
oldbruno Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 13:49 Za PRL mówiło sie, że aby Polska była Polską trzeba ją oddać w komis Japończykom, przykro jest stwierdzić, że 20 lat niemal po zakończeniu PRL Japończycy są nadal potrzebni. Politycy sprawdzają się głównie w trzepaniu skóry swoich przeciwników na koszt obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 dla mnie to zaden interes 25.12.08, 14:37 Gdańsk - Grudziądz pokonuje zwykle w 2 godziny jadąc przepisowo (za dużo fotoradarów żeby ryzykować) krajowa jedynką. O dziwo autostradą też zajmuje koło 2 godzin, bo trzeba do niej dojechać, a zjazd jest w Nowych Marzach które są o pare kilometrów za Grudziądzem. Więc co to za interes dla mnie płacić 35zł i stracić w sumie tyle samo czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Czym ty jedziesz 2h, wierzchem ? 25.12.08, 18:04 Jak ci się nie opłaca to cię nie obchodzi wzrost ceny przejazdu na A1. Więc dla Ciebie dobrze, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tommyd2 Re: dla mnie to zaden interes 25.12.08, 19:02 No tak, a do starej jedynki to nie trzeba dojechać..., nie wiem jak to robisz ale przyjmując za punkt wyjściowy okolice wyjazdu z Pruszcza do którego musisz dojechać tak czy tak to jadąc przepisowo autostradą jesteś w Grudziądzu minimum pół godziny wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 no dobra moze 30 minut 25.12.08, 19:12 załóżmy że jadę z Wrzeszcza do Pruszcza jedynką albo obwodnicą (podobny czas). Jadę autostradą do Nowych Marz, po czym zawracam i jadę 10 km jedynką do trasy na Grudziądz. Autostradą (jadąc średnio 120-130km/h) zaoszczędzam na tych 90km góra 30 minut. Niestety nie wiem czy bedzie to warte tych 35zł :( Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Płaczesz jak wieśniak pod prądem 25.12.08, 21:36 No to nie jedź jak nie chcesz ani jak ci się nie opłaca, ktoś mówi że A1 zbudowali żeby z Grudziądza można było dojechać do Auchan ? Wiesz doskonale że będziesz miał zaraz węzeł w Warlubiu pod nosem, a potrafisz tylko marudzić. Jak bym mieszkał w Grudziądzu wychwalałbym pod niebiosa A1 bo za moment i na północ i na południe będziesz jechał komfortowo i inwestorzy też będą lepiej notować Grudziądz, a nie marudził jak jakiś wieśniak co płacze że mu doprowadzili prąd do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
gronostaj8 nie znasz się 25.12.08, 22:33 1. mieszkam w Gdańsku, za to rodziców mam w Grudziądzu i raz na miesiąc do nich wpadam 2. zjazdu w Warlubiu nie ma i nie bedzie (był w planie ale NIE MA) 3. kto mówi żeby z grudziądza do auchan dojechać? Grudziądz to miasto hipermarketów (carrefour, real, kaufland, intermarche) dziesiątki tesców, biedronek i lidlów. Do tego jest tez praktiker i multikino budują. Marudzę na CENĘ. Słowacja, Czechy to są przykłady krajów gdzie ceny autostrad są normalne. U nas sa nienormalne - cena jest taka jakby tą autostrade budowali w litej skale przez góry skaliste. Autostrada jest super ale tak wysoka cena nie zachęca do częstej jazdy i skracania sobie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
polak_maly123 Re: nie znasz się 26.12.08, 01:26 > 1. mieszkam w Gdańsku, za to rodziców mam w Grudziądzu i raz na > miesiąc do nich wpadam Więc dla mieszkańców 3Miasta jesteś wieśniakiem. Co raz więcej tu takich napływowych - jak czarnuchów na zachodzie! > 2. zjazdu w Warlubiu nie ma i nie będzie (był w planie ale NIE MA) W 2010-tym będzie - drugi etap budowy A1 (zainteresuj się!) > 3. kto mówi żeby z grudziądza do auchan dojechać? Grudziądz to > miasto hipermarketów (carrefour, real, kaufland, intermarche) > dziesiątki tesców, biedronek i lidlów. Do tego jest tez praktiker > i multikino budują. O fuck! I multikino budują! I niejednego Lidla mają!!! I dziesiątki Tesców!!!!! To chyba opis jakiegoś raju??? xD Wieśniaku - jeżeli to dla Ciebie wyznacznik wielkomiejskości to wracaj do swojego grajdołka i nie zawracaj nam D.U.P.Y!!! Gdańszczanin (z dziada pradziada a nie jakieś napływowe męty) Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: nie znasz się 26.12.08, 12:25 "Wieśniak" - obiegowo jest to przyjęte jako określenie stanu umysłu, a nie ma wiele wspólnego natomiast z pochodzeniem geograficznym. Czego dałeś dowód, kmiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger czytaj więcej niż tytuł 26.12.08, 15:06 czytaj więcej niż tytuł - przeczytaj CAŁĄ moją wypowiedź powyżej a zobaczysz czemu napisałem o płączącym wieśniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
nunez74 Re: nie znasz się 26.12.08, 12:41 Po tym jak wyjechałeś z wieśniakami i czarnuchami z przykrością stwierdzić muszę że pasuje CI nick "polak mały" Odpowiedz Link Zgłoś
polak_maly123 Bardzo mnie to cieszy! xD 27.12.08, 00:45 A co oznacza 123 wg ciebie wróżbito? Pewnie jakiś tajny kod Ku-Klux-Klanu?? :lol: Odpowiedz Link Zgłoś
oloolosz Re: nie znasz się 29.12.08, 18:37 sam wiesniak jestes,czym dałeś przykład Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 15:35 Wiecie czego ja sie spodziewam ,zeby wszystcy zaczeli jezdzic po NIEBOTYCZNIE DZIADOWSKICH I NIEBOTYCZNIE DROGICH ""autostradach"" ,pewnie na drogach rownoleglych zmniejsza predkosc do 30-50 km i postawia fotoradary co kilometr......inaczej to tylki partyjne szmatlawce beda po nich jezdzily ( oczywiscie na koszt podatnikow)..........wszystko...... Odpowiedz Link Zgłoś
mles21 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 17:23 a dlaczego wg ciebie jest o "dziadowska" autostrada? Odpowiedz Link Zgłoś
dan3iger Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 18:07 mles21 napisał: > a dlaczego wg ciebie jest o "dziadowska" autostrada? Bo zbudowana dzięki decyzji PO. Gdyby ją oddał Kaczyński byłaby "super hiper". A PiS jak wiemy spowodował że kolejny odcinek jest 2x droższy i dwa lata później więc sie pisiory zżymają. Odpowiedz Link Zgłoś
bella96 Re: Ciekawe-90km*16 gr daje 14,40, a nie 17.50!!! 25.12.08, 19:08 dolicz VAT ... Odpowiedz Link Zgłoś
jijiji Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 18:19 Rety, jaka ulga, tyle osob nie bedzie chcialo jechac ta autostrada, ze z pewnoscia bedzie luzno i fajnie sie bedzie jechalo. Nie ma to jak polska logika - zal wysciubic ok. 15 zl (tyle co dwie kawy), ale ze wiecej paliwa i nerwow zezre jazda po krajowej jedynce, to juz nie przyjmuje sie tego do wiadomosci, bo przeciez tego nie widac od razu w portfelu. Myslenie a la XIX-wieczny chłop - jak widac, niedaleko odeszlismy od tego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
macaja Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 20:30 jijiji napisał: o > przeciez tego nie widac od razu w portfelu. Myslenie a la XIX-wieczny chłop - > jak widac, niedaleko odeszlismy od tego czasu. Spójrz na cenniki w innych krajach UE(w tzw starej europie). Może przestaniesz pisać glupoty. Mieszkam w Częstochowie, policz ile będzie mnie kosztowala podroż nad Bałtyk wliczajac w to oplaty za KORZYSTANIE Z AUTOSTRAD. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 21:08 A ile ty razy będziesz jeździł nad Bałtyk w roku z Czestochowy?! Jak wolisz za daro to jeździj krajowymi. Ta cena jest niska w porównaniu z większością krajów w UE. Oczywiście roczne winiety byłyby lepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
macaja Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 11:17 Cały wic polega na tym, że jeżdżę bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
winghung ech zuchy 25.12.08, 18:28 jeździjcie dalej drogą krajową, będzie bezpieczniej na autostradzie- droga super poza paroma wiaduktami tylko przelicz te 12zł na paliwo, którego nie spalasz na częstym przyspieszaniu i wszystkich elementów, które rozwalasz na tych koleinach i dziurach, a przede wszystkm na bezpieczeństwo twoje, twojej rodziny i innych pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: ech zuchy 25.12.08, 21:10 A niech jeżdżą i dalej marudzą, co oni innego potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
incy nie chodzi tylko o jakies 12,5 czy 17,5 zl 25.12.08, 21:43 Nie chodzi tylko o jakies 12,5 czy 17,5 zl raz czy dwa razy za 90 km (przesada, na Wegrzech prawie tyle kosztuje winieta na 4 dni na caly kraj), tylko powiedzmy bede chcial pojechac z Torunia do Krakowa i z powrotem bezpiecznie i szybko i bede musial za wybulic 2x ok. 60 zl tylko na autostrade ??? Za tyle to winieta na miesiac a nawet za rok powinien kosztowac przy srednie placy netto ok. 1600 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
hens Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 20:53 Tyle lat jeżdżę po Niemczech i nigdy nie udało mi się trafić na płatny odcinek autostrady......a średnia pensja jest tam 5 razy większa niż u nas.Kiedyś mówiło się o tym że podatek drogowy jest ujety w paliwie. A teraz co ? Ktoś ten podatek podgrandził, czy ja po prostu jestem nie na czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek_meteorolog Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 21:09 Oczywiście że sa płatne w podatku drgowym. Odpowiedz Link Zgłoś
pananatol2 Kiedy zjazdy będa miały numery a nie nazwy? 25.12.08, 22:26 W normalnych krajach jest numer więc kierowca nie musi śledzić trudnych do zapamiętania nazw. Zna swój numer i to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
lactum Re: Kiedy zjazdy będa miały numery a nie nazwy? 26.12.08, 12:35 pananatol2 napisał: > W normalnych krajach jest numer więc kierowca nie musi śledzić > trudnych do zapamiętania nazw. Zna swój numer i to wystarcza. Jak nie mozesz zapamietac celu podrozy, to nie ruszaj sie z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
stanmich Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 25.12.08, 23:02 Cena przejazdu autostradą 0,16 zł/km to prawie 50% ceny paliwa zużytego na tym dystansie. Jest to cena lichwiarska, biorąc pod uwagę cele społeczne budowy autostrad - usprawnienie transportu, odciążenie pozostałych dróg biegnących przez osiedla, bezpieczeństwo itd. itd. Moim zdaniem cena przejazdu autostradą nie powinna obciążać kierowców bardziej niż 20% ceny paliwa zużytego średnio na takim samym dystansie przez samochód osobowy, a samochody ciężarowe powinny wykupywać winiety. Odpowiedz Link Zgłoś
globalmsg Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 00:58 25km BUAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH Odpowiedz Link Zgłoś
polak_maly123 A dlaczego nie 30,-PLN? Albo 100,-PLN?! 26.12.08, 01:11 A dlaczego nie 30,-PLN? Albo 100,-PLN?! I tak prawie nikt za takie pieniądze nie pojedzie, tym bardzie że podobnoż są to stawki promocyjne, więc potem będzie jeszcze drożej. A na krajowej jedynce znowu zacznie się "wolna amerykanka", co w efekcie oznacza zwiększenie ofiar śmiertelnych w wypadkach komunikacyjnych! Ale co tam życie ludzkie dla polskich władz. Przecież liczy się tylko KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA KASA !!! :( Odpowiedz Link Zgłoś
incy Re: A dlaczego nie 30,-PLN? Albo 100,-PLN?! 26.12.08, 09:08 I nie mowiac o KROTKOWZROCZNOSCI panstwa. Wola zarobic te 12,5 zl za pare osob jezdzacych autostrada i jednoczesnie stracic miliony - miliardy - koszty leczenia i rent osob powypadkowych, obslugi wypadkow, objazdow, strata czasu ludzi stojacych w korkach jak rowniez brak przyszlych dochodow z podatkow osob zmarlych lub nie pracujacych dalej po wypadku, a jedynie leczacych sie i bioracych swiadczen. Nie mowiac o braku inwestycji zw. z brakiem infrastruktury Odpowiedz Link Zgłoś
nobull Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 03:37 Marcin Bbehrendt pisz artykuly po polsku. Czy ty czlowieku rozumiesz slowo SZOFER? Szofer to sluzacy (niewolnik) kierowca wozacy swojego pracodawce! A swoja droga to jest skrajny bandytyzm aby kierowcy samochodow osobowych ktorzy placili podatki byli zmuszani do placenia za jazde drogami panstwowymi! Prroponujew odebrac pieniadze przeznaczone na wybory i za nie wykupic te autostrady. 14 groszy za kilometr? To o 50 groszy za duzo! Niech Tusk placi za wszystkich kierowcow! Minister? To czlowiek ktorynaprawde ma mini inteligencje! Odpowiedz Link Zgłoś
edgar22 Re: Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 11:50 > Marcin Bbehrendt pisz artykuly po polsku. > Czy ty czlowieku rozumiesz slowo SZOFER? > Szofer to sluzacy (niewolnik) kierowca wozacy swojego pracodawce! Czyżby? sjp.pwn.pl/lista.php?co=szofer Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 08:09 Jestem przeciwny płatnym autostradom . Ponoć pieniędzy na autostrady jest dużo a i podatków z benzyny tez to za te pieniądze winno się budować . A potem jeździć za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Czytając o lichwiarskich opłatach za przejazd ... 26.12.08, 10:29 Czytając o lichwiarskich opłatach za przejazd kawałka drogi, przestaję się cieszyć na myśl zautostardowienia Polski. Niech żyją Niemcy - ze swoją darmową, wspaniale rozbudowaną i zinfrastrukturowaną siecią autobahnów! No i USA ze swoimi highwayami! Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Do Gdańska pojedziemy autostradą za 12,5 zł 26.12.08, 17:22 Co to są w ogóle za głupawe pomysły, żeby każdym kawałkiem autostrady rządziła jakaś inna firma i brała opłaty. W Austrii płacę euro 7,60 za 10 dni, czyli mogę teoretycznie za te pieniądze przejechać 10 tys. km po autostradzie bez żadnych kasowników i innych dupereli, i to po 3,4 gr za 1 km. Czy ten nasz tak dumny naród już nigdy nie zmądrzeje? Odpowiedz Link Zgłoś
duck-hunter a ja i tak będę jeździl A1 bo tęsknię za cywilizac 27.12.08, 13:49 ją.... a co do kwoty mam andzieję że po prostu jak będzie za drogo to będzie za mało pojazdów i opłata spadnie... chyba że czegoś nie kumam (moze jakieś gwarancje minimalnego ruchu ze styrony państwa, których nie powinno być). I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś