Dodaj do ulubionych

po co nam wojsko?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 17:07
po co mamy utrzymywać tak skorumpowaną instytucją, jaka jest WP?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jazon Re: po co nam wojsko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.03, 21:36
      Bo dzięki niej wzrasta poziom wykształcenia społeczeństwa- dzięki takiej a nie
      innej armii faceci są gotowi sie poświęcić byle tylko tam nie iść i zamiast
      tego sobie postudiować:)

Nic nie pobije tego argumentu- to wyzwanie:)!!!!
      • Gość: Jonek Re: po co nam wojsko? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.03, 23:46
        Gość portalu: Jazon napisał(a):

> Bo dzięki niej wzrasta poziom wykształcenia społeczeństwa- dzięki takiej a
        > nie innej armii faceci są gotowi sie poświęcić byle tylko tam nie iść i
        > zamiast tego sobie postudiować:)

To jest argument z czasów komuny. Teraz i tak studiuje kilkakrotnie więcej
        osób. Dlatego wojsko powinno być w 100% zawodowe i ochotnicze, i obowiązkowo
        brać udział we wszystkich akcjach pacyfikacyjno-porządkowych: w Bośni, Iraku,
        Sudanie, Liberii, Ruandzie i gdzie tylko bedzie potrzeba. Nikt nie powinien
        awansować, jeśli nie był na jakiejś wojnie.
        • Gość: zdenek.kl Re: po co nam wojsko? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 21.11.03, 05:59
          Gość portalu: Jonek napisał(a):

> To jest argument z czasów komuny. Teraz i tak studiuje kilkakrotnie więcej
          > osób. Dlatego wojsko powinno być w 100% zawodowe i ochotnicze, i obowiązkowo
          > brać udział we wszystkich akcjach pacyfikacyjno-porządkowych: w Bośni, Iraku,
          > Sudanie, Liberii, Ruandzie i gdzie tylko bedzie potrzeba. Nikt nie powinien
          > awansować, jeśli nie był na jakiejś wojnie.

Tak jest! Najlepiej chłopaków z bratnią pomocą do Czeczenii posłać. Tam
          przynajmniej nie ma kamer i wścibskich dziennikarzy. Walkę z terroryzmem można
          ćwiczyć do woli.
          Tylko po co się przy okazji tej biednej komuny czepiać? W końcu co jak co, ale
          jakąś akcję pacyfikacyjno-porządkową potrafiła od czasu do czasu przeprowadzić.
          W 56-ym na ulicach Poznania, w 68-ym za południowa granicą, w 70-ym w Gdańsku,
          a na przełomie lat 81-82 nawet w całym kraju. Nie było więc chyba tak źle. Ci,
          którzy mieli awansować, zdążyli się jakoś wyszkolić.
          • Gość: Jonek Re: po co nam wojsko? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 10:18
            Gość portalu: zdenek.kl napisał(a):

> W 56-ym na ulicach Poznania, w 68-ym za południowa granicą, w 70-ym w
            > Gdańsku, a na przełomie lat 81-82 nawet w całym kraju. Nie było więc chyba
            > tak źle. Ci, którzy mieli awansować, zdążyli się jakoś wyszkolić.

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale wtedy nie mieli okazji natrafić na zbrojny opór
            przeciwnika.
            • Gość: zdenek.kl Re: po co nam wojsko? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 22.11.03, 05:56
              Racja, racja, opór był raczej mizerny. No ale nie zrzucajmy wszystkiego na tą
              biedną komunę. W końcu to nie jej wina, że się przeciwnik nie sprawdził.
              Mówiąc serio, też jestem za zawodową i dobrze wyszkoloną armią, też uważam, że
              w obronie wolności i demokracji trzeba czasami użyć siły. Tylko wolałbym, byśmy
              przy tej okazji z czyichś miast i osiedli nie urządzali sobie poligonu dla
              naszych żołnierzy.

pzdr;)
        • Gość: Jazon Re: po co nam wojsko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 07:52
          Zgadza się- argument z czasów komuny, na dodatek żartobliwy (nie wiem czy
          zauważyłeś:). Ale obecny kształt polskiej armii jest tak załosny, że tylko
          taki argument przychodzi mi do głowy w jej obronie. Pewnie że armia powinna
          byc zawodowa, ale sądzę że jeszcze następne pokolenie zdąży zaliczyć unikanie
          służby zanim sie tego doczekamy.
          • Gość: Jonek Re: po co nam wojsko? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 10:21
            Zauważyłem, zauważyłem. Fakt, że sam nie używam ;) nie swiadczy o moim braku
            poczucia humoru, tylko podeszłym wieku.
            Ale z drugiej strony nawet żartobliwa uwaga może stać się impulsem do całkiem
            poważnej dyskusji.
            • Gość: McButelka Re: po co nam wojsko? IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 22.11.03, 12:32
              Ale chrzanicie - w takim razie mafia też jest pożyteczna, bo zatrudnienie daje
              i swoich chroni. - Byłem w wojsku - nie dobrowolnie ale pod przymusem prawie
              rok i trochę się napatrzyłem... To jest organizacja mająca podstawowy cel -
              zabijanie ludzi. Tego tam uczą. Niezwykle potrzebna instytucja. Wiadomo,
              historia, obronność itp, itd - zgadzam się, ale nie mówmy że to szlachetna i
              potrzebna organizacja.
              • Gość: Jazon Re: po co nam wojsko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 13:00
                Jakoś nie zauważyłem żeby ktos tutaj uznał armię za 'potrzebną i szlachetną
                instytucję', więc chyba jesteś przewrażliwiony. A w wojsku musiałes byc
                naprawde dawno- teraz uczą tam zadawania śmierci jedynie poprzez zatruwanie
                alkoholem (no chyba że byłeś w GROMie, ale nie podejrzewałbym Cie:). W obecnym
                kształcie to całkowicie niepotrzebna instytucja.
                • Gość: McButelka Re: po co nam wojsko? IP: *.tvk.torun.pl / 80.51.243.* 22.11.03, 15:52
                  W sumie masz rację - niepotrzebnie się denerwuję - mnie też zatruli alkoholem
                  kumple w wojsku tak,że do dziś paruję... (o rymy mi się układają)
                  Byłem w artylerii - raz strzeliłem z haubicy samobieżnej - i nawet trafiłem w
                  jakiś tam wrak, który stał na poligonie... Myślę że więcej bym zwojował jako
                  dywersant niż zwykły szwejk. Bym namówił hitlerowców do panienek, alkoholu,
                  narkotyków i hazardu - sami by się załatwili...
                  • ny4 Re: po co nam wojsko? 22.11.03, 21:40
                    oj czarno widzę
                    same rydze
                    • Gość: zdenek.kl Re: po co nam wojsko? IP: *.torun.dialup.inetia.pl 23.11.03, 01:54
                      Nie truj, muchomorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka