Dodaj do ulubionych

Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów

29.04.09, 19:28
Trudno zgodzić się z autorem artykułu, który prezentuje jednostronną wizję
kultury. Ja uważam, że 30 kwietnia to wielki dzień dla kultury, bo wreszcie
Teatr Wiczy opuści to miejsce (może przejdzie do Gdańska, który tak jest przez
niego lansowany). Jak w ogóle można porównywać Baj i Horzycy z Teatrem Wiczy?
Przecież zionie przepaść między poziomem tych dwóch grup teatrów. A teatr
alternatywny z racji swej alternatywności powinien żyć nie z instytucji, które
nota bene Teatr Wiczy tak często krytykuje w swoich przedstawieniach. Niech
będą alternatywni w zdobywaniu innych funduszy, przecież miasto naprawdę dużo
dało na tę działalność, która jest zjawiskiem niszowym. Ilu ludzi przeszło
przez teatr Wiczy w ciągu miesiąca (nie przez pub)? Każdy może tworzyć jak
sobie tego zapragnie, ale nie może rościć sobie pretensji, że awangardowe, a
więc niereprezentacyjne nurty toruńskiej kultury mają być słono finansowane.
Dla mnie były w ostatnich latach słono prze-finansowane, dlaczego cieszę się z
decyzji miasta i gratuluje.
Obserwuj wątek
    • hecer Re: Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 29.04.09, 20:59
      bzdury.

Jak w mieście studenckim chcesz rozkręcać kulturę i awangardę? Bajem
      Pomorskim???? ostatni raz tam byłem w "zerówce"

oczywiście że autor ma rację - byłeś ty kiedy w NRD? Czy u Wiczy? Jak chodzisz
      do baju to weź sobie daruj.

Na Starówce banki likwidują kolejne kawiarnie a ty uważasz że "wicza jest
      zjawiskiem niszowym"

Ja mam prosty sposób na finansowanie kultury. Robić wystawy i sprzedawać browce.
      Zapewniam że konsumpcja kultury wzrośnie i z łatwością da się sfinansować
      przychodami z browarków.

Oburzanie się na Wiczę sprzedaje alkohol ("Ilu ludzi przeszło
      > przez teatr Wiczy w ciągu miesiąca (nie przez pub)?" to jakiś absurd. Zawsze
      można kupić sobie kawę czy colę - ja sobie często siedzę z kawą. (A czasem mam
      kawę po 4 browarze:)

I to jest jakieś 20 zyla. A jak widzę "wstęp za 5 zł" - to sorry.

I choć rzadko mówię "my" - ale jestem pewien że większość ludzi postępuje tak
      samo. Wstęp płatny? - no thx.

W NRD też są imprezy płatne ale wtedy już wiadomo że się opłaca.

Najlepszy sposób finansowania kultury to sprzedaż napojów - różnych.

-----------------------------

Oczywiście magistrat może otworzyć kolejne "centrum spotkań młodzieży" itd...
      Tylko sorry, ale gdzie ta młodzież ma iść? Do macdonalda???
    • passi_flower Re: Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 30.04.09, 11:15
      zwert napisał:

> Trudno zgodzić się z autorem artykułu, który prezentuje jednostronną wizję
      > kultury. Ja uważam, że 30 kwietnia to wielki dzień dla kultury, bo wreszcie
      > Teatr Wiczy opuści to miejsce

ZAWIŚĆ, ZAŚCIANKOWOŚĆ, ZŁOŚLIWOŚC.
      Zniknięcie pubu Wiczy to nieodżałowana strata. Nie wiem, gdzie teraz podzieją się jego bywalcy, bo nie ma w Toruniu drugiej 'kulturalnej' knajpy, która mogłaby porównywać się z CWCW. Enerde nie pomieści już więcej ludzi.
      Teatru Wiczy z Horzycą rzeczywiście nie da się porównać. Horzyca już od lat reprezentuje straszliwie niski poziom, stosując kiczowate zabiegi po to, by podobać się masom, a przede wszystkim szkołom.

> Każdy może tworzyć jak
      > sobie tego zapragnie, ale nie może rościć sobie pretensji, że awangardowe, a
      > więc niereprezentacyjne nurty toruńskiej kultury mają być słono finansowane.

Niestety nie każdy może tworzyć jak chce, bo każda twórczość wymaga funduszy. Jak i kiedy ma zarabiać twórca/artysta? Gadasz jak stary dziad, ale brakuje Ci doświadczenia lub informacji o środowiskach twórczych.
      I sprawdź sobie w słowniku co to jest awangarda. Prześledź też historię awangardowych kierunków w sztuce i zastanów się jak ogromny stanowią dorobek. W każdym środowisku kulturalnym to awangarda powinna być głównym nurtem, bo to jest coś, co kształtuje przyszłość.

Przykro.
      • tryg.sk2 Re: Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 30.04.09, 12:03
        Kopernik głosił awangardę. Był wywrotowcem. Popieram wszelką awangardę. Czy w
        teatrze czy w muzyce. Popieram ciekawe przedsięwzięcia. Gdy coś się dzieje.
        Niestety, to media szkodzą i wprowadzają w błąd i tak mało zorientowaną w sztuce
        współczesnej polską, w tym toruńską publiczność. Skupianie uwagi na sensacji
        doprowadza do tego, że powszechnie znane są jedynie wybrane nazwiska artystów,
        przeciwko którym toczą się procesy itp. Stąd też powszechny przesadny do granic
        możliwości odbiór sztuki współczesnej jako sztuki prowokacyjnej, nieudolnej,
        jako hochsztaplerki. Doprowadza to do tego, że mało zorientowany (zwert)
        przedkłada zapewne "właściwe - prawdziwe" dzieła sztuki ponad "efemeryczne i
        ulotne". Spektakl musi być dla takiego odbiorcy prawdziwym spektaklem - z
        pięknymi biletami, z elegancką widownią i eleganckim foyer. Jest to podejście
        bardzo drobnomieszczańskie. Tak samo dzieło sztuki - nie wyobrażam sobie, żeby
        Zwert - gdyby miał wystarczająco kasy - kupił na przykład jakąś awangardową
        pracę do domowej kolekcji. Podejrzewam, że wymagałby od dzieła stosownych
        materiałów, porządnych ram itp.
    • bog1wie Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 02.05.09, 20:09
      No jeśli klub eNeRDe przy ul. Browarnej, dodaje naszej Starówce posmaku
      artystycznej awangardy to ja się cieszę, że moje dzieciaki mimo artystycznych
      ciągot i działań tam nie bywają. A dlaczego nie bywają to już sprawa dla
      policji...
      • anna_tsaj Re: Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 03.05.09, 23:00
        Sprawa dla Policji? A co bog1wie, zamknąłeś je w piwnicy!? :-)
    • tryg.sk2 Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 03.05.09, 14:37
      Są pod opieką kuratora sądowego?
    • anna_tsaj Sulecki: Toruń nie ma miejsca dla artystów 04.05.09, 00:02
      Toruń, czy wygra ESK 2016 czy nie i tak przez wielu jest uważany za miasto
      szczególnie promujące kulturę i... na kulturze zarabiające. Tym przyciągamy
      turystów, studentów, to wpływa na to, że w Toruniu żyje się milej i inaczej.
      Zamknięcie pubu CwC to jedno- szkoda, bo było to cudne miejsce, skupiające
      artystów, albo może lepiej miłośników sztuki, z każdej niemal dziedziny i w
      każdym wieku (!). Stwarzało idealną atmosferę do wymiany poglądów,
      pomysłów, rozmów, które dały początek niejednemu projektowi kulturalnemu...
      -no ale pub... przeżyjemy.
      Najważniejsza jednak druga sprawa- to dzięki kulturze: muzeom, kinom,
      teatrom Toruń ma takie dobre imię. I zamykanie tych większych czy mniejszych
      instytucji(patrz Kino Orzeł), czy niezauważanie ich na pewno niczego dobrego
      miastu nie przyniesie. W Toruniu sztukę trzeba promować i wspierać, i już!
      Każdą! Awangardową, alternatywną tradycyjną, kochania... i jakąś tam jeszcze.
      Zawsze jednym się będzie podobała innym nie ale o to chodzi, żeby był wybór. A
      Teatr Wiczy promując nasze miasto występami w całej europie zasłużył sobie na
      wsparcie w 100 %.
      Życzę zatem radym dobrego wyboru przyszłej siedziby Teatru Wiczy, a
      bywalcom pubu CwC, żeby się znaleźli w innym pubie... no bo co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka