Dodaj do ulubionych

Zamek TSA w walizkach

23.08.11, 17:14
Mam do Was pytanie. Zakupiłam ostatnio walizkę z 2 zamkami i szyfrem. Na aukcji internetowej napisane było, iż walizka posiada zamek TSA, na którym bardzo mi zależało. Niestety wg mnie walizka takiego nie posiada (ma tylko 2 zwyczajne zamki) ponieważ wiem, że zamki te mają specjalny, charakterystyczny znak (logo w kształcie diamentu) i kod, który jest rozpoznawalny i akceptowany przez urzędników TSA. Próbowałam dogadać się ze sprzedającym, lecz ten zbywa mnie mówiąc iż "kluczyk który jest dołączony do zestawu jest uniwersalny i ochrona lotniska ma te klucze, nie musi być konieczny znaczek z oznaczeniem diamentu by stwierdzić co to za zamek" Czy faktycznie tak jest? Nie chce mi się w to wierzyć. Walizkę muszę zamknąć na klucz, nie ma innej opcji, gdyż jest ona na zawiasy. Jak duże jest prawdopodobieństwo, że zamek zostanie zniszczony? W najbliższym czasie lece do Egiptu, mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie pomysł na otwieranie mojej walizki. Bardziej martwię się jednak wylotem do USA gdzie otwieranie bagażu zdarza się bardzo często.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Zamek TSA w walizkach 23.08.11, 19:22
      Sprawdz marke walizki. Wlasnie patrzylam na jedna z moich- Titan i ma taki zamek z diamentem.
      Jesli by mi zalezalo na tym zamku, to bym pewnie walizke kupila w sklepie, a nie na aukcji.
      • Gość: x Re: Zamek TSA w walizkach IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.08.11, 21:09
        Na 11 lat i kilkanaście podróży do USA tylko raz TSA otworzyła mi bagaż i to w trakcie rejsu krajowego (LAX-LGA) więc bez przesady z tym "bardzo często". Bez paniki. Miej tylko wyobraźnię i nie pakuj np. kilku dezodorantów blisko siebie albo urządzenie z kablami bo jak prześwietlają to wygląda im to podejrzanie i tylko wtedy otworzą bagaż, a nie dla swojej rozrywki. Co do zamka, powinien na nim być symbol diamentu a na dodatek przy "dziurce" numer klucza, który go otwiera, na moim zamku Samsonite jest TSA 007. Wtedy w TSA od razu wiedzą, który rodzaj klucza użyć.
        • Gość: hobo Re: Zamek TSA w walizkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.11, 21:36

Witaj,

Potwierdzam. Przy moim lataniu od 15 lat pomiedzy Polska i Stanami
          srednio trzy razy w roku tylko trzy razy otworzono moja walizke.
          Wiem poniewaz znalazlem wewnatrz kartkę z info o tym właśnie.
          Mieszkam w Stanach. Patrzę na moja TSA Master kłódkę z diamentowym
          logo, napisem TSA i numerem 001 po obu stronach zamka.
          Jeżeli jesteś w okolicach Lublina to dla spokoju Twojej podróżniczej
          duszy mogę Tobie tę kłódkę dać. Oczywiście bezpłatnie i z bon voyage:)

• Gość: mm Re: Zamek TSA w walizkach IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 20:04
            Można dokupić samą kłódkę. Ja byłem w USA w ubiegłym roku pierwszy raz i podczas kilku przelotów wewnętrznych miałem otwierany bagaż przez TSA. W walizce jest wtedy kartka . Dodatkowo moja kłódka ma specjalny przycisk, który wyskakuje, gdy zostanie odtworzona przez TSA. Kłódkę kupiłem na Allegro, marka chyba Pacsafe. Jeśli nie będą mogli otworzyć kłódki, mogą prawdpodobnie zniszczyć zamek.
            • kameee Re: Zamek TSA w walizkach 26.08.11, 20:43
              Niestety dokupienie klodki w moim wypadku jest niemozliwe, poniewaz walizka nie jest na zamek a na zatrzaski. Zostaje mi nic innego jak podczas podrozy nie zamykac mojej walizki ani na kod ani na zamek, lecz kupic specjalny pas z dodatkowym zamkiem TSA.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka