Dodaj do ulubionych

miles_more

24.04.13, 14:52
Czy ktoś z Was przerabiał kwestię zmianę klasy podróży z wykorzystaniem punktów M&M w przypadku lotu code share ?
Mam lot pod numerem Lufthansy z informacją, że obsługiwany jest przez United i dostałem odpowiedź, że w takim przypadku, z uwagi na code share, nie ma możliwości zmiany (podwyższenia) klasy podróży.
Dziękuję z góry za Wasze uwagi.
Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: miles_more IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.04.13, 19:31
      A czego od nas oczekujesz, jeśli taką odpowiedź dostałeś od Miles & More?
      Sam sobie przerób tę kwestię i poczytaj warunki (zwłaszcza ostatnie zdanie):

Podwyższenie klasy podróży o jeden poziom na podstawie nagrody Miles & More jest możliwe tylko w przypadku lotów obsługiwanych przez Adria Airways*, Air Canada, Air China, Air New Zealand, All Nippon Airways (ANA), Asiana Airlines, Austrian Airlines Group, Brussels Airlines, Condor*, Croatia Airlines*, Ethiopian Airlines, Polskie Linie Lotnicze LOT**, Lufthansa, Luxair*, SWISS, SAS Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, TAM, TAP Portugal, Thai Airways International, Turkish Airlines, US Airways i United i rejsów o numerach JP, AC, CA, ET, NH, NZ, OZ, OS, DE, OU, LO, LH, LG, LX, SK, SN, SQ, JJ, TP, TG, TK, UA, US i ZH. Oferta nie dotyczy lotów obsługiwanych przed różnych przewoźników pod tym samym kodem (code-share).
      • Gość: kemot97 Re: miles_more IP: 2.27.255.* 24.04.13, 21:00
        ja przerabialem to - czasem mozna czasem nie, zalezy jaki masz status klasy ekonomicznej (zwykle na bilecie masz rozne literki typu L, B, S, W itp) i czesc z nich mozna dokonac takich zmian a czesc nie. Sam upgrade tez nie przebiega bezproblemowo, wrzuca cie na waitlist i moze okazac sie ze nigdy go nie dostaniesz, bo np nie ma miejsc albo zapomna cie zdjac z waitlisty - czasem na 1-2 dni przed odlotem trzeba do nich dzwonic im to przypominac. Generalnie to M&M coraz mniej atrakcyjne jest.
        • marcinboro Re: miles_more 24.04.13, 23:40
          Kemot97 - Dzięki za Twoje praktyczne uwagi.

X - prosiłem o komentarze osób, które miały podobny problem W PRAKTYCE.

Fragment, który załączyłeś, czytałem już wcześniej. Zwróć proszę tylko uwagę na niekonsekwencję w nim zawartą. W zdaniu pierwszym są wymienione obie linie lotnicze, które mam ma bilecie: LH i US - z informacją, że podwyższenie klasy podróży o jeden poziom na podstawie nagrody Miles & More jest możliwe w przypadku lotów obsługiwanych m.in. przez te linie. Natomiast zdanie drugie odnosi się do lotów obsługiwanych przed różnych przewoźników pod tym samym kodem (code-share). W moim przypadku oba zdania sobie przeczą (co zapewne wynika z faktu, że mamy do czynienia z tłumaczeniem ogólnych warunków z innego języka). Gdyby OWU było jasne, to był nie pytał na forum.
          Dlatego pytałem o PRAKTYCZNE doświadczenia osób na forum. Komentarz Kemota97 pokazuje, że sprawa nie jest W PRAKTYCE tak jednoznaczna.
          • Gość: rafal imysz@wp.pl Re: miles_more IP: 80.254.155.* 25.04.13, 07:00
            Jak dla mnie nie przecza.
            Jesli lecisz UA i masz bilet na UA to mozesz sobie podwyzszyc klase biletu. Jesli lecisz LH i masz bilet LH rowniez. Ale jesli lecisz LH na bilecie UA lub UA na bilecie LH to juz jest to niemozliwe.
            Nie rozumiem, gdzie tu brak konsekwencji ?
            • Gość: kemot97 Re: miles_more IP: 2.27.255.* 25.04.13, 08:12
              ja kiedys lecialem UA na bilecie LH i byl mozliwy upgrade - powtarzam to zalezy od taryfy klasy ekonoemicznej - (C D Z B Y E G H K M Q S V W L T). Niektore z nich sa bardziej restrykcyjne, gdzie zmian nie mozna dokonac - ja tak mialem w LOTcie. Mialem bilet z klasa ekonomiczna i chcialem DOPLACIC do biznes, a nie tylko uzyc punktow M&M, a Pani powiedziala ze nie mozna. Wiec nawet kasy nie mogli wiecej wziac - musialbym odwolac caly bilet i kupic nowy w biznes.
              • marcinboro Re: miles_more 25.04.13, 11:31
                kemot97
                A w jaki sposób zmieniłeś klasę ?
                Za pośrednictwem strony www, telefonicznie, itp ?
                Dziękuję z góry za informację.
                • Gość: kemot97 Re: miles_more IP: 2.27.255.* 25.04.13, 21:00
                  tylko telefonicznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka