Dodaj do ulubionych

Kluski czarne

IP: *.pools.arcor-ip.net 04.05.11, 22:41
jestem urodzona slazaczka i kluski robie i jem -ale tak jak tu czytam maka pszenna -nie w zyciu nie to beda kopytka ale nie czorne kloski maka kartoflana a kartofle normalnie ugotowane ostrugane a nie w mundurkach .Ludzie nie kaleczcie slaskich przepisow!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • nolwen58 Re: Kluski czarne 26.07.13, 00:34
      W mojej rodzinie nazywano je "zelazne kluski",Lodz i okolice.
      • marbor1 Re: Kluski czarne 27.07.13, 16:58
        Na Mazowszu to są pyzy[ziemniaki gotowane i starte surowe bez dodatku mąki], a żelazne kluski to są tylko starte ziemniaki i mąka, kładzione łyżką na wrzątek.
        • nolwen58 Re: Kluski czarne 07.08.13, 14:37
          Zgadza sie ,pamietam tarcie i plocienne woreczki do odcedzania.Skad moja Mama i Babcie wziely przepis tego nie wiem.Moja Mama przestala robic "zelazne"kluski jak jakosc ziemniakow sie pogorszyla(lata 70-te).Placki ziemniaczane, kopytka,knedla z owocami tez poszly w odstawke.Nikt nie mial czasu szukac dobrej jakosci ziemniakow,praca,nauka.Ja pozniej kupowalam na targu,ale tez to byla loteria.Zrobienie zupy ziemniaczanej(dobrej)urastal do nie lada wyczynu.Jednak kluski zelazne mialy forme klusek slaskich,a kluski kladzione,byly wlasnie lyzka wkladane do wrzatku.
    • Gość: aaaa Re: Kluski czarne IP: *.ip.onuse.pl 28.07.13, 17:48
      pycha
    • k.koral Re: Kluski czarne 29.07.13, 10:12
      Podaj cały przepis na śląskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka