Gość: helga0 IP: *.tvp.pl 18.11.04, 21:19 Gdzie można w warszawie kupić świeże, żywe mule???? Czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariamne Re: Mule (małże) po marynarsku IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 31.01.05, 00:26 Sa w Auchan, widzialam tez w Geancie i Marcpolu, przynajmniej kilka razy, stawiam na Auchan, bo tam kupowalam, 95% byla swieza i w swietnej formie i wyszly pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
abishi Re: Mule (małże) po marynarsku 18.03.05, 11:01 Swieze mule mozna kupic w Auchan, dostawy sa w czwartki i nalezy je z wyprzedzeniem zamawiac bo bardzo szybko ich nie ma poza tym restauracje tez tam sie zaopatruja. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Pozwalam sobie przypomniec swoj przepis :-) 18.03.05, 11:07 Jesienny Pan pisal o mulach a Auchan :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18661373&a=18694917 Odpowiedz Link Zgłoś
abishi Re: Pozwalam sobie przypomniec swoj przepis :-) 18.03.05, 11:13 Dokladnie o tych mulach mowilam:)Dziekuje wlasnie sprawdzam czy nie ma innych przepisow niz mule po marynarsku..bardzo mi smakowaly w smietanowo szafranowym sosie.Moze jakies inne ciekawe sugestie.. byle nie w pomidorach, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajer14@vp.pl Re: Mule (małże) po marynarsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:18 wlaśnie w ten sposób przyżadzalismy mule w sozopolu, z tym ze zamiast wina uzywalismy szampana, do przelamania oporu przed degustacja nallepszy jest słoneczny brzeg w ilosci co najmniej 1/2 butelki na osobe. Najlepeze mule w raijskim zaliwie ,za kempingiem harmanite, Dawno tam nie bylem , ale wroce. Venelin Żikow z Pernika ( wtedt tak sie to nazywało) wprowadzał nas w arkana kuchni dalmatyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Mule (małże) po marynarsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:36 W Auchan w czwartki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Mule (małże) po marynarsku IP: *.gdynia.mm.pl 29.10.06, 11:54 mule kupisz chociazby w kazdym wiekszym markecie,żywych raczej to u nas nie kupisz wszedzie są mrożone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia z francji Mule (małże) po marynarsku IP: 84.5.59.* 13.12.06, 17:49 mule koniecznie z frytkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyk Re: Mule (małże) po marynarsku IP: *.acn.waw.pl 26.12.06, 20:12 w macro cash and cary Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Dlaczego małże zaczęły się nagle nazywać mulami? 28.12.06, 23:49 Coś się zmieniło w języku polskim, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Dlaczego małże zaczęły się nagle nazywać mula 13.06.07, 12:33 ardzuna napisała: > Coś się zmieniło w języku polskim, czy co? Nie, w jezyku polskim na małże nadal się mówi małże. Natomiast na mule mówi sie mule, na omółki omółki i tak dalej. Tak jak na ptaki mówi się ptaki, na kaczki kaczki a na wróble wróble, kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiante Re: Dlaczego małże zaczęły się nagle nazywać mula IP: *.piekary.net 21.04.09, 10:49 Nic się nie zmieniło, po prostu się nie znasz. Mule, małże, ostrygi to nie jest to samo!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Re: Dlaczego małże zaczęły się nagle nazywać mula IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.09, 11:27 No widzisz Chiante - to niestety Ty się nie znasz... Nie kreuj się na znawcę, poczytaj, poszukaj wiedzy i wtedy się wypowiedz. mule, ostrygi, sercówki, przegrzebki - to są małże, różne, zgadza się, ale MAŁŻE ! A gwoli wyjaśnienia mule to po polsku omułki - nadal to gatunek małży. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Dlaczego małże zaczęły się nagle nazywać mula 13.02.10, 13:05 Z francuskiej wikipedii wynika, że moules to mięczaki, ale najczęściej tak się po francusku nazywa małże. Czyli jesteśmy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Mule (małże) po marynarsku IP: 82.160.111.* 11.03.07, 21:46 zawsze w czwartek i sobotę w auchan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aquarius Mule (małże) po marynarsku IP: 89.100.75.* 24.12.07, 17:04 Skorzystałem z przepisu zamieszczonego na waszej stronie. Dzis przyrzadzilem małże, użyłem prawie wszystkich składników, nie wszystko dostałem w sklepie chodzi o zioła. Wyszło rewelacyjnie, do tego wino pół słodkie białe, mięso przepyszne, polecam. Chciałbym tylko dodac ze troche nie jasno jest opisane przyrzadzenie ale warto probowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiakik Mule (Francja) IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 30.06.08, 15:02 Pyszności!!!Polecam ten przepis- dla fanatyków owoców morza to niebo w gębie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bee1 Mule (małże) po marynarsku IP: *.grs-k0.g1.pl 11.01.09, 10:46 Ja robię tak, że po oczyszczeniu muli ,gotuję sos:białe WYTRAWNE wino 1/2 butelki, bukiet ziół plus ziele angielskie,liść laurowy, koper, bulwę kopru włoskiego i 3 łodygi selera naciowego.Jak sos jest gotowy Wyjmuję koper dodaję słodką śmietankę i wkładam mule. po 1 minucie gotowe i PYSZNE Odpowiedz Link Zgłoś
faridbelkhodja Re: Mule (małże) po marynarsku 25.10.09, 09:46 ja dodam swój przepis: wszystko jak dla mule mariniere, ale zamiast wina - piwo , wrzucam w tym samym momencie ja wkładam mule, boczek wędzony pokrojone w kostkę. ten przepis podpatrzyłem jak jadłem mule w paryżu u Leona ( tak sieć specjalnośc mule). polecam bardzo dobre kombinacja piwa i zapach wędzonego boczku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chiante Mule (małże) po marynarsku IP: *.piekary.net 21.04.09, 10:54 Pyszne, dobrze przygotowane mule można dostać tylko i wyłącznie we Francji. Żadne marketowe! Różnica między rodzimymi a sklepowymi jest ogromna. Podobnie ma się rzecz porównując sery polskie a francuskie. Camembert polski to nie jest camembert, nawet koło niego nie leżał - to istna herezja co wyprawiają producenci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: Mule (małże) po marynarsku IP: 91.214.0.* 08.01.12, 12:06 Nie prawda, we Francji kupiłam Camembert prosto z Polski - wspaniały - i trzeba bylo mocno się natrudzic aby znaleźć gdzie go wyprodukowano. Podobno najlepsze frytki sa w Belgii - sprawdziłam, nic bardziej bzdurnego. Po prostu marketing i tak ma być ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Mule (Francja) IP: *.159.199-77.rev.gaoland.net 05.07.09, 12:30 Bardzo dobrze sie robi i niejest to takie trudne lepiej samemu w domu zrobic bo lepiej smakuja niz w restauracji mniam mniam;)polecam Odpowiedz Link Zgłoś