Gość: Marta IP: *.access.telenet.be 21.01.05, 22:47 jak to ciasto urosnie bez proszku do pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ~yusta Re: Ciasto maślane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:50 Tajemnica rośnięcia tkwi w doskonale ubitej pianie z białek, którą nalezy mieszać z resztą ciasta tak, by nie rozerwać delikatnej struktury pianek. Piekłam już takie ciasto, było nawet więcej jaj, bo 10. Aha, b. ważne-blacha nie może być za wysoka.Lepiej upiec bardziej płaskie, ale bez zakalca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Ciasto maślane IP: *.kat.3s.pl 29.03.06, 17:06 Racja, a druga tajemnicą jest prawidłowa proporcja tłuszczu : mąki. Precz z ohydnymi prochami! Nie dość, że psują smak ciast, to w dodatku są niezdrowe :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_ck Re: Ciasto maślane IP: *.pro-internet.pl 19.06.05, 12:34 Jest pyszne, choc niezbyt duze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronika Re: Ciasto maślane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 17:39 Urośnie nie martw się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kawusia Re: Ciasto maślane IP: *.ghnet.pl 04.04.06, 14:02 No dobrze ale mysle, ze nic zlego sie nie stanie, gdyby tak dodac 1 plaska lyzeczke proszku do pieczenia. Bardzo plaska ale dodac. Ladniej wyrosnie. Wiadomo jak taki zakalec moze zrazic osoby poczatkujace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aml Ciasto maślane IP: *.tbcn.telia.com 20.10.07, 22:23 to nie jest smaczne ciasto, niby ciasto jest dopieczone ale dosyć twarde, w sumie wiele dobrych składników a efekt niezbyt imponujący, nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patka Ciasto maślane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:55 Ciast bardzo dobre.:) Dodałam trochę proszku do pieczenia żeby urosło. Jest odrobinę za słodkie więc jedna szklanka cukru całkowicie wystarczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Ciasto maślane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:50 Owszem, ciasto bardzo dobre, polecam;) Piekłem je wiele razy, ze zmiennymi skutkami... Dodawałem nawet brzoskwinie, czy truskawki, efekt smaczny. jednak jeśli chodzi o przepis.... Ciasto ma dokładnie takie same składniki i receptę jak zwykłe ciasto ucierane, które nie może się obejść bez 2 łyżeczek proszku do pieczenia. Są jednak inne proporcje składników, charakterystyczne ucierane ma więcej maki, masła i culru, przez co jest cięzsze. Musze przyznać, że kiedy piekłem te tutaj po raz pierwszy - niezbyt wyrosło. Teraz mam taką receptę, która wszystkim polecam. razem z mąką przesiewam 2 łyżeczki proszlu do pieczenia, miksuję. Kiedy dodaje pianę z białek, jej połowę również miksuję z masą, a drugą połowę już mieszam łyżką. Ciasto wychodzi o wiele lżejsze, a w pieczeniu - boskie. polecam zwłaszcza wąskie, długie formy, nie te kwadratowe. I jeszzce coś - kiedyś użyłem więklszej ilości białek (5), myślałem, że więskza piana zwiększy ciasto. Piekłem dokładnie godzinę, urosło bosko, ostygło, kroję - a tu zakalec!!!!! Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuchara Ciasto maślane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 13:16 Ciasto dobre. Ja do swojego dałam 1/3 kakaowego i jabłka. Jednak zmieniłam troche przepis bo słyszałam ze jest suche. Dałam do niego oprócz podstawowych składników 4 łyżki oleju, dałam mniej cukru bo tylko 100g i zamiast cukru waniliowego (nie miałam) kilka kropel aromatu waniliowego. Po upieczeniu polałam jeszcze polewą czekoladową. Jest PYSZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchara Re: Ciasto maślane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 13:18 Zapomniałam dodać że dałam też 2 łyżeczki proszku do pieczenia - urosło pięknie i nie ma zakalca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Ciasto maślane IP: *.chello.pl 23.10.08, 15:56 ciasto dobre , ale za słodkie i twarde. ja jednak wole coś bardziej miekkiego i mniej suchego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Ciasto maślane IP: *.cht-bng-013.adsl.virginmedia.net 29.03.11, 13:54 Zrobilam...jak dla mnie i moich domownikow to ciasto to katastrofa!Juz wiecej go nie zrobie! Odpowiedz Link Zgłoś
iwonia2 Re: Ciasto maślane 05.04.11, 21:17 Do tej porcji ciasta dalam lyzeczke proszku do pieczenia.Do 1/3 kakao. Wyroslo cudownie i bylo pyszne,powtorzylam juz go kilka razy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agentkafishh Ciasto maślane IP: *.unilever.com 29.08.11, 10:16 Musze wziac w obrone ten przepis. Jest to pierwsze ciasto, ktorego nie spalilam, nie mialo zaklca i nie opadlo, a pieklam w trudnych warunkach - mam gazowy piekarnik i nikle doswiadczenie cukiernicze:) do tego przeszlo pozytywna weryfikacje smakowa u mojego chlopaka - wyjatkowo wybrednej osoby pod kątem jedzenia (nie chcial na imprezie jesc juz zadnego innego ciasta!). Kilka rad: - proszek do pieczenia jest potrzebny (dodalam 1,5 lyzeczki) - przepis jest na mala keksowke - zoltka nalezy najpierw utrzec z cukrem, a pozniej dodawac maslo - zaoszczedzimy duzo czasu - mąkę z proszkiem mozna po lyzce dodawac caly czas miksujac - mozna dodac aromat waniliowy - wzmacnia maslany zapach Ciasto rzeczywiscie jest suche ale to nie jest minus, bo mnie bardzo odpowiadalo. Wiec smialo polecam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś