Dodaj do ulubionych

Kulturalny Wrocław 2010. Co pamiętać, o czym za...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 09:13
Władze Kulturalnego Miasta Wrocław muszą pomyśleć o parkingach i wyeliminowaniu korków. Ja ok 2 - 2,5 godziny spędzam w samochodzie by dojechać i wrócić z pracy. Mieszkam w mieście !! 8 km od centrum, gdzie pracuję. Z wielu imprez kulturanych rezygnyję z powodu problemów z dojazdem.
Obserwuj wątek
    • Gość: adam z wrocławia Re: Kulturalny Wrocław 2010. Co pamiętać, o czym IP: *.wctt.pl 04.01.11, 10:04
      Bardzo dziwny tekst. Pani redaktor Ewa zachwyca się letnimi festiwalami muzycznymi (to dobrze, choć pisanie, że Leo Festival czy Forum Musicum mają słabą promocję i że miasto koniecznie powinno coś z tym zrobić, to okropna naiwność - to są akurat świetnie promowane festiwale, przynajmniej jeśli chodzi o ten rodzaj muzyki). A zakończenie wywodu rozbraja zupełnie: biedny meloman skazany w sezonie, za to w okresie niefestiwalowym, wyłącznie na filharmonię, operę i Akademię Muzyczną... Chciałem zauważyć, że to potencjalnie daje jakieś 2 do 4 wieczorów z muzyką klasyczną w tygodniu.
      Pozdrawiam kochaną redakcję
    • Gość: stiwi Re: Kulturalny Wrocław 2010. Co pamiętać, o czym IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.01.11, 10:06
      Większość ważnych imprez kulturalnych odbywa się wieczorami i często w weekendy, więc nie zwalaj na korki.
    • Gość: DoDo Marmarosa Kulturalny Wrocław 2010. Co pamiętać, o czym za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.11, 10:12
      Nie można zapomnieć o tym, że koncert jazzowy jest we Wrocławiu raz na dwa miesiące. Skandal. Dlaczego OPT nie dostaje dotacji?
    • haradaharada Kulturalny Wrocław 2010. Co pamiętać, o czym za... 04.01.11, 13:28
      "Letnia posucha. Od zeszłego roku bez zmian - miasto, mające ambicję zaistnienia na kulturalnej mapie Europy, nie ma swojego autorskiego, kulturalnego letniego święta."
      Rafał Zieliński

"Po letnim wysypie festiwali w pięknym stylu ukoronowanym przez wrześniową Wratislavię..."
      Ewa Orczykowska

He he he.... takie to właśnie dziennikarstwo.
    • asaasaasa najlepsza impreza roku 2010 04.01.11, 13:50
      www.youtube.com/watch?v=OheQmuEMTpw&NR=1
      Impreza co prawda nie odbyła się we Wrocławiu ale za to paru znanych wrocławian/dolnoślazaków zaliczyło epicki melanż z afterem w hadesie...
      • Gość: pamina Re: najlepsza impreza roku 2010 IP: 78.8.136.* 04.01.11, 17:01
        Avant Art Festiwal - to było mistrzostwo!
    • Gość: lola minus dla Wyborczej IP: *.wroclaw.vectranet.pl 04.01.11, 18:54
      Czego dotyczy to podsumowanie? Okresu pomiędzy czerwcem a wrześniem? Czy jest to podsumowanie jakiegoś 3-4 miesięcznego stażu? Naprawdę nie ma w redakcji nikogo, kto regularnie uczestniczy w życiu muzycznym Wrocławia???
      Trochę szkoda mi czasu na dokształcanie pani redaktor, bo co tu napisać o recenzji gdzie festiwal jest jednocześnie najstarszy i jedyny. Przecież jak jedyny to do czego porównujemy jego wiek? Może po prostu do tych, które jednak na świecie odbywają się, ale wtedy nie będzie ani najstarszy ani jedyny.
      Jedynie mogę zgodzić się z podtytułem do festiwalu Wrocławskie Lato Organowe (festiwalowe widmo). Ale tylko z tego powodu, że nikt o nim nie wie. No może poza paniami z banku, które wypłacają honoraria za udział.
      Za to ERA NH to jeden z nielicznych festiwali w Polsce, które mają odwagę pokazywać nowe rzeczy w muzyce. Brawo dla Ery za otwartość! Dzięki nim mogłam usłyszeć najnowszą produkcję czołowego kompozytora muzyki współczesnej.
      Wspomniano Festiwal Opery Współczesnej i Musica Polonica. Co prawda reżyserka "Matki snów ..." jest nominowana za tę produkcję do Paszportu Polityki, ale domyślam się, że pani redaktor nie czytuje tej gazety. A kompozytorka, H, Kulenty napisała genialny koncert klawesynowy na otwarcie sezonu w Filharmonii.
      A gdzie inne wydarzenia? Skandaliczny koncert Pogorlica, świetne płyty Filharmonii Wrocławskiej, upojne Wieczory w Arsenale, znakomite Legendy o Maryi w Operze, przejście do kolejnego etapu walki o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury itp itd ...

Podsumowując rok 2010 (kategoria muzyka poważna) uważam, że największy minus powinna dostać Gazeta Wyborcza: za uprawianie nieudolnego dziennikarstwa muzycznego.
      • Gość: solo Re: minus dla Wyborczej IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.11, 23:32
        wiadomosc dla loli:

... koncert klawesynowy Hanny Kulenty dedykowała Gośce Isphording i Wroclawskiej Orkiestrze Kameralnej LEOPOLDINUM pod dyrekcją Ernsta Kovacica. Wkrótce (kwiecień?) ukaże sie na CD jego nagranie (wraz z innymi utworami Hanny Kulenty).
    • Gość: Kolumb Kulturalny Wrocław 2010. Co pamiętać, o czym za... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 08:29
      Widać kulturę mieszkańców szczególnie po tych zasranych ulicach.Wyszedłem wczoraj na spacer/Śródmieście/ to ogarnęło mnie obrzydzenie-jak można tak żyć.Chodniki oblepione psimi gównami,pety,butelki.Może nasz Prezydent ma aspiracje co do Wrocławia,ale sam nic nie zrobi-mieszkańcy to poprostu świnie i brudasy.Już tak szybko na spacer nie wybiorę się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka