Dodaj do ulubionych

Kamery podglądają pasażerów MPK

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 23:24
Choc mam poglądy skrajnie lewicowe i jestem przeciwko inwigilacji
elektroniką, tu jestem za - skończy się zastraszanie w tramwajach
długowłosych przez dresy i gnój hiphopowy. Dzieki kamerom będzie pewnie mniej
pawii po sobotnich imprezach i petów w tylnich wagonach. Kamera wyłapie też
wielu oszustów podajacych się za kanary.
Obserwuj wątek
    • el-042 Racja... 06.10.04, 23:40
      Najzupełniej się z Tobą zgadzam. Ale życzę Wam i sobie, żeby akcja została
      przeprowadzona do końca z oczekiwanym skutkiem. U nas w Łodzi okolo 5 lat temu
      była akcja montowania kamer w tramwajach. Pojeździły sobie takie monitorowane
      pociągi parę miesięcy, a potem nikt już się nie interesował rozwojem systemu
      (chyba się nie sprawdził) i kamerki cichutko tak szybko zniknęły jak się
      pojawiły.
    • Gość: optymista2 Re: Kamery podglądają pasażerów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 06:46
      Skoro masz poglądy skrajnie lewicowe to jak możesz być przeciwny inwigilacji????
      • Gość: ditran A co ma głupku piernik do wiatraka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 22:39
        • wielki_czarownik to ma 07.10.04, 22:52
          To ma, że całe skrajnie prawicowe Kripo+Gestapo+SD+RSHA nie było nawet w 10% tak skuteczne jak lewicowe NKWD/KGB czy STASI. To właśnie lewica doprowadziła sztukę inwigilacji do perfekcji. STASI miało kabla w każdej rodzinie.
          • Gość: ditran Lewica ok. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 11:49
            A co mnie kur... obchodzi głupku jakieś szupo, albo KGB. Sram na to i na nich.
            Lewica to coś innego. To związki zawodowe i rozpierd.. nieuczciwych
            pracodawców. To dla mnie lewica. Patrz dlaczego ona się rozrasta i dlaczego tak
            się dzieje. Rozwojowi komuninizmu sprzyjają kapitalistyczni złodzieje. Nawet
            dzieci o tym wiedzą. Pójdziesz do roboty za 400 złotych to bedziesz inaczej
            śpiewał.
            • wielki_czarownik Re: Lewica ok. 08.10.04, 14:43
              Gość portalu: ditran napisał(a):

> A co mnie kur... obchodzi głupku jakieś szupo, albo KGB.

Bo KGB to historia lewicy.

Sram na to i na nich.
              > Lewica to coś innego. To związki zawodowe i rozpierd.. nieuczciwych
              > pracodawców.

Źle. To związki zawodowe które uniemożliwiają od lat restrukturyzację górnictwa, hutnictwa etc. Które każą utrzymywać tysiące nierentownych zakładów i rozpierd.. przez to domowe budżety ludzi którzy muszą na to łożyć. Lewica to setki zasiłków i wspomagania nieporadności życiowej.

To dla mnie lewica. Patrz dlaczego ona się rozrasta i dlaczego tak
              >
              > się dzieje.

Dlatego, że jest rzesza ludzi którzy chcą coś za nic.

Rozwojowi komuninizmu sprzyjają kapitalistyczni złodzieje. Nawet
              > dzieci o tym wiedzą. Pójdziesz do roboty za 400 złotych to bedziesz inaczej
              > śpiewał.

Pracowałem już za mniej niż 400 PLN.
              • Gość: ditran Tylko Lewica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 15:14
                Bardzo dobrze, ze związki unimozliwiają restrukturyzację rolnictwa, bo ślaska
                wtedy jużby nie było. (restrukturyzacja + Balcerowicz = bieda i bezrobocie)Nie
                interesuje mnie historia lewicy, bo lewica rodzi się w żyłach każdego
                normalnego człowieka i jest odpowiedzą ia obecny wyzysk. Lewicę tworzą
                kapitaliści, którzy swoimi działaniami pozbywają ludzi środków do życia.
                Bezrobocie w Polsce nie będzie spadać, bo jest ono na rękę pracodawcom.Zgadza
                się lewica to nieporadność życiowa - ja jestem nieporadny życiowo, no i co z
                tego. Jestem jaki jestem. W POlsce będzie źle dopóki nie będzie organizacji
                terrorystycznych takich jak Rote Arme Fraction, Baader Meinchoff itd. To dzięki
                nim przestrzegane jest w Europie prawo pracy. Ostatnio Francuzi chcą inwestować
                w Polsce, bo jak mówią - tu nie trzeba płacić załodze - no i stąd bierze się
                komunizm.
                • wielki_czarownik Re: Tylko Lewica 08.10.04, 15:51

> Bardzo dobrze, ze związki unimozliwiają restrukturyzację rolnictwa, bo ślaska
                  > wtedy jużby nie było.

BZDURA!! Popatrz na to co zrobiono z górnictwem w Wielkiej Brytanii. I co? Kraj wybuchł? Za pieniądze które utopiono w utrzymyywanie nierentownych kopalń, hut itp. (bo bano się raz na zawsze to zreformować) możnaby to wszystko kilka razy
                  zrestrukturyzować i stworzyć więcej miejsc pracy niż by się zwolniło ludzi!

>(restrukturyzacja + Balcerowicz = bieda i bezrobocie)

Nie. Restrukturyzacja + WYPACZENIE Balcerowicza = bieda + bezrobocie. Balcerek miał świetny plan. Ale wtrącili się politycy, etc. I wyszło to co wychodzi kiedy politycy mieszają się do ekonomii. To tak jakby rodzina pacjenta mówiła chirurgowi co i gdzie ma ciąć.

Nie
                  > interesuje mnie historia lewicy, bo lewica rodzi się w żyłach każdego
                  > normalnego człowieka i jest odpowiedzą ia obecny wyzysk.

HAHAHA!!

Lewicę tworzą
                  > kapitaliści, którzy swoimi działaniami pozbywają ludzi środków do życia.

BZDURA!! Dlaczego w ultrakapitalistycznym kraju jakim jest USA nie ma lewicy?

> Bezrobocie w Polsce nie będzie spadać, bo jest ono na rękę pracodawcom.

Nie jest. Więcej bezrobotnych = mniej chętnych na towar = mniejsze zyski.

Zgadza
                  > się lewica to nieporadność życiowa - ja jestem nieporadny życiowo, no i co z
                  > tego. Jestem jaki jestem.

A czemu ja mam Ci pomagać? Czemu mam oddawać swoje pieniądze Tobie bo Ty jesteś nieporadny? Weź się do roboty i mnie nie okradaj!

W POlsce będzie źle dopóki nie będzie organizacji
                  > terrorystycznych takich jak Rote Arme Fraction, Baader Meinchoff itd. To dzięki
                  >
                  > nim przestrzegane jest w Europie prawo pracy.

A w USA nie jest?

Ostatnio Francuzi chcą inwestować
                  >
                  > w Polsce, bo jak mówią - tu nie trzeba płacić załodze - no i stąd bierze się
                  > komunizm.

Powoli. Oni inwestują u nas bo są niższe koszty płacy. A więcej inwestycji = wzrost dobrobytu.
                  Czemu w USA czy Japonii mimo niesamowitych zarobków nadal się inwestuje?

Widać, że masz głowę pełną frazesów i propagandy ale o ekonomii to nie masz większego pojęcia.
                  • Gość: ditran Komunizm tworzą kapitaliści IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 17:25
                    Teatcher zrobiła straszną krzywdę górnikom. Dzięki m.in. tej decyzji M. Teacher
                    rozstała się ze stołkiem a Wielkiej Brytani a w zagłebiach kwitną dzielnice
                    biedy. Więc twój argument ma się ni jak do rzeczywistości. Balcerowicz nigdy
                    nie miał żadnego planu, bo co to za plan, który polega na likwidacji
                    wszystkiego co powstało w PRL-u. Nieraz trzeba podpowiedzieć, gdzie pijany
                    chirurg ma ciąć. W USA powstał największy na świecie ruch lewicowy (chipisi)
                    Tak się go wystraszono, że dziś pracodawcy w stanach nie żądaja od pracownika
                    CV, zdjęcia i ilośći lat pracy. Tam akurat nie jest ważna biurokracja. W POlsce
                    każdy pracodawca utrudnia przyjęcie i żąda od sprzątaczki średniego
                    wykształcenia i umiejętność władania jezykiem obcym. W stanach partie lewicowe
                    zrobiły porządek z takimi pracodawcami, daltego tam nie muszą istnieć, ale
                    równowaga jest, bo jest bardzo silne lobby związkowe. Ty nie musisz mi pomagać
                    i mi nie pomagasz. Ja nikogo nie okradam a tylko złodziej nazywa kogoś
                    złodziejem. Mniemam, ze jesteś jednym z tych pracodawców, którym bezrobocie
                    jest na rękę bo chcesz mieć tanią siłę roboczą. W Polsce jest najwięcej tego
                    kundlarstwa, bo mamy elastyczny kodeks pracy wypracowany oczywiscie przez
                    Henrykę Bochniarz. W USA jest najbardziej przestrzegany kodeks pracy, bo
                    pracodawcom za mobbing grozi więzienie. Europa to zupełnie inny kraj, gdzie
                    możemy tylko pozazdrościć USA relacji pracodawca - pracownik. Powtarzam jeszcze
                    raz komunizm nie bierze się sam z siebie. Tworzą go konflikty spowodowane np.
                    niewypłacaniem pensji i okradaniu załogi.
                    • wielki_czarownik Re: Komunizm tworzą kapitaliści 09.10.04, 11:58

> Teatcher zrobiła straszną krzywdę górnikom. Dzięki m.in. tej decyzji M. Teacher
                      >
                      > rozstała się ze stołkiem a Wielkiej Brytani a w zagłebiach kwitną dzielnice
                      > biedy. Więc twój argument ma się ni jak do rzeczywistości.

Nie kłam. Nie kłam. To co w GB nazywa się dzielnicą biedy i tak jest o wiele lepsze niż u nas.

Balcerowicz nigdy
                      > nie miał żadnego planu, bo co to za plan, który polega na likwidacji
                      > wszystkiego co powstało w PRL-u.

Bo to był właśnie plan! PRL to była gospodarcza zbrodnia! Gdyby od 44 nie było przy władzy komuchów to nie trzeba by Balcerowicza ani nic takiego. Balcerowicz to EFEKT PRL.

Nieraz trzeba podpowiedzieć, gdzie pijany
                      > chirurg ma ciąć.

Jasne. Niech historyk mówi chirurgowi jak ma operować! BRAWO!!

> W USA powstał największy na świecie ruch lewicowy (chipisi)

Chipisi czy Hipisi?

> Tak się go wystraszono, że dziś pracodawcy w stanach nie żądaja od pracownika
                      > CV, zdjęcia i ilośći lat pracy. Tam akurat nie jest ważna biurokracja. W POlsce
                      >
                      > każdy pracodawca utrudnia przyjęcie i żąda od sprzątaczki średniego
                      > wykształcenia i umiejętność władania jezykiem obcym.

A czemu? Bo dzięki temu, że w PRL utrzymywano skansen ekonomiczny to teraz brakuje pracy.

W stanach partie lewicowe
                      > zrobiły porządek z takimi pracodawcami, daltego tam nie muszą istnieć, ale
                      > równowaga jest, bo jest bardzo silne lobby związkowe.

A kiedy w USA istniały liczące się partie lewicowe?

Ty nie musisz mi pomagać
                      > i mi nie pomagasz. Ja nikogo nie okradam a tylko złodziej nazywa kogoś
                      > złodziejem.

Okradasz. Moje podatki idą na czyjś socjal.

Mniemam, ze jesteś jednym z tych pracodawców, którym bezrobocie
                      > jest na rękę bo chcesz mieć tanią siłę roboczą.

Nie.

W Polsce jest najwięcej tego
                      > kundlarstwa, bo mamy elastyczny kodeks pracy wypracowany oczywiscie przez
                      > Henrykę Bochniarz. W USA jest najbardziej przestrzegany kodeks pracy, bo
                      > pracodawcom za mobbing grozi więzienie. Europa to zupełnie inny kraj, gdzie
                      > możemy tylko pozazdrościć USA relacji pracodawca - pracownik.

No właśnie robaczku! A to w Europie rządzi socjalizm i socjliberalizm a w USA kapitalizm! I tam są zdrowe stosunki pracodawca-pracownik. A u nas nie. Ponieważ trudno zwolnić pracownika to w Polsce bardziej się opłaca mieć 2 ludzi pracujących po 10 godzin niż 3 pracujących po 6,5.

Powtarzam jeszcze
                      >
                      > raz komunizm nie bierze się sam z siebie. Tworzą go konflikty spowodowane np.
                      > niewypłacaniem pensji i okradaniu załogi.

A to się bierze z biurokracji, wysokich podatków, składek ZUS, korupcji etc. A to wszystko zasługa lewicy.
                      • Gość: ditran Znasz świat z książek i zza szyby IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.04, 14:13
                        Walisz jakimiś głodnymi tekstami z podręczników dla akwizytorów. Co ma biedna
                        sprzątaczka do ekonomii? Co mnie obchodzi co myśli głupi pracodawca. Czy ja
                        jego obchodzę? - nie. Co mnie obchodzą amerykańskie małe, czu duże partie
                        lewicowe? Co to ma wspólnego z bezrobociem i inwigilacją KGB? Bardzo dobrze, że
                        jest ZUS, bo kilka osób bedzie mieć przynajmniej emerytury. Ja chce, aby moje
                        podatki szły na socjal. Powiem więcej, jesli w Polsce taka sytuacja jak dziś
                        będzie trwać (a jest to wina prawicy) to wybuchnie kolejna rewolucja
                        październikowa, więc radzę ci emigrować do USA
                        • wielki_czarownik Re: Znasz świat z książek i zza szyby 09.10.04, 17:29

> Walisz jakimiś głodnymi tekstami z podręczników dla akwizytorów. Co ma biedna
                          > sprzątaczka do ekonomii?

To, że ona jest trybikiem w maszynie zwanej EKONOMIA.

Co mnie obchodzi co myśli głupi pracodawca. Czy ja
                          > jego obchodzę? - nie.

Mylisz się. Gdyś go nie obchodził to już byś nie pracował. On żyje dzięki TOBIE.

Co mnie obchodzą amerykańskie małe, czu duże partie
                          > lewicowe? Co to ma wspólnego z bezrobociem i inwigilacją KGB?

Nic. Po prostu wskazuję, że w USA nie ma liczących się partii lewicowych a inwigilację do perfekcji doprowadziła lewica.

Bardzo dobrze, że
                          >
                          > jest ZUS, bo kilka osób bedzie mieć przynajmniej emerytury.

A nie lepiej aby zamiast PRZYMUSOWEGO ZUS-u były DOBROWOLNE ubezpieczenia emerytalne? Abyś sam decydował czy, ile, jak i gdzie odkładasz na emeryturę? Byś miał większą pensję bo to co dziś idzie przymusowo naa ZUS szło by do Twej kieszeni. Wtedy np. otwierając biznes mógłbyś przez kilka miesięcy inwestować i nie płacić swojego ZUS-u (zamiast tego płacić większy potem)

Ja chce, aby moje
                          > podatki szły na socjal.

A czy ja Ci tego bronię? Swoje płać na socjal. Od moich wara.

Powiem więcej, jesli w Polsce taka sytuacja jak dziś
                          > będzie trwać (a jest to wina prawicy) to wybuchnie kolejna rewolucja
                          > październikowa, więc radzę ci emigrować do USA

Jasne pod czerwonymi sztandarami ruszymy na pałac zimowy.
          • toka95 Oj wielki czarowniku 08.10.04, 17:47
            Oj wielki czarowniku.
            A co miało wspólnego Gestapo ze skrajną prawicą.
      • Gość: Madzia Re: Kamery podglądają pasażerów MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 11:30
        W Edynburgu we wszystkich autobusach jest stały monitoring i jest
        BEZPIECZNIE,MIŁO,CZYSTO i wogóle super
    • Gość: edward Re: Kamery podglądają pasażerów MPK IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.10.04, 08:17
      > Dzieki kamerom będzie pewnie mniej pawii
      > po sobotnich imprezach i petów w tylnich wagonach

Chyba żartujesz. Do tego nie potrzeba kamer, tylko odwagi cywilnej motorniczych.
      Wielokrotnie widzą i bez kamer, co się dzieje. I nie reagują. Dlaczego mieliby
      tym razem reagować?
    • Gość: KKW Re: Kamery podglądają pasażerów MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 08:33
      Już od dawna się zastanawiałem czemu MPK nie zaczynie instalować kamer w swoich
      pojazdach, tylko z uporem wymienia szyby i siedzenia na nowe, które po kilku
      dniach wyglądają jak wyglądają. Teraz znowu się dziwię po co aż 8 kamer. Uważam
      że 4 by w zupełności wystarczyły. Zgadzam się że motorniczy i kierowcy często
      nie reagują na burdy w ich pojazdach. Rozumiem że mogą się nieraz bać sami
      interweniować, ale zadzwonić np. po policję to mogą.
    • wielki_czarownik Czy to ma sens? 07.10.04, 11:14
      Sam byłem świadkiem jak w tramwaju przepychało się dwóch pijaczków. Ktoś zwrócił na to uwagę motorniczemu ale ten odpowiedział "a co ja mam zrobić?" No i teraz pewnie będzie tak samo. Tramwaj zdemolują a motorniczy ze strachu uda, że nic nie widzi i tyle.
      • Gość: wojtek Re: Czy to ma sens? IP: *.mat.univie.ac.at 07.10.04, 14:21
        Teraz motorniczym bedzie trudniej udawac, ze nic nie widza.
        • mr_pope Re: Czy to ma sens? 07.10.04, 14:38
          > Teraz motorniczym bedzie trudniej udawac, ze nic nie widza.

Teraz będą mówić, że nie zwrócili uwagi na kamerę bo byli zajęci prowadzeniem
          pojazdu.
        • Gość: panwojtek Re: Czy to ma sens? IP: *.netcologne.de 08.10.04, 11:29
          to wszystko ma sens, a zapewne by lepiej funkcjonowalo gdyby w cetrali tez
          mieli podglad na to co sie dzieje w tramwaju. Jak to sie na zachodzie dzieje.
          Motorniczy ma wazniejsze zadanie, jak caly czas monitor obsewowac.
    • Gość: Szwed W Szwecji IP: 62.119.24.* 07.10.04, 12:30
      W Szwecji , gdzie mieszkam zainstalowano kamery w miejskich autobusach i
      taksowkach.Frekwencja wandalizmu i przestepstw spadla do zera.Popieram MPK we
      Wroclawiu!
      Pozdrawiam Szwed polskiego pochodzenia.
      • Gość: KKW Re: W Szwecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 12:38
        Ciekawe tylko na jakim poziomie jest wandalizm w Szwecji. Może polegał np. na
        pluciu słonecznikiem, a nie jak u nas na totalnej dewastacji. Ale myślę że nie
        bedzie tak źle, ale do zera to wandalizm na pewno nie spadnie.
      • Gość: Luke Re: W Szwecji IP: *.gadow.wroc.net 07.10.04, 17:06
        W Londynie też tak jest. Wszystko jest w systemie CCTV (Closed Circuit TV) w
        którym miasto jest monitorowane od sklepów,szkół językowych, poprzez ulice az
        do srodkow komunikacji. Czasami w autobusach wyświetlany jest obraz z tych
        kamer (chociaz glownie sa reklamy). Wszystko polaczone w jeden system...
        sprobojesz cos ukrasc w sklepie, to gdy wyjdziesz z tym ze sklepu kamery
        uliczne Cię przejmą i będą obserwować gdzie jestes... a po kilku minutach
        mozesz sie spodziewac bycia zatrzymanym... Monitorowane tam jest szeroko pojęte
        centrum... aż strach kraść ;)

Może u nas tak będzie. I byle ten system był wykorzystywany do dobrych celów...
        • Gość: Szwed Orwell IP: 62.119.24.* 08.10.04, 12:16
          Pomalu ale nieublaganie zmierzamy do spoleczenstwa wg Orwella.
          • Gość: Rafis Re: Orwell IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:24
            I naśmieszniejsze jest to, że na własną prośbę, tzn. może nie moją, ale tzw.
            większości.
    • magnes2 Re: Kamery podglądają pasażerów MPK 07.10.04, 14:33
      Kamery to słaby środek perswazji. Chyba nie zadziała...
    • Gość: piter_k Re: Kamery podglądają pasażerów MPK IP: *.finemedia.pl 07.10.04, 14:56
      Tylko czekać, aż im te kamery ukradną...
    • Gość: izo szkoda IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.10.04, 15:05
      szkoda tylko ze nie bylo kamer jak mnie dwoch jegomosciow na bajana z tramwaju
      na butach wynosilo ...a pani motornicza nawet drzwi otwarla zeby wygodniej im
      bylo (w wagonie motorniczego baty dostalem) eh.....
      • Gość: Dekors Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:54
        No i się ciesz bo jak by nie otworzyła to by cię przez zamknięte wycisnęli.
      • mr_pope Re: szkoda 07.10.04, 22:58
        Nieźle motornicza zapiła, że po bajana jechała...Oj, musiało być zabawnie.
        • Gość: Mundzio Re: szkoda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 23:44
          Tramwaj jedzie Lotniczą ale przystanek ma m.in. przy Bajana.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka