Dodaj do ulubionych

Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chamstwo

17.12.04, 07:57
dzięki "artystom" uprawiającym tę sztukę i jeszcze tym co skrobią po szybach
tramwajów nasze piękne miasto wygląda jak wielki slums.
To zwykłe niszczenie, a najbardziej boli jak zniszczone zostało cos co
właśnie jest po renowacji, remoncie itd. Np. piekne nowe drzwi w niektórych
starych kamienicach.
Obserwuj wątek
    • Gość: pan Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:20
      Zwykłym chamstwem jest wypowiadanie się w jakiejś kwestii bez należytego
      przygotowania.Graffitti funkcjonuje w obrzerze sztuki , wystarczy przeczytać
      parę książek na ten temat.
      • Gość: edward dobre sobie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 08:31
        a to ciekawe bardzo, zatem każdy kto nie przeczyta książki potwierdzającej jakąś
        tezę nie ma prawa wypowiedzieć przeciwnej? no to dla mnie może nie chamem, ale
        pseudointeligentem jest facet, co wygłasza takie bzdury. tym bardziej, jak nie
        bardzo radzi sobie z ortografią w tak trudnym słowie, jak obrzeże.

co do graffiti, bazgranie po ścianach nie jest sztuką - i nie ma znaczenia, jak
        bardzo chcieliby się dowartościować ci, co bazgrają. a sztuka uliczna do sztuki
        ma się tak, jak wyrób czekoladopodobny do czekolady.
      • kklement Ja za tę "sztukę" obcinałbym paluchy !!! 17.12.04, 08:37
        Przede wszystkim nie ma u nas i nie było "graffiti artystycznego". To, co
        oszpeca nasze mury, to:

- udziwacznione, bombastyczne, silące się na artyzm tagi ( stylizowane podpisy )
        - zwykłe tagi maźnięte sprayem - odpowiednik obsikania muru przez psa.

Nie akceptuję ani jednych, ani drugich. Jeśli ktoś ma ochotę się
        powyżywać "artystycznie", to niech mamusi i tatusiowi w kuchni albo w kiblu
        walnie takie "arcydzieło".

Za mazanie sprayem po murach i za skreczowanie ( rysowanie pumeksem ) dawałbym
        drakońskie kary. Adekwatnym byłoby obcinać paluchy na żywca tępym sekatorem,
        ale biorąc poprawkę na dzisiejsze czasy proponuję roboty publiczne ( np.
        sprzątanie psich odchodów :) ), liczone w setki godzin. Rzecz jasna oprócz
        pokrycia wyrządzonych szkód.

Natomiast do sk... mażących po pociągach stojących na bocznicach SOK-iści
        powinni po prostu strzelać :)
        • Gość: Andrzej Re: Ja za tę "sztukę" obcinałbym paluchy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:41
          Popieram w całej rozciągłości !!!!
          • Gość: Rafis Re: Ja za tę "sztukę" obcinałbym paluchy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:54
            Kklement kocha drastyczne działania, jego styl to rozpieprzyć przeciwnika.

Zawsze miałem wątpliwości w stosunku do psychiatrów, oni są po prostu niebezpieczni.
      • Gość: Paweł Z. Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.12.04, 08:41
        Posiadam należyte przygotowanie.
        Graffitti nie ma ze sztuką na ogół nic wspólnego. Za mazanie murów powinni
        wsadzać do kicia.
      • s_c Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams 17.12.04, 08:42
        Ja bym to ujął inaczej "To mazanie po ścianach to NIE JEST GRAFFITTI - to zwykłe
        chamstwo". 99% rysunków na naszych ścianach nie ma nic wspólnego ze sztuką -
        jest tylko wandalizmem. Pozostałe 1% jest też wandalizmem ale jest chociaż ładne
        ... Oczywiście istnieje jakaś część 1%% ? rysunków robionych na zamówienie lub
        za zgodą właściciela ściany ...
      • nelka Ja jestem przeciętnym odbiorcą sztuki i ... 17.12.04, 08:43
        żadnych książek nie będę czytać. Piszę o tym co mi sie podoba lub co mi się nie
        podoba. A nie podoba mi się np. zdewastowane bazgrołami, po niedawnym remoncie
        przejście podziemne na pl. Strzegomskim koło bunkra.
        Ta sztuka jest jednak bardzo nachalna, a ja nie chcę jej ogladać w całym
        mieście, i jest dla mnie "estetyczna inaczej".
        Do tego niszczenie mienia powinno być karane, najlepiej zadziała tu kara
        pieniężna, pokrycie kosztów remontu, renowacji, itd.
        • Gość: Olga graffiti w klementsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 08:55
          i tak będziemy rysować, to jedyny sposób na rasistowskie ataki kklementa
        • Gość: pan Re: Ja jestem przeciętnym odbiorcą sztuki i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:13
          To straszne, że nie chcesz czytać. To podobno wybitnie rozszerza horyzonty.
          • Gość: pani Re: Ja jestem przeciętnym odbiorcą sztuki i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 19:44
            Tobie jakoś nie rozszerzyło.
          • Gość: Zygmunt Re: Ja jestem przeciętnym odbiorcą sztuki i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:11
            > To straszne, że nie chcesz czytać. To podobno wybitnie rozszerza horyzonty.

Taaak, podobno. Ci, którzy sami czytają, nie mają watpliwości, graficiarzu...
            • terenia.nasweter Re: Ja jestem przeciętnym odbiorcą sztuki i ... 18.12.04, 21:23
              List otwarty
              Pani Magdalena Środa
              Pełnomocnik Rządu do spraw
              Równego Statusu Kobiet i Mężczyzn
              00-950 Warszawa
              Al. Ujazdowskie 19

Szanowna Pani!
              W związku z Pani wypowiedziami przeciwko Kościołowi katolickiemu w Polsce
              podczas międzynarodowej konferencji w Sztokholmie, a także w związku z udziałem
              Pani w deprawacyjnej akcji billboardowej "Jesteś sobą? Masz 10 przykazań i 12
              praw" domagamy się ustąpienia Pani z zajmowanego środowiska.
              Bogusława Jankowska, Warszawa
              Jan Puchalski, Warszawa
              Irena Przygodzka, Warszawa
              Barbara Roszkowska, Warszawa
              Halina Kęska, Warszawa
              Teresa Staniszewska, Warszawa
              • Gość: Paweł Z. Re: Ja jestem przeciętnym odbiorcą sztuki i ... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.12.04, 18:20
                A ja domagam się, by ta pani pozostała na swoim stanowisku, ale nie chce mi się
                słać w tej sprawie listów otwartych.
      • Gość: t Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams IP: *.media4.pl 18.12.04, 22:29
        taa.. szczegolnie na szybach, tramwajach, pociagach itp.
      • tomek854 Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams 19.12.04, 00:35
        Proponuje zatem przeczxytac ksiazke poruszajaca zagadnienie prawa wlasnosci... Potem zastanowic sie czym jest robienie chocby i najpiekniejszej sztuki na wlasnosci kogos, kto sobie tego nie zyczy
        • Gość: jekdok Graffitti na Moim Moście Milienijnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 13:30
          Jako mieszkaniec gminy i współwłaściciel mostu milienijnego NALEGAM, by został
          szczelnie przykryty graffiti.
          • tomek854 Re: Graffitti na Moim Moście Milienijnym 19.12.04, 14:49
            Aha. A wiec zorganizuj referendu, i jezeli wiekszosc gminy bedzie ZA to prosze bardzo.
      • Gość: Timino Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.12.04, 15:30
        Pan nie pieprz:) wiadomo, ze chodzi o tzw. TAGI a nie o artystyczne grafiiti!!!
        o bezmyslne malowanie swoich znakow rozpoznawczych na kazdym skrawku
        odmalowanego muru!
        • Gość: Paweł Z. Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.12.04, 18:24
          Chodzi o obie te sprawy. Nie widzę nic artystycznego w bazgrołach, którymi
          oszpecone są polskie blokowiska. Ich istnienie świadczy o kiepskiej
          skuteczności odpowiednich służb porządkowych, które powinny winowajców łapać i
          przekazywać do izb dziecka. Rodzice zaś powinni być obciążani kosztami
          remontów, mających na celu usunięcie tej - pożal się Boże - sztuki.
          • Gość: wyobraźnia Re: Graffitti to żadna sztuka, tylko zwykłe chams IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.12.04, 23:18
            ewentualna wartość artystyczna bazgrołów nie ma nic do rzeczy. Nie jest i nie
            może być argumentem do niszczenia czegokolwiek. Swoje potrzeby twórcze wandale
            mogą manifestować na tysiące innych sposobów, ale tego nie robią. Chodzi tylko
            o bezmyślną potrzebę destrukcji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka