Dodaj do ulubionych

Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka

02.09.05, 14:33
Wizualki - www.wroclaw.pl/m23280/

Pozdrawiam
Piotr Gomułkiewicz
www.Wroclaw.pl
Obserwuj wątek
    • martouf Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 14:36
      Nareszcie! Dzięki :)
      Skomentuję potem, najpierw dobrze się przyjrzę.
      Pozdrawiam :)
      • Gość: ale Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.sp.se 02.09.05, 14:46
        Wszystko fajnie, ale kiedy Wroclaw cos zrobi z tymi brudnymi fasadami domow?
        • Gość: slawek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:50
          No nareszcie :))) Suuuperrr!!!
          • Gość: slawek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:53
            Chociaz duzo nowych nie ma :(((
    • martouf Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 15:02
      Tak patrząc na te zdjęcia, Wrocław w centrum jest/może być ciekawym połączeniem
      nowoczesności z elementami architektury zabytkowej. Budynki wyższe, nowocześniejsze.
      wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/7ea94a2f-b07b-4047-994d-e15fea63cfc7/wizualka-szewska-1.jpg
      Porównajcie np. starówkę poznańską...
      Jest sporo do zrobienia (bloki przy szewskiej czy na pl. Nowy Targ) ale
      generalnie może być nieźle:)
    • Gość: kotbehemot Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:22
      Przede wszystkim dziekuje za wizualizacje! Wreszcie zaczyna sie cos dziac z dostepem obywateli do tego,co robi władza. Moze nastepnym krokiem beda masowo wysylane komentarze do BRW?:)

Moj komentarz

- Swidnicka- bardzo mi sie podoba! Nie ma parkingow(choc moze rownolegle moglyby byc?), sa szerokie chodniki, nie ma trawniczkow:)
      - plac teatralny- bedzie mi bardzo szkoda obecnego bruku (tych plytek, ktore sa nadal kladzione np w Berlinie) sa bardzo szlachetne. Ale poza tym- bardzo fajnie. bez idiotycznych trawnikow. A co to jest to koło? i dlaczego lampy takie strasznie brzydkie? Teraz po wizycie w Warszawie (sic!) wroclawskie lampy wydaja mi sie jeszcze brzydsze:(
      • pigom Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 15:35
        Opis Projektu - www.wroclaw.pl/m37005/p45392.aspx

Pozdrawiam
        Piotr Gomułkiewicz
        www.Wroclaw.pl
      • capo_di_tutti_capi Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 15:36
        > - Swidnicka- bardzo mi sie podoba! Nie ma parkingow(choc moze rownolegle
        moglyb
        > y byc?), sa szerokie chodniki, nie ma trawniczkow:)

Wszystko OK, tylko ten asfalt lekko trąci myszką w obecności opery.

> - plac teatralny- bedzie mi bardzo szkoda obecnego bruku (tych plytek, ktore
        sa
        > nadal kladzione np w Berlinie) sa bardzo szlachetne. Ale poza tym- bardzo fajn
        > ie. bez idiotycznych trawnikow. A co to jest to koło?

Teatralny w porządku, koło fajne - rozmywa monotonność. A z lampami wiesz jak
        to jest na wizualkach:)

> rasznie brzydkie? Teraz po wizycie w Warszawie (sic!) wroclawskie lampy
        wydaja
        > mi sie jeszcze brzydsze:(

Eee, to jeszcze nic! Zobacz co przewiesili nad Szewską...
        Mam nadzieje, że to ten bardzo ważny element małej architektury machnęli na
        potrzeby wizualizacji tak na odczepkę:)
        • Gość: kotbehemot Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:41
          wlasnie widze, ze na Olawskiej (ktora miala byc najbardziej "nowoczesną" przebudową) tez sa te straszne lampy:(((( one są po prostu brzydkie. Ani nowoczesne, ani stylizowane, ani po prostu funkcjonalne- brzydkie, nijakie:(
          • Gość: ! Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.05, 15:45
            Dziękujemy za wizualki... Szkoda tylko, że nie ma ujęcia Oławskiej od strony
            skrzyż z Szewską w stronę G.Dominikańskiej oraz Szewskiej na odcinku od skrzyż
            z K.Wlk w kierunku skrzyż z Szewską i dalej.
            Ale dobre i te wizualki, zwłaszcza te Świdnickiej i Pl Teatrlanego.

ps: A dobrym krasnoludkom podziękowania za przesłanie p Piotrowi tych wizualek
            tak szybko :)
            • Gość: silas Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:09
              eh, z tego że nie ma miejsca do prakowania na świdnickiej to bym się nie
              cieszył aż tak bardzo, bo gdzie teraz można zaparkować w tamty rejonie będzie
              można ( ale piękna składnia zdania wyszła) - ani na teatralnym, ani na
              świdnickiej, ani dalej szewskiej i oławskiej, pozostaje tylko plac Wolności z
              parkingiem podziemnym który ma tam powstać( ale to dopiero za jakieś 5 lat, a
              remont świdnickiej ma się zakończym chyba w 2006?) No więc sprawa jest taka że
              troche miejsc do parkowania by się przydało
              • mi.chal Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 16:14
                Gość portalu: silas napisał(a):

> eh, z tego że nie ma miejsca do prakowania na świdnickiej to bym się nie
                > cieszył aż tak bardzo, bo gdzie teraz można zaparkować w tamty rejonie będzie
                > można ( ale piękna składnia zdania wyszła) - ani na teatralnym, ani na
                > świdnickiej, ani dalej szewskiej i oławskiej, pozostaje tylko plac Wolności z
                > parkingiem podziemnym który ma tam powstać( ale to dopiero za jakieś 5 lat, a
                > remont świdnickiej ma się zakończym chyba w 2006?) No więc sprawa jest taka że
                > troche miejsc do parkowania by się przydało

Jest jeszcze parking pietrowy na Kaziemirza Wielkiego.
                • Gość: silas Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:13
                  no faktycznie zapomniałem o tym na Kazimierza, w sumie trzeba dodać też ten w
                  galerii, ale dalej nie wiem czemu brak miejsc do parkowania przy samej ulicy
                  troche mnie niepokoi - może to głupie przyzwyczajenia, że wszędzie trzeba
                  podjechać pod drzwi własnym samochodzikiem?:) O właśnie, czy miasto robi
                  cokolwiek w kierunku zachęcenia mieszkańców wrocka do korzystania z komunikacji
                  miejskiej? (albo planuje robić , bo teraz przy takiej ilości remontów na
                  drogach to by było jak zapraszanie do pociągu bylejakiego...)
      • es_wu Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 18:29
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Przede wszystkim dziekuje za wizualizacje!
        >

Ja również dziękuję za wizulizacje.

> Wreszcie zaczyna sie cos dziac z dos
        > tepem obywateli do tego,co robi władza. Moze nastepnym krokiem beda masowo
        > wysy lane komentarze do BRW?:)
        >

Taaa, to chyba w przyszłym życiu... Chociaż pomysł nieglupi.

>
        > - Swidnicka- bardzo mi sie podoba!
        [...]
        > - plac teatralny- bedzie mi bardzo szkoda obecnego bruku
        [...]

Mnie generalnie też się podoba. Bardzo podoba, zaczynamy gonić Europę. Nie
        chciałbym tutaj zostać uznany za marudę, ale jedno pytanie muszę zadać:
        Dlaczego na tych trzech ulicach (podobnie jak wcześniej na Szewskiej) nie ma ANI
        JEDNEJ FORMY MAŁEJ ARCHITEKTURY!!!!!

Nie ma tam: ławek, fontann, koszy na śmieci, drzewek, pomników krasnali i
        większych, kiosków z gazetami, źródełek z wodą pitną, nie ma NIC!!! Ja rozumiem,
        że ma być fajny bruk i deptak, ale jeżeli te ulice mają żyć to trzeba chodzącym
        po nich ludziom zapewnić komfort i wybudować to czego ludzie na deptaku
        potrzebują. Czyli miejsce żeby usiąść, kosz żeby wyrzucić papierek do niego a
        nie na ulicę, trochę cienia, żeby się mogli w nim zatrzymać, wodę dla ochłody w
        lecie itp. W takiej formie w jakiej przedstawiono na wizulkach te ulice to nie
        będą żywe ulice ale jakieś szersze chodniki, po których ludzie pędzą od jednego
        końca do drugiego nie mając gdzie się na nim zatrzymać...

Pozdrawiam,
        SW
      • wro73 Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 03.09.05, 19:57

> Moj komentarz
        >
        > - Swidnicka- bardzo mi sie podoba! Nie ma parkingow(choc moze rownolegle
        moglyb
        > y byc?), sa szerokie chodniki, nie ma trawniczkow:)
        > - plac teatralny- bedzie mi bardzo szkoda obecnego bruku (tych plytek, ktore
        sa
        > nadal kladzione np w Berlinie) sa bardzo szlachetne. Ale poza tym- bardzo
        fajn
        > ie. bez idiotycznych trawnikow. A co to jest to koło? i dlaczego lampy takie
        st
        > rasznie brzydkie? Teraz po wizycie w Warszawie (sic!) wroclawskie lampy
        wydaja
        > mi sie jeszcze brzydsze:(

Taaa...
        Ale trawniki w mieście oprócz funkcji estetycznej pełnią też inną rolę.
        Stąd m. in. tendencja do zakładania ogrodów i trawników na dachach wieżowców.
    • ja22ek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 17:53
      Szkoda, że nie ma widoku połączenia Bożego Ciała ze Świdnicką. O ile rozumiem,
      ma być tam ruch w obie strony, więc jeszcze więcej świateł niż w tej chwili.

A tak nawiasem, to gdzie ma się zaczynać deptak na Szewskiej? Od Oławskiej czy
      od Ofiar Oświęcimskich?
      • Gość: Rafis Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 02.09.05, 17:58
        mnie sie najbardziej podoba Świdnicka i pl. Teatralny ale z niecierpliwoscia
        czekam na koncowy efekt wszystkich inwestycji. Jeszcze tylko 1,5 roku ;)
    • wrocool Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 18:18
      Zgadzam sie z kotem-te lampy na pl teatralnym sa tragiczne i mam nadzieje ze to
      tylko wesola tworczosc pana od wizualek ale patrzac na lampy na Swidnickiej
      mozna sie obawiac...ps tez uwielbiam warszawskie pastoralki;) szkoda ze u nas
      tak nie mozna:(
    • Gość: wojtek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 21:12
      Te slupy na Szewskiej - straszne!
      • Gość: ! Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.05, 21:26
        Już widzę, jak "mądrzy inaczej" oblepią je róznej maści reklamami i ulotkami :(
        Chyba, że zamontują system monitoringu...
        • Gość: ! Brakuje mi....... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.05, 21:27
          ....kilku drzewek na pl Teatralnym i choć kilku ławek..... :(
        • Gość: wojtek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 21:39
          Mozna te slupy wykorzystac pod monitoring dla ochrony slupow: wtedy beda
          pelnily jakas pozyteczna role :))
      • Gość: yoga Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 11:00
        zgoda panie wojciechu,wizualka szewskiej to porażka,czy słup trakcyjny nie może
        być ładny ?i te lampy nad torowiskiem ,nieporozumienie zupełne,nadzieja w tym
        że to tylko nieporadna wizualizacja,
    • bystrzak2000 Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 02.09.05, 22:01
      Koledzy! Nie martwcie się tak o brak małej architektury, czy kształt lamp!
      Popatrzcie tylko co jest napisane na dole
      www.wroclaw.pl/m37005/p45392.aspx pod linkami do
      wizualizacji: "Ostateczny kształt inwestycji może się w niektórych szczegółach
      różnić od tych pokazanych na wizualizacji". I to mnie pociesza:-)
      • Gość: ! Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.09.05, 22:02
        Wiem, wiem czytałem :)
      • Gość: kotbehemot Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 11:33
        > wizualizacji: "Ostateczny kształt inwestycji może się w niektórych szczegółach
        > różnić od tych pokazanych na wizualizacji". I to mnie pociesza:-)

wlasnie tak sie zastanawiam- ze skoro tym razem wszyscy sie zgadzamy (nawet Darek!) co do pewnych rzeczy, to moze napiszemy bardzo grzeczne pismo i wyslemy je jako "załoga forum inwestycje GW" gdzie trzeba? W koncu tych kilka rzeczy mozna jeszcze zmienic. Kto jest za?
        • Gość: yoga Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 12:26
          słusznie kocie,mój głos, przeprojektować oświetlenie na szewskiej,zamiast
          tragicznych słupów trakcyjnych i beznadziejnych lamp nad torami ,zgrabne
          nowoczesne lampy ,trakcja tramwajowa umocowana do nich ,lub do budynków,tyle
          odemnie,może nas posłuchają,pozdrawiam,
          • wrocool Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 03.09.05, 12:36
            ja tez jestem za:) NIE DLA PLASTIKOWYCH LATARNI!!!!!!
          • Gość: kotbehemot Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 12:40
            Fajnie:) Swietnie by bylo, gdyby kazdy z nas wpisal, co by zmienil, jesli tak bedzie, to wieczorem napisze jakis bardzo ladny list, wystawie na forum Wam do oceny i go wyslemy. Tylko wazne jest, zeby naprawde kazdy sie wypowiedzial, moze uda sie cos zmienic?
            • Gość: Rafis Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 03.09.05, 12:42
              a jestem za lampami nad drogą(przyczepionymi do trakcji), przeciez to jest
              swietne! całe sródmiescie tak wyglądało-teraz tylko zostało na kilku ulicach. :)
              • lukasz-franciszek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 03.09.05, 13:00
                Mnie troche szkoda tego "zabytkowego" przystanku na placu Teatralnym, tam gdzie
                prowadziła trasa muzealna.Szkoda go, fajny jest i nie chce, zeby zastapily go
                szkalne wiaty.
                • Gość: igor Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 13:33
                  wszystkie wizualki są bez małej architektury,kosze na śmieci,kwietniki ,ławki
                  drzewka,itd,to musi być zrobione,no i te słupki trakcyjne na szewskiej,czy nie
                  można by ich tak zaprojektować by były ładne,może w formie pastorału,te które są
                  na wizualce będą szpecić nie zdobić,reszta całkiem niezła,pozdrawiam
            • es_wu Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 03.09.05, 13:35

> Fajnie:) Swietnie by bylo, gdyby kazdy z nas wpisal, co by zmienil, jesli tak b
              > edzie, to wieczorem napisze jakis bardzo ladny list, wystawie na forum Wam do o
              > ceny i go wyslemy. Tylko wazne jest, zeby naprawde kazdy sie wypowiedzial, moze
              > uda sie cos zmienic?
              >

Ja napisałem wczoraj. Mój podpis możesz mieć nawet "w realu". Wiesz jak się
              skontaktować.

Pozdrawiam,
              SW
            • mi.chal List 03.09.05, 15:24
              Jestem jak najbardziej za takim listem. Oto moje watpliwosci:

Grodzka:
              Nie podobaja mi sie te przypadkowe trawniczki, zamiast nich mozna by zrobic sciezke rowerowa, korej niestety w ogole nie zaporjektowano. Nie podobaja mi sie tez te male latarnie.

Szewska:
              Brzydkie sa slupy trakcyjne, oraz niepodobaja mi sie latarnie zawieszone na drucie nad ulica. Takze brakuje wydzielonej sciezki rowerowej.

Placyk przy Wita Stwosza:
              Tradycyjnie latarnie. Boje sie, ze fontanna moze byc troche kiczowata, zreszta byly juz zapowiedzi, ze ma byc podobna do tej w GD. Niepodobaja mi sie tez obramowki drzewek z kostki brukowej.

Swidnicka:
              Generalnie bez zarzutu. Chociaz na chodniku od strony Opery moglaby sie pojawic sciezka rowerowa.

Pl. Teatralny:
              Latarnie!! Ten czerwony wzorek wyglada troche dziwnie.. No i tradycyjnie brakuje juz sciezki rowerowej.
              • Gość: silas Re: List IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 17:41
                Ja bym zamiast tych słupków na Świdnckiej dał takie wystające co jakiś czas
                krawężniki( odwrócone co np. 1m, wiecie o co mi chodzi?)
                Czy naprawdę konieczny jest ten awaryjny tor na teatralnym? Przecież kawałek
                dalej na Wierzbowej jest taka bocznica...Bez awaryjnego plac dużo zyska -
                przedewszystkim miejsca, no i nie będzie słupków w tym miejscu:)
                A co do ławeczek, koszy itp. to ciężko jest się odnieść skoro nie ma ich na
                wizualce, skodinąd to także mogą bardzo ładnie spiep..yć, więc może dałoby się
                wyciągnąć jakoś dokładniejszą wizualke z małą architekturą( albo plan chociaż
                jakiś, plany muszą mieć ). I taką prośbę bym zamieścił właśnie w liście, aby tu
                na forum moglibyśmy zgłosić do tego swoje propozycje...
                tyle..
                • ja22ek Re: List 03.09.05, 19:21
                  To nie tor awaryjny lecz przystanek dla linii turystycznej (czy też muzealnej)
                  • pluto10 Re: List 03.09.05, 19:45
                    Ja jak będzie trzeba to pod listem się podpisze.
              • svarte_sjel Re: List 03.09.05, 21:13
                mi.chal napisał:
                > Jestem jak najbardziej za takim listem. Oto moje watpliwosci:
                [...]

> Latarnie!! Ten czerwony wzorek wyglada troche dziwnie.. No i tradycyjnie brakuj
                > e juz sciezki rowerowej.

Ścieżki śmieżki... Trudno, żeby je zaprojektowano, skoro Studium/MPZP ich nie
                przewiduje. Bo zresztą i czemu by miało przewidywac, skoro w ścisłym centrum
                ścieżek generalnie się nie robi. Na Grodzkiej to by miała pewnie sens, ale patrz
                punkt pierwszy.

A tak poza tym to ty (i coniektórzy inni) tu zaczynają proponować zmiany _duże_.
                Przypominam, że na nie jest już dawno za późno
                • mi.chal Re: List 03.09.05, 21:31
                  svarte_sjel napisał:

Bo zresztą i czemu by miało przewidywac, skoro w ścisłym centrum
                  > ścieżek generalnie się nie robi.

I to jest blad. Bardzo czesto jezdze rowerem w tamtych okolicach i niestety albo musze jechac wsrod samochodow, albo lamac przepisy i przeciskac sie po chodniku wsrod pieszych.
                  • svarte_sjel Re: List 03.09.05, 21:54
                    mi.chal napisał:
                    > I to jest blad. Bardzo czesto jezdze rowerem w tamtych okolicach i niestety alb
                    > o musze jechac wsrod samochodow, albo lamac przepisy i przeciskac sie po

Błąd albo nie błąd. Rozumowanie jest proste:
                    a. w centrum nie ma miejsca
                    b. w centrum ruch jest mniejszy, a przede wszystkim wolniejszy, więc rowery i
                    puszki nie powinny sobie nawzajem przeszkadzać.

Grodzka pod to nie podpada, więc tam ścieżka miałaby sens. Ścieżka na deptaku
                    natomiast to jakieś nieporozumienie...
                    • mi.chal Re: List 03.09.05, 22:32
                      svarte_sjel napisał:
                      Ścieżka na deptaku
                      > natomiast to jakieś nieporozumienie...
                      >

A to dlaczego?
                      Jak moze jezdzic tamtedy tramwaj, slyszy sie nawet glosy, ze powinien w dwie strony, to nie mozna by wygospodarowac troche miejsca i zrobic sciezke?
                      • svarte_sjel Re: List 03.09.05, 22:57
                        mi.chal napisał:
                        > rony, to nie mozna by wygospodarowac troche miejsca i zrobic sciezke?

Po wpuszczeniu komunikacji indywidualnej to już nie będzie deptak.
                      • Gość: RP Re: List IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.09.05, 12:21
                        @ mi.chal

Sciezka rowerowa, ktora przechodzi w okolicach Rynku i nie jest
                        skomunikowana(polaczona) z cala siecia sciezek rowerowych w miescie, jest troche
                        bez sensu.

Jesli juz cos robic, to pozadznie czyli poprowadzic jakas sciezke od hotelu
                        wroclaw, przez Stare miasto, az do Jednosci Narodowej. to juz jednak duzy
                        projekt i calkiem odrebne przedsiewziecie...

• mi.chal Re: List 04.09.05, 17:45
                          Zgadzam sie z Toba, ale od czegos trzeba zaczac. A w tej chwili, gdy mamy taka duza przebudowe, wydawac by sie moglo, ze jest ku temu najlepsza pora.
                  • Gość: silas Re: List IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:17
                    mi.chal napisał:
                    > I to jest blad. Bardzo czesto jezdze rowerem w tamtych okolicach i niestety
                    alb
                    > o musze jechac wsrod samochodow, albo lamac przepisy i przeciskac sie po
                    chodni
                    > ku wsrod pieszych.
                    To nie jest błąd, jeśli Szewska ma być prawdziwym wielkomiejskim deptakiem to
                    nie ma i nie może być na niej miejsca dla 'drogi rowerowej'.Dlaczego?
                    1.Szewska wcale nie jest za szeroką ulicą
                    2.Na części deptaka i tak zostanie zajęte przez torowisko tramwajowe
                    3.Jeśli droga by powstała to i tak przy dużym natężeniu ruchu pieszych będzie
                    notorycznie przez nich zajmowana
                    Aha pewnie napiszesz,że skoro może być tram, to mogą być i rowery. Otóż nie
                    wydaje mnie sie:) Tramwaj jeździ z pewną częstotliwością( raz na kilka minut) i
                    swoją 'wielkością' niejaką wymusza dobrowolne usunięcię się z torów na bok.
                    Niezaprzeczysz, że z rowerami jest raczej inaczej i powodowałyby tylko haos na
                    deptaku. Co więcej, proponuję na Szewskiej wprowadzić zakaz poruszania się
                    rowerem, który musiałby być dokładnie egzekwowany przez miejską straż.
                    • pluto10 Re: List 04.09.05, 20:38
                      Kiedy to spotkanie?
                      • Gość: Rafis Re: List IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.09.05, 21:05
                        pluto10 napisał:

> Kiedy to spotkanie?

po rannej mszy :)
                    • mi.chal Re: List 04.09.05, 21:23
                      Jak tak sie boicie szarzujacych rowerzystow to zawsze mozna wprowadzic ograniczenie predkosci do 10 km/h ;)
                    • Gość: RP Re: List IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.09.05, 22:36
                      Absolutnie nie masz racji!
                      Droga rowerowa owszem powstac tam nie powinna, bo jest w gruncie rzeczy
                      niepotrzebna.
                      Ale zakaz jazdy rowerem po Szewskiej to bylby krancowy absurd!
                      Przejdz sie Swidnicka, tam nie ma zakazu, rowerzysci jezdza i raczej nikomu nie
                      przeszkadzają. A to ze szweska jest ciut weższa niz swidnicka wiele nie zmienia
                      w zestawieniu z szerokoscia roweru.
                      • svarte_sjel Re: List 04.09.05, 23:05
                        Gość portalu: RP napisał(a):
                        > Ale zakaz jazdy rowerem po Szewskiej to bylby krancowy absurd!

Przecież w sytuacji gdy nie ma ani jezdni ani trasy rowerowej zakaz wjazdu
                        rowerem jest wprowadzony automatycznie :^)

> Przejdz sie Swidnicka, tam nie ma zakazu, rowerzysci jezdza i raczej nikomu nie
                        > przeszkadzają. A to ze szweska jest ciut weższa niz swidnicka wiele nie

Rozmijasz się z prawdą...
                      • Gość: silas Re: List IP: *.glzy.uf.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 11:55
                        Gość portalu: RP napisał(a):

> Absolutnie nie masz racji!
                        Każdy ma jakieś swoje racje... A ja jestem przeciwny rowerom na starym
                        mieście,nie żebym nielubił rowerzystów (bo sam chętnie jeżdżę na rowerze), ale
                        piesi + rowery na nieszerokim deptaku = nieporozumienie. Stare miato nie jest
                        na tyle duże, żeby trzeba było ponim śmigać rowerkiem, jak ktoś dojeżdża nim do
                        pracy w okolicach rynku, to ten kawałek może sobie rowerek podprowadzić. A
                        drogi rowerowe to proponowałbym w około, wzdłuż Kazimierza W., Piaskowej i
                        Grodzkiej (czego nie widać niestety na wizualce). Ewentulnie wprowadzić
                        dopuszczenie poruszania się na rowerze na kilku ulicach przecinająch stare
                        miasto a na deptakach tylko w godzinach porannych.
          • Gość: Domino_wrc Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: 80.51.194.* 20.09.05, 14:16
            fakt słupy tragiczne ale nie można trakcji zawiesić do budynków - konserwator
            zabytków na to nie pozwala (naciąg lin na budynkach).
            Taki sam problem mają w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu i rozwiązali go
            zastosowaniem baterii w tramwajach. Na danym odcinku bez trakcji elektrycznej,
            ale jest to chyba jeszcze w fazie testów.
    • Gość: kotbehemot Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:21
      Prosze, przeczytajcie:

Do:

Szanowni państwo!
      Wczoraj na stronie www.wroclaw.pl pojawiły się długo wyczekiwane przez nas wizualizacje przebudowy ulic na Starym Mieście we Wrocławiu- a więc ulic Grodzkiej, Szewskiej, Świdnickiej, Oławskiej oraz Placu Teatralnego. Od razu pragniemy bardzo gorąco podziękować oraz przekazać wszelkie komentarze, jakie pojawiły się w sprawie wyżej wymienionych inwestycji.

Forumowicze bardzo ciepło przyjęli wszystkie projekty, pojawiły się jednak drobne zastrzeżenia, głównie dotyczące spraw małej architektury. Komentarz znajdujący się poniżej wizualizacji: „ostateczny kształt inwestycji może się w niektórych szczegółach różnić od tych pokazanych na wizualizacji” interpretujemy jako zachętę do dyskusji nad przyszłym kształtem staromiejskich ulic. Oto pytania i zastrzeżenia, do których doprowadziła nas wspólna dyskusja na forum Gazety Wyborczej:

Słupy trakcji tramwajowej na ulicy Szewskiej. Nasze pytanie jest następujące- czy istnienie tych słupów jest konieczne? Dotychczas trakcja tramwajowa była przymocowana do budynków, czy rzeczywiście nie ma ucieczki od szpecących słupów?

Lampy uliczne. Niestety kształt lamp ulicznych nie spodobał się nikomu. Stylizowane latarnie pojawiają się tylko na ul. Grodzkiej, podczas gdy na pozostałych ulicach postawione zostaną nijakie latarnie- ani zdecydowanie nowoczesne, ani stylizowane na stare. A przecież np. Plac Teatralny aż prosi się o stylizowane lampy!

Brak małej architektury. Czy w ramach „zmian kształtu inwestycji” jest możliwość przewidzenia większej ilości ławek, kubłów na śmieci? Czy na Placu Teatralnym pozostawiony zostanie stylizowany przystanek?

Oczywiście zdajemy sobie doskonale sprawę, że na obecnym etapie inwestycji nie są już możliwe zmiany w projekcie. Mamy jednak nadzieję, że nasze komentarze zostaną wzięte pod uwagę i w razie możliwości wykorzystane.

Grupa Forum Inwestycje GW

PS Państwa odpowiedź będzie prawdopodobnie szeroko dyskutowana na forach internetowych, prosimy o jak najbardziej wyczerpujące i jednoznaczne odpowiedzi.

Myśle, ze nie ma sensu wymieniac kazdego z ksywki, ale jesli podpiszemy sie tak jak powyzej, to wszyscy najaktywniejsi forumowicze musza sie podpisac, ze zgadzaja sie na taki ksztalt listu:)
      Prosze o wszelkie komentarze dotyczace kwestii merytorycznych (svarte:D), lingwistycznych, obyczajowych, moze cos nalezy jeszcze dodac? Piszcie,piszcie,piszcie,a gdy list bedzie gotowy i bedzie wola forumowiczow, wyslemy go gdzie trzeba:)
      Dzialajmy!
      • mi.chal Re: Może byc taki list? 03.09.05, 23:35
        Dla mnie wszystko jest ok. Moge sie pod tym podpisac :)
        Proponuje zorganizowac spotkanko forumowe na ktorym obecni podpisza sie pod tym listem.
        • Gość: Rafis Re: Może byc taki list? IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 03.09.05, 23:46
          zaskoczyłeś mnie kocie, nawet ja sie podpisuję :)
          • lukasz-franciszek Re: Może byc taki list? 03.09.05, 23:51
            Macie także mój podpis.
      • svarte_sjel Re: Może byc taki list? 03.09.05, 23:57
        > zy istnienie tych słupów jest konieczne? Dotychczas trakcja tramwajowa była prz
        > ymocowana do budynków, czy rzeczywiście nie ma ucieczki od szpecących słupów?

Niestety _podobno_ (nie wiem czy ktoś to weryfikował) istnieje zakaz wieszania
        nowej sieci trakcyjnej na budynkach. Zakaz jest idiotyczny, ale co począć.

> Lampy uliczne. Niestety kształt lamp ulicznych nie spodobał się nikomu.

W tym miejscu rozmijasz sie z prawdą. Żeby w ogóle móc coś takiego stwierdzić
        musiałbyś przeputać wszystkich forumowiczów o ich opinie na temat latarń. A tego
        nie robiłeś.

A ja na przykład żadnych zastrzeżeń do nich nie mam
        • Gość: kotbehemot Re: Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 00:06
          jasne, dzieki za komentarz, o to wlasnie chodzilo:)
          • Gość: yoga Re: Może byc taki list? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:32
            jest ok kocie ,wysyłaj i czekamy na odpowiedż
      • Gość: wro2015 Re: Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 14:50
        Po przeczytaniu watku jednak rzuce cos na Forum, zanim wyjade :)

Nie pisalbym w zadnym wypadku:
        "Oczywiście zdajemy sobie doskonale sprawę, że na obecnym etapie inwestycji nie
        są już możliwe zmiany w projekcie. Mamy jednak nadzieję, że nasze komentarze zo
        staną wzięte pod uwagę i w razie możliwości wykorzystane"

Zmiany - szczegolnie te zaproponowane w liscie jak najbardziej mozna takze
        teraz w projekt wprowadzic. Sa to "detale" ktore jednak maja _ogromny_ wplyw na
        odbieranie przestrzeni. Gdubysmy sie domagali drugiego toru na szewskiej, to to
        zdanie by bylo moze odpowiednie w tym momencie - ale nie jak domagamy sie
        bardziej dobranej malej architektury! Zmiany mozna jak najbardziej takze w tym
        etapie inwestycji wprowadzic w rzycie (nie zapomnijmy ze nie trzeba rozpisywac
        sila rzecz nowego przetragu, dopoki koszty nie podnosza sie w jakiejs ilosci
        procentow!)

Dodalbym na pewno poza wymienionymi pytaniami jesze dwa nastepujace:

1) Trawniczki na grodzkiej nie spelniaja w moich oczach ani walorow
        a) funkcjonalnych jak i
        b) estetycznych
        do a)
        - Ulica nie bedzie o wysokich parametrach ani tez ulica zbytnie ruchliwa.
        Trawniczki rozdzielajace aby zwiekszyc bespieczenstwo nie sa zatem potrzebne.
        - Trawniczki sa robione kosztem chodnika dla pieszych, co powoduje zmniejszenie
        jakosci funkcjonalnej dla pieszych, a dodatkowo degraduje Bulwar nad Odra jako
        _reprezentaczjny_ bulwar z prawdziwego zdarzenia - jest po prosto za waski jak
        na prawdziwy _Bulwar_ miasta z aspiracjami
        do b)
        - Trawniczki sa o przypadkowych formach, a zatem nie porzadkuja estetycznie
        odbioru przestrzeni, lecz - jescze gorzej - wprowadzaja nielad przestrzenny,
        wlasnie przez to, z perspektywy czlowieka, nieczytelne rozlozenie!
        - Z doswiadczenia mozna zaobserwowac, ze rozrzucone male powieszchnie trawnika
        miedzy ulica a chodnikiem, czesto sa rozdeptywane i uzywane przez psy - a zatem
        takze pod tym wzgledem nie tworza pozytywnych walorow estetycznych

2) brak drzew
        a) brak drzew wzdluz Odrz a jak sa nowe, to
        b) klomby okragle (? tak sie nazywaja?)
        do a)
        Dlazego nie bedzie zasadzona pikena linia drzew przy grodzkiej (obojetnie przy
        ktorej stronie), ktora by w formie platanow moglaby stworzyc Bulwar nad Odra z
        prawdziwego zdarzenia? Kazdy kto kiedys szedl pod platanami wzdluz
        wielkomiejskiego Bulwaru wie jak pieknie to moze wzgladac! Wybrzuszenie przy
        wyjezdzie Szewskiej moglo by byc wlasnie takim mijescem!
        Nie moze byc argumentem ze takie drzewa zaslaniaja zabytkowe budynki (taka
        logika trzeba by bylo wyburzyc pol miasta na rzez ratusza! miasto przecierz sie
        definiuje przez pojawianie i zanikanie nowych osi widokowych!).
        do b)
        Dlaczega jak juz sie sadzi drzewa n.p. na placyku przed kosciolem MM, sadzi sie
        male drzewka - klomby. Kazde drzewo ma pewna charasterytyke.
        Platany sa drzewami typowo wielkomiejskimi - widac to dobrze na podwalu, w
        parku slowackieo i w parku poludniowym. W wielu stolicach (i w katowicach)
        aleje z platanow tworza piekny niepowtarzalny klimat - klimat wielkomiejski -
        czyli klimat jaki tez powinnien miec plac oddalony od Rynku o 100m.
        Drzewa jak male klomby tworza klimat malego miasteczka - Bardzo dobrze zostaly
        zasadzone przez UM w dzielnicy Sepolno. Dzielnica ta ma udawac male przyjazne
        miasteczko, a zatem drzewa zostaly dobrane tak, aby ten klimat wzmacniac.
        A wiec pytanie: Dlaczego drzewa w centrum miasta sa dobierane tak, aby tworzyc
        klimat malego miasta, lub przedmiescia jak na Sepolnie?

Wszyscy ktorzy mnei znaja wiedza ze mam problem z Polskim, wiec jak sie
        zgadzacie z tymi dwoma pytaniami, ktore bym bardzo chetnie zadal urzednikom w
        momencie przebudowy i tworzenia charackteru tak wielu waznych ulic w centrum
        miasta - to bym sie cieszyl gdyby te dwa pytania sie w liscie znalazly.

Pozdrawiam wro2015
        • svarte_sjel Re: Może byc taki list? 04.09.05, 17:00
          Gość portalu: wro2015 napisał(a):
          > 1) Trawniczki na grodzkiej nie spelniaja w moich oczach ani walorow

Bo masz fobię.

Są za to wymagane przez MPZP.

> - Ulica nie bedzie o wysokich parametrach ani tez ulica zbytnie ruchliwa.

Czy na pewno?

> Dlaczega jak juz sie sadzi drzewa n.p. na placyku przed kosciolem MM, sadzi sie
          > male drzewka - klomby. Kazde drzewo ma pewna charasterytyke.

Nawet dziecko wie, że dużych drzew się nie przesadza. W wyjątkowych sytuacjach
          co najwyżej.
          Bo się na ogół nie przyjmują.

> zgadzacie z tymi dwoma pytaniami, ktore bym bardzo chetnie zadal urzednikom w

Te pytania wykraczają poza zakres "drobnych zmian"...
          • Gość: wro2015 Re: Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 23:40
            > Bo masz fobię.
            Nie trosz sie tak bardzo o mnie, svarte. Fobii nie mam

> Są za to wymagane przez MPZP.
            Tak? W jakiej formie? Watpie aby w MPZP bylo zapisane: "Rozrzucic trawniczki w
            przypadkowa forme w strefe kommunikacyjna" lub cos podobnego

> Nawet dziecko wie, że dużych drzew się nie przesadza. W wyjątkowych sytuacjach
            > co najwyżej.
            > Bo się na ogół nie przyjmują.

Nie wiem o czym ty piszesz, i tez nie wiem gdzie proponowalem przesadzenie
            wyrosnietych drzew. Jedyne co zaproponowalem to sadzenie drzew, ktore jak
            wyrosna beda wyzsze niz 2,5m - i podalem jako przyklad platany. Albo uwazasz
            mnie za kompletnego idiote, albo ci sie nie chce czytac postow z rozuem -
            inaczej bys nie wpadl na tak durna mysl, ze proponuje przesadzac wyrosniete
            drzewa.

> Te pytania wykraczają poza zakres "drobnych zmian"...
            Nie uwarzam. Zamiana klonu kulistego na platan nie jest zmaian ogromna tak samo
            jak poszerzenie chodnika kosztem trawnika i uporzadkowanie przypadkowej
            geometrii tego trawniczka. Zmiany te nie sa ogromne w kontekscie inwestycji,
            ktora ciagnie sie na dlugosc calego starego miasta, obejmuje przebvudowe
            isntalcji ziemnych, budowe kladki, remont nabrzerza i budowy od podstaw calej
            posadzki.
      • Gość: kot Re: Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:57
        ok, wyslalem!
        • lukasz-franciszek Re: Może byc taki list? 05.09.05, 10:23
          Z ta mala architektura moze nie bedzie tak najgorzej. poprostu chyba nie jest
          uwzgledniona na wizualizacjach. Wystarczy przytoczyc przyklad swidnickiej, gdzie
          widac rowniez zrobiony juz deptak. Wg wizualki jest tam sam bruk a w
          rzeczywistosci sa te kameinne siedziska, kosze i byly drzewa (ile jeszcze
          postoja nie mam pojecia). Wiec moze nie jest najgorzej.

Nie zmienia to jednak faktu, ze ksztalt malej architektury powinien zostac
          podany, zeby nie bylo pozniej niemilego zaskoczenia.
          • Gość: ! Re: Może byc taki list? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.05, 13:20
            Mam nadzieję, że do tego listu nie dołączyłeś w ostatniej chwili wywodów
            Bartosza vel wro2015 dotyczących trawniczków.

Kot napisał:
            Lampy uliczne. Niestety kształt lamp ulicznych nie spodobał się nikomu.

Jesteś pewien, że nikomu???

• Gość: kotbehemot Re: Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:44
              > Mam nadzieję, że do tego listu nie dołączyłeś w ostatniej chwili wywodów
              > Bartosza vel wro2015 dotyczących trawniczków.

nie.

> Kot napisał:
              > Lampy uliczne. Niestety kształt lamp ulicznych nie spodobał się nikomu.

svarte tez zwrocil na to uwage, wiec zmienilem to.
              A nastepnym razem prosilbym,zebys wypowiedzial sie _zanim_ wysle- list wisial ponad dobe w tym watku. Tez jestes czescia tego forum:)
              • Gość: ! Re: Może byc taki list? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.05, 14:04
                Kot napisał:
                > A nastepnym razem prosilbym,zebys wypowiedzial sie _zanim_ wysle- list wisial
                p
                > onad dobe w tym watku. Tez jestes czescia tego forum:)

---> Wybacz Kocie, ale nie sledzę tego forum 7 dni w tygodniu, 24 godziny na
                dobę :)

Szkoda też, że taki pomysł (wysłania sugestii, swoich pomysłów) nie przyszedł
                nikomu do głowy, zanim ogłoszono poszczeg przetargi na elementy tej inwest i
                ogólnie na tą całą inwestycję (wszak o tym, że tak inwestycja będzie
                realizowana - wiedzieliśmy znacznie wcześniej)...

Wymogi UE są dość rygorystyczne i w wielu przypadkach po przyznaniu pieniedzy i
                kiedy taki, a nie inny projekt został już przedsstawiony UE, póżniej wielu
                elementów nie można już w nim zmieniać (zwłąszcza kiedy pewne elementy zostały
                już zamówione)...

To taka informacja na przyszłość.
                • Gość: kotbehemot Re: Może byc taki list? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 15:01
                  z kazda nową inwestycją jestesmy coraz mądrzejsi:) Nie wiem, czy uda sie cokolwiek zmienic,ale na pewno UM zauwazy,ze ktos patrzy:)
        • Gość: LA Re: Może byc taki list? IP: *.crowley.pl 06.09.05, 16:20
          A co ze ścieżkami rowerowymi ? ktoś chyba już o tym wspomniał.
          • Gość: Henryk Wujek Parking Dla Tramwajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 13:43
            Paradoks czasoprzestrzeni:
            Na ulicę Widok z Placu Teatralnego wjeżdają dwa tory tramwajowe, a na SZewskiej
            wyjeżdża jeden.
            Ze też nikt na to uwagi nie zwrócił?
            A ponieważ nie jest do drobny szczegół,który może się zmieniń, to ja wnioskuję,
            że tramwaj będzie wjeżdżał na Parking na Szewskiej.
            Już były kłótnie o to czy linia 2 czy 1 tor, MPZP dla Uniwersystetu mówi, że
            dwa tory, dla Rynku nic nie mówi- ale widocznie wszystko rozwiązuje się samo.
            • martouf Re: Parking Dla Tramwajek 18.09.05, 21:28
              Tramwaj na Szewskiej ma jechać tylko z południa na północ (jak obecnie),
              natomiast na ul. Widok również z północy na południe, stąd dwa tory. Skąd więc
              wjedzie tramwaj jadący na południe? Oczywiście nie z Szewskiej, tylko skręci w
              lewo z Kazimierza Wielkiego od strony przystanku Świdnicka. Byłem dzisiaj, łuk
              ten jest już prawie gotowy.
              Jest też łuk z ul. Widok w prawo w Kazimierza Wielkiego.
              • martouf Re: Parking Dla Tramwajek 18.09.05, 22:10
                > wjedzie tramwaj jadący na południe? Oczywiście nie z Szewskiej, tylko skręci w
                > lewo z Kazimierza Wielkiego od strony przystanku Świdnicka. Byłem dzisiaj, łuk
                > ten jest już prawie gotowy.
                > Jest też łuk z ul. Widok w prawo w Kazimierza Wielkiego.

Oczywiście pomyliłem kierunki :P z KW skreci w PRAWO w Widok, a z Widok w LEWO w
                KW :)
          • hen Czy jest już jakaś odpowiedź na ten list? :) 19.09.05, 13:10
            j.w.
            • Gość: kotbehemot Nie ma n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:02
              • Gość: jan kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 12:49
                jak uratować te ordynarne słupy na szewskiej i teatralnym,proponowano tu na
                tym forum zwieńczyć każdy jakimś detalem,np kulą,piką,itp,takie jak są pozostać
                chyba nie mogą,przecież to będzie tragedia przy operze,ossolineum,marii
                magdalenie,czy słup trakcji w samym sercu starego miasta nie może być ładny?
                • hen Re: kurde ,ratunku!!! 13.04.06, 12:56
                  Gość portalu: jan napisał(a):
                  > chyba nie mogą,przecież to będzie tragedia przy operze,ossolineum,marii
                  > magdalenie,czy słup trakcji w samym sercu starego miasta nie może być ładny?

A kogo to obchodzi?
                  :(
                  • Gość: jan Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:12
                    no mnie te slupy drażnią, cały efekt remontu pójdzie się p......ć,może w tym
                    mieście jest facet od małej architektury,naprawdę nikogo to nie obchodzi?
                    • hen Re: kurde ,ratunku!!! 13.04.06, 13:14
                      > mieście jest facet od małej architektury,naprawdę nikogo to nie obchodzi?

Nikogo.
                      • Gość: jan Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:24
                        no to siedzisz na czterech literach hen i nic nie robisz? ciebie też nie obchodzi?
                        • Gość: jaś Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:40
                          myslę że detal wieńczący każdy z tych nieszczęsnych słupów trochę by sprawe
                          ratował,np kula,pasowało by do lamp
                          • hen Re: kurde ,ratunku!!! 13.04.06, 13:50
                            Gość portalu: jaś napisał(a):

> myslę że detal wieńczący każdy z tych nieszczęsnych słupów trochę by sprawe
                            > ratował,np kula,pasowało by do lamp

Słupy są brzydkie i żadne dodatkowe elementy tego nie zmienią, IMO mogą jeszcze
                            bardziej spaskudzić efekt.
                          • Gość: jaś Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:50
                            kula na teatralnym,na szewskiej jakieś szpiczaste,gotyckie,bo kościół,a na
                            grodzkiej jak zakończenie piki,
                        • hen Re: kurde ,ratunku!!! 13.04.06, 13:48

> no to siedzisz na czterech literach hen i nic nie robisz? ciebie też nie
                          obchod
                          > zi?

Obchodzi, ale co można zrobić? Można wysyałać listy do urzędów miejskich, można
                          się denerwować, że oszpeca sie ważne ulice. Tylko co z tego, jesli to zmienia
                          tyle samo, co siedzenie na czterech literach.
                          • Gość: jan Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:55
                            nie masz racji,jak się walczy to nawet po przegranej samopoczucie o niebo lepsze,
                            • Gość: jaś Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:00
                              no chyba że się jest bezjajcem to wtedy satysfakcji z walki sie nie odczuwa
                            • hen Re: kurde ,ratunku!!! 13.04.06, 14:02
                              Uważam, że miasto prowadzi trochę niewystarczjącą politykę informacyjną. Jeśli
                              nie robi się konkursów (bo za drogo) to przynajmniej przydałby się jakieś
                              dyskusje, tzw. konsultacje społeczne, zanim w ogóle powstanie jakikolwiek
                              projekt. Może w całym Wrocłąwiu znalazłoby się kilku ludzi, którzy gdzieś
                              pojeździli po eurpopejskich miastach i może mieliby jakieś ciekawe
                              spostrzeżenia. Teraz jest po obiedzie, projekt dawno zatwierdzony, robota wrze,
                              robotnicy kładą bruk. Bedzie fajosko.
                              • Gość: jan Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:37
                                ja to widzę tylko na fotach,i te nieszczesne słupy tak mnie na nich rażą,może na
                                żywo nie będzie tak żle,kocham miasto i nie jest mi obojętne,mnie obchodzi,
                              • Gość: smerf Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.21.pl / *.21.pl 13.04.06, 16:30
                                W Pradze prowadzone są prace przy przebudowie węzła kolejowego. Słupy trakcji
                                elektrycznej zaprojektowano specjalnie dla tych linii i po montażu dwóch
                                pierwszych byłu poddane ocenie architektów czy sa wykonane zgodnie z projektem.
                                www.novespojeni.cz/informace.php?informace=52
                                Podobnie było z kształtem estakady oraz linii tramwajowej do Barrandowa.
                                www.prazsketramvaje.cz/index2.html
                                Widać tam ludzie się znają na swojej pracy i chcą ją wykonać jak najlepiej.
                                Przynajmniej próbują wymysleć coś innego poza topornym słupem.

• Gość: jaś Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 18:01
                                  czyli da się, a co zrobić z tymi topornymi słupkami na teatralnym i
                                  szewskiej?jak to uratować?
                                  • Gość: smerf Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.21.pl / *.21.pl 13.04.06, 18:17
                                    Poprosić Czechów może doradzą. Skoro mają być ich tramwaje to lepiej by się z
                                    pewnością czuły jadąc pod ładną trakcją.
                                    • Gość: johan Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 10:35
                                      czy to prawda? operę ponoć obkładają ordynarnym polbrukiem i asfaltem,to wieści
                                      ze sky ,toż to bedzie pasowało jak pięść do nosa,kurde ratunku!!!
                                      • Gość: bartollommeo Re: kurde ,ratunku!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.06, 16:41
                                        W ogóle, to wszystko będzie wyglądało tandetnie, niby przebudują kawałek Świdnickiej od Podwala do Teatralnego ale stylizowanych słupów tam nie postawią bo po co? Pomysł zrobienia deptaków jest dobry, tylko co z tego jak dalej brniemy w taką tandetę jak na Świdnickiej, to wszysko będzie fatalne.
    • Gość: Mroberto Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: 87.207.159.* 22.04.06, 12:33
      podobno to ma byc tylko tymczasowo bo z tylu niedlugo bedzie zbudowane zaplecze opery a z boku tez ma byc jakis budynek wie raczej to ma byc rozwiazanie tymczasowe.
      • Gość: jaś Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.06, 12:42
        toś mnie chłopie uspokoił ,dzięki,
        • Gość: janek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 10:43
          ponoć na teatralnym robią coś z tymi ohydnymi słupami trakcyjnymi,a co z
          latarniami które też są nieporozumieniem,czy ktoś coś wie na ten temat?
          • Gość: Jurek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: 156.17.100.* 28.04.06, 13:20
            Wczoraj widziałem te zliftingowane słupy na pl Teatralnym. Od razu to inaczej
            wygląda, na plus. Ale generalnie coś tych słupów miejscami wydaje się za dużo.
            • Gość: janek Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:35
              dzięki bogu że te nieszczęsne słupy są ratowane, mam nadzieję że wszystkie i na
              szewskiej i grodzkiej i na teatralnym,jeszcze tylko te latarnie ,bo nijak nie
              pasują do opery i teatru lalek,
              • Gość: jaś Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 09:13
                co słychać na szewskiej ,grodzkiej i teatralnym,jak to wygląda?nie mogę/sam
                sprawdzić bo mieszkam daleko od wrocka,grzecznie proszę o jakieś informacje,
                • hen Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka 09.05.06, 14:48
                  Oławska skończona w 3/4 (Od Szewskiej). Ładny wzorek (w kwadraty). Wizerunek
                  psują latarnie (pasowały by bardziej do alejki ogródków działkowych).
                  Teatralna - nic jeszcze nie kładą. Na Świdnikciej chyba kończą wszystkie roboty
                  ziemne, jakaś jedna rura jeszcze nie przysypana. Ale w dużej cześci kłądą
                  pierwsze kraweżniki - chyba to te oddzielajace linię tramwajową od jezdni.
                  • Gość: jaś Re: Teatralny, Grodzka, Szewska, Świdnicka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 15:13
                    serdeczne dzięki hen ,nie mogę się doczekać wizyty we wrocku ,z informacji na
                    forum gazeta i sky widać zmiany na lepsze,wrocław to najpiękniejsze miasto w
                    polsce,to moje oczywiście subiektywne zdanie,jeszcze raz dzięki,pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka