apallosa 08.06.25, 16:03 Właśnie dowiedziałam się, że odeszła.. Pamiętam ja jako rewelacyjna Gorgonowa i jako Markizę w ,,07 zgłoś się". No i w rolach teatralnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alterego72 Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 16:17 Dziwne, bo pierwsza rola Ewy Dałkowskiej, jaka mi przyszła do głowy, to była rola w "Komedii małżeńskiej". Odeszła gwiazda polskiego kina i teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 16:17 Bardzo ją lubiłam, pokolenie moich rodziców odchodzi. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 16:21 Też ja najbardziej z Gorgonowà kojarzę. Rocznik mojej mamy, życie jest jednak krótkie... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 16:38 Mnie najpierw się przypomniała Olesia Chrobotówna.... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 17:21 dreg13 napisała: > A mi „Smoleńsk”. Po tej katastrofie nie obchodziła już urodzin. Przychodzi choróbsko i nie ma człowieka. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 17:15 default napisała: > Mnie najpierw się przypomniała Olesia Chrobotówna.... Mnie tez. Aczkolwiek ED miala w swojej urodzie cos takiego, ze nigdy nie wydawala mi sie mloda ... Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 18:52 Dlatego raziła w Pannach i wdowach jako młodsza siostra Figury. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 17:17 Poza "Sprawą Gorgonowej" zagrała ciekawą rolę drugoplanową u Zanussiego w filmie "Rok spokojnego słońca". To jeden z najlepszych filmów w historii polskiego kina (nagrodzony Złotym Lwem w Wenecji, nominacją do Złotego Globu itd.). Z różnych względów (zapewne politycznych) był jedynie incydentalnie wyświetlany w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 17:29 Komitet Centralny PZPR wycofał film z konkursu o Oscara w ostatniej chwili. Tak się czerwoni bali. Choć nie miał oficjalnie cenzury. Warto go obejrzeć. On nie zna języka polskiego, ona angielskiego. Ale miłość jest silniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 17:34 Po 1989 też go niechętnie wyświetlali w tv, a to wspaniały film. Końcowa scena jest jedną z ciekawszych w całej kinematografii polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 18:43 Rampa, "Zimy żal" - nie zliczę ile razy to oglądałam siedząc na wejściówce na schodku przed sceną. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 22:27 Dla mnie też przede wszystkim Olesia Chrobotówna że swoim "TO PAN BY ZAPOMNIAŁ, ZAPOMNIAŁ?!?!", ale też ale i matka Kamila z Życie Kamila Kuranta, Maria z Nadzoru, Stefa Wilczyńska z Korczaka i lekarka że Szpitala Przemienienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ewa Dałkowska R.I.P 08.06.25, 22:42 Bardzo coś w sobie ta aktorka miała, coś głęboko intensywnego, wewnętrznego, coś co poruszało i zostawało w pamięci. W twarzy, spojrzeniu, mimice. Przykra wiadomość Odpowiedz Link Zgłoś