hrabiaa 22.09.01, 21:33 Tak się zastanawiam, czy sprawdziło się to, o czym śpiewał. Czasami nachodzi mnie nostalgia i słucham jego płyt (te z sercem, analogowe). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SZPIRO Re: Władimir Wysocki IP: *.swipnet.se 22.09.01, 21:49 hrabiaa napisał(a): > Tak się zastanawiam, czy sprawdziło się to, o czym śpiewał. Czasami nachodzi > mnie nostalgia i słucham jego płyt (te z sercem, analogowe). Wysocki jest poprostu niezrownany.Klasyk inni wykonawcy piosenki aktorski czerpia z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpiro Re: Władimir Wysocki IP: *.swipnet.se 22.09.01, 21:50 ....ta ballada o polowaniu na wilki ....arcydzielo...slow brak. Odpowiedz Link Zgłoś
bea. Re: Władimir Wysocki 22.09.01, 21:54 A ja najbardziej lubię...... to moja droga z piekła do piekła, znów na złamanie karku gnam ...... i jescze ...dopóki ziemia kręci się .............. a z analogowych płyt nie tylko Wysocki brzmi najlepiej :) Panie Hrabio Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Re: Władimir Wysocki 22.09.01, 21:56 Te płyty, nie uwierzycie, kupiłem w Kołomyi w 1989 r. Tak, tak. Przepiękną balladą jest "Pismo iz sielwystawaki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpiro Re: Władimir Wysocki IP: *.swipnet.se 22.09.01, 22:20 hrabiaa napisał(a): > Te płyty, nie uwierzycie, kupiłem w Kołomyi w 1989 r. Tak, tak. Przepiękną > balladą jest "Pismo iz sielwystawaki" a ja skromna pchelka kupilem te plyty w Szwecji.Nagrane , albo przegrane we Francji, ale ile sie wzruszylem to tylko ja wiem. Starsi PAnowie Dwaj z Kaczmarskim w duecie to przy nim male piwo. Czytalem tez pamietniki Mariny Vlady.................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Władimir Wysocki IP: 62.8.156.* 02.05.02, 10:42 Gość portalu: szpiro napisał(a): > a ja skromna pchelka kupilem te plyty w Szwecji.Nagrane , albo przegrane we > Francji, ale ile sie wzruszylem to tylko ja wiem. Najbardziej lubię takie bardziej liryczne. I nieważne, że śpiewać nie umiał. Spiewać to trzeba umieć w operze. > Czytalem tez pamietniki Mariny Vlady.................. Zostały przetłumaczone na polski? Też bym poczytał, chociaż słyszałem, że stawiają Wysockiego prywatnie w niezbyt korzystnym świetle. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re: Władimir Wysocki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.02, 14:10 pamiętniki Mariny rzeczywiście świetne, bardzo dobrze napisane. a że stawiają w niekorzystnym świetle... no cóż, moim zdaniem są prawdziwe a nie zmitologizowane. i bardzo smutne. polskie wydanie ma tytuł "wysocki - przerwany lot" ale nie wiem czy jeszcze jest w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Władimir Wysocki IP: 62.8.156.* 02.05.02, 15:03 Gość portalu: Kociątko napisał(a): > pamiętniki Mariny rzeczywiście świetne, bardzo dobrze napisane. a że stawiają w > > niekorzystnym świetle... no cóż, moim zdaniem są prawdziwe a nie > zmitologizowane. To dobrze, że prawdziwe. > i bardzo smutne. polskie wydanie ma tytuł "wysocki - przerwany > > lot" ale nie wiem czy jeszcze jest w sprzedaży. Dziękuję. Poszukam. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
szarykot Re: Władimir Wysocki 04.05.02, 13:26 > polskie wydanie ma tytuł "wysocki - przerwany > lot" ale nie wiem czy jeszcze jest w sprzedaży. to już mogłaś napisać ze wypożyczyć można w bibliotece wojewódzkiej w rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Władimir Wysocki: Mój Hamlet IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.02, 22:42 W chwili narodzin śmierć wyznacza zgon, myśli geniusza w porę nikt nie chwyta, i wciąż odpowiedź zadajemy złą, nie udzielając na nią trafnych pytań. ............ Jeśli w starciu ojcowski wiernie wspierał cię miecz, jeśli triumf oblałeś łzami, potem i krwią, jeśli w boju śmiertelnym zrozumiałeś w czym rzecz, znaczy to, żeś w dzieciństwie z dobrych uczył się ksiąg. Jeśli zaś ci nie w smak, honor, męstwo i hart, jeśli łajdak i kat z tobą są za pan brat, jeśli patrząc na świat stoisz z boku jak widz, to nie jesteś nic wart, nic a nic, nic a nic. Przełożył Michał B. Jagiełło. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: Władimir Wysocki 01.05.02, 17:24 hrabioo, taki watek uszedl moim pszczolim oczom ! Kajam sie pierwszomajowo i o laske prosze :-) Dla odkupienia win, maly okolicznosciowy cytat z Wladimira: "Wczoraj umarlo nam tutaj dwoch marksistow, Nikt nie znal ich zbyt dobrze, jakby co Jeden podobno byl rewizjonista, A drugi tak, zwyczajnie, ni pri cziom" tlum. Maciej Zembaty Gdzie te czasy, gdy sluchalo sie jego piesni z kasetowca marki "Swietlana przyszlosc",grajac w parku Gorkiego w szaszki nakretkami od butelek stolicznej po 3 ruble. Swiat inny mial wymiar , lza sie w przyslowiowym oku kreci ... bzzz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociątko Re: Władimir Wysocki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.05.02, 19:45 zadroszczę wspomnień pszczoołko :( ja za młoda na to :P Odpowiedz Link Zgłoś