bystrzak2000 27.12.05, 22:14 Jak w temacie:-) Można było je dziś zobaczyć m.in. na A, K czy 103:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: darao Re: Nowe Volva już jeżdżą IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.12.05, 21:29 Najwięcej ich jeździ chyba na A, ponieważ tylko dziś widziałem 2 #7028 oraz #7032 Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Nowe Volva już jeżdżą 28.12.05, 22:24 Gość portalu: darao napisał(a): > Najwięcej ich jeździ chyba na A, ponieważ tylko dziś widziałem 2 #7028 oraz #70 > 32 Tak jakby na Kaśce jeździło mniej (7033 i 7034) :^P Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Nowe Volva już jeżdżą 30.12.05, 21:52 A grabiszyńskie nówki najłatwiej chyba spotkać na... Brochowie (np. dziś co najmniej po jednej na 125 i 133 oraz dwie na 114). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieco_Mniejszy_MKM Powiew nowości IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 31.12.05, 19:24 Witam. Dzisiaj miałem okazję podróżować jednym z nowych autobusów marki Volvo, model 7700, które jakiś czas temu dotarły do wrocławskiego MPK. Konkretnie był to autobus z numerem bocznym 7014, linia 406. Posiada on zupełnie nowy pulpit (nie wiem, czy taki sam jak w modelu 7700A z numerem bocznym 8136, bo tam pulpitu nie widziałem). Przyciski do otwierania drzwi, a także kilka innych, znalazły się teraz na nieco wysuniętej do przodu konsolecie po prawej stronie siedzenia kierowcy (każdy przycisk do otwierania drzwi oznaczony niezbyt gustowną nalepką, np. "Drzwi 1"). Całość wygląda na bardzo zaawansowaną technicznie. Centralne miejsce na tymże pulpicie zajmuje wyświetlacz, który wyświetla na bieżąco takie informacje jak temperatura powietrza, godzina (te widziałem), ale pewnie jeszcze wiele innych. Ciekawy był komunikat, który na tym wyświetlaczu akurat podczas mojego przejazdu był, a mianowicie "Ryzyko gołoledzi" :). Nowy model posiada również sterowanie radia z kierownicy (przełączanie stacji i głośność), a informacje o ustawionej stacji radiowej pojawiają się oczywiście na rzeczonym wyświetlaczu. Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowych modelach? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Powiew nowości 01.01.06, 10:58 Gość portalu: Nieco_Mniejszy_MKM napisał(a): > Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowychmodelach? W tych to byłoby na tyle. Pulpit to była największa zmiana w tych Volvach. Ale już od tego roku zmieni się więcej. Będzie nowy przód oraz nowy 9 litrowy silnik spełniające normy Euro 4, a nawet Euro 5, a układ chłodzenia silnika zostanie przeniesiony na dach. Tutaj mozna zobaczyć wizualizację: imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Powiew nowości i Migi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.06, 12:49 Całkiem bajerancko,ładniej niż w dotychczasowych modelach.30-tego widziałem MIGA 6088,jeżdził cały dzień na "120",dawno te autobusy je nie obsługiwały,wcześniej jeżdziło ponad 1,5 roku Volvo 7011,ostatnie miesiące "kaczorek" Jelcz 4002,a 4001 jeżdzi na "100"-tce i taki też jezdzi na "147".Pozatym MIGI np.6124 widziałem na nocnym "243" na którym też jeżdżą stare Jkarusy.Wygląda na to,że MIGI już pożegnaliśmy na dobre,na nockach pojadą nowsze Jelcze.Nowe 7017 widziałem wczoraj na "114" na której pojawiały się rzadko.Na rozkładach pojawiły się symbole N-niskopodłogowy np.wszystkie kursy "120" i niektóre na innych liniach i wtedy wiadomo,że obsługuje je VOLVO.Czy ktoś zna plany MPK w kwestii zakupów autobusów i kasacji starych na ten rok.Zeby znikneły stare zasmradzacze Jkarusy jeszcze ich trochę trzeba zakupić. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Powiew nowości i Migi 02.01.06, 11:27 Gość portalu: Martix napisał(a): > Czy ktoś zna plany MPK w kwestii zakupów autobusów i kasacji starych na > ten rok.Zeby znikneły stare zasmradzacze Jkarusy jeszcze ich trochę trzeba > zakupić. W tym roku przyjdzie ostatnia partia 9 sztuk Volv 7700A zamówinoych w 2001 r. W latach 2007-2009 planowany jest zakup 58 solówek i 42 przegubów. Wszystkie Ikary 280 do 2009 r. powinny już zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieco_Mniejszy_MKM Re: Powiew nowości i Migi IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 02.01.06, 19:17 bystrzak2000 napisał: > W tym roku przyjdzie ostatnia partia 9 sztuk Volv 7700A zamówinoych w 2001 r. A czy w tej chwili szeregi MPK zasiliły 23 nowe solówki, czy tylko 21? Gdzieś na stronach "Infobusa" czytałem, że pierwsze 21 pojazdów miało być dostarczonych w 2005 r., a kolejne 2 dopiero w 2006 r. Pozdrawiam i dziękuję za wizualizacje i odpowiedź na mój pierwszy post ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Powiew nowości i Migi IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.01.06, 20:02 Na razie jest 21, na początku tego roku podobno mają "dojść" kolejne 2. Choć to nie jest do końca pewne ponieważ 8136. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniels2 Re: Powiew nowości i Migi IP: *.media4.pl 02.01.06, 21:13 Raczej pewne bo 2 solowki stoja wlasnie na terenie fabryki. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Powiew nowości i Migi 02.01.06, 22:18 Gość portalu: daniels2 napisał(a): > Raczej pewne bo 2 solowki stoja wlasnie na terenie fabryki. I wszystko się zgadza. Zgodnie z planami miało być: 2004: 8 przegubów i 12 solówek 2005: 13 przegubów i 9 solówek 2006: 9 przegubół i 2 solówki W 2004 zamiast solówek przyszły przeguby, więc w 2005 było 12 przegubów mniej (został 1) i 12 solówek więcej (czyli 21). A te 2 to z planu na 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re:a wielkogabarytowe? IP: 80.68.236.* 05.01.06, 13:11 a czy będą jeszcze kupowane autobusy trzyosiowe-wielkogabarytowe ?? podoba mi sie ich wygląd szczególnie na ulicach wrocławia.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re:a wielkogabarytowe? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.01.06, 15:53 Nie, i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re:a wielkogabarytowe? 05.01.06, 16:04 Gość portalu: figa napisał(a): > a czy będą jeszcze kupowane autobusy trzyosiowe-wielkogabarytowe ?? podoba mi Nie będą, nigdy nie miały być, to że w ogóle zostały kupione wynika z dość specyficznej sytuacji (MPK musiało _pilnie_ kupić autobusy i wzięło to, co Volvo było w stanie im natychmiast dostarczyć). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji... IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 06.01.06, 01:05 Fragment rozmowy z Pawłem Hałasem dyrekotrem sprzedarzy Volvo Polska Autobusy Kolejna tendencja widoczna w tym roku na rynku to ponowne pojawienie się konstrukcji niskowejściowych. Czy Volvo również przygotowuje tego typu ofertę dla polskich przewoźników? My mamy taki autobus w swojej ofercie - V8700 LE i myślę, że teraz będziemy musieli bliżej przyjrzeć się tej konstrukcji pod kątem potrzeb polskich klientów. Co ciekawe jeszcze kilka lat temu przewoźnicy miejscy uważali tego typu pojazdy za anachroniczne, co m.in. spowodowało, że Volvo wycofało z produkcji bardzo dobrą konstrukcję - B10BLE. Teraz zaczyna się mówić, że autobusy typu Low Entry to jednak dobre rozwiązanie i dlatego my również musimy powrócić do tej koncepcji. W przyszłym roku będziemy chcieli zaoferować polskim przewoźnikom produkt spod znaku Low Entry, który spełni ich oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji. 06.01.06, 07:18 Gość portalu: seba napisał(a): > Fragment rozmowy z Pawłem Hałasem dyrekotrem sprzedarzy Volvo Polska Autobusy [...] > typu pojazdy za anachroniczne, co m.in. spowodowało, że Volvo wycofało z > produkcji bardzo dobrą konstrukcję - B10BLE. Teraz zaczyna się mówić, że [...] Tylko widzisz, B10BLE to solówka, dwunastometrowa. :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mARTIX Re: A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.06, 11:17 Takie wozy oferyje SCANIA,SOLARIS{dawniej NEOPLAN},i MAN. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji. 06.01.06, 11:41 Gość portalu: mARTIX napisał(a): > Takie wozy oferyje SCANIA,SOLARIS{dawniej NEOPLAN},i MAN. I Jelcz oczywiście:-) Odpowiedz Link Zgłoś
bartollommeo Re: Powiew nowości 06.01.06, 22:35 bystrzak2000 napisał: > Gość portalu: Nieco_Mniejszy_MKM napisał(a): > > > Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowychmodelach? > > W tych to byłoby na tyle. Pulpit to była największa zmiana w tych Volvach. Ale > już od tego roku zmieni się więcej. Będzie nowy przód oraz nowy 9 litrowy silni > k > spełniające normy Euro 4, a nawet Euro 5, a układ chłodzenia silnika zostanie > przeniesiony na dach. Tutaj mozna zobaczyć wizualizację: > <a href="imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos" target="_blank">imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos</a> Ładnie się prezentują te nowe Volviaczki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kayin Re: Powiew nowości IP: *.e-wro.net.pl 06.01.06, 23:43 B10BLE to mój ulubiony autobus. Dużo miejsc siedzących - wygodnych, dobrze rozmieszczonych. Ponadto sporo przestrzeni dla wózków. Szkoda, że tylko 18 takich jeździ po Wrocku. Odpowiedz Link Zgłoś
jb.wroc Re: Powiew nowości 07.01.06, 16:00 I rybki w akwariach mozna pooglądać;) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Powiew nowości 07.01.06, 22:16 bartollommeo napisał: > bystrzak2000 napisał: > > > Gość portalu: Nieco_Mniejszy_MKM napisał(a): > > > > > Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowychmodelach? > > > > W tych to byłoby na tyle. Pulpit to była największa zmiana w tych Volvach > . Ale > > już od tego roku zmieni się więcej. Będzie nowy przód oraz nowy 9 litrowy > silni > > k > > spełniające normy Euro 4, a nawet Euro 5, a układ chłodzenia silnika zost > anie > > przeniesiony na dach. Tutaj mozna zobaczyć wizualizację: > > <a > href="<a href="imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp? idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos"" target="_blank">imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp? idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos"</a> > target="_blank">imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?ida > sset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos</a > > > > > Ładnie się prezentują te nowe Volviaczki :) Można link jeszcze raz bo mi coś nie wchodzi Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Powiew nowości 08.01.06, 13:22 pluto10 napisał: > Można link jeszcze raz bo mi coś nie wchodzi Może teraz bedzie dobrze: tinyurl.com/88caj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Re: Powiew nowości IP: *.kromera.osiedla.net / 194.30.182.* 09.01.06, 21:43 maja jeszcze troszke wiekszy od wczesniejszej wersji wyswietlacz Odpowiedz Link Zgłoś