Dodaj do ulubionych

Nowe Volva już jeżdżą

27.12.05, 22:14
Jak w temacie:-) Można było je dziś zobaczyć m.in. na A, K czy 103:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: darao Re: Nowe Volva już jeżdżą IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.12.05, 21:29
      Najwięcej ich jeździ chyba na A, ponieważ tylko dziś widziałem 2 #7028 oraz #7032
      • svarte_sjel Re: Nowe Volva już jeżdżą 28.12.05, 22:24
        Gość portalu: darao napisał(a):
        > Najwięcej ich jeździ chyba na A, ponieważ tylko dziś widziałem 2 #7028 oraz #70
        > 32

Tak jakby na Kaśce jeździło mniej (7033 i 7034) :^P
        • koloko2 Re: Nowe Volva już jeżdżą 28.12.05, 23:10
          28.12.05
          #7030 na 103
          • svarte_sjel Re: Nowe Volva już jeżdżą 30.12.05, 21:52
            A grabiszyńskie nówki najłatwiej chyba spotkać na... Brochowie (np. dziś co
            najmniej po jednej na 125 i 133 oraz dwie na 114).
    • wro73 Migi jeszcze też... 29.12.05, 16:42
      A ja się podepnę:
      327/2 - #6124
      • ol.o Re: Migi jeszcze też... 29.12.05, 17:31
        > 327/2 - #6124

a #6088 na 319
    • Gość: Nieco_Mniejszy_MKM Powiew nowości IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 31.12.05, 19:24
      Witam.
      Dzisiaj miałem okazję podróżować jednym z nowych autobusów marki Volvo, model
      7700, które jakiś czas temu dotarły do wrocławskiego MPK. Konkretnie był to
      autobus z numerem bocznym 7014, linia 406. Posiada on zupełnie nowy pulpit (nie
      wiem, czy taki sam jak w modelu 7700A z numerem bocznym 8136, bo tam pulpitu
      nie widziałem). Przyciski do otwierania drzwi, a także kilka innych, znalazły
      się teraz na nieco wysuniętej do przodu konsolecie po prawej stronie siedzenia
      kierowcy (każdy przycisk do otwierania drzwi oznaczony niezbyt gustowną
      nalepką, np. "Drzwi 1"). Całość wygląda na bardzo zaawansowaną technicznie.
      Centralne miejsce na tymże pulpicie zajmuje wyświetlacz, który wyświetla na
      bieżąco takie informacje jak temperatura powietrza, godzina (te widziałem), ale
      pewnie jeszcze wiele innych. Ciekawy był komunikat, który na tym wyświetlaczu
      akurat podczas mojego przejazdu był, a mianowicie "Ryzyko gołoledzi" :). Nowy
      model posiada również sterowanie radia z kierownicy (przełączanie stacji i
      głośność), a informacje o ustawionej stacji radiowej pojawiają się oczywiście
      na rzeczonym wyświetlaczu. Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowych
      modelach?
      • bystrzak2000 Re: Powiew nowości 01.01.06, 10:58
        Gość portalu: Nieco_Mniejszy_MKM napisał(a):

> Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowychmodelach?

W tych to byłoby na tyle. Pulpit to była największa zmiana w tych Volvach. Ale
        już od tego roku zmieni się więcej. Będzie nowy przód oraz nowy 9 litrowy silnik
        spełniające normy Euro 4, a nawet Euro 5, a układ chłodzenia silnika zostanie
        przeniesiony na dach. Tutaj mozna zobaczyć wizualizację:
        imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos
        • Gość: Martix Re: Powiew nowości i Migi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.06, 12:49
          Całkiem bajerancko,ładniej niż w dotychczasowych modelach.30-tego widziałem
          MIGA 6088,jeżdził cały dzień na "120",dawno te autobusy je nie
          obsługiwały,wcześniej jeżdziło ponad 1,5 roku Volvo 7011,ostatnie
          miesiące "kaczorek" Jelcz 4002,a 4001 jeżdzi na "100"-tce i taki też jezdzi
          na "147".Pozatym MIGI np.6124 widziałem na nocnym "243" na którym też jeżdżą
          stare Jkarusy.Wygląda na to,że MIGI już pożegnaliśmy na dobre,na nockach pojadą
          nowsze Jelcze.Nowe 7017 widziałem wczoraj na "114" na której pojawiały się
          rzadko.Na rozkładach pojawiły się symbole N-niskopodłogowy np.wszystkie
          kursy "120" i niektóre na innych liniach i wtedy wiadomo,że obsługuje je
          VOLVO.Czy ktoś zna plany MPK w kwestii zakupów autobusów i kasacji starych na
          ten rok.Zeby znikneły stare zasmradzacze Jkarusy jeszcze ich trochę trzeba
          zakupić.
          • bystrzak2000 Re: Powiew nowości i Migi 02.01.06, 11:27
            Gość portalu: Martix napisał(a):

> Czy ktoś zna plany MPK w kwestii zakupów autobusów i kasacji starych na
            > ten rok.Zeby znikneły stare zasmradzacze Jkarusy jeszcze ich trochę trzeba
            > zakupić.

W tym roku przyjdzie ostatnia partia 9 sztuk Volv 7700A zamówinoych w 2001 r. W
            latach 2007-2009 planowany jest zakup 58 solówek i 42 przegubów. Wszystkie Ikary
            280 do 2009 r. powinny już zniknąć.
            • Gość: Nieco_Mniejszy_MKM Re: Powiew nowości i Migi IP: *.skb.pl / 62.233.177.* 02.01.06, 19:17
              bystrzak2000 napisał:
              > W tym roku przyjdzie ostatnia partia 9 sztuk Volv 7700A zamówinoych w 2001 r.

A czy w tej chwili szeregi MPK zasiliły 23 nowe solówki, czy tylko 21? Gdzieś
              na stronach "Infobusa" czytałem, że pierwsze 21 pojazdów miało być
              dostarczonych w 2005 r., a kolejne 2 dopiero w 2006 r.
              Pozdrawiam i dziękuję za wizualizacje i odpowiedź na mój pierwszy post ;).
              • Gość: perian Re: Powiew nowości i Migi IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.01.06, 20:02
                Na razie jest 21, na początku tego roku podobno mają "dojść" kolejne 2. Choć to
                nie jest do końca pewne ponieważ 8136.
                • Gość: daniels2 Re: Powiew nowości i Migi IP: *.media4.pl 02.01.06, 21:13
                  Raczej pewne bo 2 solowki stoja wlasnie na terenie fabryki.
                  • svarte_sjel Re: Powiew nowości i Migi 02.01.06, 22:18
                    Gość portalu: daniels2 napisał(a):
                    > Raczej pewne bo 2 solowki stoja wlasnie na terenie fabryki.

I wszystko się zgadza.

Zgodnie z planami miało być:
                    2004: 8 przegubów i 12 solówek
                    2005: 13 przegubów i 9 solówek
                    2006: 9 przegubół i 2 solówki

W 2004 zamiast solówek przyszły przeguby, więc w 2005 było 12 przegubów mniej
                    (został 1) i 12 solówek więcej (czyli 21). A te 2 to z planu na 2006.
                    • Gość: figa Re:a wielkogabarytowe? IP: 80.68.236.* 05.01.06, 13:11
                      a czy będą jeszcze kupowane autobusy trzyosiowe-wielkogabarytowe ?? podoba mi
                      sie ich wygląd szczególnie na ulicach wrocławia..........
                      • Gość: perian Re:a wielkogabarytowe? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.01.06, 15:53
                        Nie, i bardzo dobrze.
                      • svarte_sjel Re:a wielkogabarytowe? 05.01.06, 16:04
                        Gość portalu: figa napisał(a):
                        > a czy będą jeszcze kupowane autobusy trzyosiowe-wielkogabarytowe ?? podoba mi

Nie będą, nigdy nie miały być, to że w ogóle zostały kupione wynika z dość
                        specyficznej sytuacji (MPK musiało _pilnie_ kupić autobusy i wzięło to, co
                        Volvo było w stanie im natychmiast dostarczyć).
                        • Gość: seba A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji... IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 06.01.06, 01:05
                          Fragment rozmowy z Pawłem Hałasem dyrekotrem sprzedarzy Volvo Polska Autobusy

Kolejna tendencja widoczna w tym roku na rynku to ponowne pojawienie się
                          konstrukcji niskowejściowych. Czy Volvo również przygotowuje tego typu ofertę
                          dla polskich przewoźników?

My mamy taki autobus w swojej ofercie - V8700 LE i myślę, że teraz będziemy
                          musieli bliżej przyjrzeć się tej konstrukcji pod kątem potrzeb polskich
                          klientów. Co ciekawe jeszcze kilka lat temu przewoźnicy miejscy uważali tego
                          typu pojazdy za anachroniczne, co m.in. spowodowało, że Volvo wycofało z
                          produkcji bardzo dobrą konstrukcję - B10BLE. Teraz zaczyna się mówić, że
                          autobusy typu Low Entry to jednak dobre rozwiązanie i dlatego my również musimy
                          powrócić do tej koncepcji. W przyszłym roku będziemy chcieli zaoferować polskim
                          przewoźnikom produkt spod znaku Low Entry, który spełni ich oczekiwania.

• svarte_sjel Re: A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji. 06.01.06, 07:18
                            Gość portalu: seba napisał(a):
                            > Fragment rozmowy z Pawłem Hałasem dyrekotrem sprzedarzy Volvo Polska Autobusy
                            [...]
                            > typu pojazdy za anachroniczne, co m.in. spowodowało, że Volvo wycofało z
                            > produkcji bardzo dobrą konstrukcję - B10BLE. Teraz zaczyna się mówić, że
                            [...]

Tylko widzisz, B10BLE to solówka, dwunastometrowa.
                            :^)
                            • Gość: mARTIX Re: A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.06, 11:17
                              Takie wozy oferyje SCANIA,SOLARIS{dawniej NEOPLAN},i MAN.
                              • bystrzak2000 Re: A moze jednak sie pojawią ale w innej wersji. 06.01.06, 11:41
                                Gość portalu: mARTIX napisał(a):

> Takie wozy oferyje SCANIA,SOLARIS{dawniej NEOPLAN},i MAN.

I Jelcz oczywiście:-)
        • bartollommeo Re: Powiew nowości 06.01.06, 22:35
          bystrzak2000 napisał:

> Gość portalu: Nieco_Mniejszy_MKM napisał(a):
          >
          > > Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowychmodelach?
          >
          > W tych to byłoby na tyle. Pulpit to była największa zmiana w tych Volvach. Ale
          > już od tego roku zmieni się więcej. Będzie nowy przód oraz nowy 9 litrowy silni
          > k
          > spełniające normy Euro 4, a nawet Euro 5, a układ chłodzenia silnika zostanie
          > przeniesiony na dach. Tutaj mozna zobaczyć wizualizację:
          > <a
          href="imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos"
          target="_blank">imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos</a>

Ładnie się prezentują te nowe Volviaczki :)
          • Gość: Kayin Re: Powiew nowości IP: *.e-wro.net.pl 06.01.06, 23:43
            B10BLE to mój ulubiony autobus. Dużo miejsc siedzących - wygodnych, dobrze
            rozmieszczonych. Ponadto sporo przestrzeni dla wózków. Szkoda, że tylko 18
            takich jeździ po Wrocku.
            • jb.wroc Re: Powiew nowości 07.01.06, 16:00
              I rybki w akwariach mozna pooglądać;)
              • djbrunon Re: Powiew nowości 07.01.06, 17:34
                tylkoz erybek tam brakuje :P
          • pluto10 Re: Powiew nowości 07.01.06, 22:16
            bartollommeo napisał:

> bystrzak2000 napisał:
            >
            > > Gość portalu: Nieco_Mniejszy_MKM napisał(a):
            > >
            > > > Wie ktoś jeszcze o innych nowinkach w nowychmodelach?
            > >
            > > W tych to byłoby na tyle. Pulpit to była największa zmiana w tych Volvach
            > . Ale
            > > już od tego roku zmieni się więcej. Będzie nowy przód oraz nowy 9 litrowy
            > silni
            > > k
            > > spełniające normy Euro 4, a nawet Euro 5, a układ chłodzenia silnika zost
            > anie
            > > przeniesiony na dach. Tutaj mozna zobaczyć wizualizację:
            > > <a
            > href="<a href="imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?
            idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos""
            target="_blank">imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?
            idasset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos"</a>
            > target="_blank">imagebank.vbc.volvo.se/asset_server/get_asset_image.asp?ida
            > sset=3057&src=lowres_pictures&filename=U2005_1170.jpg&dsnpart=vbc_photos</a
            > >
            >
            >
            > Ładnie się prezentują te nowe Volviaczki :)

Można link jeszcze raz bo mi coś nie wchodzi
            • bystrzak2000 Re: Powiew nowości 08.01.06, 13:22
              pluto10 napisał:

> Można link jeszcze raz bo mi coś nie wchodzi

Może teraz bedzie dobrze: tinyurl.com/88caj :-)
      • Gość: Mis Re: Powiew nowości IP: *.kromera.osiedla.net / 194.30.182.* 09.01.06, 21:43
        maja jeszcze troszke wiekszy od wczesniejszej wersji
        wyswietlacz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka