Dodaj do ulubionych

Sprzedaż ziemi w Polsce

IP: *.kom-net.pl 07.10.01, 19:25
Czy w Polsce można kupić dowolny kawałek ziemi np. górę, jezioro, las, ogrodzić
i nie pozwolić tam wchodzić innym ?. Coraz cześciej spotykam sie z taką
sytuacją. Czy są jakieś ograniczenia ?
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Sprzedaż ziemi w Polsce IP: *.p.lodz.pl 07.10.01, 19:37
      Nie wiem, czy sa - ale podobno w Anglii ochrona zabytkow zaczela sie od ochrony
      prawa do krajobrazu. Po prostu znalezli sie ludzie, ktorym sie tak nie podobalo
      wygrodzenie ziemi wokol jakiego jeziora, ze zebrali sie w umowionym pociagu z
      Londynu i noca zniesli ogrodzenia. W koncu podobno wygrali sprawe. Po latach
      urodzil sie z tego (podobno) National Trust.
      • Gość: kaktus Re: Sprzedaż ziemi w Polsce IP: *.kom-net.pl 07.10.01, 19:55
        Dowiedziałam się dziś, że pewna gmina sprzedała za śmieszne pieniądze górę
        pokrytą lasem. Pieniądze ze drewno z dębów i modrzewi pokryły koszty kupna. Czy
        to możliwe i prawnie dozwolone?
        • Gość: flip Re: Sprzedaż ziemi w Polsce IP: *.p.lodz.pl 07.10.01, 21:14
          Za wycinke drzew sie placi. Sa nawet jakies na nie taryfy. Wynika z tego, ze
          delikwent ktory kupil musialby zaplacic za drzewa i dzialke, ale drewno moglby
          sprzedac. Mimo to chyba to byl jakis przekret. Nalezaloby zawiadomic wydzial
          ochrony srodowiska w urzedzie wojewodzkim. Ale przeciez ta ryba juz sie zepsula
          od glowy (patrz TPN).
          • Gość: kaktus Re: Sprzedaż ziemi w Polsce IP: *.kom-net.pl 07.10.01, 21:50
            Bardzo mnie bulwersuje ten temat. Kilka lat temu zostaliśmy przegonieni znad
            jeziora przez jego właściciela. Dowiedzieliśmy sie od miejscowych, że
            właścicielem jest jeden z włodarzy gminy, który kupił je ' okazyjnie'. Wydaje
            mi się, że bardzo trudno określić cenę gór, jezior itp. bo to to jest naturalna
            własność ludzi w danym kraju. Czy w niedalekiej przyszłości wszystko będzie
            ogrodzone ?.
            • Gość: flip Re: Sprzedaż ziemi w Polsce IP: *.p.lodz.pl 07.10.01, 22:30
              Bylem kiedys na konferencji, na ktorej pewien "wlodarz" gminy z pelnym
              zadowoleniem opowiadal, jakto bogaci mieszkancy niedalekiego miasta wykupuja w
              jego gminie dzialki dla postawienia domu w dziczy. Sam "wlodarz" obwozil tych
              plutokratow po wertepach, zeby mogli sobie wybrac odpowiedni teren.

Wydaje mi sie, ze w aktualnych planach zwykle nie ma wyraznych zastrzezen, ze
              czegos tam nie mozna podzielic i ogrodzic. To jest zjawisko stosunkowo nowe,
              przez "wlodarzy" lubiane, a i szersza ludnosc nie nauczyla sie jeszcze z tym
              postepowac. Czarno widze. Tylko pani Octavia Hill (a raczej jej duch) moze
              pomoc. To ona mianowicie przewodzila krewkim Anglikom sprzed 100 lat (?).
              Musiala byc niezle wyszczekana baba (chapeaux bas przed Jej Cieniem).

Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka