Dodaj do ulubionych

Co boli wrocławian

08.10.06, 23:20
A coż to sympatyczni Wrocławianie zawinili Gazecie, że są pisani z małej
litery?
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Co boli wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 00:00
      może to że zgodnie z zasadami ortografii języka polskiego nazwy mieszkańców
      miast, w przeciwieństwie do nazw mieszkańców państw, piszemy małą literą
      • Gość: zgnieciony pasażer Mnie dzisiaj zabolał tramwaj nr 10 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 09:31
        Mnie boli to że dzisiaj rano nie zmieściłem się do tramwaju 10. Było to na
        przystanku Legnicka/Niedźwiedzia w stronę centrum. Był tak zapchany, że nie
        było gdzie wstawić nogi. Udało mi się wejść do następnego tramwaju ale tylko na
        schodki przez co nie z własnej winy oszukałem MPK i nie skasowałem biletu, bo
        nie dostałem się do kasownika a ludzie stali tacy ściśnięci, że nie mogli
        wyciągnąć ręki abym podał im bilet.

Nie pozbędziemy się korków i ludzie nie przesiądą się z samochodów na
        komunikację zbiorową jeśli będzie ona wyglądała tak jak obecnie.
        • e-kibic Mnie polityka władz miasta w sprawie stadionów 09.10.06, 09:35
          Mnie boli polityka władz miasta w sprawie stadionów

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43632&w=49977652
          • Gość: szalik w grochy Re: Mnie polityka władz miasta w sprawie stadionó IP: *.e-wro.net.pl 09.10.06, 18:04
            e-kibic napisał:

> Mnie boli polityka władz miasta w sprawie stadionów
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43632&w=49977652

Aż mnie korci aby wysłać to zestawienie do Ratusza. Widać że miotają się jakby
            sami nie wiedzieli czego chcą a my szaliki potrzebujemy stadionu :)
            Pozdrawiam Wrocławian! ;)
          • szalik_w_grochy Re: Mnie polityka władz miasta w sprawie stadionó 09.10.06, 18:33
            To ja teraz podpisuję się już oficjalnie. Polityka władz miasta w sprawie
            stadionów, których już według planów mamy trzy a tak naprawdę żadnego boli i to
            bardzo!
    • Gość: Heraldek Mieszkancy Wroclawia maja dosc sportu odkad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 00:32
      ...Dutkiewicz rozkopal ulice.....
      • Gość: Statom Re: Mieszkancy Wroclawia maja dosc sportu odkad IP: *.wroclaw.mm.pl 09.10.06, 09:10
        A jakby byly dziury to bys mial pretensje ze nic nie robi ?
    • ludendorf Text sponsorowany 09.10.06, 00:56
      Nie jestem przekonany, że próbka 600 ankietowanych wystarczy aby rozciągać i
      uogólniać wyniki na wszystkich. Zresztą tak samo jest w całym kraju więc nie
      wiem po co to piszą, skoro to oczywiste. Ja tam uprawiam sport regularnie więc
      niech sie dymają :>
      • Gość: Reto co boli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 01:11
        Chamstwo wszedzie i to ,ze ludzie nie sa zyczliwi
        • Gość: olo jeden gest dobrej woli dziennie (przynajmniej) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.06, 08:22
          najlepiej z rana - poczujesz się lepiej. Wpuść kogoś w korku przed siebie,
          przepuść pieszych, uśmiechnij sie do sąsiada. Spróbuj. Jako stary egoista robię
          to od dłuższego czasu i mnie to służy.
      • Gość: >< Re: Text sponsorowany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.06, 10:21
        Dyletanctwo statystyczne jest dośc powszechną przypadłością, więc się nie
        dziwię, że te 600 osób wydaje Ci się za małą liczbą.
        • ludendorf Re: Text sponsorowany 09.10.06, 16:25
          Nistety masz racje, gdzie nie spojrzysz dyletanci<;)>. Ale jeśli to badanie
          polegało na chodzeniu po rynku i molestowaniu przypadkowych osób, to wątpie czy
          był to reprezentatywny przekrój wrocławskiego społeczeństwa. Statystyki uczył
          mnie 1,5r. temu sam WIELKI prof. BADYNA na Uwr. więc nie pękaj, w tej branży mam
          wiedze "ponadprzeciętną". Chyba że prof. Badyna to ty? Jeśli tak to wszystko
          odwołuje &^$#^&%$#%$&^
    • Gość: przchy Co boli wrocławian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.06, 07:35
      badań kontrolnych wrocławianie nie robią nie z braku świadomości, ale dlatego,
      że lekarz pyta: "coś pana boli?" , "nie, chciałem tylko kontrolnie zbadac krew,
      mocz, płuca... nie badałem się od lat, jestem w wieku ryzyka raka prostaty,
      zawału, itp", "jak nic panu nie dolega, to nie mogę zlecić badań, profilaktyka
      nie jest refundowana"
      • Gość: Sylwia Re: Co boli wrocławian IP: *.iel.wroc.pl 09.10.06, 08:44
        W 100% się zgadzam i muszę jeszcze dodać, że samo dostanie się do lekarza,
        przynajmniej w mojej przychodni, graniczy z cudem. Do 8-mej rano, w konkretny
        dzień tygodnia, mam się szansę zarejestrować na ten sam dzień - tyle,że w
        następnym tygodniu. Oczywiście muszę to zrobić osbiście bo telefonów w
        przychodni przy ul. Weigla rano nikt nie odbiera.
    • Gość: wrocławianin Mnie boli głowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 07:55
      jw
    • zx_spect Co boli wrocławian 09.10.06, 08:41
      "lubią swoich sąsiadów piwo i wodę mineralną" - nic dziwnego. Od sasiada lepiej
      smakuje i taniej wychodzi a dzis wszyscy oszczedziaja. Nawet "Wyborcza". Na
      przecinkach.
      • Gość: xxl Re: Co boli wrocławian- brak boisk itp IP: *.amuz.wroc.pl 09.10.06, 14:44
        baseny na kazdym osiedlu.....ok.......ale moze zacznijmy od zwykłych boisk do
        piłki (na pewno taniej niz baseny) ogólnodostępnych, a nie tylko takich które
        można za niezłą kasę wynająć na godziny!!!
        i mlodzież by skorzystała i dorośli też .....!!!
    • Gość: Wrocławianin kiedy do cholery mam biegać... IP: *.crowley.pl 09.10.06, 10:01
      ... jeżeli 20% dnia sterczę w korkach, w urzędach, a kupę mojej pensji oddaję
      fiskusowi i ZUSowi, nie dostając nic w zamian?!
    • Gość: jork Po 12h pracy za 1200 brutto to biegać już nie mam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 10:04
      Po 12h pracy za 1200 brutto to biegać już nie mam sił
      • gelu Re: Po 12h pracy za 1200 brutto to biegać już nie 09.10.06, 10:16
        Ja biegam rano, a zarobki nie mają tu nic do rzeczy. Wstaję o 4:30 rano, ok.
        5:00/5:15 wychodzę na trening, który trwa 90 min., potem szybka kąpiel,
        śniadanie, i z dzieckiem do przedszkola, a potem do pracy.

Dla mnie to wszystko jest tylko kwestią chęci. Jak się chce, można sobie
        wszystko zorganizować. A jak się nie chce, to najłatwiej jest narzekać.

Natomiast co do badań - po co mam się badać w naszej, przepraszam za
        wyrażenie "służbie zdrowia", skoro nikogo tam nie obchodzi stan mojego zdrowia.
        Lekarze potrafią tylko przepisać antybiotyk w standardowych zachorowaniach, a w
        sytuacjach nietypowych wmawiają, że wszystko jest w porządku. I oczywiście
        poważniejszych badań nikt nie robi, bo szkoda pieniędzy. Tylko na co idą moje
        składki zdrowotne?
    • Gość: Piotrek Mnie dzisiaj boli głowa IP: 82.160.70.* 09.10.06, 10:10
      a jak czytam non stop takie wydumane wątki, to boli mnie jeszcze bardziej...
    • Gość: kaowiec Pytania są tendencyjne IP: *.akron.net.pl 09.10.06, 11:10
      Pytania są tendencyjne.

- Pytanie kolejne. Zatem. Jak się nazywa miasto nad Wisłą. Dla ułatwienia
      dodajemy, że jest to imię króla, który zostawił Polskę murowaną.
      (...)- Panie Kazimierzu! Ma pan klucz od kabiny?
      - Bardzo państwa proszę nie podpowiadać. Bardzo proszę.
      - Kluczbork.
      - Odpowiedź prawidłowa - Kazimierz.
      - Roman.

/M. Piwowski "Rejs"/
      • Gość: gosc Re: Centralizacja i polityczny galimatias w Warsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.06, 11:20
        Wrocławian najbardziej boli to że Wrocław jest w Państwie haosu i ciągłej walki
        politycznej która nei wsprzyja rozwojowi gospodarczemu.
    • Gość: wiadomo co czlonek IP: 88.84.147.* 09.10.06, 11:22
      co drugiego boli czlonek
    • Gość: Czepka Co boli wrocławian IP: *.pl 09.10.06, 11:43
      Basenów więcej wybudujcie, aquapark bez przewałek niech w końcu powstanie, basen
      na każdym osiedlu - i zobaczycie jak się ruszy uprawianie sportu...
      • sapere Re: Co boli wrocławian 16.10.06, 09:11
        Rozumiem że apel skierowany jest do firmy budowlanej Hydrobudowa 6, która
        oczukała inwestora (Wrocławski Park Wodny S.A.) i sporą część podwykonawców?

Gość portalu: Czepka napisał(a):

> (...) aquapark bez przewałek niech w końcu powstanie (...)i zobaczycie jak
        się ruszy uprawianie sportu...

• gigantwro Zwolnienia w BenqSiemens .Historyjka 09.10.06, 12:06
      Autentycznie poszedłem do Salonu Orange po nowy telefon,umowa dobiegła
      końca.Pani w salonie zaproponowała mi aparat ww firmy,że w przystepnej cenie,z
      aparatem i innymi cudami..Gdy podała mi tą komórke do ręki,ja obejrzałem ze
      wszystkich stron i grzecznie zapytałem czy mogłaby mi pokazać PRAWDZIWY bo zanim
      się zdecyduje chciałbym zobaczyć prawdziwy,nie atrapę.Pani na to że to własnie
      jest prawdziwy,po czym go włączyła..Aż mni zgieło-taki
      szajs-plastik,luzne,krzywe klawisze wogóle nie klikające BOOOSZE!
    • mooomin lubie Wrocław 09.10.06, 14:19
      jest fajny
      • Gość: szalik w grochy Re: lubie Wrocław - ja też IP: *.e-wro.net.pl 09.10.06, 18:02
        Też tak uważam.
        Wrocław to moje najukochańsze miasto.
        pozdr! ;)
    • Gość: ogórek Co boli wrocławian IP: *.magma-net.pl 09.10.06, 15:31
      takie fascynujące, że zasnąłem, zanim przeczytałem do końca
    • Gość: EWa Re: Co boli wrocławian IP: *.CNet.Gawex.PL 09.10.06, 15:32
      Bo nazwy mieszkańców miast pisze się małą literą. Po prostu.
      • skrzypce1 Jak zyja wroclawianie? 09.10.06, 18:00
        Pani Marzeno,
        Czy rzeczywiscie boli wroclawian to, ze siedza w domu i sa malo aktywni? Sadze,
        ze nie. Sympatyczni wroclawianie to uwielbiaja, to ich nie boli. Tytul tego
        artykulu nie jest adekwatny do sytuacji jaka Pani opisuje.
        Jakkolwiek dobrze, ze ten temat jest opisany. Za to naleza sie pani brawa.
        Od wielu dlugich lat nie mieszkam we Wroclawiu. Czasami odwiedzam grod nad Odra
        i przy kazdej okazji mam ze soba stroj do plywania i biegania. Bez wzgledu na
        napiety plan wizyty, zawsze staram sie byc na basenie, najczesciej przy ul.
        Teatralnej, bo ten jest dostepny. Przeplynac 2-3 kilometry nie jest dla mnie
        czyms niezwyklym w domu, w Stanach. Jednak na basenine publicznym we Wroclawiu
        jest to nielada wyczyn. Na torach zwykle jest wiecej tzw weekendowych plywakow
        i to o roznych stopniu zaawansowania, niz to mialo miejsce 25, 30 lat temu.
        Baseny generalnie sa przepelnione. Nie ma tej swobody plywania. Ale to nie jest
        tylko jedyny problem. Zeby kupic karnet wstepu na plywalnie i to o
        komfortowych, wroclawskich godzinach,to juz jest sztuka. Nie tak dawno na forum
        pojawil sie temat o plywaniu, o basenach dostepnych dla wroclawian. Jedna
        sprawa mnie zaintrygowala, ze spolecznosc wroclawska jest bardzo wygodna.
        Ludzie nie pojda plywac o godzinie 6 rano, bo to noc! Ja wstaje o 4:30 rano i
        ide na basen a po skonczonym treningu do pracy, zwykle na 12 godzin. No coz, co
        kraj to obyczaj.
        Nie zapomne pewnej jesiennej niedzieli, podczas mojej ostatniej wizyty w
        Polsce. Nauczony zyc inaczej i zamiast isc do kosciola, jak to robi tradycyjnie
        caly narod, wskoczylem w swoj stroj sportowy i pobieglem na poranny trening. No
        coz, chyba to byl blad? Ludzie stukali sie po glowach chcac mi dac cos do
        zrozumienia. Co bardziej gorliwsi w wierze przystawali i slowami jakiejs
        litanii mnie obdarowali. Wroclawianie sa zmeczeni...pisze Pani... Ja pracuje 60
        a czasami zdarza sie (i to czesto), ze i wiecej godzin tygodniowo... Czy jestem
        zmeczony? Tak, ale jest to zmeczenie fizyczne a nie umyslowe. Mimo, ze bliski
        jestem wieku emerytalnego, to wciaz partycypuje w zawodach plywackich na
        otwartych wodach (ocean) ale tez i kontynuuje edukacje... A takich jak ja a
        nawet gorliwszych sportowcow jest tutaj setki tysiacy.

• Gość: Łoś_bimbacz Re: Jak zyja wroclawianie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 22:08
          > pojawil sie temat o plywaniu, o basenach dostepnych dla wroclawian. Jedna
          > sprawa mnie zaintrygowala, ze spolecznosc wroclawska jest bardzo wygodna.
          > Ludzie nie pojda plywac o godzinie 6 rano, bo to noc! Ja wstaje o 4:30 rano i
          > ide na basen a po skonczonym treningu do pracy, zwykle na 12 godzin. No coz,
          co> kraj to obyczaj.

także co kraj to klimat, mimo wszystko pobudka o 4.00, odśniżanie
          pojazdu, rozruch i przejazd 4x4 na basen po zawalonych sniegiem
          drogacha na basen przy temp. -20 C nie będzie tu nigdy popularny.

Nauczony zyc inaczej i zamiast isc do kosciola, jak to robi tradycyjnie
          >
          > caly narod,

tylko 30-40 % inni idą do świątyni konsumpcji

>Wroclawianie sa zmeczeni...pisze Pani... Ja pracuje 60
          >
          > a czasami zdarza sie (i to czesto), ze i wiecej godzin tygodniowo...

Polacy pracuję też tyle, często na dwóch, trzech etatach i nie mają
          klimatyzowanych limuzyn tylko starożytne tramwaje, ale ostatnio wzywani są do
          używania rowerów, bo w tramwajch się nie mieszczą.

>A takich jak ja a
          > nawet gorliwszych sportowcow jest tutaj setki tysiacy.

a ile jest obleśników w rozmiarze XXXLLL? chyba też wielu?
          ogólnie post w stylu "u nas w ameryce, to nie do pomyslenia":)
    • Gość: szok !!!!!!!!!!!!! Boli mnie serce gdy czytam na co idą pieniądze IP: *.e-wro.net.pl 09.10.06, 17:57
      Boli mnie serce gdy czytam na co idą pieniądze.
      Np na kretyńskie badania opinii publicznej.
    • Gość: szalik w grochy Re: szalikom mowimy nie IP: *.e-wro.net.pl 09.10.06, 18:01
      > szalikom mowimy nie

A co w Berlinie obchodzą was wrocławskie szaliki?

% This is the RIPE Whois query server #2.
      % The objects are in RPSL format.
      %
      % Note: the default output of the RIPE Whois server
      % is changed. Your tools may need to be adjusted. See
      % www.ripe.net/db/news/abuse-proposal-20050331.html
      % for more details.
      %
      % Rights restricted by copyright.
      % See www.ripe.net/db/copyright.html
      % Note: This output has been filtered.
      % To receive output for a database update, use the "-B" flag
      % Information related to '88.84.128.0 - 88.84.159.254'
      inetnum: 88.84.128.0 - 88.84.159.254
      netname: IXEUROPE-1BLU-2
      descr: 1blu web hosting Frankfurt
      country: DE
      admin-c: TP1787-RIPE
      tech-c: TP1787-RIPE
      status: ASSIGNED PA
      mnt-by: HRW-NOC
      source: RIPE # Filtered
      person: Theo Pannen
      address: Stromstr.ďż˝ 1-5
      address: 10555 Berlin
      address: UB7 0BU
      address: DE
      e-mail: abuse@1blu.de
      phone: +49 30 20181161
      nic-hdl: TP1787-RIPE
      % Information related to '88.84.128.0/19AS24989'
      route: 88.84.128.0/19
      descr: IXEUROPE-DE-2
      origin: AS24989
    • Gość: ===== Boli mnie, że Wrocławiem rządzi banda niekompe- IP: *.magma-net.pl 09.10.06, 18:46
      tentnych skorumpowanych ludzi, którzy teraz powołują "sztab kryzysowy", bo
      spowodowali w mieście bezprzykładną katastrofę komunikacyjną, która narastała
      od kilku już lat a jej skutki i rozmiar i były łatwe do przewidzenia nawet dla
      laika. Teraz czytam, że Dutkiewicz ma zamiar popierać PiS. Chyba dlatego, by
      uniknąć odpowiedzialności za stan, do którego się przyczynił.
      • Gość: yarecki Re: Boli mnie, że Wrocławiem rządzi banda nieko IP: 212.127.95.* 09.10.06, 18:52
        pokaz gdzie przecztales/las że cyt: "Teraz czytam, że Dutkiewicz ma zamiar
        popierać PiS." A to ciekawostka...
        • Gość: Ja-Ro Miejska polityka aktywizacji sportowej wrocławian IP: *.wro.vectranet.pl 09.10.06, 20:43
          Niestety to że mamy o kilkuset "ruszających się" wrocławian mniej jest etż winą
          WAADZY naszego miasta. Nieuwzględnianie w przebudowie obiektów sportowych (vide
          Sztabowa) kontynuacji przez nie funkcji rekreacyjnych (wąski pasek
          bieżni/deptaku/ścieżki dla biegaczy, spacerowiczów a nawet o zgrozo rolkarzy -
          patrz Torwar) prowadzi do tego że w ciemne jesienne i zimowe wieczory będzie za
          piłką na boisku uganiać się kilkunastu Panów Piłkarzy, a reszta "motłochu" nie
          będzie miała gdzie się "poruszać" - ścieżki w parkach i przyjemność biegania
          chodnikami szczerze odradzam. Kompletnym bezsensem jest ograniczanie
          funkcjonalności tych obiektów sportowych, które mogą służyć większej ilości
          mieszkańców. Oczywiście inną sprawą jest budowa stricte piłkarskich stadionów -
          ale komu przeszkadza półtorametrowej szerokości tartan wokół płyty boiska gdzie
          bedzie truchtać te 20-40 osób na raz?
    • Gość: Shaer Co boli wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 21:31
      Nic nie zawinili, takie są reguły języka polskiego :-).
      • Gość: AntoniuS Re: Co boli wrocławian IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.06, 22:02
        A niby co miało wyjsc z sondazu przeprowadzonego w lipcu i sierpniu kiedy to gro
        wrocławian aktywnych i dbajacych o zdrowie znajdowało sie poza miastem:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka