Dodaj do ulubionych

Proszę o polecenie stomatologa dziecięcego

27.11.06, 21:57
Muszę iść z 2,5 letnim dzieckiem do stomatologa, ale dopiero co
przeprowadziłam sie do Wrocławia i byłabym wdzięczna za jakieś rady.
Nawet nie mam pojęcia jak odbywa sie wizyta z tak małym dzieckiem, przecież
ono nie utrzyma długo otwartej buzi.
Aga.
Obserwuj wątek
    • Gość: klin Re: Proszę o polecenie stomatologa dziecięcego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 16:39
      A czy dziecku coś się dzieje? 2,5 roczku to maluszek - można jedynie zalapisować
      ząbki - czyli pomalować.
      Najlepiej udaj się do Kliniki Pedodoncji ul. Krakowska 26 7840280
      • ania.76 Re: Proszę o polecenie stomatologa dziecięcego 29.11.06, 13:33
        Nieprawda, można śmiało użyć tradycyjnego wiertła i zaplombować ząbki nawet u
        takiego maluszka! Moje dziecko jak miało 15 mis. miało plombowane dwie górne
        dwójki, dało się to zrobić bez problemu. Nie chciałam lapisu. W wieku 2.5 roku
        miał zrobione następne dwa ząbki, dolne czwórki, też tradycyjną metodą
        borowania. Wszystkie 4 plomby trzymają się znakomicie od przeszło 1.5 roku i
        bardzo się cieszę, że się nie zdecydowałam na lapis. Obecnie wszystkie ząbku
        super zdrowe.
        Na temat stomatologów dziecięcych jest bardzo dużo różnych opini na forum
        dolnośląskim (dziecko), nie daj sobie wmówić, że istnieje tylko możliwość
        zalapisowania! My chodzimy do dentysty właśnie we Wrocławiu, na Krakowskiej też
        byliśmy, ale tam chcieli pójść na łatwiznę i zaproponowali właśnie lapis.
        Pozdrawiam, Ania
        • Gość: klin do Ani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 16:59
          Niestety nie zgodzę się Aniu z Tobą - wszystk zależy od nastawienia dziecka
          dziecka do zabiegu oraz od lokalizacji ubytku w zębie oraz jego głębokosci.
          Załozenoe wypełnienia w tym tak popularnych kolorowych wypełnień
          światłoutwardzalnych - aby zrobić to dobrze !! trzeba doczyscić porządnie ubytek
          i zastosować wszystkie techniki wytrawiania i zakłądania materiału.
          1. dziecko 2,5 letnie nie jest w stanie tak długo nieruchomo siedzieć na fotelu
          2. zamkniecie śliny w ubytku czy też zalanie ubytku ślina przede wypełnieniem
          nawet po wysuszeniu powoduje potem z czasem stan zapalny lub martwicę.
          3. jeżeli dziecko ma próchnicę głeboką nie zawsze pozwoli sobie na podanei
          znieczulenia .
          4. MOżNA SPOWODOWAć TRWAłY URAZ DZIECKA DO DENTYSTY.
          Lapisowanie natomiast- prawidłowo wykonane moze nie jest estetyczne ale hamuje
          proces rozwoju próchnicy na dłuzszy czas i w momencie jak dziecko podrosnie i
          będzie bardziej świadome mozna na spokojnie opracować mu ubytek i wypełnić.
          Niekoniecznie nawet turbiną - jest Carisolv - ale trzeba jeszcze zęba wypełnic w
          warunkach jałowych.
          • ania.76 Re: do Ani 29.11.06, 18:27
            napisałaś ŻE MOŻNA TYLKO ZALAPIOWAĆ I ŻE NIE MA INNEJ MOŻLIWOŚCI.
            Ja napisałam, że jest inna możliwość na co dowodem jest moje dziecko.
            To wszystko. Oczywiście że zalezy duzo od dziecka, ale jeszcze więcej zależy od
            lekarki, przekonałam się o tym osobiście.
            Oczywiście, że zależy to też od stopnia zaawansowania pruchnicy, mój synek miał
            płytką, stadium początkowe.
            Jednak uważam, ze zawsze warto rozważyć nie tylko metodę lapisowania. Ja jestem
            zadowolona, że udało nam się uniknąć lapisowania. jest łatwiejsze, ale to też
            nie jest rozwiązanie idealne i generalnie odchodzi się od tej popularnej metody.
            Nie wiemy jaki faktycznie problem z ząbkami u swojego dzieck ma Autorka wątku,
            napsiałam swoje zdanie na ten temat, toi wszystko. każdy jest zwolennikiem
            innych metod:)
            Trafiałm na dentystkę której zaufałam i nie załuje, mój synek ma sliczne,
            zdrowe, białe zabki.
            Miłego wieczoru, Ania
          • ania.76 Re: do Ani 29.11.06, 19:36
            Ale poza tym zgadzam się z Tobą w tym co napisałas (-łeś) Klin!
            Pewnie jesteś stomatologiem, ja nie, więc być może nie wiem o wszystkim:)
            PA
            • Gość: mk2003 Re: do Ani IP: *.as.kn.pl 29.11.06, 21:12
              Mój 2,5 letni synuś terz miał plombowany ząbek i dał sobie to zrobić bez
              problemu wszystko zależy od podejścia lekarza .Mogę śmiało polecić Panią Anne
              Pytlik przyjmuje w gabinecie przy ul Poleskiej (Psie Pole)jest to gabinet
              przyjazny dziecku .Mój synuś był zachwycony dotykał wszystkich narzędzi sam
              wybrał kolor plomby naprawdę polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka