Gość: Piotr Lotnisko... IP: *.chello.pl 18.02.07, 22:14 Szkoda, że autor tekstu zapomniał o tak ważnej sprawie. Jak można mówić o ściąganiu kapitału zagranicznego, otwieraniu oddziałów zachodnich firm, tworzeniu centrów biznesowych, kiedy nie potrafimy zapewnić tak podstawowego czynnika, jak komunikacja? Lotnisko wrocławskie jest od lat skutecznie blokowane przez krajowego monopolistę PPL i LOT, większość połączeń jest kierowana przez Warszawę, do Frankfurtu lata jeden samolot na dobę i biletów na niego nie da się kupić nawet z 2-tygodniowym wyprzedzeniem, a połączenia do Monachium też mogłyby być częstsze, bo obłożenie lotów sięga 100% prawie za każdym razem, gdy podróżuję tą trasą. Jak mamy się otwierać na Europę zachodnią, gdy nie możemy dostać się w sensowny sposób do firm znajdujących się w Kolonii, Dortmundzie, Amsterdamie czy Brukseli..? Dlaczego jesteśmy spychani do poziomu prowincjonalnego miasteczka, z którego aby wydostać się na świat, trzeba najpierw lecieć do stolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Wrocław bezrobocie 8.1% Kraków 5.5% IP: *.kolornet.pl 18.02.07, 22:26 jesteście nadęci, już Warszawiacy są bardziej mili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi38 Re: Wrocław bezrobocie 8.1% Kraków 5.5% IP: 84.4.231.* 18.02.07, 22:43 Gość portalu: haha napisał(a): > jesteście nadęci, już Warszawiacy są bardziej mili. ...spadaj zutek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan iks Re: Wrocław bezrobocie 8.1% Kraków 5.5% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.07, 22:47 Musisz byc z Poznania. Wrocław może i nie jest najwieksza metropolią, ale jest zdecydowanie miastem o najbardziej wielkomiejskim charakterze. A co do arytkułu-to ze nasze uczelnie nie sią najlepsze-1. miejsce dla AWF, Uwr w ścisłej czołówce[3-4 miejsce w rankingach-fakt, strasznie nisko jak na kilkadziesiąt uczelni słabo wypadliśmy], rozwój AR przekształconej w już w Uniwersytet Przyrodniczy.Wclae nie prowadzimy w przyciąganiu inwestorów- faktycznie, redaktor si.ę mylił.nie jesteśmy w czołowce??-dostaliśmy ocenę BB+ jesli dobrze pamietam w rankingu, jednym z najbardsziej renomowanych agencji, a był to wynik najwyższy w naszym prowincjonalnym kraju Nienawidzę Polski i Polaków, jest mi wstyd niemiernia za nasz tępy naród i jeszcze głupszą władzę jaką sam sobie wybrał.Jesli Sląska się nie odłaczy od tej wiochy, to ja wyjeżdzam na zachód, bez zastanowienia.Jedyne czego mi zabraknie to mojego Śląska,jedynego i niepowtarzalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOshe Ruch Autonomii Dolnego Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:15 Jestem za Autonomią od Warszawki, koniec z przeżeraniem naszych pieniędzy i g... wartą polityką warszawy, górnoślazacy już mają tego dosyć ja uwielbiam wrocłąw i nasz region cala Polska nie jest mi do niczego potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
net_usser Re: Wrocław zadłużenie - 545mln... Kraków - 1,3mld 20.02.07, 23:10 j/w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Wrocław Śmiech i Dno !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:13 Szanowni Państwo!!!!! Wrocław to najdziwniejsze miasto w Polsce. Niby nic wielkiego a jednak . Jest tu tyle sprzeczności , odwrotych prawidłowości że czasami zastanawiam sie jak to wogóle fukncjonuje . Myśle ze wymienienie 7 grzechów głownych to zdecydowanie za mało by pomieścić szczyty jakie tu mają miejsce .7 to liczba podstawowych flustracji a jakby sie przyjrzeć mozna ich by wymieniać w nieskonczoność . Ale do rzeczy. 1. Wrocław - Mekka szans - kompletna bzdura a) kiedy przyjechałem tu 4 lata temu podstawy pensji były dużo wyższe jak teraz , nie było żadnego problemu z dostaniem pracy (mam dwie specjalizacje wyższe i takie tem ) do 2ooo netto. Prace dostawało sie z "Buta" teraz - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zys Re: Wrocław Śmiech i Dno !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 13:44 Troche sobie przeczysz. 1. Mekka szans - kompletna bzdura? A może nie dla wszystkich te szanse? Pan Bóg talenty nierówno przydzielił... No i męczyć sie trzeba, żeby coś osiągnąć. Nic cholera za darmo nie dają, a przecież powinni, zwłaszcza jak ma się trzy fakultety. 2.Tak źle w tym Wrocławiu się zarabia, a jednak można zarobić 4500 w 4 dni. 3.Drogie mieszkania - zarobiłeś na swoim, nie kiwając palcem w bucie i nie wyjeżdzając do Londynu, 334 tysiące złotych w ciagu 4 lat. A innym żałujesz? 4. Drogi? Drogi są tu podobne do warszawskich - tam tez dziura na dziurze. 5. Ludzie - powielasz stereotypy: wiekszość pierwszego powojennego pokolenia Wrocławian pochodzi z Wielkopolski i Polski Centralnej, Kresowiacy to mniej niż 20% przyjezdnych. Jestem rodowitym Wrocławianinem, bo się tu urodziłem. Kim innym niby jestem? Niemcem? Cały ten twój wywód na temat rodowitości jakiś podejrzany mi się zdaje. Ale znam ten sposób myslenia. To ile musi pokoleń mieszkać w jednym miejscu, żeby byli "rodowitymi" mieszkańcami? 3? 5? a może 3000? A jeśli prababka była Żydówką, albo Cyganką? To już chyba nie rodowitym jestem, nieprawdaż? Jeśliby ludzi zapytać czy woleliby być Ziemianami, czy Marsjanami, to zawsze ok. 72% odpowie, że Marsjanami. Dlaczego? Bo trawa zawsze bardziej zielona w ogrodzie sąsiada. 6. Kultura - mylisz kulturę z obyczajami, a te są wypadkową komunistycznej frazeologii czyniącej zapijaczonego chłoporobotnika wzorcem do naśladowania i typowego dla biednych krajów indywidualizmu typu "po trupach do celu". Jeżdzę dużo po kraju i we Wrocławiu z kulturą jazdy nie jest najgorzej. Przejedź się do Krakowa, to dopiero poczujesz co oznacza słowo chamstwo. A może po prostu zapominasz się uśmiechać, gdy chcesz, żeby ktoś cię wpuścił? Mnie zawsze wpuszczają. 7. Ceny - no cóż? Mogłoby wszystko być co najmniej 30 razy tańsze. Popieram. A czy poza brytyjskim Londynem widzisz jakieś lepsze miasto do życia w Polsce od Wrocławia? Ja nie widzę, a byłem w każdym większym polskim mieście i bardzo wielu malutkich miasteczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dumny Wrocławianin Re: Wrocław Śmiech i Dno !!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.07, 17:51 Chyba z opolem Ci sie pomylilo co do tej sondy o niemieckosci. We Wrocławiu mieszkaja dumni Polacy Patrioci. Zawsze znajda sie wyjatki ale Wrocław to polskie Miasto. Czy sie to komus podoba czy nie. W 1945 roku pierwszą parade wyzwoleniowa jaka miala miejsce we Wrocławiu wykonali polscy żołnierze 10 Pancernej Dywizji Piechoty. Pozwole sobie zacytowac fragment ksiazki "Dzieje Miasta WROCŁAW" pod redakcją Beaty Maciejewskiej: We wrzesniu 1944 gestapo ustaliło, ze Armia Krajowa stworzyla we Wrocławiu odział bojowy pod kryptonimem "Jędrusie" i Śląski Komitet Wyzwolenia. Gestapo przypuszczalo, ze do organizacji nalezalo okolo 2000 osob - w tym 153 aresztowano. Zdarzaly sie rownierz spektakularne akcje sabotazowo-dywersyjne. Na wrocławskim Dworcu Głównym 23 IV 1943 roku wybuchła bomba, która podlozyli żołnierze z grupy "Zagra-Lin" wchodzącej w skład "Osy-Kosy", odzialu Kierownictwa Dywersji AK." Jak widac Wrocław zawsze walczyl z niemieckim tyranem tak jak pozniej walczyl na rowni z Gdańskiem z komunistycznym rezimem. Ja jestem rodowitym wrocławianinem, urodzilem sie tu, moi rodzicie tez sie tu urodzili. A Poznaniak, ktorego rodzina od 3-4 pokolen zyla w Poznaniu ale ktos z 5 pokolenia urodzil sie w dajmy na to Płocku, nie moze nazwac sie rodowitym poznaniakiem??? Bzdury pleciesz czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Sam sobie przeczysz w tym co napisałeś 24.02.07, 16:19 Piszesz,że zarobki we Wrocku to 1000 netto,by za chwilę z obużeniem stwierdzić ,że"pan za robocizne wzioł 4500 zł za 4 dni".Według moich obliczeń to wychodzi 1125zł/dzień,i uważam że to bardzo dobre zarobki.Jak widać na tym przykładzie można zarobić,trzeba tylko odpowiednio wybrać fach a nie " mam dwie specjalizacje wyższe i takie tem".Reszta Twojego artykułu jest tak samo prawdziwa jak i powyższy przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetel Re: Wrocław Śmiech i Dno !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 12:44 Nie masz pojęcia o czym piszesz. Podajesz bzdurne, nierzeczywiste dane o strukturze przesiedlonej tu ludności. Jestem rodowitym Wrocławianinem. Rodzice przyjechali tu z Warszawy, tak jak wielu innych. Mieszkają tu przesiedleńcy z własnej i nie własnej woli. Zjechali tu z Polski Centralnej, Wileńszczyzny, Wielkopolski,Lwowa i okolic i wielu innych zniszczonych zakątków Polski powojennej. "Lwowiaków" jest nie więcej niż każdych innych wyżej wymienionych przesiedleńców. To prawda nie żyje się w naszym mieście łatwo, ale tylko niewielu "nowożytnym" przesiedleńcom tu się nie podoba. Jesteś niemal wyjątkiem. Nie powiodło ci się, trudno, ale czy to wina Wrocławia, może sam dałeś ciała? Sądzę, że twoja ocena mojego miasta wynika z tego, że jesteś ignorantem i frustratem. Odnośnie pensji nauczycieli, są one takie same w całej Polsce. tego też nie wiesz? Może się obudź i sprobuj w innym bardziej przychylnym ci środowisku wielkomiejskim. Proponuję Poznań. Dowiesz się co to jest samotność w obcym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tex Re: Wrocław Śmiech i Dno !!!!! IP: *.chello.pl 02.03.08, 19:17 artur chyba w życiu Ci nie wyszło co;)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr z punktu widzenia lekarza IP: *.wro.vectranet.pl 18.02.07, 22:49 to niestety nie jest najlepsze miejsce pod sloncem. Szpitale podupadaja, fundusz placi malo, a ludzie zamiast inwestowac w zdrowie, inwestuja (bo musza) w mieszkania. Londyn jeszcze na razie wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mckwack z punktu widzenia lekarza 18.02.07, 23:08 > Szpitale podupadaja, fundusz placi malo, tak, ale to nie jet wina władz lokalnych tylko centralnych. Na temat problemów opieki zdrowotnej można dyskutować do upojenia. Ale fakt pozostaje niezmienny - bez reformy systemowej nic się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achilles z punktu widzenia mieszkanca Wroclawia IP: *.lanet.net.pl 18.02.07, 23:30 Wroclaw nie jest jeszcze miastem tylko miodem plynacym i pracy (rowniez tej nad soba) maja mieszkancy jeszze sporo, ale ze nie wszystko jest czarne lub biale niech swiadcza te cytaty z Wyborczej poznanskiej i lodzkiej: "...Nikt mi tu przyjeżdżać nie kazał. Wybrałam Łódź z własnej woli i sama sobie jestem winna. Mieszkam tu dwa i pół roku. I dwa i pół roku myślę, co za diabeł mnie podkusił, żeby rzucić Wrocław. Porwać rodzinę, zostawić dom, ogród, cieplejszy klimat, rzekę, rynek etc., etc.." "...A tak jak sukcesy Wrocławia nie są wyłącznie czystą propagandą, tak i nasza zadyszka jest prawdziwa. I dlatego, choć dobrze słucha się zaklęć, to trzeba także co jakiś czas spojrzeć w lustro..." Nie chcialo mi sie sprawdzac pozostalych regionow, ale te mi w zasadzie wystarcza. Redaktor Sawka napislaby lepszy artykul gdyby czasmi czytal forum swojej gazety, bo ludzie rozsadni wiedza, ze nic nie dzieje sie w 5 minut, a rozwoj naszego miasta oraz poprawa jakosc zycia (biorac pod uwage punkt startu) musi zajac lata. Sawka napisal o korkach, ale zapomnial dodac skad one sie wziely, napisal o LG ale zapomnial o wielu innych firmach itd. Wedlug mnie Wyborcza probuje manipulowac i to dosc nieudolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: z punktu widzenia mieszkanca Wroclawia IP: *.as1.cre.castlerea.eircom.net 19.02.07, 00:14 ales pan pawia sam walnal panie sawka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DDDBDD Re: z punktu widzenia mieszkanca Wroclawia IP: 212.244.172.* 19.02.07, 16:00 Gdy popatrzymy na Wroclaw z lotu ptaka to mozna zauwazyc kilka korpeczek. Te kropeczki to w miare ladne miejsca w miescie. Naleza do nich: Rynek wraz z Placem Solnym i paroma ulicami dookoła Ostrow Tumski Park szczytnicki + Hala Ludowa Park Zachodni Okolice gmachu politechniki Oczywiście jeszcze piekna stara zabudowa na polnoc od Odry i Przedmiescie Olawskie, lecz niestety oba te miejsca sa wrecz zdewastowane i nadaja się chyba tylko do wyburzenia. Najgorsze jest to ze aby dostac się z jednej kropeczki do drugiej np. z Rynku na Ostrow to mijamy architekture, na widok której puszczamy pawia. Wrocław zostal w 80% zburzony i na miejscu starej architektury powstaly ohydne bloki gierkowsko gomulkowskie. I to jest fakt, stad tez Wrocław jest miastem wyjatkowo oszpeconym, jest tak oszpecony, ze jak ide przez centrum to serce boli…pozostałości starej architektury mieszaja się z blokami co daje w efekcie mieszanke wybuchowa o ogromnej sile razenia. Wydaje mi się, ze aby miasto mialo stac się bardziej atrakcyjne należy skupic sie najpierw na centrum, należy zatem: 1. wykopac tunel który polaczy Plac Społeczny z Placem 1 go Maja i zabudowac Kazimierza wielkiego. Kazimierza Wielkiego jest jak sztylet w serce… dzeki czemu starowka nabralaby spójnego charakteru. 2. wyburzyc wszystkie ohydne bloki gierkowsko gomulkowski w centrum a Plac Nowy Targ w pierszym rzedzie...ja sam pociagne za detonator a potem jeszcze ciagnikiem przyjade żeby dobrze zaorac. Bez wcielenia w czyn tych dwoch fundamentalnych rzeczy Wrocław pozostanie szpetny na wieki a jakakolwiek dyskusja nie ma sensu. Gdy już tego dokonamy będziemy mogli przystąpić do kolejnych etapow…ale to to już jest temat na książkę. DDDBDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magistr Re: z punktu widzenia mieszkanca Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:09 Masz rację precz z gierkowsczyzną ale zabudowa na połnoc od Odry i Przedmieście Oławskie będzie na pewno odnowione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moshe Re: z punktu widzenia mieszkanca Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 11:18 1. wykopac tunel który polaczy Plac Społeczny z Placem 1 go Maja i zabudowac Kazimierza wielkiego. Kazimierza Wielkiego jest jak sztylet w serce… dzeki czemu starowka nabralaby spójnego charakteru. 2. wyburzyc wszystkie ohydne bloki gierkowsko gomulkowski w centrum a Plac Nowy Targ w pierszym rzedzie...ja sam pociagne za detonator a potem jeszcze ciagnikiem przyjade żeby dobrze zaorac. W CAŁEJ ROZCIĄGŁOŚCI POPIERAM, WYBURZYĆ NOWY TARG, ZABUDOWAĆ KAZIMIERZA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OZON Re: z punktu widzenia mieszkanca Wroclawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:30 Błąd w obsadzie prezesa MPWiK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody Re: z punktu widzenia lekarza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.07, 12:17 Z punktu widzenia lekarza??? Z punktu widzenia czlowieka to POLSKA jest do dupy krajem do zycia a nie sam Wrocław! Na tle reszty kraju Wrocław jest scisla czolowka jak nie liderem. To POLSKA jest chorym krajem z zalosnie niskimi pensjami, korupcja doslownie wszedzie, beznadziejnymi drogami, skompromitowanymi politykami (wszystkimi!!!) szerzaca sie biurokracja, mozna by tak wymieniac dluzej. To ma byc dyskusja o zyciu we Wrocławiu a nie o sytuacji ogolnej w Polsce. Nie zrzucajcie na Wrocław minusow jakie ma w sobie zycie w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.telsat.wroc.pl 19.02.07, 00:40 Autor pisze co mu leży na sercu i ma rację. Moim zdaniem Wrocław to paw a nie żaden tygrys. Gadanie o rozwoju to przede wszystkim propaganda. To że w ogóle coś się dzieje to żaden sukces-choćby małpa rządziła jakiś postęp będzie miał miejsce. Nie ma sensu wyliczać minusów miasta bo autor uczynił to już w artykule. Właściwie żadnego dużego biznesu u nas nie ma. Spójrzcie na top listę 500 polskich firm. Wyprzedzają nas pipidówki po 20 tys. mieszkańców. Nakręcone na maksa ceny nieruchomości wypłoszą młodych z miasta. Mamy ogryzek obwodnicy śródmiejskiej i 1 nowy most donikąd. AOW jak dobrze pójdzie w 2011 ale każdy węzeł z idiotycznym zjazdem tylko na jedną stronę i punktem poboru opłat. Czyli, że mieszkańcy z niej bezpośrednio nie skorzystają. Szpitale to katastrofa - XIX wiek. Ładna architektura i parki to z nielicznymi wyjątkami dzieło Niemców. Może uda się AquaPark wreszcie dokończyć to dorównamy Bielawie i Brzegowi. A do stolicy to pojedziemy autostradą chyba tylko w wypadku kiedy znowu będzie nią Berlin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pplk Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 01:59 Najwiekszym problemem jest oczywiscie wysokie na tle innych miast bezrobocie, oraz zalosnie niskie pensje. Kwota 2 800 pln netto, ktora zarabia moj brat, jest we Wroclawiu niesamowicie wysoka, podczas gdy w takiej Warszawie - gdzie mieszkam- uznawana jest za zalosnie niska- przy porownywalnych (wbrew mitom) kosztach utrzymania. Zaznaczam, ze odnosze sie do srodowiska niezle wyksztalconych specjalistow- osoba niewykwalifikowana o godnym zyciu moze sobie co najwyzej pomarzyc, co akurat dotyczy calego kraju. Dlatego akcja sciagania ludzi z Londynu bardzo mnie zbulwersowala- najpierw nalezalo im powiedziec, ze wiecej jak 2 000 pln na reke u tych nowych, cudownych inwestorow nie dostana. Inny problem to wszechobecna propaganda sukcesu, przeslaniajaca rzeczywiste zagrozenia. Ostatnio wyborcza pisala o rankingu szans rozwojowych europejskich miast. Wroclaw sklasyfikowano w scislym dole stawki, wsrod polskich miast zajal czwarte miejsce. Przyczyna? Miedzy innymi minimalny poziom inwestycji w nowe technologie i badania naukowe. Znacznie przecenia sie sprawnosc wladz samorzadowych. Mialem ostatnio zawodowa stycznosc z Biurem Organizacyjnym EXPO. Takiej niekompetencji i zenady jaka tam panuje, takiego organizacyjnego bezholowia- nie widzialem nigdzie. Tymczasem wszystkim wydaje sie, ze starania o organizacje EXPO sa prowadzone sprawnie i profesjonalnie. Ba, sam bylem tego pewien- poki nie przekonalem sie jak wyglada rzeczywistosc. Komunikacja miejska- niepunktualna, grzęznąca w korkach, nieprzyszłościowa. Dlaczego Wrocław po 17 latach swoich stabilnych rządów nie ma Szybkiej Kolei Miejskiej? Przecież torów jest w naszym mieście od groma- a dzięki SKM doszłoby do prawdziwej komunikacyjnej rewolucji? No i wreszcie polityka kulturalna, obciążona grzechem głównym prezydentury Dutkiewicza- grzechem efekciarstwa. Liczy się tylko to co wielkie, co się sprzeda medialnie, co może się przysłużyć przyszłej karierze politycznej (każdy kto się wrocławską polityką interesuje wie, że Dutkiewicz marzy o karierze w polityce centralnej). To super, że mamy Nowe Horyzonty. To fantastycznie, że mamy Dialog. Ale ile mamy rocznie premier teatralnych? Jak wygląda sytuacja domów kultury? Jak wygląda sytuacja dofinansowania kultury niezależnej? Fajnie, że płacimy 150 000 najlepszemu pisarzowi środkowoeuropejskiemu- ale czy nie można by przeznaczyć chociaż 100 000 na stypendia dla młodych, zdolnych artystów? Z kulturą jak ze sportem- obok transferów gwiazd, warto zadbać o wychowanie własnego narybku. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Twój głos to głos wołającego na puszczy 19.02.07, 15:24 Gość portalu: pplk napisał(a): > w takiej Warszawie - gdzie > mieszkam- uznawana jest za zalosnie niska- przy porownywalnych (wbrew mitom) > kosztach utrzymania. Na pewno. Jedyna róznica to droższe knajpy i kultura. Żarcie w sklepach, ciuchy, samochody i mieszkania (!) są po tyle co we Wrocku. Dlatego akcja sciagania > ludzi z Londynu bardzo mnie zbulwersowala- najpierw nalezalo im powiedziec, ze > wiecej jak 2 000 pln na reke u tych nowych, cudownych inwestorow nie dostana. Mnie tez, nie lubie, bardzo nie lubie jak politycy kłamią w zywe oczy i robią z ludzi osłów (czy ta akcja nie była czasem skierowana raczej do wroclawian-wyborców? - "zobaczcie jak jest u nas dobrze, nawet "londyńczykom" radzimy wracać". Może tez chodziło o burze (nieważne co, wazne że mówią). Pamiętam zreszta jak na tym forum ludzie się wk... pisząc że praca owszem jest ale za 800-1500zł a za ciut więcej to jednak b.trudno znależć > Inny problem to wszechobecna propaganda sukcesu, przeslaniajaca rzeczywiste > zagrozenia. Ostatnio wyborcza pisala o rankingu szans rozwojowych europejskich > miast. Wroclaw sklasyfikowano w scislym dole stawki, wsrod polskich miast zajal > czwarte miejsce. Przyczyna? Miedzy innymi minimalny poziom inwestycji w nowe > technologie i badania naukowe. Ale pan D. zapowiedział szybko że Wrocław ma szanse wskoczyć do pierwszej 20stki co wrocławianie przyjeli wiwatując z radością. Głupia propaganda jest najbardziej denerwująca. Wrocław nie jest super, to co, inne miasta też w większosci nie sa zbyt powalające, ale ta demagogia Dutkiewicza podczas gdy miasto jest DALEKO w tyle za kilkoma innymi miastami PL jest irytująca > Komunikacja miejska- niepunktualna, grzęznąca w korkach, nieprzyszłościowa. > Dlaczego Wrocław po 17 latach swoich stabilnych rządów nie ma Szybkiej Kolei > Miejskiej? Przecież torów jest w naszym mieście od groma- a dzięki SKM doszłoby > do prawdziwej komunikacyjnej rewolucji? Bo tu sie myśli o SAMOCHODZIKACH, wszystko dla samochodzików, wydzielone z ulic parkingi w centrum dla samochodzików. Kiedyś na tym forum podałem 10 przykładów z samego centrum miasta (Sądowa, Grabiszyńska, Krupnicza itd) gdzie można by wydzielic pas ruchu dla tramwajów co zwiększyłoby ich atrakcyjnośc (częściej, szybciej, mniej tłoczno). Ale po co? Lepiej narzekać na TIRy. A korki sa powodowane GŁOWNIE przez mieszkańcow miasta - większosc grzeje po miescie samochodzikami - jak na wsi, tam też na ryneczek jedzie sie samochodem. Ale ile mamy rocznie premier teatralnych? Brak słow, choć duzo tu twierdzi że wciąz są nowe premiery. A choćby jeden przyklad Scena na Świebodzkim gra od 3 lat w sumie wciąż te same 5-6 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyczny biuro EXPO IP: *.chello.pl 01.03.07, 12:40 No własnie, co z tym EXPO? Przygladam sie od dluzszego czasu artykulom na ten temat i nieraz zastanawam sie, czy mamy jakies realne szanse? Czy moglbys napisac dokladniej jakie sa Twoje doswiadczenia z Biuem, ktore organizauje EXPO? Wielkie dzieki z gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Wrocław byl najlepszy gdy sie nazywal Breslau.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 00:47 ....bylo to miasto znane w Rzeszy z najwiekszej liczby kosciolow i mostow..... ...po wojnie wiele kosciolow rozebrano (np. ten przy dzisiejszym Placu Wielkopolskim i cegle (najlepszej jakosci) wyslano na odbudowe Warszawy.... ...od czasu wojny praktycznie wybudowano tylko jeden wiekszy most (Most Millenijny)...Most Pokoju byl tylko uszkodzony i odbudowany.... ....Breslau byl miastem rodzinnym wielu noblistow...Wroclaw otrzymal z Kresow profesorow-magistrow.... ...a o infrastrukturze nawet nie warto dyskutowac.....nie bylo, nie jest i nie bedzie lepiej, bo Polacy to flejtuchy........ Wroclaw to nawet nie paw, to przefarbowany indyk..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody W-w Re: Wrocław byl najlepszy gdy sie nazywal Breslau IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.07, 12:22 Kolejny owczarek niemiecki...powiedzialem wont!!! Wrocław jest polski i bedzie juz zawsze polski a wy, niemieckie dupolizy, mozecie sobie jeczec dalej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek_z89 o drogach slow kilka IP: 80.54.200.* 01.03.07, 18:22 most milenijny - nic spektakularnego zwykly mostek, most pokoju powinien wygladac jak "maly" most milenijny, czemu na obwodnicy srodmiejskiej sa skrzyzowania? czemu ona ma tylko 2 pasy na wiekszosci dlugosci? rozumiem ze nie wszedzie da sie zbudowac skrzyzowania bezkolizyjne, w takiej sytuacji polecam tunele (jak na placu dominikanskim). i w centrum rowniez kilka tuneli znacznie usprawniloby ruch. wydzielenie torowisk to oczywistosc (ale dlaczego nie dla wladz miasta), podobnie jak spojna siec sciezek rowerowych. parkingow rowniez za malo (co bedzie jak zlikwiduja parking za poczta? samochody sie nie zapadna) moglyby powstac rowniez parkingi dla rowerow, szczegolnie w okolicach uczelni i urzędow. chwale oczywiscie istniejace remonty, ale czemu przy okazji przebudowy szczytnickiego nie zrobia go 3- lub 4-pasmowego?? a wjazdowki od zachodu to juz nie mowie, ciezko poznac ze to jest miasto wogole. oby wladzie cos z tym zrobily chociaz w watpie, jesli chodzi o drogi - porazka, nic nowego tylko remonty w kolko i czekaja na AOW, a to nic nie zmieni, TIRy maja zakaz jezdzenia przez miasto a korki sa? sa! jakiez bedzie zdziwienie mieszkancow gdy beda stali w korku po otwarciu obwodnicy. otoz wladzo, zamiast rond - slimaki i wszystko bedzie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 01:01 panie sawka, cos sie panu w tej glowie troche pomieszalo. po pierwsze jako nie rdzenny mieszkaniec tego miasta nie sadze by mial pan moralne prawa je oceniac. na razie jest pan tu przybleda na dorobku. i co ciekawe dalej pisze pan bzdury. z racji wykonywanego zawodu (marynarz) mieszkam w kratke 7 lat raz w szczecinie raz we wrocku i niczym wiele to miasto nie rozni sie od naszego. jedyne co je rozni ze u nas niewatpliwie powstalo w nim mniej fabryk (z pensja dla inzyniera 2tys. zl), ale np. wstyd wroclaw porownywac jesli chodzi o drogi i roziazania komunikacyjne. do dzis wroclaw kojarzy mi sie z krajobrazem ksiezycowym i nikt sie tym nie zamierza chyba zajac. w obecnej sytuacji jakie expo pan tu widzi? chyba dla pieszych. niestety wygladamy moze lepiej na tle polski ogolnie ale nawet do europy DROGA daleka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 01:12 errtata u nas powstalo wiecej fabryk a w szczecinie mniej przejezyczylem sie. dodam tylko ze akurat w szczecinie zrobiono podwaliny pod szybka budowe filharmonii, hali widowiskowo sportowej, nowego stadionu pilkarskiego (to akurat nie wiem po co bo chyba ze slaska bedzie szybciej pociecha niz z pogoni) oraz szybkiej kleji miejskiej jak trojmiejska skm. a co my robimy? robmy drogi na poczatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 07:55 "Róbmy drogi na początek" Jesteś albo ślepy albo nie byłeś dawno we Wrocławiu, bo akurat tak jest, że wyjątkowo dużo tych dróg się remontuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:42 chlopie remontowac a robic nowe rozwiazania komunikacyjne to jak odgrzewac kotlet a robic nowe danie. dawno widze za granica nie byles albo slepy jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:26 A co zagranica ma do tego? Rozumiem, ze z patrzenia na zagraniczne rozwiązania, dodajmy krajów w których PKB na mieszkańca jest 8 krotnie większe aniżeli w Polsce, wyniknie cudowny rozrost wrocławskich dróg? Wrocław na miarę swoich możliwości robi bardzo dużo. Do tego by zrozumieć pewne procesy trzeba oprócz dobrego wzroku mieć trochę więcej oleju w głowie, a od oglądania zagranicy jego nie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:12 sorry nie chce cie obrazac ale jesli komus brakuje oleju w glowie to raczej szukaj tej osoby przed lustrem. o to chodzi jestes minimalista jak wiekszosc. jesli ktos ci powie ze jestes najlepszy w polsce to w to wierzysz a nawet nie sprawdzisz. co z tego ze mozemy miec opinie metropolii kraju jak w porownaniu chocby do bremen wroclaw jest zacofana prowincja. o to mi chodzi, ze trzeba dalej isc na przod a nie spoczywac na laurach jak obecnie. jestesmy tylko europejska prowincja jak caly kraj. boli? trudno robmy wiecej i lepiej, to za 30 lat kto wie...? ps. podroze jednak ksztalca bo rozwijaja horyzonty nie zapominaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 00:03 Jak często zatem oglądasz się w lustrze i co dostrzegasz? Co wynika z twojej wypowiedzi? Opowiadasz jakieś banialuki i komunały. Zatem wybudujmy stacje lotów kosmicznych, bądżmy najlepsi w świecie, co ja mówię, wszechświecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 00:09 I jeszcze jedno, z "chciejstwa" nic nie wynika, można chcieć wiele, ale fundusze są takie jakie są. I nie przeskoczy tego ani Wrocław ani Bremenn ani Zurich czy jakiekolwiek inne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:06 widze ze korzenie zaburzanskie oraz ten prymitywizm nie znikly ci nawet w dalszym pokoleniu. ale to dobrze taki swoisty folklor przyciaga turystow. choc z drugiej strony odstrasza inwestorow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:41 Tak się składa, że nie mam nic wspólnego z byłymi kresami. Natomiast prymitywizmu szukaj u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: wroclaw vs szczecin IP: *.eranet.pl 22.02.07, 08:27 Gościu pieniedzy na budowe dróg jest dosyc ale nie sa one z głową pozytkowane. Zobacz jak przebudowano ulice Mińską przy outlecie to dojdziesz do wniosku że projektował to jakiś imbecyl. Wywalono miliony a rejon ten dalej jest nieprzejezdny. Takich miejsc jezt we Wrocławiu setki. Pan Dutkiewicz obiecywał w kampanii wyborczej radykalną poprawę i powinien pierwszy dzień swojego urzędowania zacząć od wymiany osób odpowiedzialnych za ten bałagan (ich nazwiska wszyscy znają więc je tu pominę) ale na razie na obiecankach się skończyło a on zajął się promocją swojej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: wroclaw vs szczecin 19.02.07, 01:17 Gość portalu: wroclaw i szczecin napisał(a): > z racji wykonywanego zawodu (marynarz) mieszkam w kratke 7 lat raz w szczecinie > > raz we wrocku Nie masz moralnego prawa do oceny miasta. Jesteś przybłędą zarówno we Wrocławiu jak i w Szczecinie. Utop się ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 08:41 a ja ci i zdrowia zycze bo na rozum za pozno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszko Re: wroclaw vs szczecin IP: 62.69.202.* 19.02.07, 08:54 Coś wszyscy najeżdzają na ten Szczecin. Za brak inwestycji,nieudolne władze ,mieszkańców,kiepskie władze,itp. Tymczasem po dwóch latach nieobecności dosłownie nie można poznać pewnych miejsc. Całe połacie ziemi zabudowane nowymi osiedlami domków(np. Warszewo połaczyło się z Osowem). Skoro je budują to ludzie muszą mieć pieniądze lub wierzyć w swoją przyszłość (gdy biorą kredyty). Ciekawe jak jest więc z tą beznadzieją ?. Może rzeczywiscie nie ma inwestycji przemysłowych w samym Szczecinie( moze brak terenów) ale w najbliższych sąsiadujących gminach -Stargard,Goleniów takie są (lub w budowie) i nie za bardzo mogą znależć chętnych do pracy za takie marne grosze jakie płacą w zagranicznych fabrykach we Wrocławiu. Wydaje się ze głównym powodem ich powstawania (również we Wrocławiu) była tania siła robocza, ale to się skończyło - przynajmniej w Szczecinie. Wykfalifikowani pracownicy np w zawodach stoczniowych wyjeżdzają np do Norwegii zarabiać konkretne pięniądze ale wracają do Szczecina tutaj je wydawać (a z takimi śmieszymi pracodawcami w Polsce nie chcą nawet rozmawiać). Miasto może jest zaniedbane ale chyba w takim samym stopniu jak wszystkie pozostałe w Polsce. Natomiast tam gdzie się już coś porządnie odremontuje(np kamienice w śrdmieściu) to robi to wrażenie i z polskich miast jedynie własnie Wrocław może być konkurencją na tym polu (wiadomo niemiecka robota). Nie wiem jak jest obecnie we Wrocławiu (dawno nie byłem) ale do Szczecina wjeżdza się szerokimi ulicami, nowymi mostami(nowe mosty wjazdowe wciąż dobudowują, a istniejąc drogi wjazdowe przebudowują np wkopanie wjazdowej Struga w ziemie , buduję obwodnice śródmiejską co roku oddając kolejny etap).W mieście nie ma większych korków chyba że w miejscach gdzie obecnie się coś modernizuje. Wykonuje się to wszystko głównie wg wczesniejszych planów z poprzednich lat, pomimo licznych zmian prezydentów co według tego redaktora było przyczyną zastoju. Coś wydaje mi się, że to właśnie Gazeta Wyborcza w Szczecinie z jej redaktorem naczelnym chciała upowszechnic taki obraz Szczecina. Gazeta w Szczecinie robiła to mając na celu swoje polityczne interesy, np organizując referendum w sprawie odwołania Jurczyka (który oczywiscie do tego sie nie nadawał, ale przynajmniej nie był złodziejem jak ci związani z UW ,PO czy jak to się tam nazywa). Teraz widze, że redaktor tej gazety przybył do Wrocławia, i już zaczał wypisywać jakieś głupoty na temat Wrocławia. Nie dajcie się omamić temu jak nazwal go ktorys z przedmówcow przybłędzie. Szczecin pozdrawia Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclaw i szczecin Re: wroclaw vs szczecin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:20 w zupelnosci sie z toba zgadzam ja np. buduje sie obecnie w wielgowie za pieniadze dunskiego armatora. wybralem szczecin bo polubilem to miasto i poznalem na studiach. jego glownym problemem jest tak zwana nagonka prasy, bo naprawde nie musi sie wstydzic porownaniu z wroclawiem, a jesli w zycie wejda te wszystkie inwestycje co wymienilem kto wie czy role sie nie odwroca. aha panie sawka zapomnial pan jeszcze ze 10 km od szczecina bedzie budowana fabryka toyoty w bylym nrd. no i zgadnij pan dlaczego wybrano to miejsce a nie kolo rostocku? odpowiedz zostawiam do przemyslenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Wrocław - Śmiech i DNO !!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:23 Szanowni Państwo!!!!! Wrocław to najdziwniejsze miasto w Polsce. Niby nic wielkiego a jednak . Jest tu tyle sprzeczności , odwrotych prawidłowości że czasami zastanawiam sie jak to wogóle fukncjonuje . Myśle ze wymienienie 7 grzechów głownych to zdecydowanie za mało by pomieścić szczyty jakie tu mają miejsce .7 to liczba podstawowych flustracji a jakby sie przyjrzeć mozna ich by wymieniać w nieskonczoność . Ale do rzeczy. 1. Wrocław - Mekka szans - kompletna bzdura a) kiedy przyjechałem tu 4 lata temu podstawy pensji były dużo wyższe jak teraz , nie było żadnego problemu z dostaniem pracy (mam dwie specjalizacje wyższe i takie tem ) do 2ooo netto. Prace dostawało sie z "Buta" teraz - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Wrocław - Śmiech i DNO !!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 19.02.07, 13:15 mieszkam rok we wrocku i mam takie samo wrazenie pracuje z dziewczyna w 2 dużych firmach w dzialach IT i mam razem 4000netto - no dobra stac nas na mieszkanie 45-50mkw którego rata to okolo 2000zl przy tych cenach + czynsz + oplaty + np rata za auto bo jeszcze nie mam + jedzenie czy 4000zl wystarczy? moze na styk wystarczy ale przy zalozeniu ze A) przez 30 lat nie stracimy pracy B) rodzina sie nie powiekszy przez 30 lat C) nie ulegniesz wypadkowi, ktore uniemozliwi dalsza prace D) nie rozwiedziesz sie... E) itd Hmmm no jezeli ktos jest na tyle odwazny zeby tak zaryzykowac no to powodzenia.... Gdyby to mieszkanie kosztowalo 100-150 tys to nie ma sprawy, kredyt na 30 lat do splacenia okolo 300tys a miesieczna rata z 600-800zł + czynsz + oplaty to powiedzmy w 2 tys z oplatami za auto i benzyne mozna sie zmiescic,reszta na dziecko albo 2 + jedzenie , ubrania, meble ale nic przebojowego tak umiarkowanie a tu? co by tu zrobic hmmm.... czy mieszkanie, auto, jedzenie i rodzina to Luxus? chcesz miec rodzine i zostac w kraju to musisz sie przygotowac na wegetacje ale w jakie imie dla zasady? dla partii? do akogo mam przegrac swoje zycie i do 60ki splacac kredyt.... a potem dostac emeryture 1000zł.... PS. w maku zarabia sie 1100zł brutto ;) we wrocku Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Wrocław - Śmiech i DNO !!!!!!!!!!!! 19.02.07, 13:19 Gość portalu: Artur napisał(a): > Szanowni Państwo!!!!! > Wrocław to najdziwniejsze miasto w Polsce. Niby nic wielkiego a jednak . Jest t > u > tyle sprzeczności , odwrotych prawidłowości że czasami zastanawiam sie jak to > wogóle fukncjonuje . Myśle ze wymienienie 7 grzechów głownych to zdecydowanie z > a > mało by pomieścić szczyty jakie tu mają miejsce .7 to liczba podstawowych > flustracji a jakby sie przyjrzeć mozna ich by wymieniać w nieskonczoność . Ale > do rzeczy. > 1. Wrocław - Mekka szans - kompletna bzdura > a) kiedy przyjechałem tu 4 lata temu podstawy pensji były dużo wyższe jak teraz A skąd przyjechałeś? > , nie było żadnego problemu z dostaniem pracy (mam dwie specjalizacje wyższe i > takie tem )(-dwie wyższe i dwie takie tam?) do 2ooo netto. Prace dostawało sie z "Buta" teraz - Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Re: Wrocław - Śmiech i DNO !!!!!!!!!!!! 19.02.07, 23:53 Zgadzam sie (prawie) w pełni z Arturo, tak jak zupełnie nie zgadzam sie z Tobą rk111 napisał: > Popyt na te mieszkania nie maleje więc o co ci chodzi? Tak, zapewne to przyspieszy rozwój. "Dzieki" temu wiekszości nie będzie stac na mieszkania a tych których stać pozbawimy problemu - co zrobić z wolną kasa wydac na kino czy basen. Dylematu nie będzie bo cała wolną kasę zeżre rata kredytu. Wysokie ceny mieszkań zahamują rozwój miasta. > Bzdura radzę zrobić kolejny fakultet tym razem z historii a Lwów to było drugie > miasto metropolitalne w II RP i jeszcze jedno jeśli sądzisz że im dalej na > wschód tym większa wieś to porozmawiaj sobie z Japończykiem. Tak prawdę powiedziawszy to Wrocław zasiedlała biedota spod Kielec, ale nie tylko, zresztą 3/4 Warszawy to tez mazowieckie i podlaskie wioski. > a ja nie słyszałem o takiej sądzie to zapewne twój wymysł i to bezczelny. zapewne kolo wymysla takie rzeczy po nocach. Bo jak to sie mogło zdarzyć bez Twojej wiedzy? Jesteś jakims naczelnym cenzorem Wrocławia? A Artur to na pewno opłacony przez Poznań? Wawę? może Torun? czarny-PRowiec. > Gożej jest w Poznaniu Gdańsku czy Częstachowej wiem bo jestem kierowcą Tira G... wiesz, gdybyś był kierowca TIRa wiedziałbyś że TIR praktycznie nie jezdzą po ulicach Poznania a obwodnicach, chyba że się wpierd... w POłwiejską tym swoim trakiem Co do meritum to nie wiem czy jest jakas zauważalna róznica. Chyba jest Warszawa (masakra) a potem już wszedzie lepiej. > Masz jakąś manię na tle fakultetów a nie pomyślałeś że trzeba być po prostu > fachowcem w swojej dziedzinie? Fakt, 5 fakultetów z archeologii, toksykologii, agrobiznesu itp (poza np informatyką) nie uczyni z człowieka lepszego informatyka. > Ale i tak jest to najdynamiczniej rozwijające się miasto w Polsce Może tak być, z IV swiata Wrocek doszedł do III świata, ta dynamika wynika z nedzy w momencie startu. Jeśli miasto w ciągu 20-30 lat doszlusuje do Poznania, albo go przegoni będzie to na pewno wielki sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Wrocław - wiwat!!!!!!!!!!!! 20.02.07, 00:32 Tak, zapewne to przyspieszy rozwój. "Dzieki" temu wiekszości nie będzie stac na > mieszkania a tych których stać pozbawimy problemu - co zrobić z wolną kasa wyd > ac na kino czy basen. Dylematu nie będzie bo cała wolną kasę zeżre rata kredytu > . > Wysokie ceny mieszkań zahamują rozwój miasta. Skoro ludzi stać to niech kupują. G... wiesz, gdybyś był kierowca TIRa wiedziałbyś że TIR praktycznie nie jezdzą > po ulicach Poznania a obwodnicach, chyba że się wpierd... w POłwiejską tym swoi > m trakiem > Co do meritum to nie wiem czy jest jakas zauważalna róznica. Chyba jest Warszaw > a (masakra) a potem już wszedzie lepiej. A sprubuj dojechać w jakieś konkretne miejsce w Poznaniu - masakra Może tak być, z IV swiata Wrocek doszedł do III świata, ta dynamika wynika z ne > dzy w momencie startu. Jeśli miasto w ciągu 20-30 lat doszlusuje do Poznania, a > lbo go przegoni będzie to na pewno wielki sukces Co Ty bredzisz jakie dogonienie Poznania on dawno jest przegoniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Wrocław - Śmiech i DNO !!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:36 Jak nie ma rodowitych mieszkańców we Wrocławiu. Mam 23 lata urodziłem się w szpitalu przy ulicy Glinianej (obecnie nieistnieje) i kim ja do k... nędzy jestem? Lwowiakiem a może Niemcem?, Fakt moi dziadkowie przybyli tu z różnych stron - babcia woj. tarnowskie, dziadek z okolic Poznania ale już moi rodzice urodzeni we Wrocławiu i ja należymy do RODOWITYCH MIESZKAńCóW~!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Owszem obraziłeś!!!!!!!! 19.02.07, 23:08 Czytam twój post i w kilku sprawach się z tobą zgadzam w niektórych połowicznie. Nie wiedziałem tylko czy piszesz tak złośliwie bo taki jesteś czy po prostu z jakichś przyczyn nie lubisz tego miasta. Ale kiedy walnąłeś że NIE MA RODOWITYCH WROCŁAWIAN!!!!!!! To mnie naprawde wkurzyłeś i zdyskredytowałeś swój "raport" podobnie jak Maciarewicz zdyskredytował swój pisząc że niektórzy dziennikarze byli szkoleni w ZSRR w 2005 roku. Jak się pisze taką głupotę to nie chce się czytać dalej a wartośc reszty textu spada DO ZERA!!!!!!!!! Sądziłem że komuś TAK OBYTEMU I WYKSZTAŁCONEMU JAK TY NIE TRZEBA BĘDZIE TŁUMACZYĆ ŻE KAŻDY KTO SIĘ URODZIŁ W POLSKIM WROCŁAWIU PO WOJNIE JEST RODOWITY!!!!! Pisząc że 80% mieszkańców miasta pochodzi z Lwowa i ogólnie ze wschodu tez MÓWIĄĆ DELIKATNIE MIJASZ SIĘ Z PRAWDĄ (20%). Co do tego że drogi są bezwzględnie najgorsze w Polsce też przeszdzasz to prawda są złe ale jak jeżdżę po Polsce to wszędzie jest albo tak samo albo niewiele lepiej (mam tu na myśli duże miasta) nie wspomniałeś też o najdroższym w Polsce realizowanym programie przebudowy i remontów dróg dzięki czemu sytuacja się poprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oulton_Broad Re: wroclaw vs szczecin IP: *.ocean.tuniv.szczecin.pl 19.02.07, 13:23 W pełni się zgadzam. Wymienione przez Ciebie inwestycje w Szczecinie powstaną prędzej czy później(Co do tej fabryki Toyoty przy granicy w byłym NRD to jeszcze chyba do końca nie wiadomo). Myslałem, że Gazeta Wyborcza taką nagonkę urządzała tylko na Szczecin. Głupoty wmawiane ludziom do głowy niestety się przyjęły (co nie najlepiej swiadczy o meszkańcach Szczecina, że dali się na to nabrać), choć na referendum i tak się wypieli. Nawet za tego opluwanego Jurczyka miasto planowało,modernizowało i budowało nowe drogi w miarę możliwosći. A według planów z tam tych lat budują również obecnie i będą to kontynuowali. Obecnie będzie więcej kasy z UE na to to może być tylko jeszcze lepiej. I nie ma tu znaczenia czy bedzie prezydentem jakis Jurczyk czy równie nieudolny ale popierany przez Gazete Wyborcza ktos inny. Też sporo jak ty podróżowałem za granicą i uważam ze wszystkim polskim miastom sporo jeszcze brakuje do cywilizowanego świata. Zarówno Wrocław i Szczecin mają jednak coś w sobie coś z wielkośći europejskich miast i coś co sprawia, że są do siebie trochę do siebie podobne (XIX wieczna wspaniała śródmiejska zabudowa) której mogą pozazdrościć inne miasta w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda. Re: wroclaw vs szczecin IP: *.sysnet.pl 19.02.07, 17:33 oj pozdrawiamy, pozdrawiamy wrocek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Re: wroclaw vs szczecin 19.02.07, 15:29 OK, porównaj jeszcze Wrocław z, nie wiem, może Skierniewicami, skoro zamiast poprawiać miasto chcesz poprawiać sobie humor. Myślałem ze Wrocław aspiruje do pierwszej 5. miast PL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YB Re: wroclaw vs szczecin IP: *.chello.pl 19.02.07, 18:49 >po pierwsze jako nie >rdzenny mieszkaniec tego miasta nie sadze by mial pan moralne prawa je oceniac. to chyba najglupsze zdanie napisane na calym tym forum. Gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz z Brochowa! Wrocław Brochów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 01:33 No nie !!! Dosyć !!! We Wrocławiu jest źle, co widać na codzień patrząc na "umęczoną twarz mieszkańców Brochowa". Tego to już autorowi artykułu darować nie można. Cały czas Brochów traktowany jest przez większość dziennikarzy jak największe siedlisko zła. Osiedle beznadziejne, brudne, zapomniane i zaniedbane. Takie gdzie peło jest alkoholików, "złych" cyganów, wszyscy się między sobą biją i wogóle jest tu "trzeci świat", a może to już nawet nie Wrocław. Zastanawiam się czytając ten tekst czy jego autor był tu kiedykolwiek. Z pewnością nie - a opinię wyrobił sobie przeglądając jakieś stare artykuły. To prawda, że przez wiele lat Brochów był zapomniany, praktycznie nic nowego tu nie budowano (no może poza kilkoma domami wielorodzinnymi, jednorodzinnymi czy szpitalem). Jednak to, że jesteśmy i mieszkamy tu "za karę" i mamy "umęczone twarze" i obniżamy "wrocławskie morale" to jakaś straszna głupota. Zdecydowana większość Brochowian cieszy się, że mieszka włąśnie tu a nie np. w pobliżu pięknęgo Rynku czy Ostrowa Tumskiego. To, że na osiedlu mieszka duża grupa Romów nazywanych "Cyganami" sprawia, że osiedle ma swój własny klimat. Proszę pojawić się np. podczas Festynu Brochowskiego w czerwcu kiedy to, nasi Romwie i nie tylko tańczą, bawią się i wtedy można zobaczyć, że brochowianie także potrafią się bawić i cieszyć i nie wyglądają na "styranych życiem tutejszych". Jak każde osiedle mamy swoje mniejsze bądź większe problemy i nie jesteśmy jakimś pod tym względem ewenementem we Wrocławiu. Nasze osiedle posiada bogatą historię, której pozazdrościć może nam większość innych osiedli. Może warto powiedzieć, że to u nas jest jedna z największych w Polsce stacji kolejowych. Wszyscy miłośnicy kolejowi czy sami kolejarze w całym kraju znają Brochów. Jest tu także szpital położniczy, także doskonale znany nie tylko we Wrocławiu. Niedawno na Brochowie ruszyły nowe inwestycje m.in osiedla "Parkowe", "Nowy Brochów" więc czasy zastoju mamy już chyba za sobą. Wkrótce powstanie kanalizacja a teren osiedla w zdecydowanej wiekszości posiada tzw. "plan zagospodarowania przestrzennego" co już teraz przyciąga tu nowych mieszkańców, którzy budują tu swoje domy. Gdyby tak jeszcze władze miejskie nie likwidowały sporej ilości przydomowych ogródków działkowych byłoby tu naprawde dobrze mieszkać. To mieszkańcy Brochowa powołali do życia "Towarzystwo Przyjaciół Brochowa", które ocaliło wieżę ciśnień i wywalczyło wpis do rejestrów zabytków. Być może uda się także odzyskac dawny Ratusz brochowski i przystosować go dla potrzeb mieszkańców. Nasi Romowie reaktywowali po latach drużynę hokejową, inni wcześniej stworzyli drużynę piłkarską. Mamy najstarszy i bardzo ładny park, sporo terenów zielonych i wiele pomysłów na przyszłość i jak na styranych życiem Brochowian czujemy się tu bardzo dobrze i jesteśmy dumni, że tu mieszkamy. Dumni z bycia Brochowainami i Wrocławianami za razem. Krótko: Brochów był i jest OK! ... I NIE PISAć MI TU źLE O NAS!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brochowiak! Re: Wrocław Brochów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 01:39 Na temat osiedla polecam przeczytać artykuł: www.dziennikarze-wedrowni.org/archiwum/2004/listopad/brochow.htm Tomaszu masz rację!!!!!!!!! Brochów is the Best of the Best from the Best! Odpowiedz Link Zgłoś
aga1972 Re: Wrocław Brochów-kto jest umęczony? 19.02.07, 09:38 Autor artykułu chyba na Brochowie nigdy nie był-pewni ze strachu, ze go zaraz zamordują i rzucą ciało na tory! Jak się o czymś pisze to należałoby dogłębnie zapoznać sie z tematem a nie kierować sie utartymi przez lata schematami!!!!! Mieszkam na Brochowie i wcale na umęczona nie wyglądam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wrocław Brochów-kto jest umęczony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 19:23 Umęczoną twarz to miał chyba dziennikarz, który napisał ten artukuł po tym jak namnożył tych bzdet. Jeśli chodzi o Brochów, to zgadzam sie z moimi przedmówcami. Bardzo się cieszę, że wkońcu wzięto nasze osiedle w obrone. Jak na umęczonych ludzi mamy jak widać jeszcze troche siły żeby się bronić. Pozdrowienia dla wszystkich "umęczonych i styranych egzystencją" mieszkańców Brochowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: Wrocław Brochów-kto jest umęczony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 20:38 Dokładnie zgadzam się z Brochowianami!!! Jakieś dziwne opinie panują o Borchowie, a tu mieskza się po prostu NORMALNIE! Są i bogaci są i biedni-tak jak wszędzie. A tu Brochów został przedstawiony jako coś czego należałoby się wstydzić. Wstydzić to się powinien autor artykułu za swoją niekompetencję!!!! GW gratulujemy Sawki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brochowianka Re: Wrocław Brochów-kto jest umęczony? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 10:49 Pragnę cały Wrocław zapewnić, że My tu na Brochowie też jesteśmy młodzi, uśmiechnięci i dumni ze swojego miasta!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liklka Re: Wrocław Brochów-kto jest umęczony? IP: *.pdk.com.pl 20.02.07, 12:05 Dokładnie TAK! Żyjemy normalnie, tak jak wszedzie, pracujemy, studiujemy i prosze jakiejś złej famy o Brochowie nie rozpowszechniac panie Szanowy Redaktorze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brockauer Re: Wrocław Brochów IP: *.brochow.net 16.03.07, 13:11 Nie wyśmiewajcie tak opinii redaktora Sawki - być może był na Brochowie akurat wtedy, gdy wracałem do domu umęczony z jakiejś imprezy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 04:45 Absolutnie zgadzam się ze wszystkimi tezami tego artykułu ! Rynek, "przyrynek" i dalej...istna nędza i brud. Gdzie nam do EXPO ?! Czy wiecie,że Wrocław ma już swoje..."fawele" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 08:49 O tym, czy miasto jest liczącą się w kraju i Europie metropolią, decyduje - oprócz ilości mieszkańców, zmożności, atrakcyjności wizualnej, potencjału gospodarczego, tradycji - również środowisko twórcze, naukowe, artystyczne, intelektualne, medialne. Pod tym zaś wzgledem Wrocław jest niestety rozpaczliwą prowincją. Od wielu lat nie może zdobyć się na własny tygodnik a prasa codzienna woła o pomstę do nieba, podobnie zresztą jak lokalne radio i telewizja - praktycznie bez odbiorców (w granicach statystycznego błędu). Teatry budzą litość i zgrozę, tak jak doprawdy żałosne Wydziały Zamiejscowe krakowskiej Szkoły Teatralnej. Uniwersytet walczy rozpaczliwie o utrzymanie czwartej pozycji w kraju, ale lada moment prześcignie go Uniwersytet Toruński. Akademia Medyczna zasłynęła ostatnio, ale niestety wyłącznie z powodu długów swych klinik, tak jak Uniwersytet zasłynął z powodu "afery bibliotecznej". "Odra" całkiem odpłynęła - nie wiadomo gdzie, w każdym razie nie interesuje się zupełnie własnym środowiskiem (może zreszta takiego środowiska nie ma?). Można tę listę dowolnie przedłużać. Jedno jest pewne - kulturą, nauką, sztuką, intelektem - nikomu nie zaimponujemy. Festiwale i inne błyskotki to zwykłe "opakowanie zastępcze". Kulturę zastą piły permanentne igrzyska na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moko Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.iel.wroc.pl 19.02.07, 08:27 No na reszcie ktoś to powiedział, Wrocław to zapyziała dziura, politykom wydaje się, że reklamą zrobią z Wrocławia Kraków. Póki co to mamy tu brud smród i ubóstwo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.crowley.pl 19.02.07, 08:42 Nie da się ukryć, że Wrocław ma te wszystkie wady wymienione w artykule. Może jednak należałoby postawić pytanie o Wrocław inaczej: co zostało poprawione w ciągu ostatnich 20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Rednacz Sawka. Przypadek szczególny. 19.02.07, 09:05 Koledzy we wcześniejszych postach zrównali inicjatywę oficjalnie ogłoszoną przez rednacza z poziomem gruntu, więc nie będę się powtarzał. Ostatnim postulatem w tekście jest "dyskutujcie na forum". Szanowny Radaktorze Naczelny Sawka: przecież od pięciu lat nie robimy nic innego. Dyskutujemy na forum wrocławskiego dodatku reklamowego do "Gazety Wyborczej" o Wrocławiu do bólu. W tym kontekście hasło "przebudźcie się" kieruję z powrotem do Waszmości: obudźże się ! Na Twoim forum o Wrocławiu dyskutują ludzie od lat ! Zachęcasz Waść do aktywności na forum najwyraźniej bladego pojęcia nie mając co się na nim dzieje. Ładnie to tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Brutalna prawda, ale prawda. IP: 212.160.172.* 19.02.07, 08:58 Cieszymy się, że jest cudownie, ale tak nie jest. Czy młodego człowieka z przeciętną polską pensją stać na kupno mieszkania we Wrocku? - nie! Rankingi wszelakie - sukcesem będzie jak prześcigniemy w rankingach Poznań, który nie jest "specjalnie" przez Wrocławian lubiany, a tak naprawdę zazdrościmy poznaniakom mrówczej pracy u podstaw, choć tak naprawdę nie potrafimy się do tego przyznać. Przyznaję, że kolejni prezydenci starają się o miasto, ale niech to będzie miasto w pierwszej kolejności dla Wrocławian, następnie dla Dolnoślązaków, a następnie dla - przepraszam za okreslenie, pozostałych. Inaczej będziemy tu mieli warszawkę w tym najgorszym tego słowa znaczeniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xiv Re: Brutalna prawda, ale prawda. 19.02.07, 17:03 > Czy młodego człowieka z przeciętną polską pensją stać na kupno mieszkania we > Wrocku? - nie! Czy mloego czlowieka z przecietna angielska pensja stac na kupno mieszkania w Londynie? - nie! A mimo to ludzie przyjezdzaja i staraja sie czegos dorobic. I zeby bylo smieszniej - duza czesc (jesli nie wiekszosc) nie chce wracac. Dlatego tez, jesli tylko Wroclaw bedzie "miastem szans" - dalej beda do niego przyjezdzac mlodzi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnoślązak Re: Brutalna prawda, ale prawda. IP: 212.160.172.* 21.02.07, 11:06 I niech przyjeżdżają! Dolny Śląsk (w tym Wrocław) jest otwartym regionem dla ludzi światłych, rozsądnych. Tylko trzeba zdawać sobię sprawę z tego, że nie jest tu łatwo, a zarobki nie takie jak w Londynie, a nawet w Warszawie :(((. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieżarówka z punktu widzenia kobiety cieżarnej IP: *.int.pan.wroc.pl 19.02.07, 09:04 Jestem w osmym miesiacu ciazy, czuje sie dobrze wiec pracuje, niestety samo dotarcie do pracy to istny horror. Korzystam z komunikacji miejskiej, jedyna droga do centrum z mojego osiedla (Wojszyc) to Borowska - dziura na dziurze, wiecznie zapchane 113 i 112. Z centrum jeszcze 40 minutowy spacer na Rakowiec, caly dojadz w jedna strone 1h 20 min. W autobusach - pelna znieczulica i obojetnosc, od poczatku ciazy raz ustapiono mi miejsca, kilka razy omal nie stratowano, kilka razy nie wsiadlam do autobusu w obawie przed stratowaniem. Po samej jezdzie mam silne skurcze (autobus nie ma mozliwosci omijania dziur), niestety alternatywna droga wyjazdu z Wojszyc nie istnieje. Najlepsze jest jednak to ze osiedle jest calkowicie odciete od reszty miasta dla piechurow i rowerzystów. Polaczenie z Gajem to 400 metrow rozrytej przez ciezarowki wiecznie mokrej gliny, przy Borowskiej nie ma nawet pobocza - zostaja rowy i kanaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziom Wrocław jaki jest, każdy widzi, ale... IP: *.hydral.com.pl 19.02.07, 09:07 Każdy również widzi, że zmienia się na lepsze, bo buduje się szersze ulice, nowe mosty, obwodnice śródmiejskie i autostradowe, wykorzystuje się place na ciekawe rozwiązania. Dzieje się tu wiele ciekawych imprez i maleje bezrobocie z roku na rok. Chcę tu mieszkać, żyć i pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Kracy A to nawet ciekawe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 15:34 A ja z ciekawości zaglądnąłem na stronę Szczecina i o dziwo ludzie w komentach bardziej chwalą swoje miasto niż my:) To jak to jest Panie Sawka może Pan ma jakieś osobiste uprzedzenia? Pewno Pan z tych co jakby wyjechali do Niemiec to by im kraj zaczął śmierdzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian_mol Re: Wrocław jaki jest, każdy widzi, ale... IP: *.eranet.pl 19.02.07, 17:01 >Każdy również widzi, że zmienia się na lepsze, bo buduje się szersze ulice, no własnie, buduje, się, buduje się, buduje się, i jakos nie można tych budów zakończyć. od 10 lat nie m ożna wyjechać z N. Dworu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaduss Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 09:11 bardzo trafna diagnoza, identyfikuję się z Wrocławiem, ale na co dzień dostaję szału wpadając w dziurska w drodze, mijając psie kupy na środku chodnika i wszelkich skwerkach i uświadamiając urzędnikom , że przekraczają swoje uprawnienia i utrudniają nam życie - bo nie znają przepisów i " ze strachu " więcej wymagają ( wiecej papierów, pieczątek , notarialnych pełnomocnictw itp.) Omijam szerokim łukiem Dworzec i wszelkie skróty - przez podwórka, pzrejścia w Rynku - z uwagi na wszechobecny odorek niekorzystających z toalet bywalców pubów i dyskotek , no i jeszcze parę innych "kwiatków" , których eliminacja nie oznacza zaangażowania wielkich pieniedzy, ale raczej odrobiny "obchodzi mnie to" ,logiki i życzliwości dla innych i może przekskoczylibyśmy tę naszą niemoc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej_bialek Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:12 "chodzi o to zeby te plusy nie przyslonily Wam minusow" jak mawiał Ochucki Ryszard w Miś, teraz mawia kochany redaktor, ale na prawde nie wiem po co... w kazdym miescie sa usmiechniete sukcesami twarze i grymasy tych co ciezko wiaza konce... nie jest to anomalia bynajmniej a misto zasluguje na miano mlodego tyrgysa bo wyraznie walczy zeby ludziom zylo sie lepiej a to ze LG placi marno to nie wina miasta a i inwestor w koncu zmadrzeje jak zauwazy, ze zamiast pracy ludzie wola kuroniowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DW Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:12 zaraz puszcze pawia: -robota przy tasmie za najnizsza krajowa, -wysokie bezrobocie, -zakorkowane srodmiescie, -brak poludnikowej przelotowki, -bieda i slamsy poza centrum czarno to widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.pdk.com.pl 19.02.07, 09:23 Hmmm Mieszkam na Brochowie, bo niedawno kupiłam tam dom i wcale, powtarzam WCALE moja twarz nie jest umęczona. W ogóle wkurza mnie, ze Brochów jest tak beznadziejnie postrzegany i opisywany. To co było 10 czy 15 lat temu juz praktycznie nie istnieje, w tej chwili na Brochowie planowane są ogromne inwestycje mieszkaniowe. Jestem bardzo zadowolona, ze tu mieszkam, jest cicho, spokojnie, duzo zieleni, a z pracy z centrum jadę samochodem 15 min. Fakt droga na Brochów woła o pomstę do nieba, ale ludzie , nie róbcie z tej dzielnicy jakiegos "trójkąta Bermudzkiego"! No ale dziennikarze muszą o czymś pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian_mol Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.eranet.pl 19.02.07, 10:52 Jestem bardzo zadowolona, ze tu mieszkam, jest cicho, > spokojnie, duzo zieleni, a z pracy z centrum jadę samochodem 15 min. Niewiele widziałaś kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.pdk.com.pl 19.02.07, 13:37 Hmmm być może przez 40 lat zycia niewiele widziałam, Ty pewnie mężczyzno jesteś o wiele bardziej doświadczony. Ja piszę jak mieszka mi się na Brochowie, pisze o czymś o czym zapewne autor artykułu nie ma pojęcia. Ot i cała prawda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:28 Wrocław to nawet nie paw. Co tu jest poza rynkiem i katedrą. Blokowiska i pobazgrane ściany. I ta wszechobecna niekompetencja władz. Jak remontują kamienice to połowę zabytkowych gzymsów się skuwa bo po co wydawać tyle kasy, jak zrobiono Oławską to chyba wzorując się na jakiejś autostradzie a nie na deptaku. Na Szewskiej urzędnicy obiecywali jeszcze kilka miesięcy temu piękną zielen, dziś ulica ta niemal jest ukończona, więc można przejśc i poszukać tej zieleni. A co ciekawsze już są na niej popękane kafle chodnikowe!!! Architektonicznie Wrocław wzbogaca się o kolejne bunkry np.galeria na Grunwaldzie. Powiecie może że przecież staramy się o wielkie przedsięwzięcia. Moim zdaniem starać sie może kazdy, nawet porażka nie byłaby by niczym złym, ale żeby dostać 3 głosy na ponad 100 możliwych!!! I jeszcze mamili nas że mamy poważne szanse na EXPO! Nawet jak się uda czegoś dokonać: pomalować ścianę wymienić autobusy to zaraz mieszkańcy to zdewastują. Mam nadzieję że skończy sie opowiadać o nierealnych planach i wspaniałych inwestycjach( np. rekonstrukcja pl. Nowy Targ) a zacznie działać. ps.: Ostatni pomysł władz naszego miasta: zazielenić bluszczem puste ściany Wrocławia. Pomysł chyba udany w koncu ile można wieszać reklam, ale wyceniono że 8 ścian porośniętych bluszczem to 600 tys.zł. Licze i licze architektów drabinki zysk dla firmy ale żeby 600 tys. za 8 ścian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seweryn Co w tym Wrocławiu takiego pięknego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 09:31 Tak nie mam zielonego pojęcia w czym sie ludzie podniecają w tym Wrocławiu. Mieszka tu ponad 0,5 mln ludzi to wiadomo ze będzie dużo zakładów i banków. Strasznie drogie mieszkania, życie takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apolonia lubie to miasto IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.07, 09:42 Pochodze z Wroclawia i choc juz od kilku lat tam nie mieszkam, czesto odwiedzam to miasto. I za kazdym razem widze jak rozwija sie i kwitnie po prostu - korki nie maja tu zadnego znaczenia poza pozytywnym bo wlasnie dlatego sa, ze buduje sie drogi. Centrum rozrasta sie i wychodzi daleko poza granice Rynku. Powstaja nowe osiedla, ludzie sa zadowoleni ( jak na polska miare...)i przede wszystkim stoja za tym co sie w miescie dzieje. Przypominam wspaniala i zakonczona sukcesem akcje walki o zloty skarb - atmosfera w miescie i ogolnie panujacy nastroj rowniez wiele wnosza do jakosci zycia. Mysle, ze kiedys tam wroce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziut Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.nat.tvk.wroc.pl 19.02.07, 09:36 Tak naprawde to poza rynkiem niema we Wrocławiu miejsc do ktorych mozna by pojsc. Dla mieszkancow to nudne zakorkowane miasto ktore chce byc kims, ale rzeczywistosc jest niestety fatalna.Przejazd przez miasto komunikacja miejska z ul.Sleznej na kozanów niecałe 2 godz to nie moze byc duma dla miasta.W skali 1- 10 moja ocena to 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus Re: IP: 138.227.189.* 19.02.07, 09:39 Jak sobie wyobrazasz rozwiazanie problemow komunikacyjnych bez inwestycji ? A inwestycjie tego typu sa wyjatkowo uciazliwe dla mieszkancow. Kiedys sie to zmieni, moze dozyjemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatuś Re: IP: 194.54.21.* 19.02.07, 21:14 Od 20 lat na inwestycje w komunikację miejską miasto nie dało ani złocisza. Plany tramwajów na Kozanów i Nowy Dwór to ciągle plany, a za projekt tramwaju na Gaj to powinien ktoś siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc portalu Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.wroclaw.mm.pl 19.02.07, 15:14 " Tak naprawde to poza rynkiem niema we Wrocławiu miejsc do ktorych mozna by pojsc. " no to nie mam wiecej pytań! jeśli dla ciebie nie ma poza rynkiem żadnego pięknego miejsca, to chyba jesteś żadnym głosem w tej dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
molo71 Re: Wrocław, paw pośród polskich miast 20.02.07, 02:12 mieszkam we wroclawiu 5 rok jeden wielki syf dziura na dziurze nie ma dokat pojsc jedyne miejsce to rynek no ale ile mozna pozdrawiam szczecin to dopiero piekne miasto Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Wrocław, paw pośród polskich miast 20.02.07, 02:47 Taaa a na pergoli byłeś jak takie miejsca jak pergola i okolice Lali Stulecia czy jak kto woli Ludowej nie są dla ciebie fajne to albo masz jakiś dziwny gust albo wogóle tu nie mieszkałeś. Osobiście mogę podać jeszcze co najmniej kilka fajnych miejsc np Park południowy czy urokliwe dzikie miejsca nad Odrą nie wspomne o np Ostrowie Tumskim nocą jest naprawde extea w dzień też zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf ?? 20.02.07, 02:48 Śmieszne są osoby które mówią że we Wrocławiu poza rynkiem nie ma nic ciekawego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opus Pan Sawka IP: 138.227.189.* 19.02.07, 09:36 lepiej zadbalby o internetowa wroclawska strone Gazety, bo jest to chyba najnudniejsza wersja w calej Polsce. Informacje , ktore mozna znalezc na tej stronie maja czesto dluuuuga brode, sa nudne i malo istotne. A przeciez w miescie dzieje sie duzo roznych rzeczy, ale leniwym dziennikarzom Gazety nie chce sie zdjac nog z biurka. Do roboty panie Sawka! Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat Do Pana Sawki... 19.02.07, 10:23 Szanowny PAnie, Wrocław nie jest prymusem! Różne głupoty ludzie wypisują o naszym mieście no i też prawie same superlatywy! Mieszkam w nim prawie 50 lat i widzę jakie zaszły zmiany. Co się zmieniło na dobre a co na złe:-( Rynek oraz wiele innych spraw to niezaprzeczalny sukces "zespołu!!! Prezydenta Zdrojewskiego"!!! Przykro mi nie byłem w Szczecinie(choć na pewno jest pięknym miastem) i to, że zmianiają się Przezydenci miasta to tylko i wyłącznie zasługa mieszkańców (wyborców). Co do inwestycji pod Wrocławiem to dopiero się rozwijają:-) Odnośnie mieszkań to:-( nie są jeszcze takie drogie(za moich lat młodzieńczych) czekało się po 25-30 lat na mieszkanie!!!! Lub wyjeżdzało się do Rajchu na zarobek po kase. Czyli się dużo poprawiło:-) Mamy korki (ja pamiętam jak nie było korków bo auta mieli tylko pierwsi sekretarze lub tym podobne). Co do dwóch twarzy to nie wiem skąd takie pojęcia? Bywalcy pubów oraz mieszkańcy Brochowa!!!! Głupie i uwłaczające(nie powiem jak Pan Wałęsa:-) Gdyby tych pubów i restauracji nie było to i tych bywalców też(jeszcze w 90 roku w Rynku w niedziele była czynna tylko jedna restauacja:-0!oraz koktaj bar na Komandorekiej(wcześniej była tylko lodziarnia na Świerczewskiego). Mieszkańcy i mieszkania na Brochowie, (choć nie wszyscy) to pracownicy PKP!!! Poza tym nie jestem tym pierwszym a drugim!!! Jestem Wrocławianinem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_mrowek Re: Do Pana Sawki... 20.02.07, 00:00 Zmieniło zmieniło, zlikwidowali CPN na Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majster Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.crowley.pl 19.02.07, 10:01 Zgadzam się w 100%.Jednak niektóre wady mogłyby być szybiej naprawione.Ale odn.art.,to sądzę,że jest to teraz typowe dla obecnych dziennikarzy.Żyją oni w utopijnym przeświadczeniu,że zawsze może być lepiej.I nawet idealny świat jest beznadziejny przez swoją idealność.Bydujmy i rozwijajmy się.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: golmark Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.lanet.net.pl 19.02.07, 10:05 A ja cieszę się, że ktoś ma odwagę tak właśnie postawić pytanie. Teraz trzeba natomiast przygotować merytoryczne uwarunkowania. I to jest właśnie godne WROCŁAWIAN Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:28 Szanowni Państwo!!!!! Wrocław to najdziwniejsze miasto w Polsce. Niby nic wielkiego a jednak . Jest tu tyle sprzeczności , odwrotych prawidłowości że czasami zastanawiam sie jak to wogóle fukncjonuje . Myśle ze wymienienie 7 grzechów głownych to zdecydowanie za mało by pomieścić szczyty jakie tu mają miejsce .7 to liczba podstawowych flustracji a jakby sie przyjrzeć mozna ich by wymieniać w nieskonczoność . Ale do rzeczy. 1. Wrocław - Mekka szans - kompletna bzdura a) kiedy przyjechałem tu 4 lata temu podstawy pensji były dużo wyższe jak teraz , nie było żadnego problemu z dostaniem pracy (mam dwie specjalizacje wyższe i takie tem ) do 2ooo netto. Prace dostawało sie z "Buta" teraz - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:34 Jeżeli ktoś urodził się we Wrocławiu to nie jest rodowitym wrocławianinem? A jeżeli urodzili się tutaj i jego rodzice albo i dziadkowie to nie jest rodowitym wrocławianinem? To kiedy ktoś się nim staje? A może rodowitymi dolnoślązakami, no akurat nie wrocławianinami - byli Wandalowie? Bo idąc twoim tokiem myslenia nie byli nimi mieszkańcy sprzed 45 roku? Bo skoro urodzić się tutaj czy mieszkac od dwóch lub trzech pokoleń to za mało, to może i 20 pokolen to też za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 10:40 Moim skromnym zdaniem o jakiejkolwiek rodowości możemy mowić biorąc pod uwagę wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:19 A moim zdaniem wystarczy się tutaj urodzić, albo uważać miasto za swoje. Ja czuje się Wrocławianinem, Wrocław i Dolny Śląsk to moje miejsce na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 11:52 ok niech Panu bedzie ale proszę o zagłębienie sie w moje opowiadanie nie dotyczy tylko pochodzenia , chyba ze nie zgadza sie Pan tylko z tym podpuntketm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi38 Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: 84.4.96.* 26.02.07, 23:57 Gość portalu: artur napisał(a): > ok niech Panu bedzie ale proszę o zagłębienie sie w moje opowiadanie nie dotycz > y > tylko pochodzenia , chyba ze nie zgadza sie Pan tylko z tym podpuntketm ))) analfabeta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek nieudacznik prawie zgoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:39 Ja jako urodzony w tym miescie prawie sie z Toba zgadzam, bo tak: >e było żadnego problemu z dostaniem pracy (mam dwie specjalizacje wyższe i > takie tem ) do 2ooo netto. Prace dostawało sie z "Buta" teraz - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.as.kn.pl 19.02.07, 12:39 PANIE ARTURZE JESTEM CIEKAWA Z JAKIEGO MIASTA JA POCHODZĘ? WŁAŚNIE MI PAN UDOWODNIŁ, ZE JESTEM Z NIKĄD. MOI DZIADKOWIE OWSZEM POCHODZILI ZE LWOWA, ALE JA URODZIŁAM SIE TUTAJ WE WROCŁAWIU I ZASKOCZE PANA CZUJE SIE WROCŁAWIANKĄ. BARDZO PANU WSPOLCZUJE ZE MA PAN AZ TAK SMUTNE PODEJSCIE DO ZYCIA. MA PAN MIESZKANIE RAZEM Z PANA ZONA MACIE 3400 NA MIESIAC, JA I MOJ MAZ MAMY O 1400 MNIEJ I NAPRAWDE JESTESMY SZCZESLIWI, ZYCZE DUZO USMIECHU I POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:45 Szanowna Pani Wszyscy sie czepiaja tego pochodzenia , niech bedzie lekka przesada z mojej strony sorki wielkie . Ale moj komentarz miał na celu przedstawienie nowo przybyłym lub wybierającym sie do wrocławia całej prawdy o nim . Sądze ze rzetelnie ja przedstawilem .pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! 19.02.07, 16:15 Dodam .zajmij się chłopie znaczeniem słowa rodowity Rodowity wrocławianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dek Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:48 Artur ty jesteś debilem i tyle!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:50 przekonałeś mnie swoim inteligentnym komentarzem !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dek Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 12:55 Artur z jakiej to mieściny przyjechałeś do Wrocławia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:00 Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! 19.02.07, 13:22 No to wszystko jasne Warszawiacy mają zbyt wielkie mniemanie o sobie , dam Ci radę wracaj do Warszawy bo naprawdę nie zrozumiesz Wrocławian . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 13:43 Tia, jak to mówią we Wrocławiu. Nie mam jako Warszawiak , zadnego wielkiego mniemamnia o sobie . Znalazłem sie tu bo zona kocha to miasto i juz tak zostało . Jak wcześniej odpowiedz sobie czy zachęciłbyś kogoś kto chce założyć rodzine tutaj ? Ja bym nie zaryzykował w zadnym stopniu. A co wawy - wioska jak kazda inna w naszym kaczorandzie ale przynakmniej pensje deko lepsze i mieszkania juz tansze wilanów nowy blok około 5500-6000 tys. Nie chce nikogo rozumieć po prostu tu mieszkam ale dla obcych nie polecam , bo to bląd szczególnie w dobie dziśiejszych cen mieszkań w was teraz też u mnie . pozdrawiam ] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: 62.233.250.* 19.02.07, 15:15 Ja lubię Wrocław. Ale ceny mieszkań i działek budowlanych ( również tych pod Wrocławiem) są totalnie odjechane i całkowicie nieadekwatne do mozliwości, jakie będziemy mieli ( póki co, bo trzeba mieć nadzieję, że kiedys będzie lepiej) po zarżnięciu się kredytem na resztę życia. Większe mieszkanie we Wrocławiu- pół miliona, dostajemy gołe sciany i podłogi. Działka- metr co najmniej 250 zł ( bo na Krzykach 1000). Działka pod miastem we wsi tak obrzydliwej i zapuszczonej, jak tylko na Dolnym Śląsku można spotkać- 200 zł. Nieraz myślę, że jestem otoczona wariatami. Mam zapłacic 150 tys. za malutką działkę i tylko za nią płacić 800 zł raty co miesiąc, zeby codziennie oglądać totalny- przepraszam z wyrażenie, ale tylko ono tu pasuje- syf i ludzi, którym najwyraxniej nie chce się absolutnie nic i nie przeszkadzaja im odpadajace tynki, zapadajace sie dachy i niemalowane od lat okna? Dziękuję. Nie wiem, co zrobić, bo ciezko z meżem pracujemy, chcielibyśmy zapewnic sobie fajniejsze lokum, ale propozycje wrocławskie i okołowrocławskie sa absurdalne. Gdzie indziej ziemia tez jest droga, ale w zamian nie otrzymuje się sąsiedztwa niemal wyłącznie degeneratów i widoków, jak z III świata. Moim zdaniem to jest straszny problem Dolnego Śląska- brak dbałości o otoczenie, brak poczucia estetyki. jest troche ładnych miejsc, ale generalnie- dramat. Albo zdewastowane przepiękne niegdyś kamienice, w brudnych oknach których wiszą bure szmaty- niby- firanki, albo np. bloki pomalowane w "oczojebiste" niebiesko- pomrańczowo- żółte szlaczki... Istny horror. Większości Wrocławian to nie przeszkadza, a tacy, jak ja- zwracający na to uwagę- są chyba postrzegani jako lekko świrnięci, takie odnoszę wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 08:27 Wczoraj byłem w niejakim Wilkszynie, to mieścina zaczynająca się około kilometr od granic Wrocławia. Owa mieścina przedstawia sobą obraz nędzy i rozpaczy, to trzeci świat tuż koło nas. Nie kupiłbym tam działki budowlanej nawet gdybym musiał zapłacić 5 zł za m2. Niestety problemem Wrocławia i okolic są astronomiczne ceny mieszkań i ziemi, jeżeli w mieście nie będzie przybywać mieszkańców, czekać je będzie powolny upadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dek Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:04 Wilanów to głębokie przedmieście Warszawy we wrocku na Psim POlu można kupić mieszkanie za 4000 za m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: 62.233.250.* 19.02.07, 16:12 Dek, nie ośmieszaj się, plizzzzzz... Sam rzut oka na mapę nie wystarczy, aby wyrobic sobie zdanie o miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do arturka Re: Wrocław - śmiech i dno !!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 23:08 Gość portalu: Artur napisał(a): kiedy przyjechałem tu 4 lata temu arturku mały chłopczyku z mózgiem wielkości orzeszka ziemnego, wracaj ty sobie na swoją wioskę o nazwie poznań, prymitywny prowokatorku Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf I po co się powtarzasz!! 19.02.07, 23:45 zaczynam sądzić że naprawdę masz jakiś uraz. Skoro tak to też zdubluję swoją odpowiedź:p "Czytam twój post i w kilku sprawach się z tobą zgadzam w niektórych połowicznie. Nie wiedziałem tylko czy piszesz tak złośliwie bo taki jesteś czy po prostu z jakichś przyczyn nie lubisz tego miasta. Ale kiedy walnąłeś że NIE MA RODOWITYCH WROCŁAWIAN!!!!!!! To mnie naprawde wkurzyłeś i zdyskredytowałeś swój "raport" podobnie jak Maciarewicz zdyskredytował swój pisząc że niektórzy dziennikarze byli szkoleni w ZSRR w 2005 roku. Jak się pisze taką głupotę to nie chce się czytać dalej a wartośc reszty textu spada DO ZERA!!!!!!!!! Sądziłem że komuś TAK OBYTEMU I WYKSZTAŁCONEMU JAK TY NIE TRZEBA BĘDZIE TŁUMACZYĆ ŻE KAŻDY KTO SIĘ URODZIŁ W POLSKIM WROCŁAWIU PO WOJNIE JEST RODOWITY!!!!! Pisząc że 80% mieszkańców miasta pochodzi z Lwowa i ogólnie ze wschodu tez MÓWIĄĆ DELIKATNIE MIJASZ SIĘ Z PRAWDĄ (20%). Co do tego że drogi są bezwzględnie najgorsze w Polsce też przeszdzasz to prawda są złe ale jak jeżdżę po Polsce to wszędzie jest albo tak samo albo niewiele lepiej (mam tu na myśli duże miasta) nie wspomniałeś też o najdroższym w Polsce realizowanym programie przebudowy i remontów dróg dzięki czemu sytuacja się poprawia." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławiak Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.07, 10:29 Brawo Panie Redaktorze. Jest Pan chyba pierwszym, który ośmielił się przerwać zmowę milczenia, wokół Wrocławia. Aż się nie chce wierzyć, że to prawdziwe otrzeźwienie a nie kolejna przemyślana akcja typu "wentyl społecznego niezadowolenia. Przecież to właśnie media od z górą czterech lat tworzą tę mitologię!!Nieznośna propaganda sukcesu, socjotechnika, pokazowe koncerty, działania pod publiczkę, na wywołanie dobrego wrażenia, akcje typu "wracajcie z Londynu", 100 tyś. miejsc pracy - pełna "nibylandia". Trzeba nagłaśniać sukcesy, kiedy są, chwalić się nimi ale również trzeba mówić o problemach gdy występują. Propagandyści miejscy wycieli tę drugą, prawdziwą część życia miasta, a media to podtrzymują. A teraz test prawdziwości pańskich intencji. Żaden normalny dziennikarz nie może przejść obojętnie wobec faktów i dramatu jaki rozgrywa się we wrocławskim MPWiK, bowiem nie dotyczą one wyłącznie 850 pracowników, ale poważne konsekwencje spadną na wszystkich mieszkańców miasta. Jeśli napisze Pan choć słowo prawdy w Gazecie uwierzymy, że coś drgnęło. Proszę zaglądnąć do - Forum - Kto nami rządzi - Marek Trawiński, nowy prezes MPWiK. Życzę uważnej lektury i niech Pan zrobi to dla dobra miasta oraz jego mieszkańców. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPWiK Wrocław Re: Wrocław, paw pośród polskich miast IP: *.171.16.136.crowley.pl 20.02.07, 12:01 Szanowni Państwo, Nie będę polemizować z informacjami, jakie pojawiają się na forum. Wiem, że o wiele łatwiej jest pisać anonimowo, zwłaszcza gdy podawane informacje są nieprawdziwe. Gdyby mieli Państwo ochotę rzeczowo porozmawiać o kwestiach związanych z działalnością wrocławskich wodociągów, jestem do dyspozycji. Serdecznie pozdrawiam Monika Kowalska kierownik Działu PR e-mail: m.kowalska@mpwik.wroc.pl Odpowiedz Link Zgłoś