Dodaj do ulubionych

Offu Oskary?

05.03.07, 21:28
Od kilku dobrych lat interesuje sie kinem - zarowno tym mainstreamowym, jak i "offowym" - i caly ten
czas zastanawia mnie kim do cholery jest ten Matwiejczyk. Moim zdaniem - na tle pracy jego kolegow
z Lodzi, Warszawy - te filmy nie przedstawiaja soba kompletnie zadnej wartosci:( Sa tragicznie
zrealizowane, puste i na sile probuja byc kontrowersyjne tak naprawde nie pokazujac niczego.

Czy ktos mi potrafi wyjasnic, dlaczego promuje sie tego goscia i jego "sztuke" i pisze o nim jak o
jakims autorytecie? Czy to ja nie jestem w stanie zobaczyc artyzmu w jego produkcjach?
Obserwuj wątek
    • Gość: goes to Re: Offu Oskary? IP: *.chello.pl 05.03.07, 22:51
      sam się zastanawialem nad fenomenrm matwiejczyków i koxa i wydaje mi się, ze wiem. oni poprostu nie są czołobitni wobec mainstreamu nawet tego niezależnego. starają się robić coś orginalnego i to jest ich największa zaleta. a to, ze czasami średnio im wychodzi. no coż...przy tej ilości produkcji zdarzają się mniej przemyślane rzeczy.
    • Gość: goes to Re: Offu Oskary? IP: *.chello.pl 05.03.07, 22:56
      poza tym co to w ogóle ma być za artykuł? stażystka dostała zadanie napisania o czymś ciekawym?

wypadało by się bardziej postarać. wspomnieć, kto nominuje (m.in wrocławski przecież festiwal KAN i kto nagradza). Dla osoby zainteresowanej to nic ciekawego a pozostali nic nie zrozumieją.
    • ed_norton Re: Offu Oskary? 06.03.07, 10:47
      hmmm... no Matwiejczyki sa dwa jak waidomo. Walor estetyczny i jakosci o raz
      tresci sa absolutnie subiektywne. Nie kazdmeu dziela musza sie podobac. Z
      reszta jak z kazdym rodzajem sztuki. I nie sadze zeby mozna bylo oceniac ich
      dokonania na tle. bo na tle czego?

ale moim subiektywnym zdaniem, dobrze ze chlopakom sie chce, a ze odnosza przy
      tym sukcesy? uwierz mi, lapowki tego nie zalatiwly.

Sam(a) pewnie bywasz na przegladach i festiwalach offowych i innych i masz plyw
      na to, kto jest honorowany a kto nie.
    • Gość: marcel FF Offu Oskary? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 10:57
      po pierwsze offskary wcale nie beda przyznawane po raz 4 tylko 3 a sz p
      Matwiejczyk wcale nie odmowil przyjecia nominacji 4 razy :) kim jest pani
      autorka jaki ma zwiazek z offem? Marceli Zielnik - organizator
      • serotonina10 Re: Offu Oskary? 08.03.07, 18:24
        Z Matwiejczykami jest tak, że w mają opinie hurtowników. Np. pan Piotr, który
        mniemając po wywiadzie za dużo wody sodowej z saturatora się opił robi film w
        2tyg. Tydzien zdjec, tydzien montazu i gotowe. Potem mamy "perełki" jak Emilia
        czy inne gnioty w stylu Homofather. Koles jest beznadziejny jak jego filmy.
        Natomiast brat Dominik radzi sobie całkiem dobrze. Krew z nosa - takie se, ale
        już Ugór to pełne uznanie. Na Krótka Histerie Czasu spuszczam zasłone
        milczenia. Natomiast trzeci Matwiejczyk Kox to jakieś nieporozumienie. Facet .
        podczepił sie pod braci i udaje artyste, awangardowego dodam o czym ma
        świadczyc film z jego prąciem na tle flagi UE. Ani to śmiszne, ani
        prowokujące,ani rewolucyjne. Tak wiec Koxowi radze zmiane hobby, Piotrowi M.
        wiecej pokory a panu Dominikowi powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka