zuzanna05 12.04.07, 09:47 Powiedzcie mi ile mogę zapłacić za jazdę autostradą (150-160km/h), ile punktów karnych może mnie to kosztować ? właśnie dostałam wezwanie na policję i mam podły humor !Jest to moje pierwsze wykroczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bart Re: mandat -foto IP: *.as.kn.pl 12.04.07, 09:51 jeśli na autostradzie wolno do 130 to przekroczyłaś o 30 więc pewnie 300 zł i z 5-6 pkt karnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¬ Re: mandat -foto IP: *.sbs.man.ac.uk 12.04.07, 16:15 Ale to dziwne, bo chlopaki z nieoznakowanych radiowozow z wideoradarem zatrzymuja od razu. A z tego co wiem bram z automatycznymi urzadzeniami na naszych autostradach jeszcze nie ma (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faq Re: mandat -foto IP: *.218.146.194.generacja.pl 12.04.07, 16:33 rozstawiaja czasem fotoradar przenosny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: mandat -foto IP: *.media4.pl 12.04.07, 22:10 zasadniczy pytanie czy na zdjeciu widac twarz. jezeli nie to mozna sie potargowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: mandat -foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 22:38 Hmmm nie do konca tak te 130... jesli zdjecie to na trasie miedzy Wrockiem i legnica a tam obowiazuje 110... wiec przekroczenie wyzsze i kara chyba tez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: mandat -foto IP: 212.2.101.* 14.04.07, 13:00 We wtorek odbierałam mandat za przekroczenie prędkości z przenośnego fotoradaru.Na zdjęciu widać tylko auto więc zasugerowałam, że to może ktoś inny ponieważ auto jest służbowe... Pan policjant z usmiechem na ustach odrzekł, że z miłą chęcią "wyciągną" twarz kierowcy ale na mój koszt. Potem sięgnął do szuflady i pokazał mi inne zdjęcie na którym było widać tylko rozmazane kontury samochodu. Okazuje się, że ze zdjęcia tej jakości zrobionego stacjonarnym fotoradarem nawet po najlepeszej ekspertyzie nie można wyciągnąć twarzy... Na moje pytanie gdzie stoją te mniej dokładne, tylko się uśmiechał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolaj Re: mandat -foto IP: *.sbc.man.ac.uk 14.04.07, 15:38 Droga Iwono. Pan policjant normalnie Cie w konia robil. W momencie, gdy stwierdzisz, ze nie mozesz byc pewna, ze to Ty prowadzilas pojazd, moga sobie robic ekspertyze i w ZADNYM przypadku nie moga Cie obciazyc jej kosztami. Mysle, ze te 'strachy na lachy' wynikaly z faktu, ze nie bylo technicznej mozliwosci, jak to powiedzial, "wyciagniecia twarzy". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: mandat -foto 15.04.07, 09:19 Właściciel pojazdu, o ile sam nie prowadził auta w chwili wykroczenia, ma obowiązek wskazać osobę, która to czyniła. Niemożność, bądź odmowa zadośćuczynienia prośbie organom ścigania jest równoznaczna z mandatem karnym lub skierowaniem wniosku o ukaranie do sądu grodzkiego (grzywna tam zaś sięga 5000 tysięcy złotych). Tak zatem tłumaczenie, że twarzy nie widać, nikogo nie wzruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: mandat -foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 20:01 Hmmm a jesli jest 2 wlascicieli pojazdu i oboja mowia ze mogli kierowac... 2 osob za to samo chyba nie mozna ukarac... nawet w POlsce:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aza Re: mandat -foto IP: *.radom.pilickanet.pl 16.04.07, 14:29 Odmówilem wskazania 'sprawcy", zostalem ukarany mandatem jaki wynikał z popełnionego wykroczenia (w tym przypadku 200zł). Policjant zaproponował to lub skierowanie do sądu - wybralem mandat. Punktów oczywiście nie ma, bo nie wiadomo komu je dać:)) Arek Z. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna05 Re: mandat -foto 13.04.07, 15:14 na A4 , na wysokości 115,7 km gmina Udanin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolowr hmmmm. ciekawe, na tym km? nie spotkałem IP: *.as.kn.pl 14.04.07, 10:21 jeszcze, z reguły stawiają na 126/127 km kolo baru filipek. trzeba się pilnować :) no to mur beton 110 kmh max tam obowiązuje, o ile nie było lokalnego ograniczenia. zapłacisz 5 paczek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gees Re: hmmmm. ciekawe, na tym km? nie spotkałem IP: *.e-wro.net.pl 14.04.07, 11:29 To ja jeszcze dopiszę 93 km, ostatni parking przed zjazdem na Legnicę. CB dobrą rzeczą jest :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marecki Re: hmmmm. ciekawe, na tym km? nie spotkałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 20:42 i przy knajpie przed sama legnica od strony wrocka patrzac...:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: mandat -foto IP: *.as.kn.pl 13.04.07, 16:06 www.legnica.policja.gov.pl/www/index.cgi?numer=32&menu=5 Odpowiedz Link Zgłoś
membrum_virile Re: mandat -foto 14.04.07, 09:43 Na drogach stosowane są ograniczenia prędkości. Spotykam nawet na autostradach odcinki, na których dozwolona prędkość jest niższa od dopuszczalnej w mieście. Tak zatem możesz liczyć nawet na 500 zł. Miłego dnia. Rozporządzenie Prezesa RM z dn. 24-11-2003 r. w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń, (Dz. U. Nr 208, poz. 2023 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h do 50 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 11 - 20 km/h od 50 do 100 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21 - 30 km/h od 100 do 200 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 - 40 km/h od 200 do 300 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 41 - 50 km/h od 300 do 400 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 51 km/h i więcej od 400 do 500 Odpowiedz Link Zgłoś
taxi.wroclaw Re: mandat -foto 14.04.07, 19:08 Zdaje się nie należysz do zbuntowanych i pieniących się pokrzywdzonych? Nie obawiaj się, z drugiej strony biurka spotkasz po prostu człowieka, który ma do wykonania określoną pracę i jest całkowicie pozbawiony jakichkolwiek emocji w Twojej sprawie. Jestem przekonany, że nie skończy się wyrokiem śmierci a jakimś tam symbolicznym mandatem i punktami. Nie daj się zastraszać innymi opiniami, wysłuchaj pouczeń i wyraź dezaprobatę dla własnej lekkomyślności i świadomość zagrożenia, jakie uczyniłaś. Będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: mandat -foto IP: 83.238.214.* 14.04.07, 19:16 ciesze sie ze bedziesz musiala zaplacic mandat na prawdę :-) Odpowiedz Link Zgłoś