Dodaj do ulubionych

Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl

28.08.07, 13:50
W nocy z 27 na 28 sierpnia na portalu dlaStudenta.pl doszło do zbiorowego
protestu studentów z całej Polski. W dziale Stancje w ciągu kilku godzin
pojawiło się kilkaset nieprawdziwych ogłoszeń wynajmu z zapowiedzią protestu i
blokad wyższych uczelni.

Użytkownicy portalu postanowili w ten sposób zwrócić uwagę na horrendalnie
wysokie ceny wynajmu pokoi i mieszkań. W ostatnich kilku miesiącach opłaty za
wynajem lokali wzrosły bowiem nawet kilkakrotnie. W obecnej sytuacji, gdy
podwyższono ceny miejsc w akademikach, a niektóre domy asystenta zostały
zlikwidowane, studentom coraz trudniej jest sprostać wymaganiom finansowym
właścicieli lokali na wynajem. Problem staje się palący, ponieważ z roku na
rok zwiększa się liczba osób podejmujących studia na uczelniach wyższych.
Popyt na pokoje i całe mieszkania znacznie przewyższa podaż, co sprawia, że
właściciele nieruchomości czują się nieskrępowani w nieustającym wzroście
czynszu i innych opłat za wynajem lokali.

W związku z narastającym sprzeciwem wobec wspomnianej sytuacji oraz groźbą
blokady uczelni wyższych, portal www.dlastudenta.pl wraz ze studentami,
przedstawicielami mediów tradycyjnych, elektronicznych oraz innych środków
masowego przekazu, opublikował list otwarty do właścicieli mieszkań oraz władz
miast akademickich.

Pełna treść listu, wraz z możliwością podpisania się pod listem znajduje się
na głównej stronie portalu dlaStudenta.pl.
Obserwuj wątek
    • Gość: PrawieStudent Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.wro.vectranet.pl 28.08.07, 14:33
      Jakie kielkurotne?? Pomieszalo sie cos kolegom studentom
      Kredycik studencki i jedziemy, koniec komuny i zycia za poldarmo. Jak pamietam
      to ludziki co zamiast wynajmowac siedzieli w akademikach to przepijali wszystkie
      nadwyzki, potem po studiach zero gospodarnosci.. ZYCIE!
      • palya Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl 28.08.07, 14:38
        no jak juz sie jest 'Prawie Studentem" to sie pewnych rzeczy nie
        rozumie a innych próbuje nie widzieć..
        jak student dzienny, pracujący 2 dni tygodniowo i mający powiedzmy
        200zl stypy naukowej (bo na wiecej nie ma co liczyc) ma sobie
        oplacic materialy dydaktyczne, dach nad głowoą i cokolwiek, co
        możnaby do garnka włożyć??..
        a niech jeszcze przypadkiem studentowi starczy na ciepłe buty na
        zimę..bo jak sie przeziębi to leki drogie :P

proponuje Szanowny Prawie Studencie troszkę realnego spojrzenia na
        świat..moze oddaj na cele charytatywne swoja wypłatę i spróbuj
        przeżyć...:P
        • mr_pope Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl 28.08.07, 20:18
          I ja też proponuję troszkę realnego spojrzenia na świat. Ceny są wysokie i to
          między innymi studenci nakręcają koniunkturę. Nie podoba się to niech wynajmują
          pokoje w akademikach. Podobno ostatnio były problemy z pełnym obłożeniem
          akademickich łóżek.
    • piast9 Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl 28.08.07, 14:54
      No dobrze, rozumiem protest związany z tym, że nie podobają się ceny w
      akademikach. Ale przecież ceny stancji reguluje rynek. Jest to protest przeciw
      zasadom rynkowym?
    • Gość: ? Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.media4.pl 28.08.07, 16:03
      To studenci będą blokowali uczelnie (cokolwiek by to znaczyło), ponieważ pan
      Kowalski wynajmuje swoje prywatne mieszkanie po cenie rynkowej (wg studentów -
      za drogo)???
    • Gość: MArcin Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.07, 16:42
      A teraz petycja
      www.dlastudenta.pl/ar/?act=show_ar&id=15722
      • lokomotywa_2 Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl 28.08.07, 19:13
        tak sie zastanawiam czy to proba zwiekszenia ogladalnosci portalu????
        bo jaki wplyw ma "wpisywanie blednych ofert" do realiow . Czy majac
        mieszkanie wynajmiesz je za 200 chodz normalna cena to 1000 bo ktos
        wpisal nieprawdziwe ogloszenie?
    • Gość: Zenoninho Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 19:09
      prawo rynku. nie podoba sie to wynocha na wyspy.
      • Gość: alman chyba z byka pospadali IP: *.lanet.net.pl 28.08.07, 21:57
        Apel do właścicieli mieszkań??? Litości, trocę rozumu panowie
        • Gość: wi Re: chyba z byka pospadali IP: *.magma-net.pl 28.08.07, 22:13
          Niniejszym jako właściciel mieszkania w tzw. dzielnicy studenckiej,otoczony tzw.
          mieszkaniami studenckimi od wielu lat- apeluję do studentów.Protestujcie
          aktywniej-przez najbliższe 10 lat nie wynajmijcie ani jednego mieszkania
    • Gość: agata Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.media4.pl 28.08.07, 23:42
      Witam,

ja jestem już dwa lata po studiach, ale rozumiem problem, gdyż sama wynajmuję
      mieszkanie. Zaznaczam, że pracuję ale cóż, zarobki nie są wysokie, a po
      opłaceniu mieszkania i raty kredytu studenckiego wiele nie zostaje. Mam wielu
      znajomych, którzy zarabiają podobnie, wielu wyjechało - na "wyspy" - ale czy to
      jest rozwiązanie? Gdy studiowałam miałam kredyt, bo rodziny nie było stać na
      utrzymanie mnie podczas studiów, dorabiałam i miałam najwyższe stypendium
      naukowe (350zł). Teraz, gdy za kawalerkę trzeba zapłacić ponad 1200 zł - czyli
      trochę ponad połowę mojej pensji, ratę kredytu - 300 zł, do tego trzeba doliczyć
      jedzenie, dojazdy do pracy i w efekcie prawie nic nie zostaje. I tu nie chodzi o
      gospodarność ale o realia, ja jakoś nie zauważyłam żeby pensje rosły, za to ceny
      mieszkań owszem. Poza tym to jakas kpina co ludzie teraz próbują wynająć za
      jakieś horrendalne kwoty - nory po prostu. A z ze znajomych to najgospodarniejsi
      są ci, którym rodzice kupili mieszkanka albo odziedziczyli je po dziadkach.
      Niestety nie wszystkich stać na taka "gospodarność"
    • Gość: Hela Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 12:24
      Jak na razie widzę, że wszyscy wyśmiewają coś, co dla wielu stanowi olbrzymi
      problem. Ja na szczęście mam gdzie mieszkać, ale dwa dni temu odwiedziła mnie
      para znajomych - szukali mieszania. Pod koniec dnia mieli łzy w oczach. To już
      nie jest śmieszne, nikt na takie zmiany nie był przygotowany. Ktoś kto mieszka
      160 km od Wrocławia, nie będzie codziennie dojeżdżał. Rodzice mało zarabiają,
      ale na stype, i tak niewielką, za dużo. Często studia z pracą są nie do
      pogodzenia. Niektórych rzeczy sie nie przeskoczy, choćby się bardzo chciało.
      • Gość: josip Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 12:57
        Moze moja uwaga nie bedzie dotyczyla bezposrednio twoich znajomych, ale zauwazylem, ze wiekszosc szukajacych lokum studentow (i nie tylko) jest skrajnie niemyslaca. Zamiast szukac przed wakacjami mieszkania na pazdziernik czy wrzesnien szukaja dopiero teraz, a konczy sie to zazwyczaj lzami i nora, za ktora trzeba placic duze pieniadze.
        W lipcu tego roku staralem sie znalezc kogos kto najalby moje mieszkanie, chetnych prawie nie bylo. Jednak znalazlem parke. Teraz wakacje sie koncza, a ja wciaz odbieram telefony od ludzi szukajacych mieszkania.
        Ludzie, trzeba bylo pomyslec o tym wczesniej. Zarezerwowac sobie cos, zaplacic za przetrzymanie i nie mielibyscie teraz problemu. Myslenie nie boli.
        • Gość: kali Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:25
          Nikt Was Przyjezdnych do Wrocławia nie zaprasza.
          • Gość: josip Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:30
            > Nikt Was Przyjezdnych do Wrocławia nie zaprasza.

Was Przyjezdnych? Wszyscy jestesmy w tym miescie Przyjezdnymi. Wiec przestan pieprzyc.
            • Gość: kali Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 13:58
              Póki będa frajerzy co się tu pchja dotąd będa wysokie ceny
              • vazz Wyjedz ty bedzie frajera mniej 29.08.07, 14:11
                jw
    • Gość: kde44 Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.ikatel.pl 29.08.07, 13:23
      Rozumiem, że dla osób, które przyjeżdzają do Wr z odległych miejscowości może to
      być problemem. Ale istnieją możliwości dorabiania, które zrekompensują z
      naddatkiem ostatnie podwyżki na rynku. Protestowanie przeciw prawom rynku to
      jakaś totalna bzdura. Są też kredyty studenckie, są tańsze stancje... No chyba
      że studenci chcą się wpisać w kampanię wyborczą PiSu - "co by tu jeszcze rozdać".
      • Gość: kali Re: Masowy protest studentów na dlaStudenta.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 15:36
        Prawa rynku dzieciaki!!
        • Gość: gosc Re: IP: *.187.240.9.ip.airbites.pl 29.08.07, 17:54
          w czerwcu chcialam wynajac swoje 3pokojowe 62 m, w cieplej
          plombie,razem z pelnym AGD i czescia mebli, 15 min spacerem od Rynku
          za 1800, z osobno platnym pradem. Odwiedzily mnie 2 ekipy
          studenckie - jedna sie po tym nie odezwala,druga grupa byla szczerze
          oburzona ze chcialabym miec platne choc 50% czynszu w wakacje. 2
          inne osoby dowiadywaly sie przez mail czy moze tam mieszkac np 6 lub
          7 osob. Na moja odpowiedz iz mieszkanie ma tylko 62 m i jest
          optymalne dla gora 4 ludzi, zapadala cisza.
          W koncu wynajelam czworce mlodych pracujacych ludzi po studiach i
          mam swiety spokoj + regularny czynsz , takze w wakacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka