zxspec 11.11.07, 22:08 Czy udało się komuś kupić we Wrocławiu rogale marcińskie ? Pochodzę z Wielkopolski i mile wspominam tę tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
broneknotgeld Re: Rogale Marcińskie 11.11.07, 22:32 Mie sie niy udało forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=71817257 Odpowiedz Link Zgłoś
droga2 Udalo ;-) 11.11.07, 22:35 na pl. Bema jest taka piekarnia. ale nie HERT tylko taka w stronę młynu maria Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Rogale Marcińskie 11.11.07, 23:48 Tak. www.cukierniakarpicko.pl/naszesklepy.html Oprócz tutaj pokazanych sklepów mają stoiska w Pasażu Grunwaldzkim i Magnolii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Rogale Marcińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 00:04 A trzeba było wybrac sie do Poznania dzis (tak jak ja) - zjadlbys oryginalne:) PS. Zjedzenie jednego graniczy z cudem! Przynajmniej ja mialem z tym problemu...za slodki i za duzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zxspec Re: Rogale Marcińskie 12.11.07, 11:13 Do tej pory zawsze udawało mi się wybrać do Wielkopolski, ale niestety w tym roku musiałem obyć się smakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: Rogale Marcińskie IP: *.50.akron.net.pl 12.11.07, 11:30 Ja po raz pierwszy w poznaniu, a więc orginał jadłam i rzeczywiście pyszny, ale za dużo dobroci:D Polecam te z pl. Bema, mniejsze troszkę, może mniej słodkie, ale smak zachowany, a i zjeść łatwiej:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Rogale Marcińskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 13:31 Podobno smak i wielkosc jest jedna jedyna. Nawet jakies certyfikaty sobie porobili:) Kazdy inny (czytaj: mniej slodki, mniejszy, zdatny do zjedzenia 'na raz') nie jest prawdziwym rogalem marcinskim :P Odpowiedz Link Zgłoś
wromario Re: Rogale Marcińskie 12.11.07, 13:42 zxspec napisała: > Czy udało się komuś kupić we Wrocławiu rogale marcińskie ? > Pochodzę z Wielkopolski i mile wspominam tę tradycję. Leży tego przecież pełno po sklepach (choćby w TGG czy w spożywczym na Kuźniczej widziałem). Jakoś się ludzie nie zabijają o nie. Do tej pory myślałem, że to zwykła buła drożdżowa, ale widać ma jakieś szczególne znaczenie dla poznaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Rogale Marcińskie IP: *.wroclaw.mm.pl 12.11.07, 22:14 Te o których wspominasz nie są dokładnie tym co Poznaniacy uważają za tradycję. Prawdziwe rogale marcińskie mają masę z białego maku, marcepanu. Zazwyczaj koszt 1kg rogali to ponad 20zł, średnio ok. 4 zł za rogala. Odpowiedz Link Zgłoś
szafirex Re: Rogale Marcińskie 12.11.07, 22:19 Oryginalne rogale Marcińskie są na ul Ruskiej w cukierni na przeciwko arkad bliżej placu Jana Pawła II chyba się secesja nazywa... Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
aleska Re: Rogale Marcińskie 13.11.07, 00:13 Ja chyba w tym roku jadłam, ale w stu procentach pewna nie jestem, bo w środku był chyba czarny mak, a z tego co wiem, to powinienen być biały. Odpowiedz Link Zgłoś