Gość: reni Re: które gimnazjum? IP: *.as.kn.pl 06.03.09, 07:14 Ja ten problem miałam w zeszłym roku - chiałam żeby było w miarę blkisko, dobry poziom i bezpieczeństwo. W końcu wybraliśmy szkołę może trochę dalej niż zakładałam, ale za to cała reszta jest jak najbardziej ok. To gim. nr 29, wysoki poziom, Pani dyrektor pilnuje dyscypliny, większość nauczycieli to prawdziwi nauczyciele. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzanna Re: które gimnazjum? IP: 78.8.138.* 06.03.09, 15:56 Polecam Gimnazjum nr 18 im Armii Krajowej,to dobra szkoła dla kazdego ucznia i tego zdolnego i tego który ma problemy z nauką. Uczniowie z dysleksją sa objęci opieka.Szkola prowadzi dużo projektów w tym z zagranicznymi szkołami oraz ciekawych zajęć pozalekcyjnych.Jest tez bezpieczna i co ważne sa przyjaźni i wymagający nauczyciele.Polecam, bo moje dziecko do niej chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Proponuję 18 gimnazjum IP: 78.8.138.* 06.03.09, 16:03 Dobra i bezpieczna szkoła polecam,nauczyciele dużo wymagają, ale też są przyjaźni dla ucznia. Dużo projektów,zajęć pozalekcyjnych i programy nauczania rozwijajace zainteresowania i uzdolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewela Re: Proponuję 18 gimnazjum IP: *.chello.pl 07.03.09, 21:32 gimnazjum 8 jest bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aduk Re: Proponuję 18 gimnazjum IP: *.chello.pl 07.03.09, 21:33 tak 8mka bardzo dobre gimnazjum polecam Odpowiedz Link Zgłoś
martyna-14 Re:które gimnazjum? 07.03.09, 23:30 Kilka postów wcześniej napisałam, że kończę szkołę podstawową. Mam też pytanie czy lepiej byłoby mi iść do gim. rejonowego(nr 40 Morelowskiego) czy na Jantarową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re:które gimnazjum? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.03.09, 14:55 zależy jaki profil Cię interesuje? gim 40 jest uznawane za dobre również Odpowiedz Link Zgłoś
martyna-14 Re:które gimnazjum? 08.03.09, 22:17 Myślałam o rozszerzonym języku angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re:które gimnazjum? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.03.09, 14:59 to ok, myślę, że 30 to dobry wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re:które gimnazjum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 18:59 A jakie gimnazjum w okolicy Gaju? 21? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re:które gimnazjum? IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.03.09, 19:20 edu.wroc.pl/gimnazja/gimnazja.html adresy publicznych i niepublicznych Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re:które gimnazjum? 10.03.09, 22:09 A może ktoś coś wie o "10" na ul. Piotra Skargi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domi gimnazjum nr 18 IP: *.magma-net.pl 11.03.09, 18:37 jest tam klasa z poszerzonym językiem angielskim i dodatkowo wloskim. polecam w przyszlym roku ma to byc klasa dwujęzyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Gimnazjum nr 21 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 19:10 A co sądzicie o 21? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronika Re:które gimnazjum? IP: *.217.146.194.generacja.pl 17.06.09, 21:24 Moja kolezanka wybiera sie do 40. Slyszala bdb opinie o tym gimnazjum. ; ) Ja bym chciala do 13 (ul. Reja); to chyba db gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świeża absolwentka Re:które gimnazjum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:49 Gość portalu: weronika napisał(a): > Ja bym chciala do 13 (ul. Reja); to chyba db gimnazjum. Jeśli dla Ciebie najważniejszy jest makijaż i ciuchy, to na pewno dobre gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re:które gimnazjum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.11, 23:23 Pomysł na utworzenie gimnazjów był zły. Wszyscy o tym mówią ale nikt nie próbuje tego zmienić! Dwie twórczynie pani Dzieżkowska i p. Radziwiłl już nie żyją i nikt ich z tego nie rozliczy.... Dzielnie mu sekundowała jak i bezsensownemu kolejnemu pomysłowi , likwidacji szkolnictwa zawodowego , aktualna pani minister edukacji. Pytanie które gimnazjum jest dobre i gdzie się przemeldować jest zatem nie na miejscu. Należy raczej zadać pytanie co ja rodzic mogę zrobić żeby moje dziecko nie szukało nieodpowiedniego towarzystwa jak je motywować do zdobywania wiedzy dla siebie a nie dla punktów. Oczywiście prywatne szkolnictwo wiąże się z kosztami, które ponosimy raczej za towarzystwo niż rzetelną pracę ( nauczyciele z krwi i kości albo wymarli albo są na emeryturze, ci aktualnie uczący mają coraz słabszą wiedzę ogólną, niestety .... Uczą roczniki , które dostawały się na studia dzięki punktom za pochodzenie robotniczo -chłopskie lub działalność w ZSMP tudzież ZMW lub harcerstwo) Może jednak warto zapłacić te 8 tys rocznie, żeby nasza córka czy syn nie była szykanowana tylko dlatego , że lubi czytać książki i ma jakieś zainteresowania dla większości klasy absurdalne i egzotyczne nie z ich uproszczonego światka smsów, gier i imprez. W szkole prywatnej zawsze można pójść do dyrektora, wychowawcy , nauczyciela i powiedzieć co nas boli a w masowej no cóż, buzia na kłódkę, bo inaczej dziecko będzie miało gorsze oceny, zawsze można coś znaleźć, a w prywatnym , każdy uczeń na wagę złota, zwłaszcza w kryzysie. Marzę o czasach kiedy szkoły prywatne będą prestiżowe i żeby się do nich dostać nie wystarczy konto bankowe a sukcesy uczniów buduje szkoła nie rodzice dodatkowymi korepetycjami czy siedzeniem nad dzieckiem. Marzeniem jest taka szkoła ,która wymaga i do której chce się chodzić a rodzice przychodzą po poradę do fachowca a nie z awanturą , bo mieli zły dzień w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re:które gimnazjum? Do Igi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:07 Iga pisze :"Należy raczej zadać pytanie co ja rodzic mogę zrobić żeby moje dziecko nie szukało nieodpowiedniego towarzystwa jak je motywować do zdobywania wiedzy dla siebie a nie dla punktów ?" Ale dlaczego to pytanie kierujesz do nauczycieli , skoro to twój obowiązek wychować dziecko tak, by właściwie się zachowywało w szkole no i to do ciebie należy obowiązek motywowania do nauki . Nauczyciele mogą i powinni też motywować ale mają znacznie mniejsze możliwości . Ale masz rację , najważniejsze to odizolowanie dzieci od nieodpowiedniego towarzystwa . czy to możliwe w zwyczajnym gimnazjum ? Chyba nie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re:które gimnazjum? IP: 80.50.81.* 15.04.09, 16:33 Mój syn chodzi do 30. To mała szkoła i rygor jest widoczny gołym okiem. Nie ma miejsca na wybryki. Rejon tam niestety nie jest najciekawszy. Tak naprawdę to w dzisiejszym systemie gimnazjalnym profilowane są tam tylko klasy francuskie. w pozostałych, teoretycznie profilowanych, mieszają rejon z dzieciakami spoza rejonu co zdecydowanie obniża poziom w tych klasach. Ale nauczyciele są bardzo wymagający i jak ktoś chce się uczyć to ma po temu możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
aldaria1 Re:które gimnazjum? 18.06.10, 08:11 Mam pytanie ile trzeba mieć punktów żeby dostać się do gimnazjum nr 30. Córka miała 36 pkt z egzaminu i ma średnią 5,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Proponuję 18 gimnazjum IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.03.09, 13:16 polecasz a ktos inny napisal,ze moczą tam glowe w kiblu Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek.2 gimnazjum 37 17.03.09, 22:52 a jaka jest opinia na temat gimnazjum nr 37? jest tam bezpiecznie? latwo sie tam dostac?syn chce oprocz nauki trenowac reczna,tam jest taka mozliwosc tylko jak wyglada cala reszta?pomozcie,z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ava Parnas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 12:37 a może ktoś z Was coś wie o niepublicznym Gimnazjum Językowym PARNAS ? Wyniki ma dobre, ale jak atmosfera i współpraca z kadrą ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Parnas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 16:02 Co do parnasa, radzę pomyśleć nad ceną... Jak szkoła niepubliczna, płacisz za wszystko oddzielnie: ochrona, nauka, takie tam, wychodzi jakiś 1000 zł miesięcznie... Jak dla mnie o wiele za dużo, nie polecam. Chociaż szkoła podobno dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Parnas IP: *.krt.net.pl 11.08.09, 14:28 Jestem właśnie po roku nauki w tej szkole. Wychodzi ok. 5000 zł rocznie z czesnego, jednak uważam, że te pieniądze dałoby się lepiej spożytkować. Trafiłem na klasę kompletnych indywidualistów - nic dobrego z tego nie wynikło. Nauczyciele, choć czasem naprawdę się starają, przy większych "wybrykach" wolą przymknąć oczy. Do tego te wszyskie osiągnięcia są owocami należącymi tylko i wyłącznie do uczniów, którzy na to zapracowali, nie nauczycieli/szkoły. Dyrekcja szkoły się zmienia w tym roku, więc jest szansa, że będzie lepiej. Mimo to myślę by się przenieść, a osobom, które mają ambicje radzę nie iść na łatwiznę płatnej szkoły. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Parnas IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.06.12, 15:08 Ejj wcale nie tysiąc tylko 530 zł! I szkoła jest bardzo dobra... Jak komuś zależy na wykształceniu i chce się uczyć a rodziców na to stać to ta szkoła będzie idealna. Jest w przeciwieństwie do wielu innych szkół bardzo pozytywnie nastawiona do uczniów, a to jednak ważne. ( Z resztą trudno polecać czy nie polecać ogólnie szkołę patrząc tylko i wyłącznie po kosztach... ) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: gimnazjum 37 IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.08.09, 12:52 Moj syn tam poszedl, ale szczerze odradzam to gimnazjum w kiblach normalnie smiedzi 1 klasisci sa bici i wysmiewani, moj syn wlasnie mial isc do 2 klasy ale rpzenosze go do gim 27 Odpowiedz Link Zgłoś
majakrynicz Re: gimnazjum 37 27.04.12, 13:29 słyszałam o gimnazjum dobre rzeczy, chodzi tam mój siostrzeniec i jest bardzo zadowolony, nauczyciele super przygotowuja do egzaminów, które zreszta bardzo dobrze wychodzą na tle średniej wrocławia. polecam. Nauczyciele dobre podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: gimnazjum 37 IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.09.09, 10:00 Szczerze mówiąc to nie polecam tej szkoły. Moje dziecko chodzi tam i z opowieści to nie jest zbyt bezpiecznie (mimo, że jest tam monitoring). Niestety jest to szkoła gdzie na jednym dziedzińcu spotykają się uczniowie gimnazjum i liceum i niesie to ze sobą poważne problemy. W szkole kilka razy w ciągu roku pojawia się policja, a dyrektor nie potrafi poradzić sobie z uczniami-huliganami. Do tego nauczyciele bez autorytetu i na niektórych lekcjach po prostu cyrk. Jeśli chodzi o sport to generalnie OK. Trochę późno moja opinia, ale skłoniło mnie do napisania rozpoczęcie roku i totalny bałagan z nim związany (brak listy podręczników, brak dostępu do strony WWW). Jeśli wybraliście z dzieckiem inne gimnazjum to myślę, że nie popełniliście błędu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 37 Re: gimnazjum 37 IP: *.wroclaw.mm.pl 01.02.10, 16:07 gim 37 jest najlepsze ze sportu lecz z poziomu nauki to jest prawie ze najsłabsze we wroclawiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakeb Re: gimnazjum 37 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.14, 18:10 Nieprawda, wyniki na egzaminie mają wyższe od średniej Wrocławia, a nauczyciele są super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedmis Re: gimnazjum 37 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 21:51 nie aktualizują strony a poza tym nieciekawe towarzystwo dużo osób ma komisję wychowawczą. Nauczyciele nie sprzyjają w nauce dzieciom niedość tego jest wysoki poziom. Nie polecam tego gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta90351 Re: Gimnazjum dwujęzyczne Wrocław 11.03.14, 10:05 Witajcie, podbijam wątek o gimnazjach we Wrocławiu. Zastanawiam się dla córki między 26, 48 i 49. Z tym, że 49 jest kosmicznie daleko od nas - ale może warto? Proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: era Re: Gimnazjum dwujęzyczne Wrocław IP: *.wroclaw.mm.pl 20.03.14, 07:47 Nie warto. Piszę jako matka absolwenta tej szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta90351 Re: Gimnazjum dwujęzyczne Wrocław 20.03.14, 11:43 Do Era i do innych zorientowanych w dwujęzycznych. Czy mogłabyś rozwinąć swoją myśl w sprawie 26? Jeżeli nie wybierzemy tej szkoły, to pewnie wybierzemy 49(ale mamy daleko), bo córce bardzo zależy na szkole dwujęzycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: era Re: Gimnazjum dwujęzyczne Wrocław IP: *.wroclaw.mm.pl 20.03.14, 21:59 Mialam na mysli, ze do 49 nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta90351 Re: Gimnazjum dwujęzyczne Wrocław 21.03.14, 09:03 Ale mogłabym otrzymać kilka szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Gimnazjum dwujęzyczne Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 21:26 A dlaczego do 49 nie warto? Ja znam entuzjastycznie opinie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelly Re: które gimnazjum? IP: 79.162.132.* 22.08.09, 15:54 Ja polecam 14, 20, 21. Na Jeleniej nie polecam, bo jak jest tam rzeczywiście dobry poziom, to nauczyciele będą dużo wymagać. Na tej stronce są opisy gimnazjów, niestety z 2005 roku, ale zawsze coś :) miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35766,2676806.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelly Re: które gimnazjum? IP: 79.162.132.* 22.08.09, 16:00 I jeszcze coś, nie polecam gimnazjum nr 7 na Kolistej! Mieszkam w tej okolicy i naprawdę, moim zdaniem jest tam strasznie o.o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gimnazjalistka Re: które gimnazjum? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.09.09, 09:57 Poelecam gimnazjum nr 10 jest t najlepsze wg mnie gimnazjum jednakze trzeba miec min. 95 punktow zeby dostac sie tam bez problemow nawet jak ma sie minimum to sie czlowiek nie dostanie , ale gimnazjum jest super,bezpiecznie i w ogole. Za to nie polecam gim 23 OKROPIESTWO ,niebezpiecznie,brzydko,dziadostwo jedno wielkie i kradziez! Odpowiedz Link Zgłoś
fenistil A moze jakies opinie o Gimnazjum Nr 38 / Powst.Sl 19.09.09, 10:15 Proszę o opinie o Gimnazjum nr 38 w ZS Nr 4 przy ul. Powstańsców Śląskich. - bezpieczeństwo uczniów - poziom nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: A moze jakies opinie o Gimnazjum Nr 38 / Pows IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.09.09, 19:41 bardzo przeciętne gimnazjum. bezpieczeństwo - nie wiem, ale raczej gimnazjaliści giną w tłumie starszych uczniów ze szkół ponadgimnazjanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas fasola Re: A moze jakies opinie o Gimnazjum Nr 38 / Pows IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.09.09, 14:48 gimanzjum przeciętne. chodza tam moi znajomi i mowią że jest nawet nawet, ale gdyby mogli teraz wybrać inne gimnazjum to chętnie by się przenieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fenistil Re: A moze jakies opinie o Gimnazjum Nr 38 / Pows IP: *.dialog.net.pl 20.09.09, 20:22 jas fasola, spytaj proszę znajomych o powody. Bardzo mi zależy na tym, bo mojemu chłopakowi "grozi", że trafi właśnie tam (rejonizacja). Słyszałem, że można się przemeldować i trafić do lepszego gimnazjum, ale ponoć z tym przemeldowaniem są kłopoty (szkoła weryfikuje, czy nie było to tylko formalne zameldowanie i dziecko może mieć przerąbane...). Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Nr 1? A może 14? IP: 79.162.142.* 22.09.09, 16:48 Proszę o opinie o gimnazjum na Kołłątaja (nr 14),o gimnazjum na Jeleniej (nr 1) i jeszcze o gimnazjum na Sarbinowskiej, z góry dziękuję:) Mam dylemat między tymi trzema gimnazjami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adalbert Tylko NIE 49 IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.11, 09:56 To lipa nie szkoła.Nikogo nic nie nauczyli poza językiem angielskim gdyż przeładowany przez nadambitnych rodziców "program" powoduje,że dzieciaki nie mają czasu na naukę. To że szkoła ma osiagniecia to zasługa jedynie rekrutacji (przyjmują takich którzy i tak dadzą sobie radę. Szczytem paranoi jest fakt że native spikerem jest murzyn znający tylko czas present! Reasumując ;ta szkoła weszła w ślepy zaułek i nie jest atrakcyjna dla rozwoju dziecka.Wybitni dzdzą sobie radę bez niej a średniacy tylko narobią sobie zamieszania w czasie gdy mogliby pójść dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tylko NIE 49 IP: *.wroclaw.mm.pl 21.04.11, 20:21 Zgadzam się. Ludzie nie idźcie do gim 49. Z egzaminem poradzicie sobie i w innej szkole, a po tym gimnazjum będziecie kilkanaście punktów rekrutacyjnych do tyłu, bo oceny końcowe będziecie mieli dużo niższe niż przy takiej samej wiedzy i nakładzie pracy w innych szkołach. Może i szkoła nauczy angielskiego, ale odbywa się to w nieciekawej atmosferze. Szkoda czasu i nerwów, a najbardziej bolą te nierówne szanse przy rekrutacji do liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
yvoneolsen Re: które gimnazjum? 05.09.11, 13:02 witam. Serdecznie odradzam gimnazjum nr 24 we Wrocławiu. Poziom nauczania naprawdę taki sobie. Ale wcale to mnie nie dziwi, skoro w trakcie rekrutacji nauczycieli zatrudnia się znajomych. Niestety, nie zawsze znajomy równa się umiejętność pedagogiczne i kompetencje poparte gruntownym wykształceniem. Zwłaszcza, kiedy podejście dyrekcji jest takie, że można się przecież nauczyć na dzieciach. A gdzie jest dziecko? Cóż, to akurat najmniejszy powód do zmartwienia. Reasumując, jeśli szukają Państwo poważnej placówki i leży Państwu na uwadze dobro dziecka, to rękami, nogami brońcie się przed tego typu szkołami. Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 zalezność poziomu 06.09.11, 10:23 poziom nauczania zależy od poziomu wiedzy jaki reprezentują uczniowie i ich chęci do nauki. Wystarczy przenieść do pracy nauczycieli z renomowanych LO do zawodówek i na odwrót - czy uważasz, że nagle uczniowie zawodówek zapałają chęcią do nauki i wystartują w konkursach tylko dlatwgo, że mają super nauczycieli? Nie, bo ich to nie interesuje, nadal będą klnąć, palić i wagarować. I na odwrót - uczniowie w renomowanych LO nadal będą się uczyć, bo mają jasno postawiony cel i chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz1 Re: zalezność poziomu. Do yoka1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 09:15 Yoka1 pisze :"Wystarczy przenieść do pracy nauczycieli z renomowanych LO do zawodówek i na odwrót - czy uważasz, że nagle uczniowie zawodówek zapałają chęcią do nauki i wystartują w konkursach tylko dlatwgo, że mają super nauczycieli? Nie, bo ich to nie interesuje, nadal będą klnąć, palić i wagarować. I na odwrót - uczniowie w renomowanych LO nadal będą się uczyć, bo mają jasno postawiony cel i chęci " Piszesz oczywistą prawdę ale co powiedzieć o niektórych nauczycielach , a jakże już doświadczonych, dyplomowanych , o wizytatorach , którzy winą za słabe wyniki obciążają nauczyciela - to pana / pani porażka - skoro wiadomo ,że " i w Paryżu nie zrobisz z owsa ryżu ". Są tacy durnie , którzy tak zarządzają oświatą . Nic nie pomogą w sprawie dyscypliny , tylko z wyniosłością mówią, że " oni sobie radzą " . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gim Re: które gimnazjum? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.13, 11:43 Nie zgadzam się Z Pani zdaniem. Jestem absolwentką tej szkoły i wiem z własnego doświadczenia że nauczyciele są bardzo kompetentni, idealnym przykładem na to jest moja obecność w LO 14 ! Cóż nie każdy się tam dostaje ... ponadto jest rygor, dyrekcja wprowadziła bardzo wysokie progi według których nauczyciele oceniają... Jeżeli Pani dziecko nie chciało się uczyć a Pani tylko spełniała swoje ambicje to, przepraszam bardzo ale nigdzie nie będzie prymusem ! Odpowiedz Link Zgłoś
only.cirka Re: które gimnazjum? 12.02.14, 21:33 A mnie się gimnazjum 37 podoba. Chodziło tu już moje pierwsze dziecko i teraz na pewno poślę drugie. Jest bezpiecznie, te historie o gnębieniu sa wyssane z palca. Nauczycielom bardzo zależy, żeby uczeń się dobrze czuł w szkole i miał dobre wyniki. Naprawdę cenię te szkołe za to, ze mi jako rodzicowi służą radą i pomocą. Ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tommy Re: które gimnazjum? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.03.14, 02:14 A co sądzicie o gimnazjum dwujęzycznym 26 na grochowej? warto się starać, czy lepsza Jastrzębia? Czy może 40stka na Morelowskiego? Gdzie są fajni nauczyciele, dobra atmosfera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: które gimnazjum? IP: *.146.99.157.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.04.14, 14:49 syn właśnie pisał testy do tego gimnazjum ma 26 punktów podobno w tym roku bardzo trudne testy były i zastanawiam się czy to dużo czy mało ktoś jeszcze zna wyniki ? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta90351 Re: które gimnazjum? 02.04.14, 15:13 Wygląda, że dobrze moja córka miała 23. Prawdopodobnie większość miała dwadzieścia kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
rokitka70 Re: które gimnazjum? 02.04.14, 19:30 Zgadzam testy były wg córki bardzo ciężkie. Uzyskała 24 punkty i pozytywny z angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rokitka70 Gimnazjum 26 - Rekrutacja 2014 02.04.14, 19:25 Zgadzam testy były wg córki bardzo ciężkie. Uzyskała 24 punkty i pozytywny z angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Gimnazjum 26 - Rekrutacja 2014 IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.14, 21:07 moja 21, polozyla predyspozycje jezykowe i matematyke, tylko polski 9/10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Gimnazjum 26 - Rekrutacja 2014 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.04.14, 22:05 23 : 9/10 4/10 10/20 w kolejnosci zdawania Odpowiedz Link Zgłoś
justek103 Re: które gimnazjum-może 49? 10.06.14, 09:31 Moja córka planuje składać podanie do 49, w związku z tym przyjmę wszelkie info. Jedną z wielu rzeczy są tzw. fakultety. Czy je się wybiera zaraz przy składaniu dokumentów? Czy one są od pierwszej klasy? Nie do końca jestem pewna, czy zainteresowania mojego dziecka jeszcze się nie zmienią? Jak to działa? Drugą sprawą są języki. Czy podział na grupy zaawansowania językowego dotyczy angielskiego, czy niemiecki też? U nas w szkole pierwszy język to niemiecki i nie chciałabym zaczynać go znowu od początku. Słyszałam, że w szkole można wybierać zajęcia sportowe, czy to znaczy, że od pierwszej klasy jako w-f mogę wybrać pływanie? A jak jest z tą matmą i fizyką, czy to rzeczywiście taki horror! Czy są jakieś grupy wyrównawcze. Córka ma z matmy 5, ale raczej jest przyrodniczo - humanistyczna, więc mam duże obawy przed matmą. Mimo tego uparła się na tę szkołę. Za wszelkie wskazówki będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: które gimnazjum-może 49? 13.06.14, 16:06 Fakultety 'wstępnie' wybiera sie składając podanie, ale na początku I klasy sa zapisy i wtedy mozna zmienić; mozna zmienić tez w trakcie roku szkolnego gdy np. nie pasuje nauczyciel prowadzący. Ogólnie nie ma problemu ze zmiana. Dla obu języków jest podział na stopnie zaawansowania, bodajże jest 6 poziomów. W pierwszej klasie nie wybiera sie zajęć sportowych; jest po kilka tygodni z każdej sekcji, w tym basen, brydż, bilard, ping- pong, lodowisko (zima), chyba tez taniec. W drugiej klasie sa 2 godz. ogolnorozwojowki i 2 godz. wybranej sekcji spośród tych które były w I klasie. Jesli chodzi o przedmiotu ścisłe to trudno mi powiedzieć czy horror, bo akurat mój syn ścisły jest i jest bardzo zadowolony z poziomu. Zalezy tez od nauczyciela; skoro dziecko raczej humanistyczne to nie trafi do klasy matematycznej (choc to podział nieformalny), a pozostałe klasy tych najbardziej wymagających matematykow nie dostają. Zajęć wyrownawczych na pewno nie ma; jakieś dodatkowe wytłumaczenie mozna uzyskać na kółkach przedmiotowych (ale nie ze wszystkich przedmiotów w każdym roku sa) lub właśnie na fakultetach. Sprawdziany poprawia sie na specjalnie dodatkowo wyznaczonych konsultacjach. Pytaj co jeszcze chcesz wiedzieć, postaram sie odpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
justek103 Re: które gimnazjum-może 49? 14.06.14, 20:28 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeżeli mogę zapytać, to może o ten trzeci język. Który macie wybrany? Czy któryś z jakiś względów polecacie - fajniejszy nauczyciel, może lepsze godziny zajęć? Czy są w szkole jakieś kółka zainteresowań na które warto się zapisać? Czy rozpoczynając naukę w szkole na coś szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę? Czy syn chodzi na szkolny basen? A może pamiętacie pierwsze tygodnie w szkole i macie jakieś sugestie lub pomocne wskazówki? Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: które gimnazjum-może 49? 15.06.14, 10:55 Mój syn jako trzeci język wybrał francuski - u nas to ze względów rodzinnych. Zaczynał zupełnie od zera, na początku kręcił nosem i był niechetny, ale teraz juz bardzo zajęcia i panią polubił i nawet sie juz rzeczywiście trochę nauczył :). Pytałam go o inne języki - o rosyjskim nic nie wie, z hiszpańskiego koledzy sie czasem skarżą że ciagle sa kartkowki. Ale pamiętajcie ze trzeci język jest nieobowiazkowy i jeżeli dziecko nie daje sobie rady to mozna zrezygnować, cześć tak robi po jakimś czasie. Native speaker z angielskiego tez jest nieobowiazkowy; w zeszłym roku był bardzo fajny i zajęcia super prowadzone, w tym roku jest inny i syn stwierdził ze mu sie nie podoba i prawie nie chodził. Teraz na zebraniu inni rodzice potwierdzili ze tegoroczny native jest kiepski, zajęcia z nim polegają głownie na wypełnianiu kserowek a nie na mówieniu i dzieci sie skarżą. Więc mam nadzieje ze go zmienia na kogoś lepszego od nowej klasy. Kółka co roku sa inne i o innych porach, więc i tak na wiele nie da sie chodzić bo sie pokrywają lub np. sa w czasie wybranego fakultetu, albo po lekcjach z dwoma okienkami i trzeba długo czekać... Każdy musi sam wybrać co mu pasuje. Próbować mozna wszystkiego, szkola nie stawia tu żadnych ograniczeń; mój syn w pierwszej klasie chodził na trzy (!) fakultety (matma, fiza, chemia) plus jeszcze jakieś kółka, juz nawet nie pamietam jakie, ale pod koniec roku wymiekł bo sam stwierdził ze nie daje rady ;) To jest duzo godzin w szkole, od 7:30 do 16 bez przerwy, potem jeszcze ewentualne kółka... Chociaż jest to młodzież w takim wieku ze wydaje im sie ze mogą góry przenosić ;) to i tak nadluższa metę nie dają rady i z czegoś trzeba zrezygnowac. A z zajęć pozaszkolnych mój syn ma jeszcze szachy i tenisa i to tez musi sie w grafiku tygodniowym zmieścić ;) Na basen w szkole syn poza w-fem nigdy nie chodził. Aha, ale ponieważ nieźle pływa to klasa go wystawia do drużyny plywackiej w zawodach miedzyklasowych ;), to tez jest po lekcjach, 3 czy 4 razy w roku. Jesli chodzi o początki w szkole.... I nie tylko ;) to przede wszystkim nie przejmować sie ocenami. W pierwszym miesiącu łatwo wpada kilka 5 i 6 i juz sie wydaje ze to do końca tak będzie ;) Potem przychodzą pierwsze jedynki i szok, bo do szkoły przychodzą uczniowie którzy często jeszcze nigdy nie dostali oceny niższej niż 4 :) No więc naprawdę nie przejmować sie - do tej szkoły nie idzie sie po oceny, choc oczywiście czerwony pasek jest osiagalny, ale dla wielu uczniów dużym wysiłkiem. Myśmy nigdy nie mieli parcia na oceny, syn tez ma do tego lekki stosunek - dzięki temu ma czas na rozwijanie swoich pasji i zainteresowań, szkola w tym pomaga a w innych dziedzinach odpuszczamy. Jest w szkole taki słynny historyk z którym klasa syna ma lekcje. Facet ma olbrzymia wiedzę, ale tez i duże wymagania - legendy i zarciki krążą o nim po szkole (jak zreszta o wielu innych tamtejszych nauczycielach), dostanie piątki u niego graniczy z cudem :) Jak pisałam mój syn ścisły jest (i w takiej jest klasie), humanistyczn eprzedmioty to nie jest jego miłość ;) - i chociaż wielu rodziców prosi o zmianę tego nauczyciela w tej klasie ( bo dzieci maja słabe oceńy) mój syn akurat jest przeciwny. Bo lekcje sa arcyciekawe, pan bardzo ciekawie opowiada, odmalowuje szerokie tło historyczne wydarzeń, rysuje ciąg przyczynowo- skutkowy przemian historycznych. Coś czego nie ma w żadnych podręcznikach - to zreszta jest argument właśnie wielu rodziców przeciwnych. Mój syn sie nie uczy historii z żadnych książek, tylko tyle co zapamięta z lekcji - i co z tego ze ma słaba ocenę skoro wie wiecej niż niejeden uczeń z piatką z historii w innej szkole? A zrobic sobie tytuł laureata dający wolny wstęp do liceum jest w tej szkole stosunkowo prosto - z chyba każdego przedmiotu sa nauczyciele którzy sa w stanie odpowiednio poprowadzić chętnego ucznia, atmosfera wsród młodzieży tez jest taka ze sprzyja sukcesom naukowym. Części udaje sie to juz w I klasie, więc potem mozna machnąć ręka na oceny (największy problem maja z tym niektórzy rodzice....) i uczyć sie dla siebie i dla przyjemności, a nie dla ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
justek103 Re: które gimnazjum-może 49? 29.08.14, 11:25 No i wywiesili podział na klasy. Córka trafiła do klasy M .... cokolwiek to znaczy. Słyszeliśmy, że z reguły dzielą ze względu na zainteresowania, a może nie?. Czy ktoś wie czy to prawda? Wychowawczynią ma być Pani od niemca. Trochę żałują, że nie trafiła do J, gdzie wychowawstwo ma historyczka, bo córka bardzo lubi historię? Nie wiem czy ma to znaczenie? Ktoś coś wie o podziale? Byłabym wdzięczna za info. Odpowiedz Link Zgłoś