Dodaj do ulubionych

sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz

IP: *.range86-168.btcentralplus.com 22.09.09, 10:22
Czy ktos wie, co sie z tym wiaze? Od 2004 jestem w UK, tu i tylko tu place
podatki. W Polsce mam sprzedac nieruchomosc (i tam zaplace podatek od dochodu
na niej) - czy tu komus to zglaszam?

A czy polskiej skarbowce nie przyjdzie nic glupiego do glowy? Bedzie to moj
opodatkowany dochod w Polsce - mam nadzieje, ze nie ma on nic wspolnego z
sytuacja, gdzie trzeba w Polsce deklarowac angielskie zarobki w wypadku
zarobienia czegokolwiek w Polsce. Dochod ze sprzedazy nieruchmosci a dochod z
wykonanej pracy to mam nadzieje dwie rozne historie,ale nie mam pewnosci.

Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz IP: 212.167.5.* 22.09.09, 11:01
      A kiedy kupiles/as nieruchmosc? Bo w zaleznosci od tego placi sie rozny podatek
      w PL. To pewnie juz wiesz.
      • Gość: iza Re: sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz IP: *.range86-168.btcentralplus.com 22.09.09, 11:19
        Tak, to wiem. Kupilam ja w 2006. Mam obawy, ze gdy zaplace podatek od dochodu,
        polski fiskus sie zainteresuje mna i moimi zarobkami w UK. A moze wyolbrzymiam,
        nie wiem..
        • yisilanjiaoshishi Re: sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz 23.09.09, 00:11
          Nieoficjalnie wiadomo ze US monitoruje to forum. Pewnie juz na ciebie maja namiar.
          • Gość: A Re: sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz IP: 212.167.5.* 23.09.09, 10:54
            Hahahahahahahah
          • Gość: Jaro Re: sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz IP: *.range86-149.btcentralplus.com 23.09.09, 11:28
            Na pewno monitoruje w poszukiwaniu inspiracji. No i znalazl :)
    • Gość: mad max Re: sprzedaz nieruchomosci w Polsce jeszcze raz IP: *.aster.pl 23.09.09, 14:00
      Musisz zapłacić 10% podatku od sprzedaży nieruchomości lub złożyć oświadczenie w US że uzyskaną ze sprzedaży kwote w ciągu 2 lat przeznaczysz na inny cel mieszkaniowy w PL.

Podatek od sprzedaży nieruchomości to nie to samo co PIT, ale jesli nie rozliczyłaś sie z fiskusem w PL w roku kiedy wyjechałaś, niech cie reka boska broni przed jakimkolwiek wspomnieniem urzednikom, że pracujesz i mieszkasz za granicą.
      • Gość: iza do mad maxa IP: *.range86-168.btcentralplus.com 23.09.09, 16:03
        Dziekuje, mad max.

> ale jesli nie rozlicz
        > yłaś sie z fiskusem w PL w roku kiedy wyjechałaś, niech cie reka boska broni pr
        > zed jakimkolwiek wspomnieniem urzednikom, że pracujesz i mieszkasz za granicą.

Otoz sie uczciwie rozliczylam za 2004 rok z polskim fiskusem, a potem - od 2005
        jestem oficjalnie w ANglii, zlozylam do Uskarbowki NIP-3 informujacy, ze jestem
        podatniczka w UK, tam zyje, mieszkam i funkcjonuje. No a tu wyskakuje ta
        sprzedawana nieruchomosc w PL, wiec nie wiem...
        • Gość: mad max Re: do mad maxa IP: *.aster.pl 23.09.09, 17:01
          No to ze strony US niczego się nie musisz bać, no chyba że tego 10% podatku jeśli w ciagu 2 lat nie kupisz kolejnej nieruchomości w PL

Wszystkie transakcje związane z nieruchomościami muszą obecnie przechodzic przez notariuszy,którzy z kolei informują stosowne US, więc na pewno nie ujdzie to uwadze Twojego. Jakie polski US ma możliwości dochodzenia zapłaty podatku od osoby mieszkającej za granicą tego nie wiem, więc nie będę konfabulował
          • Gość: iza Re: do mad maxa IP: *.range86-168.btcentralplus.com 23.09.09, 19:12
            na pewno zaplace te 10%. pytanie, czy JESZCZE beda mnie scigac, bo mam dochod
            w PL?
            • Gość: A Re: do mad maxa IP: 212.167.5.* 24.09.09, 11:42
              Jak kupilas w 2006r to zaplacisz 10% podatku dochodowego, to nie dolicza sie do
              Twoich przychodow w ogole, to jest zryczaltowany podatek. Placisz go i na ra.
              Chyba, ze chcesz go unikac i bawic sie w kupno innej nieruchomosci w ciagu 2
              lat, ale to jest inna sprawa. Jak nie wracasz do PL to mozesz zaplacic te 10% i
              zapomniec.
              • Gość: iza Re: do mad maxa IP: *.range86-168.btcentralplus.com 24.09.09, 12:44

> Jak kupilas w 2006r to zaplacisz 10% podatku dochodowego, to nie dolicza sie do
                > Twoich przychodow w ogole, to jest zryczaltowany podatek.

o te wiedze mi chodzilo, dzieki, A. Ja mialam tylko podejrzenia/nadzieje, ze
                wlasnie tak jest...

Najgorsze jest to, ze wlasciwie to JA chce kupic mieszkanie w Polsce w ciagu
                dwoch lat... za pieniadze uzyskane ze spzredazy nieruchomosci...
                Serio, myslalam, ze ten podatek 10% od dochodu z nieruchmosci zakupionej od 2006
                r. jest OBOWIAZKOWY BEZ WZGLEDU NA TO, CZY KUPIE SOBIE NASTEPNA NIERUCHOMOSC,
                CZY NIE!

Ale to chyba wciaz ta sama historia: osobna rzecz, niezwiazana z "prawdziwymi
                zarobkami" tu czy tam.. Przeciez wielu z Was ma nieruchomosci w Polsce, kupuje,
                je sprzedaje i placi stosowne oplaty w Polsce i polski fiskus nie sciga was za
                to, ze sobie mieszkacie i zarabiacie w Anglii...

Dziekuje mad maxowi i A za podpowiedzi, ale jak widzicie, wciaz mam watpliwosci..
                • Gość: mad max Re: do mad maxa IP: *.aster.pl 24.09.09, 12:58
                  Jeśli chcesz kupić inne mieszkanie, to nie płać podatku, tylko złóż w swoim US stosowne oświadczenie (wydaje mi się, że US mają nawet stosowne "gotowce" na te okoliczność, no przynajmniej mój miał;) i rozglądaj się za nowym, bo 2 lata to znowu nie taki długi termin;)
                • Gość: A Re: do mad maxa IP: 212.167.5.* 24.09.09, 13:53
                  Nie ma problemu. Po pierwsze to zadaj sobie trud i przeczytaj na necie o tym
                  podatku. Znajdziesz cale mnostwo porad na stronach roznych gazet i w serwisach
                  prawnych.

Kupno innego mieszkania tez nie bedzie problememu, bo US nie bedzie mial
                  watpliwosci skad masz na to pieniadze i nie bedzie mial potrzeby robic
                  dochodzenia. Nie ma tez powodu by sprawdzac Twoje dochody poza krajem tak dlugo
                  jak spelniasz warunku z uwowy o unikaniu podwojnego opodatkowania.

Inni tez maja mieszkania w PL i mieszkaja zagranica i nie robia ze strachu z
                  tego powodu. A jak bedziesz chcial wynajac to nowe mieszkanie to mozesz placic
                  podatek ryczaltowy od wynajmu i znowu nie bedzie powodu mieszac tego z Twoim
                  dochodzami zagranica.

Poczytaj sobie forum o nieruchomosciach i prawie w nieruchomosciach na forum GW.
                  To prawdziwa kopalnia wiedzy.
                  • Gość: iza Re: do mad maxa IP: *.range86-168.btcentralplus.com 24.09.09, 23:44
                    Bardzo bardzo dziekuje mad maksowi oraz A, same dobre wiesci. Wieeeem, ze moge
                    je znalezc gdzie indziej, ale wole tutaj ;) Slicznie dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka