pablo163 19.11.03, 20:38 Witam @ll Moze ktos z was wie jak to jest jak chciał bym zdawac prawko w Brukseli . Czy jest taka mozliwosc?? Chodzi mi o prawko polskie a nie Belgijskie. Z gory dzieki za odpowiedzi ps moze ktos wie jaka jest cena?? Kat B Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz_gajowniczek Re: Prawojazdy 19.11.03, 21:34 Prawko polskie????? w Brukseli????? :)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
vico1 Re: Prawojazdy 19.11.03, 23:24 Podobno w Brukseli wszystko mozna kupic, jak w Wa...wie :) Odpowiedz Link
paw_dady w Belgii nie ma prawa jazdy 20.11.03, 00:29 zobacz jak jezdza ;o) tu nie slyszalem zeby obywatele Pl mogli robic prawojazdy polskie... Odpowiedz Link
onlyania Re: Prawojazdy 20.11.03, 06:06 to ja myslalam ze jestem naiwna, no ale pablo bije mnie na glowe takimi pytaniami....:) Odpowiedz Link
chanelek Re: Prawojazdy 20.11.03, 15:32 pablo163 napisał: > Witam @ll > Moze ktos z was wie jak to jest jak chciał bym zdawac prawko w Brukseli . Czy > jest taka mozliwosc?? Chodzi mi o prawko polskie a nie Belgijskie. Z gory > dzieki za odpowiedzi > ps > moze ktos wie jaka jest cena?? Kat B hmm ...., to chyba jest raczej nie mozliwe , ale mozesz zrobic sobie prowo jazdy w Belgi jezeli masz pozwolenie na pobyt, wtedy mozesz miec tez tlumacza lub egzamin w jezyku nederlandzkim ale troche dluzszy niz zazwyczaj, taka mala ulga dla cudzoziemcow ktorzy jeszcze nie wladaja zbyt dobrze jezykiem , co do ceny to jest roznie ale mysle ze lepiej jak zrobisz to w Polsce bo ja musialam zaplacic prawie 1000 euro a tak wogole, jak jest roznica w prawku polskim a belgijskim ??? pozdrawiam Chanelek Odpowiedz Link
izakop Re: Prawojazdy 20.11.03, 16:39 Nie ma zadnej roznicy. Przyjezdzasz tu z polskim prawem jazdem, idziesz do urzedu miasta z oficjalnym tlumaczeniem tego prawa jazdy i zdjeciem i w ciagu 2 tygodni w zamian za polskie dostajesz belgijskie. Jesli jedziesz do Polski i koniecznie potrzebujesz polskie prawo jazdy musisz z powrotem isc do urzedu i zdeponowac swoje belgijskie prawo jazdy i wtedy ci wydadza polskie. Czyli niby masz 2, ale daja ci zawsze jedno. Odpowiedz Link
grzegorz_gajowniczek Re: Prawojazdy 20.11.03, 16:56 przepraszam, bo ja nie zorientowany. to w Polsce nie mozna jezdzic na Belgijskim prawie jazdy? Odpowiedz Link
paw_dady Re: Prawojazdy 20.11.03, 17:31 mozesz, ale jesli mieszkasz dluzej niz 6miesiecy w Pl musisz wrocic do polskich Pl, o ile jestes rezydentem Belgii ;o) co do roznica miedzy prawkami -> jest taka, ze w Pl musisz cos umiec jak zdajesz, tu nie musisz nic umiec tylko zaplacic ;-P Co do 'mania' 1 prawka (1 zdeponowane) coz zawsze mzoesz zgubie polskei lub beligjskie prawko i dostac duplikat ;o) Odpowiedz Link
chanelek Re: Prawojazdy 21.11.03, 15:43 paw_dady napisała: > co do roznica miedzy prawkami -> jest taka, ze w Pl musisz cos umiec jak > zdajesz, tu nie musisz nic umiec tylko zaplacic ;-P > I tu sie z toba nie zgodze !!!!! tutaj tez musisz "cos" umiec zebu zaliczyc egzamin, wiem bo go tu robilam !!! a jak by mozna bylo sobie kupic tak jak w Polsce to ludzie nie zdawali by po 5 razy tylko odrazu kupili. A co do placenia to chyba wszedzie pobieraja za to oplaty, nie tylko w Belgi , a ze tutaj jest duzo drozej niz w Polsce ,to chyba nie nasza wina !! Chanelek Odpowiedz Link
kasiabru Re: Prawojazdy 02.03.04, 10:39 Hej, A czy to nie jest tak, ze polskie prawko nie jest wazne tutaj jezeli przebywa sie na terenie Belgii powyzej pol roku. Wiem, ze takie byly przepisy w Holandii. Teraz boje sie, ze jak mnie bedzie kontrolowac policja to moge dostac mandat za posiadanie prawa jazdy z kraju 'z ksiezyca'. Czy ktos wie jak to naprawde jest z tymi prawami jazdy? Kasia Odpowiedz Link
pszemcio Re: Prawojazdy 02.03.04, 12:16 kasiabru napisała: > Hej, > A czy to nie jest tak, ze polskie prawko nie jest wazne tutaj jezeli przebywa > sie na terenie Belgii powyzej pol roku. Wiem, ze takie byly przepisy w > Holandii. Teraz boje sie, ze jak mnie bedzie kontrolowac policja to moge dostac Do 30 kwietnia możesz mieć problemy jak jakiś policjant się uprze (mi to się nie zdarzyło). Po 1 maja polskiego prawa jazdy wymieniać nie trzeba. > mandat za posiadanie prawa jazdy z kraju 'z ksiezyca'. > Czy ktos wie jak to naprawde jest z tymi prawami jazdy? > > Kasia Odpowiedz Link
bachatka Re: Prawojazdy 02.03.04, 15:32 Problemow z policja nie musisz sie az tak bardzo obawiac. Tu nie chodzi o policje, ale bardziej o ubezpieczenie. Jezdzisz 'na blachach' polskich czy belgijskich? W razie wypadku (3x odpukac pukpukpuk) zdarzaja sie sytuacje, ze ubezpieczenie moze nie chciec wyplacic. Odpowiedz Link
paw_dady Re: Prawojazdy 02.03.04, 23:57 bachatka napisała: > Jezdzisz 'na blachach' polskich czy > belgijskich? W razie wypadku (3x odpukac pukpukpuk) zdarzaja sie sytuacje, ze > ubezpieczenie moze nie chciec wyplacic. i slusznie bo jest to NIEZGODNE z prawem Odpowiedz Link
klojo Re: Prawojazdy 03.03.04, 10:54 jak ja sie dowiadywalem w mojej komunie w zeszlym roku to Pani mi powiedziala, ze musze przyniesc tlumaczenie (od tl.przysieglego) i na tej podstawie oraz na podstawie zdeponowania mojego starego prawa jazdy otrzymam nowe, za jakas tam oplata manipulacyjna. inna sprawa jest ze nigdy tego nie zrobilem, a to nielegalne (podobno) jezdzic w Belgii na starym prawku, gdy jestes zarejestrowany w tutejszej gminie, czyli ze masz prawo pobytu w Belgii- tyle ja wiem... pozdr. Odpowiedz Link
paw_dady slusznie gadacie 03.03.04, 20:33 klojo napisał: > jak ja sie dowiadywalem w mojej komunie w zeszlym roku to Pani mi powiedziala, > ze musze przyniesc tlumaczenie (od tl.przysieglego) i na tej podstawie oraz na > podstawie zdeponowania mojego starego prawa jazdy otrzymam nowe, za jakas tam > oplata manipulacyjna. dokladnie tak to wyglada. jesli koniecznie chcesz miec i polskie to zawsze mozesz zgubic i dostac nowe Pl ;P Odpowiedz Link
kasiabru Re: Prawojazdy 03.03.04, 11:02 hej, narazie jezdze samochodem mojego chlopaka (Belga) czyli na bialo-czrwonych plejtach (haha, nomen omen). Ale nie chce miec zadnych prbolemow. Tutaj policja jest raczej dosc sztywna na problemy z dokumentami. Odpowiedz Link
piemeltje Re: Prawojazdy 03.03.04, 17:35 Niech ktos sprostuje, jesli sie myle, ale jest jedna zasadnicza korzysc z uzywania belgijskiego prawa jazdy w Polsce: nie zbiera sie punktow. Odpowiedz Link
piemeltje Re: Prawojazdy 03.03.04, 22:44 kasiabru napisała: > od razu widac zes chlopak! haha... Que? Jak to widac? Ale thx za komplement, bo juz sie balem, ze jestem starszym panem. Odpowiedz Link
bachatka Re: Prawojazdy 03.03.04, 23:58 Nie musialam nic tlumaczyc, przynioslam pani swoje polskie prawko i 2 zdjecia i po poludniu moglam odebrac swoje belgijskie. Ale to moze sie rozni od komuny do komuny. Podobno zeby otrzymac pozwolenie na prace, tez trzeba miec najpierw wize pracownicza; w zyciu zadnej wizy do Belgii nie mialam. Ad rem, wg policji mozesz sobie po Belgii jezdzic z polskim prawkiem, jezeli masz aktualne miedzynarodowe. Ale w razie jakiejkolwiek stluczki, ubezpieczenie moze Cie potraktowac jakbys nie miala prawa jazdy. Ja jezdzilam sobie 5 lat na swoim polskim prawku, i chlopaka, i swoim, samochodem na bialo-czerwonych blachach (wciaz nie do konca rozumiem, na jakiej podstawie dali mi wtedy te bialo-czerwone blachy: obcokrajowcy z czasowa przyczyna pobytu w Belgii dostaja podobno jakies specjak-lnie, w innym kolorze...?) Odpowiedz Link
paw_dady Re: Prawojazdy 04.03.04, 08:04 bachatka napisała: > Nie musialam nic tlumaczyc, przynioslam pani swoje polskie prawko i 2 zdjecia i> po poludniu moglam odebrac swoje belgijskie. Ale to moze sie rozni od komuny do> komuny. > pewno a na twoim prawie-jazdy wszystko bylo po francusku, inaczej nazywalas sie Prawo Jazdy a nie A. Kowalska + > Podobno zeby otrzymac pozwolenie na prace, tez trzeba miec najpierw > wize pracownicza; w zyciu zadnej wizy do Belgii nie mialam. trzeba miec wize czasowa na wjazd jesli jestes pracobiorca biorac to pod uwage -> jestes tu nielegalnie ;P Odpowiedz Link
bachatka Re: Prawojazdy 04.03.04, 09:35 paw_dady napisała: > > Nie musialam nic tlumaczyc, przynioslam pani swoje polskie prawko i 2 zdje > > cia i po poludniu moglam odebrac swoje belgijskie. Ale to moze sie rozni od > > komuny do komuny. > > pewno a na twoim prawie-jazdy wszystko bylo po francusku PAW, JA I JEZYKI AFRYKANSKIE??? W ZYCIU! > + > > Podobno zeby otrzymac pozwolenie na prace, tez trzeba miec najpierw > > wize pracownicza; w zyciu zadnej wizy do Belgii nie mialam. > > trzeba miec wize czasowa na wjazd jesli jestes pracobiorca > biorac to pod uwage -> jestes tu nielegalnie ;P BYLAM, I TO NAWET PRZEZ PARE LAT. NIELEGALNA ORYGINALNA ARBEIDSKART? MOZLIWE TYLKO W BELGII :) Odpowiedz Link
kasiabru Re: Prawojazdy 04.03.04, 09:56 hmm... zastanawiam sie czy mi sie oplaca ta cala roszada z zamienianiem praw jazdy skoro do maja tak niewiele zostalo... mam sentyment to mojego polskiego prawka, bo mam je od juz od ladnych paru(nastu) lat. No i co jak mi nie przedluza kontraktu na prace? ehh, ciezkie zycie... ale pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link
piemeltje Re: Prawojazdy 04.03.04, 10:38 Na koncu Ci Twoje polskie prawko oddadza, jak zdasz belgijskie. W moim przypadku byla tylko jedna mina. Najpierw dali mi belgijskie prawko bez gadania (oplata byla wtedy 600 frankow), a po 2 tygodniach odebrali z powrotem. Powod: w owych czasach mozna bylo zrobic w Po sce prawko od 16 lat i ja z tej mozliwosci skorzystalem, co pani w urzedzie w koncu rzucilo sie w oczy gdy porownala date urodzenia i date wydania. Poniewaz w Belgii tak nie mozna, wiec moje polskie prawko bylo wg belgijskiego prawa niewazne. Sugerowane przez urzad rozwiazanie: legalizacyjna sciezka zdrowia: Min Komunikacji, MSZ, ambasada, MSZ i Min. Komunikacji w Brukseli. Znalezione przez mnie rozwiazanie: wyrobic w Polsce wtornik z data wydania po 18 urodzinach. :-P Odpowiedz Link
kasiabru Re: Prawojazdy 04.03.04, 10:52 piemeltje napisał: > Na koncu Ci Twoje polskie prawko oddadza, jak zdasz belgijskie. Jak to 'jak zdasz'? Nie przerazaj mnie prosze, bo i tak mam za duzo na glowie. Odpowiedz Link
pszemcio Re: Prawojazdy 04.03.04, 11:06 Z tego co wiem to nowych praw jazdy nie trzeba tłumaczyć bo rubryki są standaryzowane. Natomiast jeśli masz prawo jazdy - książeczkę to proszą o tłumczenie. Cierpliwości. Jeszcze niecałe 2 miesiące. Jeździj ostrożnie i udawaj że przyjechałaś dopiero wczoraj. Pomysły kolegów o żonglerce prawami jazdy są niezłe: w PL bierzemy kredytowe na adres belgijski a w Belgii na polski.Poza tym nie można ich odebrać. Polak potrafi;) Odpowiedz Link