monika_irl 21.07.10, 11:25 www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2010/0720/breaking2.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarnad.1 Re: Child Benefit - Irish Time artykul 23.07.10, 19:26 No to biora sie ostro za child benefit. Sprytni ludzie potrafili sie niezle ustawic na socjalu, a teraz nawet Ci, ktorzy naprawde potrzebuja pomocy, bo sa w trudnej sytuacji beda mieli problem zeby pomoc otrzymac. Kiedy skonczy sie kryzys w Irlandii? Obecnie mieszkam w Kanadzie i tutaj kryzysu takiego nie czuc. Ale socjalu tu nie ma nawet w 1/10 takiego jak w Irlandii. Nie ma czegos takiego jak child benefit, przedszkola sa drogie i nie w takiej formie jak w Irlandii czy w Polsce. Tutaj jest to tylko przechowalnia dla dziecka. Moze byc w najlepszym przypadku calodzienna opieka, cena do 1000$ ale wyzywienie trzeba przynosic wlasne czyli dziecko cieplego dania nie je. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Child Benefit - Irish Time artykul 23.07.10, 21:57 to ceny aż tak bardzo od irlandzkich się nie róznią; dwa latamu za córkę płaciłam €1024 za miesiąc, fakt miała posiłki ale cena za dziecko młodsze (<3 lat) była jeszcze wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnad.1 Re: Child Benefit - Irish Time artykul 24.07.10, 02:52 Tutaj ogolnie jest preferowana opieka tzw "day care", gdzie oddaje sie dzieci na godziny i nie przez caly tydzien, tylko w wybranych dniach tygodnia. Jezeli juz jest opieka calodzienna to z wlasnym wyzywieniem jak juz pisalam. Nie ma child benefit, ale mozna odpisac od podatku kwoty wydane na opieke nad dzieckiem w przedszkolu. Nauka w szkolach zaczyna sie w wieku 6 lat i wtedy sa szkoly lepsze czyli prywatne i drogie szkoly, katolickie o wysokim poziomie placi sie co laska, ale przyjete moga byc tylko dzieci, ktorych co najmniej jedno z rodzicow jest katolikiem i szkoly panstwowe-bardzo niski poziom ale za darmo. Jak dziecko ma 5 lat moze juz uczeszczac do swietlicy przyszkolnej co wychodzi taniej ale do 4 lat- martw sie sam. Opiekunka do dziecka to bardzo poszukiwany zawod. Niestety doswiadczenie z Europy nie jest brane pod uwage. Zadne dyplomy z Europy nie sa honorowane, a zeby zaczac pracowac trzeba miec pozwolenie. Nie ma tu polityki pro rodzinnej a jednak dzieci nie brakuje. Bezrobocie w Albercie wynosi 8 %. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Child Benefit - Irish Time artykul 24.07.10, 08:18 > ale do 4 lat- martw sie sam. a tutaj jest inaczej? myslisz ze wszystkich rodziców stac zeby miesiac w miesiac placic za przedszkole €1000? tez musza "martwic sie" sami co z opieka. Kazdy kraj ma swoje plusy i munusy. "tam" moze i nie ma benefitu ale z tego co wiem zycie jest jednak duzo tansze niz w Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnad.1 Re: Child Benefit - Irish Time artykul 24.07.10, 17:35 Taniej? hmmmm. Za telefon komorkowy w najtanszej sieci jezeli zaladuje za 10$ to place 0,40c jezeli zaladuje za 20$ place 0,20c ALE. Osoba odbierajaca telefon tez placi. Czyli jezeli dzwoni do mnie maz, albo ktos sie pomyli i zadzwoni ja rowniez place. Nie ma naliczen sekudnowych. Zaczeta minuta to oplata za minute. Pieczywo jest tanie. Za worek bulek 30 szt place 3,50. Aha. Wszystkie ceny sa podane netto. Do tego trzeba doliczyc podatki 7 % + 5 %. Na polce nigdy nie widac ceny ostatecznej. Zarobki? Od 10 do 15$ jezeli ktos ma wiecej to jest Kanadyjczykiem albo jest tu bardzo dlugo ma wiele kursow i doswiadczenie kanadyjskie. Jak ktos ma 2 dzieci to sie nie oplaca isc do pracy bo pracuje tylko na przedszkole watpliwej jakosci. Piekne sa tu place zabaw. Sa tak duze i rozbudowane dla dzieci w roznym wieku ze rodzice moga nawet z malutkimi dziecmi zjezdzac na slizgawce i hustac sie na hustawce. Stopien trudnosci jest tak rozbudowany ze dla najstarszych dzieci tez sa atrakcje i czesto widze nastolatki (16, 17 lat) na placu zabaw. Place sa na kazdym rogu ulicy wieksze i mniejsze. Obowiazkowo przy kazdej szkole. Ja mam szczescie mieszkac w poblizu placu zabaw z brodzikiem. Woda jest sprawdzana pod wzgledem czystosci co godz i w razie potrzeby oczyszczana. Nie wolno przyprowadzac psow w poblize placu zabaw. Przy tym placu zabaw sa toalety i dowiedzialam sie ze na jesien po sezonie i toalety i brodzik beda przebudowywane na nowoczesniejsze z fontanna. Polonia z Kanady, ktora emigrowala z Polski prosto do Kanady mam wrazenie ze patrzy z wyzszoscia na emigrantow z UK i IRL. Dlatego wrocilam do Was na forum. Tesknie za Irlandia w lepszych jej czasach, kiedy nie brakowalo pracy. Ludzie sa niepowtarzalni. Kanadyjczycy tez sie usmiechaja, ale nie ma rozmow tylko zdawkowa wymiana zdan. Kazdy ceni prywatnosc. Prace mozna dostac tylko majac odpowiednia wize, ALE. Trzeba miec doswiadczenie kanadyjskie, jezeli nie ma doswiadczenia trzeba robic kursy. Kurs kosztuje ok 3500$. Jezeli mam wize do pracy to pisze na niej ze nie wolno mi robic kursow bez pozwolenia. Pozwolenie mam tylko na kursy krotsze niz 6 mies (liczac lacznie z czasem wydania certyfikatu) a takie sa tylko sa kursy jezykowe. Kursy zawodowe od 6 mies wzwyz. Na nauke trzeba miec study visa, ale wtedy praca jest dopuszczalna na terenie kampusu. Najlepsza sytuacje maja Polacy ktorzy przylecieli od razu z permanent resident. Moga sie uczyc i pracowac a nawet panstwo doplaca do kursow i organizuje opieke nad dzieckiem w czasie kursu. Ale taki luksus ma niewielu bo tu trudno przejsc przez sito. Aha kurs zrobiony w jednej prowincji nie daje uprawnien na inna prowincje. Tj tak jakby w Polsce trzeba bylo robic osobna szkole w kazdym wojewodztwie. Tylko tutaj "wojewodztwo" jest 4 lub 5 razy wieksze od Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnad.1 Re: Child Benefit - Irish Time artykul 24.07.10, 17:50 Przepraszam, ze moze przenudzam ale jeszcze mi przyszlo do glowy porownac cene mieszkania. Placimy za aptm 2 bed 1095$ bo jest na 4 ostatnim pietrze i nie ma windy. Apartamenty luksusowe nosza nazwe "condo" maja zwykle saune, basen i silownie oczywiscie ceny wyzsze. Aha w kazdym przypadku za parking auta placi sie osobno. Nie jest wliczony w cene wynajmu. W cene wliczone jest ogrzewanie i woda (nie wszedzie) ale zwykle placi sie samemu za telewizje, internet i swiatlo. Telewizja niepodlaczona nie odbiera zadnego programu. Elektrycznosc i gaz sa tansze w porownaniu z Irlandia. Domy sa duzo drozsze do wynajecia, chyba ze wynajmuje sie basement z malymi okienkami, wtedy ceny wynosza okolo 900$ i placi sie ogrzewanie, swiatlo i wode na spolke ze wspollokatorem. Ten na gorze 60 % ten na dole 40%. Mozna jeszcze wynajac mobile house tj dom na kolach ustawiony w parku przeznaczonym do tego typu mieszkan. Buda przy budzie. Jezeli jestes zainteresowana moge kontynuowac porownanie, jak nie- daj mi znac. Odpowiedz Link Zgłoś
morela7 Co kraj, to obyczaj :) 26.07.10, 12:03 Europa jest bardzo socjalna, wiec nie ma co porownywac z nie-Europa. Zapomnialas wziac pod uwage, 1CAD to nie to samo co 1EUR i choc ostatnio dolar bardzo sie umocnil wzgledem euro, to jeszcze niedawno przebitka byla znacznie wieksza i Kanada byla sporo tansza od Irlandii. Ceny mieszkan, ktore podajesz, w porownaniu z Dublinem wydaja sie normalne czy nawet niskie, szczerze mowiac. Nie wiem, w jakim miescie mieszkasz, bo wiele od tego zalezy. W Dublinie dwusypialniowe mieszkania beda w cenach podawanych przez ciebie tylko w tanszych dzielnicach. W bardziej prestizowych miejscach nadal zaplacisz znacznie wiecej. Luksusowe mieszkania dwusypialniowe potrafia kosztowac powyzej 2000 euro za miesiac (plus oplaty za prad, gaz, telefon, TV, itp.). A kwestie pozwolenia na prace czy pobyt to tez normalka. Wejscie Polski do UE znacznie ulatwilo zycie, ale przed 2004r. gdziekolwiek w Europie czy poza nia byly podobne wymogi dla Polakow, jak te, ktore opisujesz. I nadal one obowiazuja dla osob spoza UE. Aha, tutaj przy dwojce dzieci i przecietnej pensji tez sie nie oplaca pracowac. Szkoly dla maluchow koncza zajecia o 13tej czy cos kolo tego i nie ma darmowej swietlicy; nawet dobrych placow zabaw na oslode nie ma prawie wcale, wiec wcale ta Kanada taka gorsza sie nie wydaje ;) Najwazniejsze, ze masz szanse na prace, jakos to bedzie! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
monika_irl Re: Child Benefit - Irish Time artykul 27.07.10, 12:57 Dla mnie absolutnie nie musisz porównywac, no chyba ze ktos inny jest zainteresowany. Ja mam informacje „z pierwszej reki” dlatego napisalam ze zycie jest drozsze w Irl i w zasadzie mi to potwierdzilas ;) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś