Dodaj do ulubionych

self-employed-moge handlowac?

IP: *.range86-183.btcentralplus.com 24.03.11, 12:25
Hej.

Jestem podatnikiem angielskim, jestem tu samozatrudniona i pracuje jako opiekunka. "carer" widnieje na moim tax declaration. Czy moge obok tego zaczac czyms handlowac? Kupowac towar we Wloszech, gdzie mam pewien kontakt (firma, nie prywatna osoba) i sprzedawac go gdzie chce: w Polsce/Anglii.. Czy musze zakladac firme jakas? To bylby maly biznesik, caly czas jedna osoba (ja), jeden supplier, jeden client... Mam sie nazwac: "ewi import-eksport" czy cos, gdzies sie jeszcze rejestrowac, czy prywatnie kupic od tej wloskiej formy produkt i go sprzedawac? Bede wdzieczna za podpowiedzi, jak to legalnie i prawnie skladnie zrobic..

Obserwuj wątek
    • mikolaj1978 Re: self-employed-moge handlowac? 25.03.11, 22:32
      Nie musisz zakładać firmy, możesz jako samozatrudniona sprzedawać to będzie stanowilo twój dodatkowe źródło dochodów z prowadzonej działalnosci gospodarczej, będziesz mogła sie z tego rozliczać na podobnych zasadach jak już pewnie to robisz jako samozatrudniona opiekunka, w UK.
      Poinformować tylko musisz HMRC o tym, w ciągu 3 m-cy od rozpoczęcia działalności. No i chyba bedziesz mogła zaoszczędzić na ewentualnych składkach na NIC, w UK nie ma tych idiotyzmów co w PL co do płacenia składki zdrowotnej z każdego źródła dochodów.
      • Gość: ewi Re: self-employed-moge handlowac? IP: *.range86-183.btcentralplus.com 26.03.11, 12:50
        Dziekuje, juz myslalam, ze sie nie doczekam jakiejkolwiek pomocnej podpowiedzi. Dziekuje. Martwi mnie tylko kwestia vatu. Musze sie rejestrowac jako vatowiec? Zdaje sie, ze z Wloch bede kupowac bez vatu - tak to dziala - ale sprzedawac do PL tez bez vatu? czy radzisz mi wycieczke do miejscowego inland revenue po porady? Znalazlam pare stron w stylu "setting up a new business", wyglada na to, ze najlepiej zalozyc Ltd, choc tu potrzebny bylby ksiegowy, bo rozliczenia sa skomplikowane. Moge tego uniknac?
        • jaleo Re: self-employed-moge handlowac? 26.03.11, 14:53
          Gość portalu: ewi napisał(a):

> Dziekuje, juz myslalam, ze sie nie doczekam jakiejkolwiek pomocnej podpowiedzi.
          > Dziekuje. Martwi mnie tylko kwestia vatu. Musze sie rejestrowac jako vatowiec?

Musisz dopiero, jesli suma sprzedazy produktow osiagnie £70K w danym roku. Mozesz sie zarejestrowac dobrowolnie, sa z tego pewne korzysci, patrz ponizej.

> Zdaje sie, ze z Wloch bede kupowac bez vatu - tak to dziala - ale sprzedawac d
          > o PL tez bez vatu?

Tzw intra-community exemption mozliwa jest tylko, jesli odbiorca (czyli Ty) jest zarejestrowany do VAT-u w tym innym kraju Unii. Wloski sprzedawca wtedy na rachunku podaje Twoj brytyjski nr VAT-u i nalicza zero VAT. Jesli nie jestes zarejestrowana do VAT-u, to wloski sprzedawca jest zobowiazany naliczyc VAT po wloskich stawkach. Tego vatu nie bedziesz mogla odzyskac.

Jak sprzedajesz potem do PL, to podobnie - jesli jestes zarejestrowana do VAT-u w UK, a Twoj odbiorc jest zarejestrowany w PL, to sprzedajesz cross-border z zero VAT. Jesli odbiorca nie jest -zarejestrowany (np sa to prywatni konsumenci) a Ty tak, to naliczasz VAT po brytyjskich stawkach.

Jesli sie zarejestrujesz do VAt-u, to masz dodatkowe obowiazki:
          - rozliczenie VAT w UK (VAT Return)
          - Prowadzenie wymaganej ksiegowosci, tzn. notowanie tzw. reverse charge VAT przy zakupie towaru z kraju unijnego, notowanie EU sales itd.
          - Wystawiane przez Ciebie rachunki musza spelniac wymogi EU Directive co do tresci
          - Jesli sprzedajesz towar do innego kraju unijnego, musisz skladac zeznaniie European Sales Listing
          - Jesli handujac towarem z innymi krajami Unii przekroczysz progi Intrastatu (arrivals albo dispatches albo obydwa), musisz rowniez skladac to zeznanie, ale prog na szczescie w UK jest dosc wysoki
          • Gość: ewi Re: self-employed-moge handlowac? IP: *.range86-183.btcentralplus.com 26.03.11, 22:13
            Bardzo dziekuje, jaleo.
            Oczywiscie, ze bede chciala uniknac placenia wiecej za towar od Wlochow - placenia im ichniego vatu - wiec najwyrazniej MUSZE sie zarejestrowac tutaj, w UK, jako vatowiec.

A to:

> - rozliczenie VAT w UK (VAT Return)
            > - Prowadzenie wymaganej ksiegowosci, tzn. notowanie tzw. reverse charge VAT prz
            > y zakupie towaru z kraju unijnego, notowanie EU sales itd.
            > - Wystawiane przez Ciebie rachunki musza spelniac wymogi EU Directive co do tre
            > sci
            > - Jesli sprzedajesz towar do innego kraju unijnego, musisz skladac zeznaniie E
            > uropean Sales Listing
            > - Jesli handujac towarem z innymi krajami Unii przekroczysz progi Intrastatu (a
            > rrivals albo dispatches albo obydwa), musisz rowniez skladac to zeznanie, ale prog na szczescie w UK jest dosc wysoki

mnie przeraza. Sama sobie do tej pory bez problemu wypelniam coroczny tax declaration, ale to wyglada na ponad moje sily. Gdzie sie udac, czy Inland Revenue mnie poprowadzi za raczke na poczatku przy tych powyzszych punktach czy musze znalezc biuro ksiegowe? Beda moje transakcje proste, bo mam jednego dostawce i jeden produkt, tak mysle.
            • jaleo Re: self-employed-moge handlowac? 26.03.11, 22:28
              Gość portalu: ewi napisał(a):

Gdzie sie udac, czy Inland Revenue m
              > nie poprowadzi za raczke na poczatku przy tych powyzszych punktach czy musze zn
              > alezc biuro ksiegowe? Beda moje transakcje proste, bo mam jednego dostawce i je
              > den produkt, tak mysle.

Brytyjski VAT return jest bardzo prosty w porownaniu z innymi krajami EU. Do tego schematy rozliczania tez sa bardzo dogodne dla podatnika. Jesli masz proste transakcje, to spokojnie sobie sama poradzisz, bez ksiegowego.
              • Gość: ewi Re: self-employed-moge handlowac? IP: *.range86-183.btcentralplus.com 27.03.11, 23:14
                Dziekuje, bede dalej wkopywac sie w temat. Jutro umawiam sie z IR. Dzieki.
      • qvintesencja Na marginesie tematu 26.03.11, 17:41
        mikolaj1978 napisał:

> No i chyba bedziesz mogła zaoszczędzić na ewentualnych składkach
        >na NIC, w UK nie ma tych idiotyzmów co w PL co do płacenia >składki zdrowotnej z każdego źródła dochodów.

Taaa, bo w UK kasa leci z nieba. Tylko ze to sie juz skonczylo i zaczynaja sie realia. Na razie HMG mowi o radykalnej reformie NHS bo manify rosna w sile ale to jest dopiero poczatek i jeszcze dokladnie nie wiadomo co sie za tym kryje, podejrzenia sa niebylejakie.
        • jaleo Re: Na marginesie tematu 26.03.11, 18:27
          Poza tym wiele osob nie zdaje sobie sprawy, ze ta obowiazkowa skladka NI placona przez samozatrudnionych to jest minimalna skladka, ktora nie zapewnia pelnej emerytury panstwowej (tzw additional state pension), poniewaz HMRC wychodzi z zalozenia, ze osoby samozatrudnione beda sobie same oplacac prywatna emeryture.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka