Dodaj do ulubionych

otwarcie konta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 15:10
Witam,
Czy mozna otworzyc konto w Uk na podstawie paszportu i otrzymać kartę debetową w banku bez wysyłania pocztą? Na poczatku adres bede mial tymczasowy i bede go po 3-4 tygodniach zmienial, wiec dlatego pytam czy mozna dostac karte bankowa w banku. Z gory dziekuje za pomoc i rade:)
Obserwuj wątek
    • rpq Re: otwarcie konta 05.05.11, 16:42
      Nie otworzysz konta bez podania miejsca zamieszkania. Banki proszą o potwierdzenie adresu w postaci jakiegoś rachunku. Ja na początku z powodu braku rachunków musiałem wziąć list polegający od pracodawcy. Co do karty przedstaw w banku swoją sytuacje i oni coś wymyślą. Możesz też poprosić na poczcie o przekierowanie korespondencji na nowy adres, albo po przeprowadzce pójść pod stary adres i odebrać pocztę osobiście.
      • Gość: Zbigniew Re: otwarcie konta IP: *.29.68.43.threembb.co.uk 05.05.11, 18:48
        można też powiedzieć w banku że chce się osobiście odebrać kartę z banku, ja tak zrobiłem (Lloyds)
        • Gość: newman Re: otwarcie konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 20:16
          Dziekuje za odpowiedzi.
          Mam jeszcze pytanko czy bez problemu wydali ci karte w lloyds? Czy moze ktos mial podobna sytuacje i bank wydal karte bez wysylania poczta? Jeszcze raz dziekuje za kolejne odpowiedzi i podzielenie sie swoim doswiadczeniem.
          Pzdr,
    • Gość: adam778 Re: otwarcie konta IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 05.05.11, 20:35
      dokladnie 2 lata temu o tej samej porze mialem ten sam problem :D

konto na paszport i gentlemenskie slowo honoru jesli chodzi o adres zalozyli mi w lloydsie. karte dostalem poczta ale na pewno bedziesz mogl odebrac ja osobiscie w banku, tylko z nimi pogadaj i powiedz, ze masz wspolna skrzynke pocztowa czy cos w tym stylu;)

powodzenia i pytaj jakby cos.
    • rekin.finansjery Re: otwarcie konta 06.05.11, 00:37
      Kiedys, kiedys, z 5 lat temu, HSBC uruchomilo usluge zwana HSBC Passport - mozliwosc otwarcia konta przez kogos spoza UK. Pamietam to dobrze, bo dosc mocno reklamowali to na swojej stronie glownej twarzami 4 osob z flagami narodowymi na tychze twarzach, i oprocz Australijki (albo Nowozelandki?) znalazla sie tez Polka. Wtedy za otwarcie chceli 50 funtow.

I maja to nadal, tyle ze jest 8 funtow na mc, fixed na 12 mcy, potem mozna zrezygnowac.
      www.hsbc.co.uk/1/2/personal/current-accounts/passport

Tak wiec jakbys chial miec akurat to gotowe, to dosc dobre rozwiazanie.
      • Gość: max otwarcie konta w UK to lepsza gimnastyka IP: *.play-internet.pl 08.05.11, 18:04
        w Kanadzie czy USA robisz to w 5 minut z jakims dokumentem a adres co ma do tego tam mozesz dac nawet adres sasiada albo ksiedza z parafii. To twoj interes gdzie listy bede przychodzic. Oczywiscie w UK gdzie w banku siedzi kretyn na kretynie jest inaczej bo tam logiki brak. To ty przynosisz kase do banku wiec co baranow obchodzi twoj adres? Co innego gdybys bral kase od nich czyli jakas pozyczke ale oni maja wszystko odwrotnie nie tylko kierownice w samochodzie. Ale po 3 dniach w koncu udalo mi sie zalozyc konto. To i tobie sie uda.
        • Gość: gosc Re: otwarcie konta w UK to lepsza gimnastyka IP: *.perr.cable.virginmedia.com 08.05.11, 20:01
          No to musisz podejrzanie wyglądać, mnie otworzono bezpłatne konto w Lloydsie w 10 min. na podstawie dowodu osobistego i adresu zapisanego na kartce.
          • Gość: Ralph Re: otwarcie konta w UK to lepsza gimnastyka IP: 2.102.130.* 08.05.11, 22:24
            Teraz to luksus, 6 lat temu otwarcie konta w angielskim banku kosztowało mnie 2 miesiące użerania się z bankowymi biurokratami, a wszystko przez brak rachunku na własne nazwisko. Żadne listy od instytucji państwowych, pisma od pracodawcy i inne dokumenty się dla nich nie liczyły. W końcu udało mi się założyć konto w banku na wyspie Man, dopiero rok później przeniosłem się do "normalnego" angielskiego banku.
            • Gość: newman Re: otwarcie konta w UK to lepsza gimnastyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.11, 08:23
              Dzieki za podpowiedzi:)
              A czy jakis bank wyda karte w oddziale bez jej wysylania poczta?
              I czy istnieje mozliwosc odbioru korespondecji w oddziale banku?
              Dziekuje za podpowiedzi:)
              • Gość: gosc Re: otwarcie konta w UK to lepsza gimnastyka IP: *.perr.cable.virginmedia.com 09.05.11, 10:22
                O to się musisz już w banku zapytać.
                Na pewno będą niechętni bo karty są wysyłane nie z oddziału przecież tylko z jakiegoś centralnego miejsca ich produkcji, to samo z różnymi wydrukami.
                A brytyjczycy niespecjalnie lubią wykraczać poza schemat...
                Ale po prostu zapytaj w wybranym banku, tu na forum nie uzyskasz takiej informacji bo chyba mało kto miał takie problemy.
              • rpq Re: otwarcie konta w UK to lepsza gimnastyka 09.05.11, 11:54
                Coo do korespondencji to sporo banków będzie szczęśliwe jeśli wybierzesz opcje bez papierków, tj przez internet. Ja osobiście tego rozwiązania bym nie wybrał, bo nie chciałoby mi się samemu wszystkiego drukować, ale na krótką metę to może być dla Ciebie wygodna opcja.
    • Gość: Infolinia Re: otwarcie konta IP: *.cust-83.exponential-e.net 09.05.11, 12:04
      Wlasnie przeszedlem procedure otwierania (kolejnego) konta.

Mimo calkiem porzadnych dokumentow 'pan z okienka' uparl sie, ze musze donieszc potwierdzenie adresu, ktore mialo byc jednym z akceptowanych przez bank dokumentow, ich lista byla calkiem dluga: rachunek za media, TV, telefon, listy z HMRC, HO, etc...
      Podobno takie sa wymagania stawiane bankom przez prawo (Money Laundering Act).
      Adres moze byc tymczasowy (hotel, mieszkanie katem u znajomego), ale papier musi byc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka