Dodaj do ulubionych

Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent

IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 27.10.05, 06:27
Bylem 1 dzien przelotem w Aberdeen i naprawde ciezko polapac co ci ludzie mowia.
Co ciekawe jedni mowia dosc zrozumiale a inni nie wiadomo czy to angielski.
Czy tam tak jak z Kaszubami w Polsce?
Obserwuj wątek
    • Gość: A.K. Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.chello.pl 27.10.05, 09:15
      Dokladnie. Aberdeen, Glasgow - porażka. Ale pojedz do Inverness, tam podobno
      mowia bardzo, bardzo zrozumiale.
      • ianek70 Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent 27.10.05, 11:19
        Gość portalu: A.K. napisał(a):

> Dokladnie. Aberdeen, Glasgow - porażka. Ale pojedz do Inverness, tam podobno
        > mowia bardzo, bardzo zrozumiale.

Wszędzie ludzie mówią zrozumiale, choć niekoniecznie dla obcych.
        • Gość: maslanka Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.unknown.be.uu.net 27.10.05, 13:01
          > Wszędzie ludzie mówią zrozumiale, choć niekoniecznie dla obcych.

blehehehehehe
          teraz to zes powiedzial normalnie zlotousty hlopak
        • Gość: lucek Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 27.10.05, 19:46
          > Wszędzie ludzie mówią zrozumiale, choć niekoniecznie dla obcych.

mieszkam w USA 20 lat i rozumie angielski perfect. Ale niestety nie w Szkocji.
          Nie moge tylko zrozumiec jak to jest ze polowa ludzi zupelnie mamrocze (ale
          rozumieja mnie perfect) natomiast druga polowa i rozumie i mowi wzglenie dobrze.
          Moze tylu tam jest przyjezdnych i ci mowia normalnie? Generalnie rzecz biorac
          zauwazylem ze Polak dobrze wyszkolony w Polsce w jezyku angielskim mowi 500%
          lepiej od Szkota.
          A jak jest w Edynburgu?
          • Gość: :) Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.net.pl / *.net.pl 27.10.05, 21:14
            Szkoci nie mówią po angielsku,oni mówią po angielsku ze szkockim akcentem,a
            Polacy jak zwykle mają zamiar uczyć innych jak mają mówić i oczywiście lepiej
            mówią po angielsku od Szkotów,ale już po angielsku ze szkockim akcentem to
            nie;)Niektórzy Polacy oczywiście też(to akurat nie do ciebie)czepiają się innych
            Polaków,że czasem niektórych(nie po anglistyce i ze słabszym angielskim)z nas
            trudno ponoć zrozumieć(np.anglikom) gdyz mówimy twardo,z twardym akcentem - jak
            ktoś tak mówi to nie słyszał Szkotów.Dodam tylko tyle,że moja szkocka rodzina w
            Polsce często była brana za Niemców chcących porozumiewać sie (np.w sklepie) po
            angielsku.Poza tym jeden gość z tej mojej rodziny mówi czasem tak,że jak sam
            twierdzi jego sąsiadka - też Szkotka tak jak i on ma problemy ze
            zrozumieniem,zawsze rozumie go tylko jego najbliższa rodzina.Ale jak chcą to
            mówią wyraźnie po angielsku,np.rozmawiając ze mną,gdyż zdają sobie sprawę że
            można mieć problemy z ich wymową.Poza tym Szkoci są bardzo dumni ze swojej
            niezależności i inności również tej "akcentowej" od Anglików.
            • ianek70 Dialect continuum 28.10.05, 10:48
              Gość portalu: :) napisał(a):

> Szkoci nie mówią po angielsku,oni mówią po angielsku ze szkockim akcentem,

To zależy kto mówi, i do kogo.
              Ja jestem ze Szkocji zachodniej, więc będąc w kraju mówię na co dzień innym
              dialektem, niż ludzie z Aberdeen. Oni mnie rozumieją lepiej, niż ja ich.
              Dialekt Edynburga jest bardziej podobny do naszego, ale oni mają całkiem inny
              akcent, który od razu słychać.
              Kiedy rozmawiam z Anglikiem, mówię nieco inaczej, szczególnie jeśli pochodzi on
              z południa, żeby on rozumiał.
              W takich oficjalnych sytuacjach, jak np rozmowa kwalifikacyna, mówię Scottish
              Standard English, czyli tak, jak newsreadersi w szkockiej telewizji. No, prawie.
              Z Polakami mówię Standard English, oczywiście ze szkockim akcentem.

Dla wielu Polaków, takie bogactwo językowe wydaje się zbyt skomplikowane (mimo,
              że podobna sytuacja panuje w większości normalnych krajów) i wolą myśleć, że po
              prostu wszyscy Szkoci, Irlandczycy czy północno-Anglicy mówią niewyraźnie lub
              źle.
              • Gość: Soup Nazi Re: Dialect continuum IP: *.sympatico.ca 28.10.05, 17:49
                > Dla wielu Polaków, takie bogactwo językowe wydaje się zbyt skomplikowane (mimo,
                >
                > że podobna sytuacja panuje w większości normalnych krajów) i wolą myśleć, że po
                >
                > prostu wszyscy Szkoci, Irlandczycy czy północno-Anglicy mówią niewyraźnie lub
                > źle.

A to dlatego, ze wielu Polakow to cholerne, zapyziale, ciemne, ale za to
                przemadrzale gamonie w/g ktorych wszyscy tubylcy powinni mowic Basic English i
                do tego jeszcze bardzo powoli, i rozumiec bez lachy przerozne nieslychane
                konstrukcje gramatyczne i intonacyjne, ktorych oni, niektorzy (wielu) Polacy,
                regularnie i powszechnie sie dopuszczaja tworzac w ten sposob nowy pidgin English .
              • Gość: :) Re: Dialect continuum IP: *.net.pl / *.net.pl 28.10.05, 18:40
                zgadzam się,pracowałem tam ze szkotami z różnych regionów i np.Szkoci z Glasgow
                i okolic mówili inaczej niż ci bliżej Edynburga
          • Gość: Soup Nazi Drogi Lucku! IP: *.sympatico.ca 27.10.05, 21:52
            20 lat to szmat czasu zwlaszcza jesli spedzilo sie go na mopie na Jackowie.
            Niestety, enwajronment ten jak rowniez fakt twojego dziedzicznego obciazenia
            pochodzeniem z Moniek nie pozwolilo ci na opanowanie jezyka angielskiego na
            poziomie innym niz narzecze jackowskie. Autkam jest taki, ze nie rozumiesz
            nikogo, ani nie jestes rozumiany poza granicami twojej drugiej ojczyzny, Jackowa.

Pozdrawiam cie serdecznie aczkolwiek ze wstretem
    • cipolka Gdzie gorzej mowia w Szkocji czy w Irlandii 27.10.05, 19:50
      czy ma ktos porownanie?
      • Gość: Soup Nazi W Polsce. Tragedia. Ale oni mysla, ze swietnie. IP: *.sympatico.ca 27.10.05, 22:02
        I zawsze sa gotowi uczyc. Przede wszystkim nejtiws.
        • cipolka Re: W Polsce. Tragedia. Ale oni mysla, ze swietni 28.10.05, 00:56
          Gość portalu: Soup Nazi napisał(a):

> I zawsze sa gotowi uczyc. Przede wszystkim nejtiws.

Spadaj mlotku z Ontario
          • Gość: Soup Nazi Re: W Polsce. Tragedia. Ale oni mysla, ze swietni IP: *.tor.primus.ca 28.10.05, 04:55
            cipolka napisała:

> Gość portalu: Soup Nazi napisał(a):
            >
            > > I zawsze sa gotowi uczyc. Przede wszystkim nejtiws.
            >
            >
            > Spadaj mlotku z Ontario

Grzecznie, moja parafianko na robotach. Hehehe, ja twoj ciezki kmiecy akcent w
            pismie wyczuje. Jakoby ktos orzechami o sciane napjerdalal, hehehe. Nie mowiac o
            bledach wszelkiego rodzaju. Gdzie rympolisz, w Tesco czy w nursing home?
    • Gość: MWM Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 18:58
      Wysłać ich wszystkich do logopedy i już. ;)))
      • Gość: Ralph Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.server.ntli.net 28.10.05, 20:21
        Gość portalu: MWM napisał(a):
        > Wysłać ich wszystkich do logopedy i już. ;)))

Popieram, zwłaszcza że w bardzo wielu przypadkach niezrozumiałość nie jest
        spowodowana akcentem tylko po prostu niewyraźną niedbałą wymową. Rozmawiałem
        już z Irlandczykami, którzy tak pięknie i wyraźnie mówili (mimo że z irlandzkim
        akcentem), że aż przyjemnie było posłuchać.
        • waclaw.jurny Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent 28.10.05, 21:53
          Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Popieram, zwłaszcza że w bardzo wielu przypadkach niezrozumiałość nie jest
          > spowodowana akcentem tylko po prostu niewyraźną niedbałą wymową.

A jak w takim przypadku rozumieją samych siebie?
          Chyba Polacy jednak mówią nawet bardziej niewyraźniej, bo kolega tu był z
          zagranicy i ani słowa nie zrozumiał. Oprócz słowa "telefon". Nie wiem, dlaczego
          akurat to słowo Polacy wymawiają w tak szczególnie wyraźny sposób...
          • Gość: lucek Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 28.10.05, 22:26
            Nie chodzi mi o ublizanie Szkotom z powodu ich akcentu. Chodzi jednak o to ze
            ciezej nam Polakom jest zyc wsrod tych ludzi poniewaz nasz angielski tez nie
            jest perfekt.
            Spotykalem czasem ludzi pieknie mowiacych po angielsku ale niestety byl facet np
            z Manchester. Miejscowi mieli ciezki akcent a niektorzy poprostu byli absolutnie
            nie do zrozumienia przez czlowieka ktory skonczyl studia w jezyku angielskim.
            Porownuje to jednak to mojego pobytu kiedys na slasku opolskim gdzie rowniez
            potrzebowalem tlumacza z polskiego na polski.
        • ianek70 Re: Czy w Szkocji wszedzie maja ciezki akcent 29.10.05, 11:46
          Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Gość portalu: MWM napisał(a):
          > > Wysłać ich wszystkich do logopedy i już. ;)))
          >
          > Popieram, zwłaszcza że w bardzo wielu przypadkach niezrozumiałość nie jest
          > spowodowana akcentem tylko po prostu niewyraźną niedbałą wymową.

W przeciwieństwie do waszej angielszczyzny, moja polszczyzna nie jest
          doskonała. Jest jednak na tyle dobra, że mogę bez problemu rozumieć i
          Krakowiaka i Warszawiaka, Mickiewicza i Masłowską.
          Byłem niedawno w Bratysławie i po prostu tragedia. Ich mowa jest tak niewyraźna
          i niedbała, że niemal co czwarte słowo było dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
          Musiałem ich cały czas pompatycznie poprawiać - nie mówi się "jazyk",
          tylko "język", nie ma takiego wyrazu, jak "odjeb sa".
          • ianek70 Zapomniałem o linkach... 29.10.05, 11:49
            www.bbc.co.uk/voices/multilingual
            www.scots-online.org
            www.scotsdictionaries.org.uk
            www.stooryduster.co.uk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka