Dodaj do ulubionych

Dzieci w Anglii

IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.05, 08:50
Witam!
Wkrótce jadę do Aglii z dzieckiem - 6 lat. Może ktoś wie, jak wygląda sprawa
nauczania w szkole?
Obserwuj wątek
    • patrycjabl79 Re: Dzieci w Anglii 07.11.05, 09:06
      witaj Jurku,
      co prawda dziecka nie mam chociaz sie spodziewam (jestem w ciazy) to na
      przykladzie moje kolezanki ze Slowacji - wiem iz przywiozla w wakacje syna 7
      lat bez slowa angielskiego,
      pochodzila po wszystkich szkolach ( mieszkam w nieduzym miasteczku) i bez
      problemu zapisala chlopca do tej w ktorej znalazla kilka dzieci z zagranicy.
      Odwiedzilam ja ostatnio i zapytalam jak maly w szkole, powiedziala iz
      nauczyciela jak i jemu bylo na poczatku trudno ale po jakims m-cu bardzo dobrze
      sie zaklimatyzowal a teraz to prawie najlepszy uczen!!!

Tak jak widzisz nie powinienes miec problemu
      Powodzenia
      • Gość: mama Re: Dzieci w Anglii IP: *.range81-159.btcentralplus.com 07.11.05, 09:14
        moj syn ma 7 lat - w listopadzie skonczy , przyjechalam z nim w kwietniu i od
        razu znalazalm najblizsza szkole memu zamiekszkaniu - wprawdzie b. prestizowa
        ale super sie nim zajeli - moj syn znal okolo 150-180 slow po angielsku ale
        zdan nie potrafil skaladac - poszedl do 1 klasy - teraz chodzi do 2 i naprawde
        z dnia na dzien idzie mu lepiej - coraz wiecej mowi, ma specjalna pania
        przydzielona tylko dla niego ktora czyta z nim bajki po angielsku - nawet
        szkola zakupila slownik pol-ang do komunikacji - w szkole mojego syna chodza
        sami biali - jest jedna hinduska - szkola zajmuje 3 miejsce w rankingu szkol
        podstawowych w calym okregu - ale ja nam doradzono - wiec radze skonsultowac
        sie z anglikami - oni napewno poradza ci dobrze. Mysle ze nie ma sie czym
        przejmowac - dzieci chodza tu w mundurkach - ktory trzeba zakupic - my
        kupowalismy taki w specjalnym dla szkoly sklepie - nie kosztowal malo - poza
        tym dziecko nie musi miec zadnych ksiazek ani zeszytow - wszystko zapewnia
        szkola - tak jest u nas.Powodzenia
      • Gość: Jurek Re: Dzieci w Anglii IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.05, 10:18
        Dzięki za rady i podpowiedzi. Trochę mi lżej na duszy.

J.
    • natalia.brzeska Jurku, 07.11.05, 09:35
      Wejdz na forum "Z dala od Polski"
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
      Najpierw skorzystaj z wyszukiwarki, gdyż wątków na tamtym forum o szkole
      przewija się sporo (jest to forum dla mam).
      Pozdrawiam!
    • edgar2005 Re: Dzieci w Anglii 07.11.05, 11:41
      Może ktoś wie gdzie można znależć ranking szkół publicznych? Wyjeżdzając z
      dzieckiem trzeba się kierować szkołą i wynajmować lub kupować mieszkanie tam
      gdzie jest najlepsza szkoła. Przeciętne szkoły publiczne moga dziecko okaleczyć
      intelektualnie i społecznie. Jeśli chodzi o szkołę średnią to najlepsze
      publiczne są grammar schools, ale jest ich niewiele. W nich tez obowiązuje
      rejonizacja. Słyszałem, że po innej publicznej szkole średniej niż grammar
      school dostanie sie na prestizowy uniwersytet jest bardzo mało prawdopodobne.
      Oczywiście, najlepiej mieć pieniądze na prywatną (public) prep school.
      • natalia.brzeska Edgar, 07.11.05, 12:37

Ostatnio w prasie codziennej było mnóstwo dodatków z tego typu rankingami (było
        to na przełomie wrzesnia/października), więc chyba można to gdzieś w sieci
        również znaleźć. Aha, mam na myśli prasę brytyjską.
        • natalia.brzeska OFSTED 07.11.05, 12:41

www.dfes.gov.uk/performancetables/
          Co jakiś czas szkoły przechodzą kontrolę OFSTED. Raporty z kontroli są czasami
          na stronach www szkoł lub na oficjalnej stronie OFSTED:
          www.ofsted.gov.uk/reports/
          • Gość: mama Re: OFSTED IP: *.range81-159.btcentralplus.com 07.11.05, 13:44
            www.direct.gov.uk/EducationAndLearning/Schools/SchoolLife/fs/en
          • edgar2005 Re: OFSTED 07.11.05, 14:12
            Dzięki, nalazłem jeszcze:
            news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/education/04/school_tables/primary_schools/html/bestagg.stm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka