daisy78 27.06.05, 09:30 wpisujcie, który wybraliście i dlaczego ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi_22 Re: ranking banków w LUX 27.06.05, 10:13 Z tego co ja sie oprientuje to NAJLEPIEJ wybrac S-Bank. Jest to najstarszy bank w Luxie, ma bankomaty i oddzialy DOSLOWNIE wszedzie. Sam pare razy musialem zjechac z glownej drogi zeby bankomat znalezc. Efekt taki, ze wjezdzajac do malego miasteczka S-Bank jest zawsze :) Takze ma on jaka umowe z instytucjami EU chyba bo jego oddzialy sa prawie w kazdym budynku np w JMO. Procedura zalatwiana roznych rzeczy tam tez jest latwiejsza. Za podstawowe konto, ktore w zupelnosci wystarcza nie pobieraja ZADNEJ oplaty, a jak sie chce miec wieksze to oplata jest niewielka. Kredyty dle pracownikow EU tez sa zalatwiane latwo i szybciutko. Dlatego polecam! Bank dziala pod nazwami: Banque Et Caisse D'Epargne De L'Etat Luxembourg lub: BCEE lub: S-Bank lub: Spuerkees :) www.bcee.lu Inne to Dexia, ING, Citibank. Tych nie polecam. Pobieraja duzo kasy za prowadzenie rachunku, nie sa takie przyjazne - no chyba ze sie jest jakims Prezesem luc cos takiego. Wiem ze pare osob, pod wplywem ladnych i rozpoznawalnych nazw sie tam zapisalo, ale szybko uciekli bo stwierdzili ze sie im to zwykle nie oplaca i S-Bank jest lepszy. To sa moje opinie tylko, kazdy robi jak chce :) Odpowiedz Link
rachelita Re: ranking banków w LUX 27.06.05, 12:10 Slyszalam tez, ze S-Bank ma bardzo dobre warunki przy kredytach mieszkaniowych dla klientow, ktorzy sa w Banku pow 3 lat. W dluzszej perspektywie przebywania w Lux warto wiec, zeby przynajmniej jedna osoba w stadle tam sie zaczepila... Odradzam Dexie - z ktorej planuje sie wydostac, jak mi jeszcze bardziej zalezie a skore... Oplaty to na razie nie byl znaczacy argument ale ma tez inne wady: 1. W S-Banku od reki daja limit na vise min 2000, a Dexia sepi 2. Operacje bankowe sa widoczne na koncie dopiero po 3 dniach 3. Daja niekorzystne daty waluty (przy braku oprocentowania konta, to ma niewielkie znaczenie ale z gory pokazuje zamiar ocyganienia klienta) Jestem zadowolona 'stosunkowo' z dzialania operacji elektronicznych - Czy w S- Banku tez jest ok? Odpowiedz Link
tomi_22 Re: ranking banków w LUX 27.06.05, 12:26 W S-Banku internet jest super. Korzystamy. ALE pojawil sie jakis problem. Mianowicie mamy zdefiniowany przelew do PL. I jakos raz przechodzi a raz nie. Jestesmy w stadium wyjasniana. OGOLNIE bez zastrzezen! Odpowiedz Link
anwi79 Re: ranking banków w LUX 27.06.05, 13:59 Tomi, mam pytanie - czy w S-Banku wydają też kartę do zakupów internetowych, czy trzeba płacić zwykłą? Odpowiedz Link
tomi_22 Re: ranking banków w LUX 27.06.05, 14:07 Nie wiem. Moze minka napisze, bo ona wszystko via net robi... Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: ranking banków w LUX 27.06.05, 20:05 > Nie wiem. Moze minka napisze, bo ona wszystko via net robi... Tomi, naprawde wszystko? No to ci nie zazdroszcze ;-P Odpowiedz Link
atcgreg Re: ranking banków w LUX 09.11.05, 11:47 BCEE jest OK ma internetbanking i dobre kredyty od samochodowego po mieszkalny. Filie w calym Luxie. nie narzekam. Odpowiedz Link
kinga-z Re: ranking banków w LUX 07.11.05, 09:16 Hej tomi_22 A moze wiesz gdzie jest oddzial Citibanku w Luxie? Bede wdzieczna za info. Pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link
tomi_22 do Kinga-z 07.11.05, 09:41 Hmmm, wiem gdzie jest Citibank, ale czy tam jest oddzial to nie wiem. Raczej nie bo chyba takowego nie ma w Luxe a moze po prostu nie wiem... Adres: Citibank Luxembourg SA 58 Boulevard Grande-Duchesse Charlotte L-1330 Luxembourg Tel: +352/ 45 14 14-1 Fax: +352/ 45 14 14-75 Web: www.citibank.lu Odpowiedz Link
kinga-z do tomi_22 i ma_wi99 07.11.05, 14:13 Wielkie dzieki! Pierwszy raz zapytalam na forum. Wiedzialam ze na Was moge liczyc. Jestescie niezastapieni :-) Odpowiedz Link
ma_wi99 Moze tu beda wiedziec?... 07.11.05, 09:44 www.citi.com/citigroup/global/lux.htm Odpowiedz Link
rybka78 Re: ranking banków w LUX 29.06.05, 13:08 ja zalozylam konto w Banque Generale du Luxembourg (grupa Fortis), bo wydawalo mi sie, ze maja w miare niezle warunki - place 7 czy 8 euro na kwartał, mam w tym jakies 20 bezplatnych przelewów na terenie UE. Co mnie zdziwilo to, ze nie chcieli mi otworzyc konta, z ktorego moglabym korzystac via internet, bo takie konto ma "w pakiecie" mozliwosc zrobienia debetu, a ja nie mam adresu w Lux, tylko w PL etc etc. I generalnie poczulam sie dziwnie w tym banku - w porównaniu do polskich standardów zaskakująca ze tak powiem podejrzliwosc wobec klienta!!! W Polsce nikt nie prosi o umowę o prace, zeby zalozyc zwykly najzwyklejszy ROR. I te oplaty z kosmosu! (jestem chyba rozbestwiona kontem w mbanku... :)) Współpraca układa się jak do tej pory w miarę pomyslnie - raz na miesiac posylam im faksik, zeby przelali mi wszystkie srodki na konto w PL i tyle. Nie wiem tylko dlaczego ostatnio zamiast przelac "balance of my account" zostawili sobie na rachunku jakies 200 euro. Ale pal ich licho, w koncu to odbiorę, no nie? :))) Generalnie zachwycona nie jestem, ale jakoś specjalnie rozgoryczona też nie. Ja też (podobnie jak minka) robię wszystko via internet (nawet zakupy w leclercu), więc czekam az będę miala tę umowę najmu w Lux i zmienią mi rodzaj konta :) Odpowiedz Link
tomi_22 Re: ranking banków w LUX 29.06.05, 13:25 No to jeszcze raz polecam S-Bank!!! A z ta umowa to ja ich rozumiem. Maja ostre przepisy co do pochodzenia kasy = chca uniknac prania pieniedzy... Odpowiedz Link
rybka78 Re: ranking banków w LUX 29.06.05, 17:51 a z kolei apropos tego S-banku czy tez Banque Et Caisse D'Epargne De L'Etat Luxembourg to wyczytalam gdzies na forum europracownicy, ze potrafi on wyplacic właścicielowi mieszkania kaucję zablokowaną niby na rachunku najemcy nie informując nawet o tym fakcie tego ostatniego... Odpowiedz Link
tomi_22 Re: ranking banków w LUX 29.06.05, 20:09 Ktos tak pisal, i chyba wyjasnil to juz. Ja wiem jedno, tu nikt niczego nie chce bez powodu, wiec skoro wyplacil to i wlasciciel mial powod aby tego chciec. Bez obaw, jak nie zniszczysz - nie czepiaja sie - to nie zaplacisz. To nie Polska, gdzie ciagle czegos chca i za pieniadze dodatkowo. Luz. Odpowiedz Link
rachelita Re: ranking banków w LUX - koszty Dexia 06.07.05, 10:31 Wlasnie zajrzalam dokladniej w operacje na moim koncie w Dexii i moge na biezaco podzielic sie konkretnymi wiadomosciami: 1. 16 euro za rok za karte bankomatowa - nie do unikniecia 2. 16 euro za rok za karte Visa lub Mastercard lub karte internetowa - Visa i Master do unikniecia teraz w promocji jak sie zlozy wniosek on-line i dopilnuje zeby nie zciagneli tej oplaty (bardzo chetnie to robia) 3. 7,5 euro za wyciagi bankowe i to niestety chyba co najmniej kwartalnie o ile nie miesiecznie 3a. 7,5 euro tajemnicze 'koszty port' - frais de port - znalazlam w taryfach, ze oprocz kosztow wyslania wyciagu dodaja tez koszty pocztowe - ale to ktoredy ten list szedl, ze tyle wyniosl znaczek? Przez Antarktyde? 4. 5 euro za wyciagi z rachunkow kartowych - miesiecznie za kazda karte 5. przelew do HSBC do UK w euro na rachunek prowadzony w euro - ale dyspozycja skladana w Oddziale - 2,25 euro za obsluge manualna ... (dobrze, ze jeszcze nie trzeba dawac pani napiwku za fatyge) 6. przelew do PekaoSA na rach zlotowkowy - 8 euro 'koszty korespondenta' 7. 0,90 za platnosc karta bankomatowa (Maestro) w Polsce To na razie chyba wszystkie haracze, ktore ze mnie w tym suuper banku ;o) zdzieraja ciekawam, jak cos takiego wyglada w Spuerkess? Odpowiedz Link
szymbi Re: ranking banków w LUX 19.09.05, 15:25 Czy coś w sprawie banków się zmieniło? BGL kusi pakietem dla expatriates - rybka jak tam współpraca z BGL? www.bgl.lu/SitePublic/DmDocId/111045543751962?language=en Muszę wybrać bank zaraz po powrocie - czy oprócz polecanej przez tomiego sparkassy są jakies inne sensowne opcje? Co z tym BGL? Zależy mi na dobrym online bankingu, sensownych opłatach za operacje (najlepiej bezpłatnie oczywiście) a także - ważne - prostym załatwieniu kredytu na auto jeszcze w trakcie okresu próbnego - podobno bywają problemy przy zatrudnieniu w KE. Czy mogę prosić o opinię starych wyjadaczy, którzy nie wypowiedzieli się dotąd w tym wątku? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tomi_22 wiem, ze prosiles, ale... 19.09.05, 15:27 To czego oczekujesz to w S-Banku z mojej wiedzy jest de best :) Ps Kredyt zalatwisz, nie krzycz tylko ze na probie jestes ;P Odpowiedz Link
jespere jak dla mnie - ing 19.09.05, 16:15 mam porownanie s-banku i ing ing dziala trzy razy szybciej (zwlaszcza internet) za to co do gwaracji kredytow- panstwowy s-bank jakosc obslugi - ing super a s-bank-traktuja cie jak wroga... to tylko moje doswiadczenia... Odpowiedz Link
elle666 Re: ranking banków w LUX 19.09.05, 17:32 DEXIA - jedna wielka tragedia, ostrzegam wszystkich potencjalnych klientow, szczegolnie przed korzystaniemz agencji w KAD (EP). na jedna karte czekalam miesiac, zostala wyslana na moj adres domowy choc zastrzeglam ze chce ja odebrac w banku. summa summarum karta i tak nigdy nigdzie nie doszla bo zaginela po drodze w tajemniczych okolicznosciach. kiedy stwierdzilam ten fakt przez tydz. nie moglam sie doprosic o jej zablokowanie. na druga karte czekalam kolejny miesiac, obsluga sprawiala wrzaenie obrazonej moimi monitami, slowem poczulam sie jak za czasow glebokiego PRL. na moja skarge do centrali dostalam odpowiedz tresci "bank stara sie zapewnic klientom jak najlepszy poziom uslug i liczy na moje zrozumienie". hahaha. z posrod osob, z ktorymi tutaj rozmawialam mniej wiecej polowa miala podobne problemy w DEXII. Odpowiedz Link
szymbi kaucja 22.09.05, 22:02 czy banki pobierają jakąś opłatę za zablokowanie kaucji za mieszkanie? Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: kaucja 23.09.05, 01:01 Standard jest taki, ze 25 euro za operacje (jednorazowo) + 25 euro kwartalnie za obsluge. Pieniadze sa blokowane na tzw. Sparkonto (savings account), co oznacza, ze w zaleznosci od wielkosci kaucji rocznie masz z tego jakies 10-15 eur przychodu. Tak czy inaczej Odpowiedz Link
ma_wi99 "Standard" dotyczyl Dexii... 23.09.05, 14:47 ... a wiec kolejny argument przeciw Blue Monsterowi :-/ Odpowiedz Link
szymbi Re: kaucja 23.09.05, 10:59 OK, dzięki. BGL proponuje to bez opłat, ale nie byłem pewien czy stan bez opłat nie jest i tak standardem. Teraz wiem, że nie. Odpowiedz Link