Dodaj do ulubionych

samochodem z PL do Londynu?

13.12.05, 00:44
Jaka trase obraliscie? ile taka napewno ciekawa ale i dluga podroz zajmuje
czasu, no i co ciekawi mnie najbardziej ze wzgl. technicznych, jak wyglada
przejazd eurotunelem, jakie ceny i wogole jak to wyglada.
pozdrawiam serdecznie
Grzech.
Obserwuj wątek
    • opty13 Re: samochodem z PL do Londynu? 13.12.05, 11:55
      Jezdzilem juz kilka razy do UK. Z Eurotunelu nie korzystam poniewaz jest zbyt
      drogi. Plywalem promami z Harwich do Hook of Holland i miedzy Dover i Calais.
      Obie trasy maja wady i zalety.
      Jaka trasa przez Europe chcesz jechac, to zalezy skad startujesz.
      Czas przejazdu, rowniez. Niestety ma na to wplyw dostosowanie sie do rozkladu
      plywania promow.
      W moim przypadku podroz z polnocnych okolic Londynu (dalszych okolic) do
      granicy Polski (przejscie w Swiecku) zajmuje srednio okolo 16 godzin (max)
      wliczajac oczekiwanie na prom i przeprawe.
      • ex-rak Re: samochodem z PL do Londynu? 13.12.05, 14:21
        He,he, a nam z okolic Stansted do Warszawy trzy dni.
        • opty13 Re: samochodem z PL do Londynu? 13.12.05, 14:57
          ex-rak :-)
          Ja tam do wariatow sie nie pisze, ale ale w 3 dni to chyba kajakiem bym
          doplynal ;-))

A powaznie rzecz ujmujac...
          Fakt, miedzy Panem Bogiem a prawda, mozna na pysk pasc po dojechaniu,
          zwlaszcza, jesli wystartuje sie o niekorzystnej porze. Na poczatku plywalem
          przez Hook of Holland. Prom startowal o 19tej z Harwich, w Holandii ladowalo
          sie o polnocy i zaczynamy podroz... na promie raczej ciezko odpoczac. Po calym
          dniu pracy, podroz noca na takim dystansie...
          Niezaprawionym w bojach nie polecam takich wycieczek bez odpoczynku. Lepiej
          przespac noc w hotelu, albo 1-2 godziny na parkingu niz leciec jednym ciagiem.

Cmentarze chetnie przyjmuja bohaterow walczacych za kolkiem ze zmeczeniem.
          • ebola_zaire samochodem do PL 16.12.05, 21:41
            Wyjazd 4:50 rano z okolic Exeter. Zgubilem sie w Zaglebiu Ruhry na ok. 2h i nie zjechalem na jedyny zjazd na Szczecin i musialem pojechac obwodnica dookola Berlina (jazda ok.1 h [korki]i spowrotem wrocilem na trase Berlin-Szczecin.Kolbaskowo 00:20 w nocy.Jeden kierowca.Zrobilem trzy przerwy w czasie jazdy nie dluzsze niz 10 min.Max predkosc auta 130km/h.

- prom tanszy niz tunel, zaplacilem 20 funtow w jedna strone spowrotem 25 funtow bilet kupiony przez net tydzien wczesniej.

- trase wybralem najkrotsza polecam strone :
            www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm
            bardzo dokladna mapka (co do metra - sprawdzalem)nawet na znaki nie trzeba zbytnio patrzec jak masz legende mapki pod reka.
            Przyklad: 1,5 km prosto, rondo, 3 zjazd, 500 metrow, w prawo 13,5 km, w lewo...
            Bardziej Lopatologicznie sie nie da :]

Jedyna porazka na trasie:

W Kolbaskowie radio wylapalo mi pierwsza polska stacje i bylo to Radio Maryja:(

Pozdrawiam i powodzenia

---
            Ostatni wyjezdzajacy z kraju gasi swiatlo...
          • ex-rak Re: samochodem z PL do Londynu? 17.12.05, 00:08
            opty13 napisał:

> ex-rak :-)
            > Ja tam do wariatow sie nie pisze, ale ale w 3 dni to chyba kajakiem bym
            > doplynal ;-))
            >

Zgadza sie. Bez kajakow na jeziorze Lagowskim nie mozna bylo sie obejsc. To
            prawie jeden dzien + nocleg na zamku.
            Drugi nocleg gdzies w Niemczech + zakupy + wyzerka.

Slowem bez pospiechu.

• poleczka2 Re: samochodem z PL do Londynu? 17.12.05, 21:05
      My przeprawiamy się promem do Hook of Holland. Z małymi dziećmi prospekt
      eurotunelu odpada. Ostatnio kupiliśmy bilet 4 tygodnie przed wyprawą i
      zapłaciliśmy L105, taniocha. Nocujemy w Hengelo w Holandii i następnego dnia
      jesteśmy w domu, rodzice mieszkają w Szczecinie. Nie polecam z małymi dziećmi,
      to mordęga.
    • grzegorz1418 Re: samochodem z PL do Londynu? 18.12.05, 01:51
      to jak to jest z ta przeprawa przez English Channel/La Manche- czytam ze
      euroyunelem sie nie opłaca, promem jest korzystniej - a jak wyglada sprawa
      kupna biletu- czy mozna po prostu dojechac do miejscowosci i kupic bilet na
      najblizszy prom ? bo słysze ze przez interent, na miesiac wczesniej... jak na
      samolot:( dajcie znac!
      pozdrowienia
      • poleczka2 Re: samochodem z PL do Londynu? 18.12.05, 20:56
        Jak płyniesz na Isle of Wight to możesz dojechać na prom i kupić bilet od razu
        ale to jest międzynarowodowa przeprawa więc ja bym kupiła wcześniej. Można w
        internecie lub telefonicznie.
        • ex-rak Re: samochodem z PL do Londynu? 18.12.05, 22:26
          Mozna bezposrednio. Czasami byc moze trzeba poczekac kilka godzin, bo
          najblizszy jest zapchany. Ale poza goracym sezonem (bank holidays) to nie
          powinno byc problemu z dosteniem sie na prom.
          Rozwoj tanich lini lotniczych raczej sprawil, ze firmy zeglugowe raczej szukaja
          klientow niz ich zniechecaja odyslajac do diabla.
    • grzegorz1418 Re: samochodem z PL do Londynu? 06.01.06, 16:40
      A czy liczyliscie moze koszt takiego przejazdu? tzn paliwo plus prom? bede
      wdzieczny za podanie przyblizonego kosztu takiej wyprawy, pozdr.
      • ex-rak Re: samochodem z PL do Londynu? 06.01.06, 22:06
        (odleglosc x spalanie/km)x cena paliwa za litr + cena za prom + ewentualne
        jedzenie + ewentualny hotel = koszt podrozy
      • opty13 Re: samochodem z PL do Londynu? 10.01.06, 10:00
        Odleglosc 1700 km z Ayesbury do Warszawy
        Pojazd pali srednio 8,6 l/100km
        przyjeta cena paliwa w UK £0.88
        Laczna cena za paliwo w jedna strone £128.6
        Cena promu £90 (w obie strony). Jesli jedziesz z psem, to za prom dochodzi
        dodatkowo £25
        Nigdzie nie nocowalem, kanapki zrobione w domu.
        Oczywiscie koszty za kazdym razem sa inne no i nie mialem baku o pojemnosci 130
        litrow :-)). Ceny benzyny rozne w roznych krajach, przliczanie kursu walut i te
        rzeczy...

To tyle z moich doswiadczen
        • ewika-uk Re: samochodem z PL do Londynu? 11.01.06, 01:00
          no co wy,trzeba szukac a euro tunel wcale nie jest drogi,raz zaplacilam 45 euro
          w dwie strony,raz 80,i najdrozej jak mi sie trafilo to 110 euro,ile czasu
          zaoszczedzone,a na promie jednak schodzi,zawsze te 2,5 godziny jestes do
          przodu,a dla kierowcy to naprawde wazne,poza tym jakos mam szczescie,nie
          korzystam z promocji i kupuje bilety co 2 tygodnie na moje samochody ciezarowe
          i wychodzi tak samo ok 104 euro w dwie strony na kazdy,czasami tez duzo
          taniej,no ale to trzeba ciagle sprawdzac ceny
          • ewika-uk Re: samochodem z PL do Londynu? 11.01.06, 01:03
            i jeszcze dodam ze zgadzam sie z poleczka2...z dziecmiw samochodzie idzie sie
            pochlastac..to juz wole samolot to tylko 2 godziny
            • rita771 Re: samochodem z PL do Londynu? 01.03.06, 17:08
              A co z kobieta w ciazy? Da rade? Okolo 24 tydzien.
          • opty13 Re: samochodem z PL do Londynu? 11.01.06, 14:13
            Nie jestem pewny czy masz racje jesli chodzi o Eurotunel. Owszem krotkie
            wyjazdy sa tanie. Jesli jednak twoj wyjazd na kontynent jest dluzszy niz 5 dni,
            bilety sa duzo drozsze. Poza tym z reguly dogodne godziny przejazdu rowniez sa
            drozsze.
            Jesli chodzi o czas podrozy, to tez nie jest to az tak duza roznica. Plywalem
            SeaFrance i P&O. W zaleznosci od pogody podroz trwala 1-2 godziny. Moze raz
            zdazylo mi sie plynac dluzej niz 2 godziny. Oczekiwanie to inna sprawa. Zdazalo
            mi sie czekac 10 minut od momentu przekroczenia pierwszej "bramki" i zaladowano
            mnie na wczesniejszy prom (nie raz plynalem wczesniejszym, jesli dojechalem
            wczesniej). Zdazylo sie tez, ze czekalem ponad dwie godziny, poniewaz w porcie
            byly jakies problemy i byla mniejsza liczba stanowisk/kei/nabrzezy (czy jak to
            sie tam nazywa) z ktorych odplywaly promy.
            • ewika-uk Re: samochodem z PL do Londynu? 12.01.06, 15:26
              ok..wlasnie przez to dlugie oczekiwanie i wieczne doplacanie paru euro do ceny
              biletu,chociaz ten byl zakupiony duzo wczesniej(on-line) bardzo zniechecilam
              sie do tego rodzaju przepraw,natomiast co do czasu to z tym jest tak ze np za
              wyjazd do Pl na rowny miesiac sam.osobowy zaplacilam 120 euro,natomiast
              kupujemy regularnie co 2 tygonie na samoch. ciezarowy i pacimy ok 75-90
              euro..niewiem juz od czego to zalezy.........chociaz przyznam szczerze ze
              jedyne co podobalo mi sie na promach to sklepy uj fajnie tak pobiegac ..a
              niestety na tunelu nie ma czegos takiego a nawet ostatnio maja problem z
              wiecznie zamknieta toaleta ..tyle
              • robak.rawback Re: samochodem z PL do Londynu? 20.02.06, 01:31
                a czy to prawda ze jak jest samochod na gaz to tunelem nie mozna? tak cos mi
                sie gdzies o uszy obilo?
                dajcie linki do stron gdzie kupujecie bileciki pliz pliz
                • tomziczek Re: samochodem z PL do Londynu? 20.02.06, 09:25
                  Prawda.
                  • ewika-uk Re: samochodem z PL do Londynu? 20.02.06, 12:17
                    najprawdziwsza prawda,nie wolno
                    link do tunelu
                    www.eurotunnel.com/ukcP3Main/ukcPassengers/
                    • robak.rawback Re: samochodem z PL do Londynu? 21.02.06, 19:42
                      o dzieki zaraz przeczytam. czyli nawet jak na benzynie jade a mam zamontowany
                      gaz (ale mam caly zuzyty) to juz nie mozna wjechac. hmmm
                      no coz zostaje wiec prom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka