Dodaj do ulubionych

status rezydenta

11.01.06, 15:33
witam,
kto sie juz staral o status rezydenta? wiem ze trzeba miec 12 misiecy
ciaglosci pracy, wypelnic druki ale:
1) po jakim czasie moge sie starac o pozwolenie na staly pobyt? czy wlasnie
po tych 12 miesiacach?
2) czy moge opuszczac granice UK w tym czasie? wydaje mi sie ze tak ale
znajomi twierdza inaczej
sama dopiero wybieram sie w kwietniu ale chce pomoc mojemu chlopakowi ktory
juz tam jest.
pozdrawiam wszsytkich
Obserwuj wątek
    • pak76 Re: status rezydenta 11.01.06, 16:11
      O pozwolenie na pobyt staly mozesz sie ubiegac po czterech latach, musisz miec
      ciaglosc pracy, ale jak najbardziej na wakacje za granice mozna wyjezdzac.
      • Gość: ghrom Re: status rezydenta IP: *.static.dsl.as9105.com 11.01.06, 16:22
        Zrodlo tych rewelacji? :P

Status rezydenta mozna uzyskac po 12 miesiacach pobytu w UK. Najwygodniej miec
        zalatwiona rejestracje w HO i udokumentowane zatrudnienie w tym okresie. Nikt ci
        nie broni wyjezdzac za granice w tym czasie, pod warunkiem ze na nie dluzej niz
        bodaj 30 dni. Wczoraj wyslalismy papiery do HO :)

Inna inszosc, ze taki papier praktycznie wykorzystac mozna nie mam pojecia gdzie :D

Zdrowko,
        ghrom.com/index.php?go=faq
        • pak76 Re: status rezydenta 11.01.06, 21:40
          > Zrodlo tych rewelacji? :P
          Strony Home Office. Poczytaj sobie, ja wlasnie szukam kiedy nie bede jechal za
          granice aby wyslac papiery.

Jakbys nie zauwazyl mowie o prawie do stalego pobytu, ktore jest wymagane
          jezeli chcesz sie ubiegac o obywatelstwo angielskie.
          • Gość: ghrom Re: status rezydenta IP: *.static.dsl.as9105.com 11.01.06, 22:29
            Wlasnie nie zauwazylem, bo gosc pytal o co innego.

Zdrowko,
            ghrom.com/index.php?go=forum
            • pak76 Re: status rezydenta 11.01.06, 22:36
              1) po jakim czasie moge sie starac o pozwolenie na staly pobyt? czy wlasnie
              po tych 12 miesiacach?

No niesamowite. Ten sam jezyk, a dwie zupelnie inne interpretacje tego pytania.
              Dalej obstaje przy swojej wersji...
    • Gość: jasss Re: status rezydenta IP: 169.71.50.* 11.01.06, 16:58
      Ale po co Ci status rezydenta w UK skoro jestesmy w UE? Ja dzisiaj zalatwialem
      sobie dokumenty o rezydencji podatkowej, do tego wystarczy jeden telefon. Jakie
      sa korzysci ze statusu rezydenta?
      • randybvain Re: status rezydenta 11.01.06, 19:09
        Polskie urzedniczki nie sa jeszcze w UE, gdyz uparcie wymagaja czegos takiego
        jak status rezydenta, o ktory trzeba sie starac specjalnie, gdyz w UK juz dawno
        zarzucili praktykowanie czegos takliego. Rezydenta podatkowego dostajesz
        AUTOMATYCZNIE po 183 dniach udokumentowanego pobytu w tym kraju, pracowania i
        placenia podatkow; po roku nie musisz juz zglaszac sie do Home Office'u z
        informacja o zmianie miejsca zamieszkania - nie wiaze sie to z zadnym
        dokumentem potwierdzajacym; a OBYWATELSTWO to juz zupelnie inna sprawa.

Wiec, jezeli spelniasz warunek rezydencji podatkowej i ktokolwiek na swiecie
        zapyta sie ciebie, czy jestes rezydentem, odpowiadasz tak, bo masz na to
        payslipy. Jednak jadac do Polski przygotuj mase zaswiadczen, gdyz urzedniczka
        naklamie ci w zywe oczy, ze przepisy Inland Revenue, ktore masz przy sobie sa
        od paru lat niewazne (dostales je tydzien wczesniej), albo wcisnie ci
        informacje, ze *musisz miec obywatelstwo, *nie wolno ci miec zameldowania w
        Polsce, *musisz miec tzw Certyfikat Rezydenta, *musi go wystawic jakas firma w
        Londynie, ktora ma uprawnienia do tego, *musisz miec tlumaczenie z jakiejs
        innej specjalnej firmy, *itd - niepotrzebne skreslic - - wszystko to klamstwa,
        majace na celu namieszanie ci w glowie i splawienie.

Wszystkie przyklady autentyczne.
    • jasiubleep Re: status rezydenta 11.01.06, 17:02
      Jesli mieszkasz i placisz podatki w UK jestes to rezydentem, nie masz jednak
      takich samych praw, jak obywatele innych panstw EU. Praw tych nabywasz po 12
      miesiacach pobytu+pracy. Residence permit jest kawalkiem papieru, ktory ten
      status potwierdza i do niczego innego nie jest potrzebny. Po 4 latach mozesz
      ubiegac sie o prawo stalego pobytu. A po kolejnym roku, o naturalizacje.
      • Gość: jasss Re: status rezydenta IP: 169.71.50.* 11.01.06, 18:20
        Ale to wlasciwie chodzi o prawo do zasilku i pomocy socjalnej szeroko
        rozumianej i do tego sie to sprowadza tylko jak sadze?
        • soup.nazi Re: status rezydenta 11.01.06, 19:00
          Gość portalu: jasss napisał(a):

> Ale to wlasciwie chodzi o prawo do zasilku i pomocy socjalnej szeroko
          > rozumianej i do tego sie to sprowadza tylko jak sadze?

Synu, cos ci powiem w sekrecie: panta rhei. Przepisy sie zmieniaja, takoz rzady
          i administracje, unie przychodza i odchodza. Jak masz troche oleju w glowie, to
          lepiej zainicjuj ten proces prowadzacy do obywatelstwa. Najwazniejsze jest
          zapewnienie sobie wyboru. Opowiem ci taka historyjke. Kiedys w Kanadzie byla
          grupa Polakow, ktorzy mieli status refugee, a nie permanent
          residency/obywatelstwo. Zasadniczo nie mogli tylko glosowac, reszta byla taka
          sama jak dla rezydentow i obywateli. Po kilku latach w Polsce zmienil sie ustroj
          polityczny i po jakims czasie otrzymali uprzejme listy z Canada Immigration, ze
          w Polsce nic im obecnie nie zagraza, gdyz jest to obecnie wolny i demokratyczny
          kraj. W zwiazku z czym ich status refugee wkrotce wygasa i uprasza sie ich o
          opuszczenie Kanady w ciagu kilku miesiecy. Niektorzy z nich sa dzisiaj w Polsce
          - niekoniecznie z wlasnej woli. Panta rhei - mowi to panu cos?
          • Gość: Cameron Re: status rezydenta IP: *.lond-th.dynamic.dial.as9105.com 11.01.06, 20:37
            Dobrze powiedziane i dobry przykład
          • edgar2005 Re: status rezydenta 11.01.06, 21:09
            Moja prognoza jest taka, że z czasem Unia zmieni się po prostu w strefę wolnego
            handlu, tak jak NAFTA. Ograniczenia w zatrudnianiu (choć raczej nie w
            podróżowaniu) pojawia się wraz z napięciami społecznymi na Zachodzie i będzie
            to sposób na załagodzenie tych napieć. Wtedy Polacy mogą być traktowani jak
            Meksykanie w Ameryce: jak będa mieli kase to wszystko będzie przed nimi stało
            otworem, jak będą bez grosza to wiatr im w oczy.
            • Gość: palejo Re: status rezydenta IP: *.server.ntli.net 11.01.06, 21:15
              albo jak Polacy w PL.:)
        • jasiubleep Re: status rezydenta 12.01.06, 16:42
          Nigdy z zasilku ani pomocy socjalnej nie korzystalem i nie wiem, czy ten kwitek
          trzeba miec, zeby byc do tego uprawnionym. Znajomy niedawno wystapil i otrzymal
          prawo stalego pobytu i kwitu nie potrzebowal. Czyli tak naprawde nie wiem, do
          czego to jest potrzebne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka