Dodaj do ulubionych

Jak to jest z child benefit?

01.03.06, 16:54
magdaraf2 20.02.06, 10:08:

Chodzi mi o to jak szybko można je dostać po rozpoczęciu pracy w Irlandii. Co
jest potrzebne, aby otrzymac child benefit i jakie jeszcze dodatki moze
otrzymać na rodzinę, mieszkanie itd. w Irlandii?

Obserwuj wątek
    • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:55
      Sprawdz prosze tutaj:

www.oasis.gov.ie
      Kiedys bylo to prawie natychmiastowe, z tym, ze zajmowalo Welfare Office okolo
      6 miesiecy na zakonczeniu procesu dokumentacyjnego. Child benefit byl wtedy
      placony wstecz od momentu, kiedy dziecko przyjechalo (badz sie urodzilo) do
      Eire. Oni tez wtedy zalatwiali PPS dla dziecka.
      Na stronie Oasis (strona rzadowa) bedzie napisane jak to jest obecnie. Moze tez
      i mamy, ktore niedawno przyjechaly beda mialy dane na temat jak dlugo trwa
      czekanie na child benefit.

Pozdrowienia,
      • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:56
        dzoaann 20.02.06, 17:15 + odpowiedz

Hej:)
        Radzę aplikację złożyć jak najszybciej,bo faktycznie cały proces zabiera około
        6 m-cy.A wyrównują do dnia złożenia aplikacji,a nie rozpoczęcia pracy,czy
        przyjazdu lub urodzenia dziecka.Natomiast wiem ,że trzeba to zrobić minimum w
        ciągu pół roku,bo potem trzeba tłumaczyć czemu aplikacji się nie złożyło.
        pzdr.
        • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:57
          magdaraf2 21.02.06, 08:49 + odpowiedz

A jakie mąż musi mieć dokumenty? Potrzebny jest np. akt urodzenia dziecka i czy
          przetłumaczony?
          • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:57
            maja92 21.02.06, 12:01 + odpowiedz

Akt urodzenia musi byc - przypuszczam, ze przetlumaczony by ulatwil im sprawe,
            chociaz ja wyslalam nieprzetlumaczony;-)
            Kiedys tez wolali o oryginalny odpis aktu urodzenia. Ja takze musialam podac
            date od kiedy dziecko jest w Eire z potwierdzeniem z creche, ze dziecko
            przebywa tutaj. Tak bylo 7 lat temu. Z Dzoaann postu wnioskuje, ze teraz juz
            potwierdzen nie wymagaja....

Pozdrowienia,
            • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:58
              ika8 22.02.06, 10:39 + odpowiedz

Ja skladalam aplikacje w pierwszej polowie stycznia a pieniadze dostalam po
              okolo miesiacu. Potrzebny jest akt urodzenia dziecka, oryginal, ktory odsylaja
              bardzo szybko. Po wyslaniu aplikacji dostalam dodatkowy formularz, z prosba o
              uzupelnienie informacji jak dlugo przebywam w UK, jak czesto jezdze do kraju i
              na jak dlugo itp.

• maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:58
                rhynox 22.02.06, 10:53 + odpowiedz

jestesmy w Irlandii od pol roku. wczoraj dostalam list z Social Welfare, ze mam
                wyslac list potwierdzajacy ze dziecko mieszka w Irlandii. Wyciagnelam
                zaswiadczenie od GP. (bo mogl byc aldo od GP albo od Gardai)
                Zastanawiam sie tylko, czy nam policza od pierwszej wizyty (czyli 3 miesiacew
                plecy) czy od daty przyjazdu.
                W sumie napisalam w cover letter, ze uprzejmie prosze, by zwrocili uwage, ze
                dziecko jest w Ire od daty jaka widnieje w formularzu, a nie od daty pierwszej
                wizyty u lekarza. Nie wiem czy to przejdzie. Ktos mial taka sytuacje?
                Jak dzwonilam to mi powiedzieli, ze w moim interesie jest udowodnic, ze dziecko
                jest na teranie IRE
                • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:59
                  roza06 22.02.06, 12:20 + odpowiedz

ja czekałam prawie 6 miesięcy. Zasiłek został mi przyznany bezterminowo.
                  Dostałam zwrot od momentu przyjazdu. Wzieli tylko ksero aktów urodzenia dzieci
                  i na tym sie skończyło. Ale moja znajoma dostała zasiłek tylko na rok (pózniej
                  musi uaktualniac dane) zasiłek przyznano jej od momentu złożenia papierów o
                  zasiłek. Inna znajomej zasiłek przyznano bezterminowo ale tez od momentu
                  złozenia papierów, no i jeszcze musiała załatwiec jakieś zaświadczenie ze
                  szkoły. .
                  Najbardziej zaskoczyło mnie to że dostałam zwrot praktycznie od momentu
                  przyjazdu mimo że nie musiałam wysyłac żadnych biletów lotniczych, zaświadczeń
                  ze szkoły itp.
                  Chyba wszystko zalezy od tego na jakiego urzednika trafią nasze papiery

• Re: Jak to jest z child benefit?
                  maja92 22.02.06, 11:15 + odpowiedz

Ja wyslalam bilet lotniczy.
                  • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:59
                    magdaraf2 22.02.06, 14:15 + odpowiedz

Ale ponoc o tego roku child benefit nie zależy od tego gdzie przybywa dziecko.
                    Czytałam gdzieś, zż dostaje się go równiez na dziecko, które mieszka w Polsce.

• maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:00
                      maja92 22.02.06, 14:27 + odpowiedz

To o czym myslisz to jest "Early Childcare Supplement". Dostana go rodzice z
                      dziecmi do 6 lat (Jezeli 6-ste urodziny wypadaja po 1 kwietniu 2006, to tego
                      supplement'u sie nie dostanie). O tym juz pisalysmy wczesniej.
                      Jets to €1000. Jak na razie nie jest wiadome kiedy beda wyplacac. Mieli
                      wyplacac w transzach kwartalnych po €250. Mialo wszystko ruszyc od czerwca, ale
                      ostatnio mowili, ze z jakis tam powodow systemowo-komputerowych moga ruszyc
                      dopiero pod koniec tego roku.
                      To jest zupelnie nowa platnosc, dopiero ustalona od tego roku finansowego,
                      czyli wchodzi oficjalnie w zycie od 1 kwietnia (tak kiedys w Eire placili sie
                      podatki od kwietnia do kwietnia). Nie ma jeszcze dyrektyw jak bedzie to
                      przyznawane. Jedynie co jest wiadome to wiek dziecka.
                      Jak bedziemy cos wiedziec to damy Ci znac. Sprawdzaj strone OASIS (rzadowa) tam
                      najszybciej bedzie cos opublikowane.

www.oasis.gov.ie
                      Pozdrowienia,
                      • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:00
                        roza06 22.02.06, 18:19 + odpowiedz

To o czym piszesz to prawda, ale child benefit tez nalezy się na dzieci
                        których jedno z rodziców pracuje w Irlandii a drugie mieszka w Polsce z
                        dziecmi. Ale z tego co wiem czeka bardzo długo na przyznanie
                        • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:01
                          maja9991 23.02.06, 15:16 + odpowiedz

A dlugo czekalyscie na przyznanie? jak o tym zawiadamiaja?
                          ja zlozylam w pazdzierniku, a miesiac temu tam dzwonilam zeby upewnic sie czy
                          wszystko dotarlo. powiedzieli ze tak ale nie wiedza kiedy dostane decyzje. Jak
                          na razie nie wolali o nic innego niz akt urodzenia.
                          A czy ktoras z was dostala decyje odmowna?
                        • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:01
                          dzoaann 23.02.06, 17:45 + odpowiedz

ja też musialam potwierdzać ,że dzieci są w Irlandii.Kazali mi dostarczyć list
                          ze szkoły i od GP lub z Gardy.Ale wyrównali mi tylko do dnia złożenia
                          aplikacji,nie do dnia przyjazdu.Myślałam ,że tak jest zawsze.Ale z tego co
                          piszecie wynika co innego.
                          Czytałam ,że na dzieci przebywające z drugim rodzicem w Polsce też przysługuje
                          zasiłek,ale nic nie było napisane jakie formalności trzeba załatwic.
                          pzdr.
                          • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:02
                            maja92 23.02.06, 18:17 + odpowiedz

Z tym to nie wiem, bo my zawsze razem w Dublinie...
                            Jak juz kiedys pisalam, child benefit tradycyjnie nalezal sie matkom, za to ze
                            siedzia w domu i wychowuja dzieci... bo do 1973 roku w Irlandii bylo prawo, ze
                            jak kobieta wychodzila za maz to musiala rezygnowac z kariery zawodowej.......

Moze trezeba sie po pytac gdzie indziej - Polonia ostatnio sie bardzo rozrosla -
                            na pewno ktos mial taki przypadek i jak to mowia, Polak potrafi;-))))))))))
                            • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:07
                              haiku1261 24.02.06, 11:48 + odpowiedz

jaka jest wysokosc child benefit? komu przysluguje?
                              mieszkam w Londynie,w czerwcu moje malenstwo przyjdzie na swiat:)!!!
                              pozdrawiam
                              • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:20
                                A jak z dopłatami do mieszkania wynajmowanego?
                                magdaraf2 24.02.06, 12:54 + odpowiedz

Słyszłam o czyms takim, ale jakie warunki trzeba spełnić?
                                • maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:20
                                  maja92 24.02.06, 13:04 + odpowiedz

To nie sa doplaty tylko tzw tax relief - musisz do urzedu podatkowego po
                                  podpisaniu umowy podac PPS Twojego landlord'a - wtedy przydziela Ci ten tax
                                  relief - na stronie Revenue bedzie dokladnie ile to jest miesiecznie - nie sa
                                  to duze pieniadze - bedzie to znaczylo, ze miesiecznie Ty badz Twoj malzonek
                                  bedzie placil mniej podatku dochodowego.
                                  Jezeli Twoj landlord nie bedzie chcial Ci podaj swojego PPS, to znaczy, ze
                                  on/ona nie chce placic podatku dochodowego z pieniedzy uzyskanych za czynsz -
                                  Tobie nie bedzie sie nalezal ten tax relief.

Sa tez przypadki ludzi na minimum socjalnym lub w trudnej sytuacji materialnej,
                                  jak np. samotne matki, ze Welfare Office pokrywa czynsz przez jakis czas. Oni
                                  dyktuja ile i przez jaki czas placa. Nie wiem jaka jest procedura, ale sprawdz
                                  na stronie Oasis, do ktorej link podalysmy wczesniej.

Znowu - Irlandia ma 2 letnie "zamrozenie" na swiadczenia socjalne dla nowo
                                  przybylych osob - to znaczy, ze bedziesz mogla sie o nie ubiegac dopiero po 2
                                  latach udokumentowanego pobytu w Eire - jak to sie ma w praktyce - nie wiem.

Pozdrowienia,
    • imszulc Early Childcare Supplement 03.05.06, 23:55
      www.oasis.gov.ie/birth/benefits_and_entitlements_relating_to_birth/early_childcare_supplement.html
      • dzoaann Re: Early Childcare Supplement 04.05.06, 16:36
        dostałam od nich list.Kasa będzie automatycznie z ch.b.Jeśli nic nowego nie
        mówię to uprzedzam,że na podany link nie wchodziłam:)))
        • amach1 Re: Early Childcare Supplement 10.05.06, 18:06
          Ja wyslalam formularz i akt urodzenia synka w lutym i tez cisza.Moje drugie
          dziecko urodzi sie tutaj w Dublinie- mysle ze w Rotundzie. Ciekawi mnie jak
          wtedy wyglada sprawa child benefitu- czy przyznawany jest automatycznie czy tez
          trzeba tyle czekac na decyzje?
          • imszulc Re: Early Childcare Supplement 10.05.06, 18:28
            też list dostaliśmy, w tym roku wypłacą tylko 750

a na decyzję tak czy inaczej trzeba czekać ale wypłacają wstecz, od daty
            wpłynięcia wniosku
            • maja92 Re: Early Childcare Supplement 03.08.06, 14:14
              Mieli wyplacac pierwsza rate Early Childcare Supplement z sierpniowym child
              benefit.
              Dziewczyny dostalyscie cos? Bo ja nie, tylko standardowy child benefit.

Ciekawe......
              • roza06 Re: Early Childcare Supplement 03.08.06, 15:43
                Ja tez nic nie dostałam. Tylko Ch. B. Jakby co to napiszę
              • roza06 Re: Early Childcare Supplement 04.08.06, 11:35
                Własnie dostałam liscik że zasiłek zostanie wypłacony 14 sierpnia, następny 9
                wrzesnia i ostatni 11 grudnia. W następnym roku maja wypłacać w drugi
                poniedziałek kwietnia,lipca, wrzesnia i grudnia. Podrawiam
                • maja92 Re: Early Childcare Supplement 04.08.06, 12:01
                  Rozo, wielkie dzieki za podanie terminow;-))
                  Mam nadzieje, ze tez cos napisza do mnie;-)))
                  Juz myslalam, ze moze sie odmyslili w naszym przypadku, bo Jono ma 5 lat.

Cholercia, czlowiek im placi grube tysiace w podatkach i w zamian nic nie ma;-((
                  Ciekawe czy cos zrobia w koncu z tax relief lub jakas inna ulga na opieke dla
                  dzieci do 12 lat - to tez przeciez kosztuje i to wcale nie malo!!!
                  ;-P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka