maja92 01.03.06, 16:54 magdaraf2 20.02.06, 10:08: Chodzi mi o to jak szybko można je dostać po rozpoczęciu pracy w Irlandii. Co jest potrzebne, aby otrzymac child benefit i jakie jeszcze dodatki moze otrzymać na rodzinę, mieszkanie itd. w Irlandii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:55 Sprawdz prosze tutaj: www.oasis.gov.ie Kiedys bylo to prawie natychmiastowe, z tym, ze zajmowalo Welfare Office okolo 6 miesiecy na zakonczeniu procesu dokumentacyjnego. Child benefit byl wtedy placony wstecz od momentu, kiedy dziecko przyjechalo (badz sie urodzilo) do Eire. Oni tez wtedy zalatwiali PPS dla dziecka. Na stronie Oasis (strona rzadowa) bedzie napisane jak to jest obecnie. Moze tez i mamy, ktore niedawno przyjechaly beda mialy dane na temat jak dlugo trwa czekanie na child benefit. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:56 dzoaann 20.02.06, 17:15 + odpowiedz Hej:) Radzę aplikację złożyć jak najszybciej,bo faktycznie cały proces zabiera około 6 m-cy.A wyrównują do dnia złożenia aplikacji,a nie rozpoczęcia pracy,czy przyjazdu lub urodzenia dziecka.Natomiast wiem ,że trzeba to zrobić minimum w ciągu pół roku,bo potem trzeba tłumaczyć czemu aplikacji się nie złożyło. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:57 magdaraf2 21.02.06, 08:49 + odpowiedz A jakie mąż musi mieć dokumenty? Potrzebny jest np. akt urodzenia dziecka i czy przetłumaczony? Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:57 maja92 21.02.06, 12:01 + odpowiedz Akt urodzenia musi byc - przypuszczam, ze przetlumaczony by ulatwil im sprawe, chociaz ja wyslalam nieprzetlumaczony;-) Kiedys tez wolali o oryginalny odpis aktu urodzenia. Ja takze musialam podac date od kiedy dziecko jest w Eire z potwierdzeniem z creche, ze dziecko przebywa tutaj. Tak bylo 7 lat temu. Z Dzoaann postu wnioskuje, ze teraz juz potwierdzen nie wymagaja.... Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:58 ika8 22.02.06, 10:39 + odpowiedz Ja skladalam aplikacje w pierwszej polowie stycznia a pieniadze dostalam po okolo miesiacu. Potrzebny jest akt urodzenia dziecka, oryginal, ktory odsylaja bardzo szybko. Po wyslaniu aplikacji dostalam dodatkowy formularz, z prosba o uzupelnienie informacji jak dlugo przebywam w UK, jak czesto jezdze do kraju i na jak dlugo itp. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:58 rhynox 22.02.06, 10:53 + odpowiedz jestesmy w Irlandii od pol roku. wczoraj dostalam list z Social Welfare, ze mam wyslac list potwierdzajacy ze dziecko mieszka w Irlandii. Wyciagnelam zaswiadczenie od GP. (bo mogl byc aldo od GP albo od Gardai) Zastanawiam sie tylko, czy nam policza od pierwszej wizyty (czyli 3 miesiacew plecy) czy od daty przyjazdu. W sumie napisalam w cover letter, ze uprzejmie prosze, by zwrocili uwage, ze dziecko jest w Ire od daty jaka widnieje w formularzu, a nie od daty pierwszej wizyty u lekarza. Nie wiem czy to przejdzie. Ktos mial taka sytuacje? Jak dzwonilam to mi powiedzieli, ze w moim interesie jest udowodnic, ze dziecko jest na teranie IRE Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:59 roza06 22.02.06, 12:20 + odpowiedz ja czekałam prawie 6 miesięcy. Zasiłek został mi przyznany bezterminowo. Dostałam zwrot od momentu przyjazdu. Wzieli tylko ksero aktów urodzenia dzieci i na tym sie skończyło. Ale moja znajoma dostała zasiłek tylko na rok (pózniej musi uaktualniac dane) zasiłek przyznano jej od momentu złożenia papierów o zasiłek. Inna znajomej zasiłek przyznano bezterminowo ale tez od momentu złozenia papierów, no i jeszcze musiała załatwiec jakieś zaświadczenie ze szkoły. . Najbardziej zaskoczyło mnie to że dostałam zwrot praktycznie od momentu przyjazdu mimo że nie musiałam wysyłac żadnych biletów lotniczych, zaświadczeń ze szkoły itp. Chyba wszystko zalezy od tego na jakiego urzednika trafią nasze papiery • Re: Jak to jest z child benefit? maja92 22.02.06, 11:15 + odpowiedz Ja wyslalam bilet lotniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 16:59 magdaraf2 22.02.06, 14:15 + odpowiedz Ale ponoc o tego roku child benefit nie zależy od tego gdzie przybywa dziecko. Czytałam gdzieś, zż dostaje się go równiez na dziecko, które mieszka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:00 maja92 22.02.06, 14:27 + odpowiedz To o czym myslisz to jest "Early Childcare Supplement". Dostana go rodzice z dziecmi do 6 lat (Jezeli 6-ste urodziny wypadaja po 1 kwietniu 2006, to tego supplement'u sie nie dostanie). O tym juz pisalysmy wczesniej. Jets to €1000. Jak na razie nie jest wiadome kiedy beda wyplacac. Mieli wyplacac w transzach kwartalnych po €250. Mialo wszystko ruszyc od czerwca, ale ostatnio mowili, ze z jakis tam powodow systemowo-komputerowych moga ruszyc dopiero pod koniec tego roku. To jest zupelnie nowa platnosc, dopiero ustalona od tego roku finansowego, czyli wchodzi oficjalnie w zycie od 1 kwietnia (tak kiedys w Eire placili sie podatki od kwietnia do kwietnia). Nie ma jeszcze dyrektyw jak bedzie to przyznawane. Jedynie co jest wiadome to wiek dziecka. Jak bedziemy cos wiedziec to damy Ci znac. Sprawdzaj strone OASIS (rzadowa) tam najszybciej bedzie cos opublikowane. www.oasis.gov.ie Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:00 roza06 22.02.06, 18:19 + odpowiedz To o czym piszesz to prawda, ale child benefit tez nalezy się na dzieci których jedno z rodziców pracuje w Irlandii a drugie mieszka w Polsce z dziecmi. Ale z tego co wiem czeka bardzo długo na przyznanie Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:01 maja9991 23.02.06, 15:16 + odpowiedz A dlugo czekalyscie na przyznanie? jak o tym zawiadamiaja? ja zlozylam w pazdzierniku, a miesiac temu tam dzwonilam zeby upewnic sie czy wszystko dotarlo. powiedzieli ze tak ale nie wiedza kiedy dostane decyzje. Jak na razie nie wolali o nic innego niz akt urodzenia. A czy ktoras z was dostala decyje odmowna? Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:01 dzoaann 23.02.06, 17:45 + odpowiedz ja też musialam potwierdzać ,że dzieci są w Irlandii.Kazali mi dostarczyć list ze szkoły i od GP lub z Gardy.Ale wyrównali mi tylko do dnia złożenia aplikacji,nie do dnia przyjazdu.Myślałam ,że tak jest zawsze.Ale z tego co piszecie wynika co innego. Czytałam ,że na dzieci przebywające z drugim rodzicem w Polsce też przysługuje zasiłek,ale nic nie było napisane jakie formalności trzeba załatwic. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:02 maja92 23.02.06, 18:17 + odpowiedz Z tym to nie wiem, bo my zawsze razem w Dublinie... Jak juz kiedys pisalam, child benefit tradycyjnie nalezal sie matkom, za to ze siedzia w domu i wychowuja dzieci... bo do 1973 roku w Irlandii bylo prawo, ze jak kobieta wychodzila za maz to musiala rezygnowac z kariery zawodowej....... Moze trezeba sie po pytac gdzie indziej - Polonia ostatnio sie bardzo rozrosla - na pewno ktos mial taki przypadek i jak to mowia, Polak potrafi;-)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:07 haiku1261 24.02.06, 11:48 + odpowiedz jaka jest wysokosc child benefit? komu przysluguje? mieszkam w Londynie,w czerwcu moje malenstwo przyjdzie na swiat:)!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:20 A jak z dopłatami do mieszkania wynajmowanego? magdaraf2 24.02.06, 12:54 + odpowiedz Słyszłam o czyms takim, ale jakie warunki trzeba spełnić? Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Jak to jest z child benefit? 01.03.06, 17:20 maja92 24.02.06, 13:04 + odpowiedz To nie sa doplaty tylko tzw tax relief - musisz do urzedu podatkowego po podpisaniu umowy podac PPS Twojego landlord'a - wtedy przydziela Ci ten tax relief - na stronie Revenue bedzie dokladnie ile to jest miesiecznie - nie sa to duze pieniadze - bedzie to znaczylo, ze miesiecznie Ty badz Twoj malzonek bedzie placil mniej podatku dochodowego. Jezeli Twoj landlord nie bedzie chcial Ci podaj swojego PPS, to znaczy, ze on/ona nie chce placic podatku dochodowego z pieniedzy uzyskanych za czynsz - Tobie nie bedzie sie nalezal ten tax relief. Sa tez przypadki ludzi na minimum socjalnym lub w trudnej sytuacji materialnej, jak np. samotne matki, ze Welfare Office pokrywa czynsz przez jakis czas. Oni dyktuja ile i przez jaki czas placa. Nie wiem jaka jest procedura, ale sprawdz na stronie Oasis, do ktorej link podalysmy wczesniej. Znowu - Irlandia ma 2 letnie "zamrozenie" na swiadczenia socjalne dla nowo przybylych osob - to znaczy, ze bedziesz mogla sie o nie ubiegac dopiero po 2 latach udokumentowanego pobytu w Eire - jak to sie ma w praktyce - nie wiem. Pozdrowienia, Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Early Childcare Supplement 03.05.06, 23:55 www.oasis.gov.ie/birth/benefits_and_entitlements_relating_to_birth/early_childcare_supplement.html Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Early Childcare Supplement 04.05.06, 16:36 dostałam od nich list.Kasa będzie automatycznie z ch.b.Jeśli nic nowego nie mówię to uprzedzam,że na podany link nie wchodziłam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
amach1 Re: Early Childcare Supplement 10.05.06, 18:06 Ja wyslalam formularz i akt urodzenia synka w lutym i tez cisza.Moje drugie dziecko urodzi sie tutaj w Dublinie- mysle ze w Rotundzie. Ciekawi mnie jak wtedy wyglada sprawa child benefitu- czy przyznawany jest automatycznie czy tez trzeba tyle czekac na decyzje? Odpowiedz Link Zgłoś
imszulc Re: Early Childcare Supplement 10.05.06, 18:28 też list dostaliśmy, w tym roku wypłacą tylko 750 a na decyzję tak czy inaczej trzeba czekać ale wypłacają wstecz, od daty wpłynięcia wniosku Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Early Childcare Supplement 03.08.06, 14:14 Mieli wyplacac pierwsza rate Early Childcare Supplement z sierpniowym child benefit. Dziewczyny dostalyscie cos? Bo ja nie, tylko standardowy child benefit. Ciekawe...... Odpowiedz Link Zgłoś
roza06 Re: Early Childcare Supplement 03.08.06, 15:43 Ja tez nic nie dostałam. Tylko Ch. B. Jakby co to napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
roza06 Re: Early Childcare Supplement 04.08.06, 11:35 Własnie dostałam liscik że zasiłek zostanie wypłacony 14 sierpnia, następny 9 wrzesnia i ostatni 11 grudnia. W następnym roku maja wypłacać w drugi poniedziałek kwietnia,lipca, wrzesnia i grudnia. Podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja92 Re: Early Childcare Supplement 04.08.06, 12:01 Rozo, wielkie dzieki za podanie terminow;-)) Mam nadzieje, ze tez cos napisza do mnie;-))) Juz myslalam, ze moze sie odmyslili w naszym przypadku, bo Jono ma 5 lat. Cholercia, czlowiek im placi grube tysiace w podatkach i w zamian nic nie ma;-(( Ciekawe czy cos zrobia w koncu z tax relief lub jakas inna ulga na opieke dla dzieci do 12 lat - to tez przeciez kosztuje i to wcale nie malo!!! ;-P Odpowiedz Link Zgłoś