Dodaj do ulubionych

kilka pytań o Irlandię

IP: *.internet.v.pl 22.03.06, 18:55
Mam kilka pytań odnośnie tego pięknego kraju, mianowicie:
-pogoda na srodkowym zachodzie, nie wiem czy opłaca taszczyć się ze sobą
zimową kurtkę, wyjezdżam w kwietniu a wracam w październiku
-ile kosztuje zrobienie pasemek u fryzjera?
-jak działa komunikacja miejska, słyszałam że autobusy do niektórych wiosek
dojeżdżają kilka razy w tygodniu, a miło by było coś pozwiedzać
-w jakim banku najlepiej założyc konto?
-w jakiej sieci najlepiej miec telefon żeby tanio dzwonić do Polski i jaka
kartę kupić żeby móc dzwonić ze stacjonarnego?
-ile średnio zarabia na godzinę kelnerka lub pokojówka?
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: kilka pytań o Irlandię 22.03.06, 19:38
      > -ile kosztuje zrobienie pasemek u fryzjera?

BOMBA! O to nikt jeszcze nie zapytal na tym forum heheheh.

tak na powaznie to nie wiem.

zimowa kurtke - hmmm tutaj zawsze zimno, pada. BIERZ.
      autobusy sa brudne, smierdzace, sredniowygodne, ale jezdza prawie wszedzie.
      niekoniecznie o dogodnych porach, ale tak zeby pojechac i wrocic tego samego
      dnia to bedzie ok.
      konto - mialem w AIB teraz mam w Bank of Ireland. Ludzie jakos milsi. Ale to
      zalezy od placowki.

> -ile średnio zarabia na godzinę kelnerka lub pokojówka? srednio to nie wiem.
      minimum cyba wynosi 7.65 brutto za godzine. znam kelnerke co zarabiala 12 na
      reka plus napiwki. tak wiec rozrzut jest spory.

pozdrawiam.
    • Gość: pawel Re: kilka pytań o Irlandię IP: 86.5.26.* 22.03.06, 23:18
      > -ile kosztuje zrobienie pasemek u fryzjera?

to jest naprawde dobre.
      Ja Ci napisze tak. Żona chodzi do fryzjera Polskiego hihi czyli dziewczyna z
      Polski (fryzjerka)po pracy dorabia sobie strzyżeniam. Pasemka 20 euro.

Co do zarobków to jak masz zamiar przyjechać w kwietniu to ta kwota 7,65 bedzie
      już nieaktualna bo w kwietniu znowu bedzie rewaloryzacja i ta kwota pójdzie
      raczej do góry. Ale niezawiele może 0,15.

Sieć na telefon Skype lub VoipBuster. A tak na poważnie to przywieź z Polski
      tel bez simloka i kup sobie karte startową z Meteora za 20 EUR.

Konto: też polecam Bank Of Ireland.

Pogoda..... kurtka może być ale nie koniecznie zimowa lepsza taka jesienna..

powodzenia
      • roza06 Re: kilka pytań o Irlandię 23.03.06, 00:07
        Zrobienie pasemek u fryzjera to koszt ok 100-150 euro zależy gdzie i jakie
        pasemka
        • Gość: buttermilk Re: kilka pytań o Irlandię IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 23.03.06, 09:53
          Jak ze dzwonic ze stacjonarnego to tylko Telestunt - koszt jak za polaczenie
          lokalne.
    • disperse Re: kilka pytań o Irlandię 23.03.06, 11:36
      Gość portalu: gość napisał(a):

> -pogoda na srodkowym zachodzie, nie wiem czy opłaca taszczyć się ze sobą
      zimową kurtkę, wyjezdżam w kwietniu a wracam w październiku

Nie wiem czy sie oplaca... kurtke zimowa kupisz tu za 20-40e, jak cchesz cos
      lepszego 70-150

> -jak działa komunikacja miejska, słyszałam że autobusy do niektórych wiosek
      > dojeżdżają kilka razy w tygodniu, a miło by było coś pozwiedzać

Komunikacja miejska dziala kiepsko, autobusy czasme przyjada z 1 godzinnym
      opoznieniem lub wcale... Jesli chodzi o zwiedzanie, pewnie bedziesz czesciej
      korzystac z liniowych - te o ile mi bylo dane doswiadczyc, sa w miare punktualne.

> -w jakim banku najlepiej założyc konto?

Bank of Ireland - pzrelew 3 dni, mozliwosc wykonania pzrelewu tego samego dnia
      (25 E oplata), wygladaja na powazna instytucje, dbaja o klientow. Jak dotad nie
      moge nazrekac (czego niestety nie moge poweidziec o AIB)

> -w jakiej sieci najlepiej miec telefon żeby tanio dzwonić do Polski i jaka
      > kartę kupić żeby móc dzwonić ze stacjonarnego?

Dzwonie do Polski niewiele, z komorki chyab 0.60 E za minute polaczenia
      (Meteor). Jesli chodzi o reszte to pojecia nie mam jak wyglada... Poszukaj w
      internecie vodafone.ie i o2.ie . Generlanie vodafone ma najlepsza jakosc uslug i
      zasieg, meteor najgorsza, o2 gdzies w srodku stawki.

> -ile średnio zarabia na godzinę kelnerka lub pokojówka?

Ciezko mowic o srednich zarobkach. Jesli to bedzie Twoja pierwsza praca, mysle
      ze dostaniesz podstawowa pesje. Duzo tu jest uzaleznione od poziomu poslugiwania
      sie jezykiem, doswiadczenia i motywacji do pracy...
      • Gość: gość Re: kilka pytań o Irlandię IP: *.internet.v.pl 23.03.06, 23:20
        dzięki za wszystkie informacje, to moj pierwszy wypad do I. o fryzjera musiałam
        spytać bo nie chce łazić z odrostem na pół głowy (w kontrakcie mam zaznaczone że
        włosy mają wyglądać schludnie)
    • Gość: s Re: kilka pytań o Irlandię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 02:52
      heheh no coz fryzjerzy irlandzcy to rzeczywiscie droga impreza, polscy emigranci
      sa tansi ale trzeba jednak na nich uwazac, bo czasami jakosc uslug jest
      marniutka... kurtki zimowej nie bierz, tylko tak jak napisal ktos wyzej wez
      lzejsza wiosenno-zimowa, albo kup na miejscu. bo ceny ubran w stosunku nawet do
      srednich zarobkow, to wprost bajka :P jesli chodzi o zarobki to w wypadku
      kelnerki i pokojowki raczej nie wiadomo: mozesz zarabiac 7, 10, 12e albo calkiem
      inna kwote, na to sklada sie wiele czynnikow- jak dobry to hotel czy knajpa,
      tzw. service charge, tipsy itd. roznie bywa. z sieci komorkowych polecam
      vodafone, meteor moze tanszy ale w wielu miejscach nie ma zasiegu. a jesli
      chodzi o bank to ja mam konto w ulster i jestem bardzo zadowolona, mila obsluga,
      pelno bakomatow i wyplata wplywa mi o wiele szybciej niz innym pracownikom,
      ktorzy maja konta w innych bankach.
      aaaa a co do transportu i zwiedzania to ja na ogol podrozuje bus eireann albo
      dartem jezeli jade w okolice dublina, i do taj pory docieralam do celu zgodnie z
      zamiarami:) tak ze nie jest tak zle :P pozdrawiam
      • Gość: annie Re: kilka pytań o Irlandię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 06:22
        A jak jest z pogodą w południowo-wschodniej Irlandii?Wszyscy starszą,ze
        szaro,zimno i smutno:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka