Dodaj do ulubionych

Housing Benefit

31.05.06, 02:09
Jest to świadczenie pomagające osobom o niskich dochodach w płaceniu r-ków za mieszkanie. Jeśli osoba uprawniona do Housing Benefit wynajmuje prywatne mieszkanie - pieniądze zasilają jej konto lub wpływają bezpośrednio do landlorda. Wysokość świadczenia jest uzależniona od opłat za mieszkanie, przeciętnych cen w rejonie zamieszkania, wielkości domu, przychodu, oszczędności, innych otrzymywanych zasiłków, wieku i ilości osób w rodzinie. Do ubiegania się o Housing Benefit nie są uprawnione osoby, które mają oszczędności większe niż 16000 funtów, a jeśli oszczędności przekraczają 3000 funtów, kwota świadczenia zostaje zredukowana.

Czy ktoś może coś jeszcze dodać - jak to się ma w praktyce?
Informacja ta jest wyszukana w innych źródłach - niestety nie sprawdzona przeze mnie:))))
Obserwuj wątek
    • edyta-1975 Re: Housing Benefit 09.06.06, 22:13
      nie wieze zeby nikt nie mial o tym zielonego pojecia.ale polak juz taki jest ze
      sam nie zje i drugiemu tez nie da.ale bylo by fajnie jak by ktos udzielil
      dobrych informacji na zadane pytanie juleczki.pozdrawiam
      • marcia113 Re: Housing Benefit 09.06.06, 23:10
        tez z checia dowiem sie jak to jest w praktyce. Ktos moze cos napisac?
        • violus22 Re: Housing Benefit 12.06.06, 11:54
          www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/housing_benefit.asp
          • juleczka2005 Re: Housing Benefit 10.04.07, 10:29
            Posłuchajcie a ile sie czeka na rozpatrzenie wniosku o housing benefit i council
            tax? Ja zlozylam juz m-c temu i jeszcze zadnej odpowiedzi. A gdzies obilo mi sie
            o uszy ze sprawa ta sie toczy do 3 tyg. Czy to prawda?
            • reginan120 Re: Housing Benefit 10.04.07, 19:10
              prawda ze mozna to zrobic znacznie szybciej. lepiej samemu jdnak nie wypelniac
              i wysylac formularza, tylko isc do tzw. lokalnych 'shops', bibliotek itd...
              punktow w rejonie, ktore sie tym zajmuja. super obsluga za darmo, bardzo
              pomagaja, wypelniaja formularz na komputerze i od razu go wysylaja, jestem
              pewna ze jak sie ma wszystkie niezbedne dokumenty, to kwestia kilku dni.
              • juleczka2005 Re: Housing Benefit 10.04.07, 23:05
                Jestem dosyc skrupulatna osoba i uwierz mi ze dolaczylam wszystko co chcieli, tj
                co wyamgaja :) Czyzby o mnie zapomnieli?
                • migotka_bober Re: Housing Benefit 12.04.07, 13:14
                  Dziewczyny mozecie mi wymienic co mam dolaczyc o wniosku?
                  I czy musze informowac landlora?jest tam chyba ze 2 strony dla niego we wniosku
                  czy musi sie podpisywac koniecznie?czy moge go tam tylko wymienic> a moze mozna
                  opuscic ta strone?
                  I jak to zrobic,czy musze ujac we wniosku ze niechce zeby on dostal pieniadze
                  tylko bezposrednio na nasze konto?
                  Niestety nie jest on uczciwy,a gdy sie dowie o ojej ciazy mysle ze da nam
                  wypowiedzenie wiec zupelnie nie chce zeby kasa za mieszkanie wplywala d niego
                  bezposrednio,,

Napiszcie jak to wszystko rozwiazac ,bede wdzieczna za wskazowki:)
                  • mak4701 Re: Housing Benefit 12.04.07, 14:13
                    Ja teraz m-c temu skladalam i dolaczalam do tego wszystko to co napisali na
                    przedostatniej stronie, czyli paszporty, umowe o wynajem, xero kontraktu meza,
                    statement z banku, (kurcze juz nie pamietam).
                    Jesli chodzi o przlewanie pieniedzy - to tez tam jedna z tych ostatnich stron
                    jest ze zaznaczasz gdzie chcesz aby pieniadze wplywaly - jesli na twoje konto -
                    to podajecie swoje.

Mama malutkiej Julci (16.08.2005)
                    A to moje maleństwo które kocham nad życie
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,621,59074017.html
                    • migotka_bober Re: Housing Benefit 12.04.07, 16:28
                      dzieki,a jak ze strona dla wlasciciela domu?musza byc wszystkie dane i podpis/

Pozdr
                      • mak4701 Re: Housing Benefit 12.04.07, 18:24
                        A tego to juz ci nie powiem bo my mamy mieszkanie z councilu i nie byl potrzebny
                        zaden podpis.
                        • anita3333 Re: Housing Benefit 17.05.07, 16:38
                          musi być wypełnione przez własciciela lub agencje....
                          • smonka Re: Housing Benefit 08.06.07, 19:01
                            nie musi, mozna wpisac nazwe agencji ale tez jest miejsce gdzie pytaja czy moga
                            sie kontaktowac z agencja czy landlordem
                            tak na prawde lepiej zeby o tym nie wiedzieli...
                            benefit=problem z finansami a takich tenantow sie lepiej pozbyc:-(
                          • labbi Re: Housing Benefit 04.08.07, 16:33
                            Musicie podac dane lanlorda. I nie obawialabym sie, ze sie dowie. Jesli macie z
                            nim umowe, to wystarczy, ze podacie jego dane z umowy. Oczywiscie, moga
                            potwierdzac, czy faktycznie u niego mieszkacie. Jesli macie legalnie wynajete
                            mieszkanie, landlord nie ma prawa Was z niego wyrzucic przed koncem umowy nawet
                            jesli mu nie placicie. To dlatego wiekszosc nie chce wynajmowac ludziom na
                            zasilkach, bo jak wiadomo z plynnosia finansowa w takich wypadkach moze byc
                            roznie. A wyrzucic na bruk nie mozna. Nawet jesli tak sie stanie, ze stracicie
                            mieszkanie, to proponuje udac sie do Cunsilu i opowiedziec o Waszej sytuacji.
                            Urzednik umowi Was wtedy na spotkanie w sprawie mieszkania, na ktore sie czeka
                            ok 6 tygodni (w Londynie). Powinniscie dostac mieszkanie z Cuncilu w pierwszej
                            kolejnosci, bo tu nikt nie moze mieszkac na ulicy chyba, ze sam chce.
                            • edyta-1975 Re: Housing Benefit 08.08.07, 02:21
                              zapomnialas jeszcze dodac ze takie mieszkanie w szesc tygodni to nie
                              jest mieszkanie docelowe tylko tymczsowe.ale wczesniej musisz dostac
                              status bezdomnego.i jest szereg warunkow do spelnienia.pozdrawiam
                            • julkaa Re: Housing Benefit 06.04.09, 00:28

Zasiłek mieszkaniowy (Housing Benefit) wypłacany jest osobie, której został
                              przyznany lub bezpośrednio wynajmującemu. Cały proces jest poufny, a wynajmujący
                              nie musi wiedzieć o przyznanym zasiłku.
                • labbi Re: Housing Benefit 04.08.07, 16:22
                  Nie zapomnieli, tylko nie chca zaplacic. Jesli nie masz Child Benefit i Tax
                  Child Credit, to nie dostaniesz Housing Benefit, chyba, ze masz Job Seeker
                  Allowens. Nie wiem, jak byla jeszcze rok temu, ale teraz robia wszystko, zeby
                  nie zaplacic zadnych benefitow. Ja na Housing Benefit czekam juz 3 miesiace i
                  pewnie sprawa znajdzie final w sadzie i to niedlugo, bo juz moja cierpliwosc
                  sie skonczyla. Generalnie na rozpatrzenie wszelkich wnioskow jest miesiac
                  czasu. Po tym terminie powinni dac odpowiedz. Jesli ten termin minal, proponuje
                  udac sie do Cuncilu i wyjasnic sprawe na miejscu. Jesli bede cos krecic i
                  sciemniac, to proponuje natychmiast oddac sprawe do sadu. Pozdrawiam :)
                  • mak4701 Re: Housing Benefit 04.08.07, 16:25
                    Mi Pani z councilu powiedziala ze wnioski rozpatruja do 16 lub 18 tyg (juz
                    dobrze nie pamietam). to nie prawda ze maja czas na rozpatrzenie wniosku 1 m-c.
                    Ja czekam juz pelne 5 m-cy -tylko teraz przedluzylo mi sie bo bylam w PL wiec
                    nie moglam doniesc dokumentów. Mtysle ze lada dzien dadza odpowiedz czy tak czy
                    tak.
                    • labbi Re: Housing Benefit 04.08.07, 16:38
                      Oczywiscie, jesli brakuje jakis dokumentow, to sprawe moga przeciagac. Jednak
                      jesli maja pelna dokumentacje, to wszystko wyglada inaczej. A w to, co mowia
                      panie w istytucjach zajmujacych sie wyplatami zasilkow specjalnie bym nie
                      wierzyla, bo mi powiedzieli, ze jestem nielegalnym emigrantem i nie mam prawa
                      rezydowac w UK ,i zadne zasilki mi sie nie naleza. Na co moj prawnik sie
                      rozesmial bardzo glosno.
                      • gosiash Re: Housing Benefit 07.08.07, 00:49
                        Ciekawe, ze masz pieniadze na prawnika a na czynsz Ci nie starcza...
                        Housing Benefit nie nalezy sie kazdemu kto postanowil zamieszkac w
                        UK tylko po to zeby benefity dostac. NIe wiem, moze jestes w trudnej
                        sytuacji, ale podawanie councilu do sadu, bo Ci benefitow nie
                        wyplaca to chyba jednak przesada.
                        • labbi Re: Housing Benefit 07.08.07, 13:31
                          tak sie sklada, ze ten prawnik to przyjaciel rodziny i nic mu nie
                          place. chyba nic tu po mnie na tym forum, jesli mam wysluchwac
                          zlosliwych uwag... chcialam jedynie podzielic sie swoimi
                          doswiadczeniami i pomoc, ale widac nie warto, bo sa tu madrzejsi ode
                          mnie. poza tym wczoraj bylam rowniez w citizens advice bureau i
                          reakcja tamtejszego specjalisty od benefitow na korespondencje,
                          ktora otrzymalam byla dokladnie taka sama, jak mojego prawnika,
                          babka rozesmiala sie... zycze milego dogryzania innym uzytkownikom
                          forum, bo mnie juz dogryzac sie nie uda :) to moja ostatnia wizyta
                          tutaj :)
                        • labbi Re: Housing Benefit 07.08.07, 13:50
                          zapomnialam jeszcze dodac, ze jestem w posiadaniu roznych
                          materialow, m.in. wytycznych dla pracownikow przyznajacych housing
                          benefit, na podstawie ktorych wydaja decyzje, komu sie on nalezy,
                          prcedur, jakie obowiazuja obie strony podczas rozpatrywania,
                          przyznawania i w przypadku odrzucenia aplikacji o benefity itp. moze
                          by sie one komus przydaly, moglyby pomoc, ale coz... lepiej pilnowac
                          swich spraw, a inni nich sobie sami radza. skoro ja je zdobylam, to
                          inni pewnie tez bez problemu moga to zrobic.
                          • gosiash Re: Housing Benefit 09.08.07, 00:59
                            Wg Ciebie oddanie councilu do sadu to dobra porada? Ja nie krytykuje
                            samego starania sie o Housing Benefit, ale oddawanie kogos do sadu
                            bo opoznia sie z informacja, czy nam sie on nalezy czy nie to jednak
                            przejaw bezczelnosci. Nawet obywatelom tego kraju chyba nie
                            przychodza takie pomysly do glowy. A co do 'zdobytych' informacji to
                            kazdy ma do nich dostep, wiec nie przesadzaj z tym 'zdobywaniem'. To
                            nie panstwo komunistyczne, gdzie trzeba informacje 'dobywac'. Dostep
                            do tego typu informacji jest bardzo latwy. I mam wrazenie, ze nie
                            pewnie i polski dopisali do listy jezykow obcych w ktorych te
                            informacje mozna uzyskac.
                            • mak4701 Re: Housing Benefit 10.08.07, 23:48
                              Po 5 m-cach czekania znowu poprosili mnie o stateenty z banku. Czyzby to
                              oznaczalo ze to juz koncowka mojego oczekiwania? Jak bylo u was przed wydaniem
                              decyzji? Czy tez chcieli statementy z banku aktualne?
                • 23-monika2008 Re: Housing Benefit 11.01.08, 17:27
                  czy housing benefit i tax credit naleza sie samotnie wychowujacej
                  matce i jakie dokumenty sa potrzebne do okazania.Jestem od niedawna
                  w anglii.prosze o pomoc z gory dziekuje
                  • a.hysa Re: Housing Benefit 11.01.08, 17:37
                    Housing benefit jest do dofinansowanie do mieszkania i zalezne jest
                    ono od Twoich dochodow, niezaleznie czy jestes samotnie wychowujaca
                    matka czy zwiazku partnerskim.

Tax credits, tak jak housing bebefit zalezne od dochodow w poprzenim
                    roku taksowym,

jak masz wiecej pytan to pytaj

pozdrawiam aga
                    • 23-monika2008 Re: Housing Benefit 11.01.08, 21:08
                      dzieki AGA.mam pytanie wiesz moze cos na temat wyprawki po urodzeniu
                      oprocz 500funtow,bo slyszalam ze dostaje sie jakas wyprawke.
                      • a.hysa Re: Housing Benefit 11.01.08, 21:41
                        nic nie slyszalam, co do tych 500 funtow to tez za regulacje musisz
                        brac benefity, wszystko masz na formie, jezeli ich nie pobierasz to
                        zapomnij o tych 500 funtach, tak bylo w moim przypadku:(
                        • 23-monika2008 Re: Housing Benefit 12.01.08, 09:02
                          DZIEN DOBRY AGUS!!! ja jestem w anglii dopiero od lipca do tej pory
                          pracowalam ale teraz jestem w 5 ciazy o ktorej dowiedzialam sie
                          niedawno i juz nie moge poniewaz to 5 miesiecy a z ojcem dziecka juz
                          nie jestem.jeszcze do swiat pracowalam ale widac juz bylo brzuch i
                          dalej do pracy juz nie poszlam bo nie moge dzwigac.Orientujesz sie
                          moze czy do momentu urodzenia moge sie starac o jakis
                          zasilek,benefit albo pomoc socjalna zebym mogla sie utrzymac
                          malenstwo jak sie urodzi to chcialabym isc do pracy bo macierzynskie
                          mi sie nie nalezy(wlasnie jak to jest tutaj z macierzynskim i
                          wychowawczym?)i dlatgo bede musiala poprosic mame o przyjazd.mozesz
                          mi cos doradzic bo napewo jestes tutaj dluzej i bardziej jestes
                          obeznana w sprawie zasilkow.
                          • a.hysa Re: Housing Benefit 12.01.08, 09:30
                            napisalam Tobie na maila

pozdrawiam aga
                            • 23-monika2008 Re: Housing Benefit 12.01.08, 11:16
                              dzieki..sliczna malenka pokazna dzidzia...jak juz we wtorek bede
                              wiedziala czy dziewczynka czy chlopczyk...na reszte e-maila
                              przeczytaj w skrzynce...pozdrowionka
                            • 23-monika2008 Re: Housing Benefit 14.01.08, 20:58
                              aga wyslalam tobie poczte drugi raz ale nie wiem czy ja dostalas u
                              mnie bylo ze jest wyslane...chyba cos mi sie dzieje z ta
                              poczta...chyba nie doszla bo nie odp....pozdrowionka
                              • a.hysa Re: Housing Benefit 14.01.08, 21:41
                                napisalam Tobie na maila.
      • funnyangel Re: Housing Benefit 12.12.08, 15:03
        Nie wiem, na czym to polega i nie mogę znaleźć przepisów, ale moi znajomi
        pobierali Housing Benefit przez ileś tam miesięcy, a później dostali decyzję o
        konieczności zwrotu wypłaconych im pieniędzy!!! Council poszedł im na rękę i
        płatności rozłożył na raty, niemniej muszą spłacić kilkaset funtów i pojęcia nie
        mają, dlaczego!
        • krecik Re: Housing Benefit 24.12.08, 15:34
          No ale jak to? Council MUSI dać im uzasadnienie takiej decyzji. Z dokładnym
          wyliczeniem, dlaczego uważają, iż wystąpiła nienależna nadpłata.

Znajomii pownnii iść do CABu, albo sami wysmarować pismo do urzędu z żądaniem
          wyłuszczenia powodów takiej decyzji. Chociaż z drugiej strony, powinni coś
          takiego dostać w momencie, gdy cofnieto im przyznana doplate. Jak u nich z
          jezykiem? Moze warto sie udac do jakiegos tlumacza?

Tak czy inaczej, kazdy moze popelnic blad, urzednik to tylko czlowiek. Ja bym
          nie odpuscila, zanim by mi dokladnie nie pokazano na liczbach pierwszych
          dlaczego mi zabieraja cos, co zostalo mi pryznane jako nalezne...

Ag
    • 23-monika2008 Re: Housing Benefit 13.01.08, 18:37
      opdisalam na e-maila..przez pomylke wlaczylam forum teraz a 5min
      temu napisalam do ciebie na poczte... Aga to znaczy ze jak mam mnij
      niz 3000 to zostanie zwrocona cala suma jaka place na miesiac za
      mieszkanie i rachunki??...acha zasilek allowance mozna sie starac
      jak sie przepracowalo kilka miesiecy(nie cale 5m-cy) nie trzeba miec
      wiecej przepracowanych....
    • oliwkafortwilliam tu mozna sobie wyliczyc ile powinlo se dostac 13.01.08, 21:07
      www.szkocja2006.fora.pl/benefity-tax-cedit-child-
      benefit,37/hausing-benefit,300.html strona 5
      • mysza_lbn do mak4701 11.02.09, 17:23
        mozesz mi podac swoja poczte?? Mam do ciebie pare pytan odnosnie
        mieszkania z councilu. Probowalam do ciebie napisac przez wizytowke
        ale sie nie da:/ to moj gazetowy asdres: mysza_lbn@gazeta.pl
        Albo odezwij sie na wluton:) pozdrawiam i czekam na kontakt:)
    • julkaa Re: Housing Benefit 06.04.09, 00:20
      A wie ktoś może jak to jest jeśli o housing benefit stara się tylko na okres
      macierzyńskiego?? Bo ja nie brałam nigdy żadnych benefitów, dochody miałam
      wystarczające na siebie ale teraz jako samotna mama na macierzyńskim nie dam
      rady opłacić czynszu... A jak mam się zacząć starać wcześniej, skoro oni chcą
      dwa ostatnie payslipy a ja nie mogę czekać 2 miesiące dostając mniej jak 500
      funtów macierzynskiego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka