IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.06, 20:34
Czy to bezpieczna i ładna część Dublina? Czy mieszkanie (1 bedroom) za ok
1000- 1200 Euro to dużo w tej części czy to norma?
Obserwuj wątek
    • Gość: isabel & knopiq Re: Dublin18 IP: 81.108.55.* 03.06.06, 00:20
      Dublin 18 (poludniowa czesc miasta) jest 25-40 minut (nie w godzinach
      szczytu!!!) od centrum, wiec na moje oko mieszkanie jest drogie. Sami
      wynajmujemy mieszkanie 20 minut od centrum tyle ze w polocnej czesci miasta (2
      bedrooms, 2 bathrooms, living room, dobrze wyposazona kuchnia, miejsce garazowe,
      nowe strzezone osiedle) i kosztuje 1150 euro miesiecznie (plus rachunki 70 euro).
      Gdybys podala dokladniejszy adres (ulice) moglibysmy Ci napisac cos wiecej o
      okolicy (cenach/bezpieczenstwie/dojezdzie do centrum).

Pozdrawiamy :)

• Gość: majster Re: Dublin18 IP: 83.141.108.* 03.06.06, 01:17
        tohe smierdzi wyjebka to to jest zadupie
      • Gość: aga Re: Dublin18 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.06, 10:44
        Dziekuję bardzo i proszę o jeszcze :-) Ulice to Blackthorn Road, Burton Hall
        Road, Blackthorn Avenue. Okolica zwie sie chyba Sandyford. W tej częsci
        Dublina biuro Microsoft-u.

A jaie opłaty dodatkowe są przy wynajęciu mieszkania i jak je policzyć , np
        prowija pośrdnika, kaucja. Podobno są też problemy aby wynająć mieszkanie z
        Polski? Moja wiedza o cenach bierze sie tylko i wyłącznie z przeglądu ofert w
        internecie .

Pozdrawiam Was :-)
        • Gość: majster Re: Dublin18 IP: 83.141.108.* 03.06.06, 10:56
          to nie wiem kobieto gdzie ty patrzysz spojzalem z ciekawosci za 1200 to sa tam 2
          bedrooms apartments pewnie mozna byz polski wynajac tzn wpacajac pare setek E
          na konto wlasciciela ;)
          • Gość: aga Re: Dublin18 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.06, 11:55
            www.daft.ie/searchrental.daft?s%5Bcc_id%5D=ct1&s%5Ba_id%5D%5B%5D=pc19&s%5Bmnp%5D=&s%5Bmxp%5D=&s%5Bbd_no%5D=1&s%5Bpt_id%5D=&s%5Bmove_in_date%5D=0&s%
            5Blease%5D=&s%5Bfurn%5D=1&search=Search+%BB&more=&tab=1&s%5Bsearch_type%5D=area

znam tylko ten adres do poszukiwań...

Pozdrawiam,
            kobieta ;-)
            • maja92 Re: Dublin18 06.06.06, 15:01
              Dublin 18 to takze Foxrock - nie chce Ci zmartwic, ale jedna z najdrozszych
              dzielnic Dublina;-))

Okolice Sandyford Industrial Park to takze Stillorgan (15 minut pieszo do
              Stillorgan Shopping Centre) Leopardstown powinno byc OK z mieszkaniami i domami
              do wynajecia. W okolicach tez jest Dublin 14 i 16.

Tak na prawde to szukaj cos na trasie LUAS'a - z Stephen Green (centrum miasta)
              do Sandyford LUASem bedzie okolo 20 minut - w centrum powinnas znalezc cos
              tanszego do wynajecia - poludniowy Dublin jest historycznie bardziej "up" wiec
              drozszy...

Pozdrwienia,
    • tzymische Re: Dublin18 06.06.06, 17:44
      Sandyford jest sliczna dzielnica i tyle. Skad by nie spojrzec to do Luasa jest
      blisko. Luasem do centrum sie jedzie okolo 20-30 minut. Do tego masz 15 minut
      do Dundrum gdzie jest jedno z ladniejszych centr handlowych w europie. No i od
      choler "babskich" (z ubraniami, butami itp) sklepow.
      Jednoczesniej latwo sie dostac do i z Sandyford droga szybkiego ruchu N jakas
      tam i blisko do autostrady M-50 (ale i tak zwykle stoi w korku).
      Blizutenko jest do Bray ktory jest naprawde ladnym miastem, a jak dobrze
      wybierzesz apartament to mozesz miec z pieknym widokiem na gory lub/i zatoke...
      ewentulanie na daleko panorame Dublina.
      W odroznieniu od dzielnic polnocnych jest tam bezpiecznie - i za to sie placi
      troszke wiecej... Ale ludzie na poziomie, i bezpieczenstwo jest nie do
      przecenienia.
      • Gość: aga Re: Dublin18 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.06.06, 19:32
        Dziękuję wszystkim. Bardzo mnie pocieszyliście. Nie zależy mi na mieszkaniu w
        centrum, ale w ładnym i bezpiecznym miejscu . W Dublin 18 jest też mój przyszły
        pracodawca. Nie ukrywam, że marzy mi się iść piechotą do pracy.:-).

Fakt, że tam mieszkania cholernie drogie. Zanalazałam kilka rodzynków, jak 10k
        Euro za tydzien. Hehehe. Niezłe,nie?

Zdziwiło mnie, że ktoś napisał, że to zadupie, bo wyglądało jak centrum
        finansowo- biurowe albo coś w tym rodzaju. No i ten Microsoft w pobliżu też ;-)

• tzymische Re: Dublin18 06.06.06, 21:32
          Tam tez sa biura Vodafone i pare innych.
          Microsoft ma kilka budynkow w rejonie Sandyford.

I tak, to jest zadupie :) ale slodkie :) i stosunkowo blisko Dublina:)
          • Gość: aga Re: Dublin18 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.06.06, 21:36
            Słodkie zadupie da się lubić ;-). A są gdzieś w pobliży ścieżki rowerowe?
            Pozdrawiam
            • maja92 Re: Dublin18 07.06.06, 11:19
              ;-))))

Na tym zadupiu mieszka Bono (Dalkey - rzut beretem od Foxrock) i Adam Clyton w
              Rathfarnham, Dublin 16
              Mi tam to sasiedztwo bardzo odpowiada;-)))))

Mieszkam w Rathfarnham kolo Marley Park i pracuje w Sandyford Industrial
              Estate - rano o 7:30 to 12 minut samochodem. Gdy wyjade o 8:00 to juz moze byc
              i 20 mninut, ale o 8:30 to straszne korki;-)))

Mieszkac za blisko Industrial Estate sie nie da, bo tam tylko biurowce. Bardzo
              blisko jest Kilmacud i Stillorgan - moze tam cos poszukaj. Na przeciwko Becon
              Hotel w Sandyford Industrial Estate buduja blok z apartamentami - jest to
              pierwszy i raczej nie wyglada, by go ukonczyli do wakacji - moze pozniej cos
              bedzie do wynajecia...
              Duzo ludzi z Microsoft mieszka w Leopardstown lub Stepaside. Tez cale nowe
              osiedle jest wybudowane z tylu Sandyford - cos do zamieszkania powinnas znalezc.

Sciezki rowerowe sa, ale nie wszedzie jak w Holandii, chociaz wydaje mi sie ze
              wiecej niz w Polsce;-)))

Pozdrowienia,
              • Gość: majster Re: Dublin18 IP: *.unknown.be.uu.net 07.06.06, 13:27
                do fanow Rathfarnham posh foxrok i innyh wazne jest mieszkac blisko pracy
                bezsprzeczne jest ze polodnie to zupelnie inny swiat niz polnoc ktorego polecic
                nie mozna ale nie wmawiajcie mi ze sandyford i ine wynalazki w okolicy
                obwodnicy to jest centrum lub nie jest to zadupie
                na polodnie od Stephens Greens sa te "drogie dzielnice" z cenami z kosmosu im
                dalej tym taniej a rathfarnham to juz prawie koniec swiata ;)
                • maja92 Re: Dublin18 07.06.06, 13:43
                  Nie doczytales dokladnie - nic ci nikt nie wmawia. Napisalam, ze w okolicach
                  Sandyford Industrial Estate mieszkac sie nie da...
                  Wiadomo, ze wszedzie okolice obwodnic i wszelkie industrial park'i to nie
                  miejsca do zamieszkania.

Pozdrowienia,
              • Gość: aga Re: Dublin18 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.06.06, 18:55
                Snap Printing/Sandyford Business Centre - coś Ci mówi? To tam gdzieś mieści
                się biuro . Fajnie, że jest gdzie pojeździć na rowerze.
                Jeśli jednak to dzielnica lekko wyszukana, to penie życie też droższe, czy nie
                koniecznie

Dziękuję jeszcze raz za info! Baaaardzo pomagają :-)
                Pozdrawiam
                • maja92 Re: Dublin18 08.06.06, 11:31
                  Snap Printing jest w tej czesci Sandyford Industrial Estate od strony
                  Kilmacud/Stillorgan - pomiedzy Woodies a ostatnim przystankiem LUAS'a

Zycie w Dublinie kosztuje wszedzie tyle samo, jedynie po poludniowej stronie
                  miasta zaplacisz wiecej za wynajem niz po stronie polnocnej, ale moze sie
                  zdazyc tez cos tanszego.
                  Moze sprawdz tez wynajem w Loughlinstown czy Shankill - autobusy jezdza w miare
                  regularnie i nie jest az tak daleko. Dodatkowym atutem Shankill jest, ze blisko
                  do DART (kolejki miejskiej), ktora w pare minut zawiezie Cie do centrum.

Duzo ludzi tez "dzieli" domy do wynajecia: jak masz 4 bed semi-detached, to
                  czesto mlodzi ludzie wynajmuja taki do za €1500 i dziela sie kosztami: np. po
                  €500 za wieksze pokoje i € 250 za single room's. Na dole w domu jest kuchnia i
                  pokoj dzienny dla wszystkich. Mlodzi Irlandczycy - szczegolnie na studiach lub
                  zaraz po - tez tak robia i nie jest to nic dziwnego.

Pozdrowienia
    • anulka9918 Re: Dublin18 11.06.06, 14:05
      Hej aga, byłam miesiąc temu w Sandyford. Rzeczywiście, ślicznie jest tam, ale
      mieszkania drogie. Podobnie jak u Ciebie, mieści się tam również siedziba
      mojego przyszłego pracodawcy. Jeśli chcesz, możemy poszukać razem mieszkania.
      Kiedy zaczynasz? Mój mail: anulka9918@gazeta.pl. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka