Dodaj do ulubionych

samochod w irlandii

12.08.06, 09:06
powiedzcie mi czy mial ktos przygody z garda jezdzac polskim
samochodem chce przyjechac i zastanawiam sie czy nie przerejestrowac
jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 12:53
      pokickalo cie z tym przerejestrowaniem? taniej ci wyjdzie kupic na miejscu auto
      niz placic haracz importowy. jezdzij zgodnie z przepisami to cie nikt nie
      zatrzyma ani nie zada glupich pytan typu jak dlugo tu nim jezdzisz itd.
      • Gość: majkel Re: samochod w irlandii IP: 87.192.94.* 12.08.06, 13:34
        taniej ci wyjdzie kupic na miejscu auto
        > niz placic haracz importowy.

jak jest twoja wlasnoscia ponad 6 mies przed przyjazdem nie placisz impotrowego
        podatku

jezdzij zgodnie z przepisami to cie nikt nie
        > zatrzyma ani nie zada glupich pytan typu jak dlugo tu nim jezdzisz itd.

akurat te informacje nie do konca sprawdzone ale

jak cie zatrzymaja pierwszy raz to masz luz ale jak bedziesz dalej jezdzil i
        znow cie zatrzymaja to zabieraja samohod na parking i placisz kare nie wiem z
        20% wartosci samohodu jak zaplacisz to masz 3 dni na decyzje przerejestrowujesz
        albo jedziesz z tym samohodem z irlandii
        jesli jestes turysta to mozesz hyba 6 miesiecy jezdzic bez zadnego problemu
        jesli wyrobisz sobie pps to juz turysta nie jestes i zadje sie ze masz 2 tyg na
        zgloszene sie po przyjezdzie do jakiegos urzedu i przerejestrowanie
        • kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 13:42
          > jak jest twoja wlasnoscia ponad 6 mies przed przyjazdem nie placisz impotrowego
          > podatku

nie mialem na mysli podatku importowego tylko haraczu. VRT. vehicle registration
          Tax. zastapili jeden podatek innym. wszystko jedno. jak nie zaplacisz to nie
          zarejestrujesz.
          • Gość: majkel Re: samochod w irlandii IP: 87.192.94.* 12.08.06, 14:52
            Exemptions from paying Vehicle Registration Tax

There are different reliefs and exemptions from VRT. Even if you are not
            required to pay VRT, you must still register your vehicle when you come to
            Ireland (see Rules below). The following groups are exempt from paying VRT:

* Certain disabled drivers
            * Visitors to Ireland who have owned their vehicles abroad for more than 6
            months and who will be resident here temporarily
            * People who have owned their vehicles abroad for more than 6 months and who
            are moving permanently to Ireland
            * People posted to Ireland as part of the diplomatic corps

NOTE: If you are moving to Ireland and are among those exempt from paying VRT
            you cannot sell your vehicle for more than 12 months after the vehicle is
            registered.

If you are required to pay VRT, then you can sell your vehicle here in Ireland
            when you wish, once it has been registered. Further information is available
            from your local VRO.

niniejszy tekst potwierdza ze jesli jestes wlascicielem ponad pol roku przed
            przyjazdem nie placisz
      • gerry10 Re: samochod w irlandii 12.08.06, 15:49
        do tego palanta od pokickania
        dzwonilem do urzedu rejestracyjnego i dowiadywalem sie
        nie mam samochodu pol roku i mimo wszystko zmieszcze sie w kwocie ok 500 euro
        i nie pisz ze nie zatrzyma
        bo garda w moim miasteczku sprawdza kazdy nowo przybyly samochod z polski
        moj kolega wlasnie mial dylemat czy rejestrowac ale ma za duzy silnik
        ubezpieczenie by go zjadlo
        pa idioto
        • kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 16:12
          czemu nazywasz mnie palantem i idiota? czy ja cie obrazilem?
          zmiescisz sie w 500 euro - to dopiero poczatek. dolicz do tego motor tax - jesli
          masz powiedzmy silnik 1.4 to wyjdzie ci niecale 300 euro rocznie. do tego
          jeszcze ubezpieczenie i na dzien dobry NCT. sam przeglad niecale 40 euro ale
          zeby samochod go przeszedl musisz miec wszystko na cacy.

jesli garda sprawdza kazdy samochod w twoim miasteczku to po kiego ch. w ogole
          pytasz? u mnie na wsi nikt nie sprawdza. mieszkam dokladnie dom obok faceta
          ktory pracuje w gardzie. wszyscy na wsi sie znaja, wiekszosc ludzi ociaga sie z
          oplacaniem czy to podatku, czy to ubezpieczenia czy robienia przegladu. nie
          slyszalem zeby ktokolwiek z lokalnych kiedykolwiek zaplacil za to mandat.

nie wiem jak dlugo zamierzasz mieszkac w eire, ale jesli nie za dlugo to wg mnie
          rejestrowac auta sie nie oplaca w ogole. a jesli chcesz zostac na stale to
          zastanow sie czy nie lepiej by miec auto z kolkiem po dobrej stronie.

wiesz jak wku..wiaja swiatla takich madrali jak ty? albo jak czesto nie udaje im
          sie wymierzyc i lamia lusterka?
        • kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 16:18
          znowu jakies grzyby jadles? wstydz sie!
          • gerry10 Re: samochod w irlandii 12.08.06, 17:05
            widze ze nic innego nie robisz tylko caly dzien siedzisz na internecie
            ciekawe jak rozladowujesz napiecie seksualne.niech zgadne masz kamerke i walisz
            konia na czacie .wstydzilbys sie.fe.a swoja droga wiesz ze mieszkasz w takim
            polskim porazu
            wiesz ile trzeba ludzi z kerry zeby wymienic zarowke.najgorsze zadupie w calej
            irlandii.siedz na tym zadupiu i nie wymadrzaj sie.wiem ze pozjadales wszystkie
            rozumy i jestes juz irlandczyk pelna geba.tacy najgorzej mnie wku..aja
            • kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 17:15
              zmien lekarza bo obecny cie oszukuje.
              po co zadajesz idiotyczne pytania na forum skoro wszystko wiesz najlepiej?
              • gerry10 [...] 12.08.06, 17:20
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 17:36
                  lecz sie czlowieku. niezle ci te grzyby w glowie namieszaly.
                • Gość: majkel [...] IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 12.08.06, 19:49
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka