gerry10 12.08.06, 09:06 powiedzcie mi czy mial ktos przygody z garda jezdzac polskim samochodem chce przyjechac i zastanawiam sie czy nie przerejestrowac jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 12:53 pokickalo cie z tym przerejestrowaniem? taniej ci wyjdzie kupic na miejscu auto niz placic haracz importowy. jezdzij zgodnie z przepisami to cie nikt nie zatrzyma ani nie zada glupich pytan typu jak dlugo tu nim jezdzisz itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: samochod w irlandii IP: 87.192.94.* 12.08.06, 13:34 taniej ci wyjdzie kupic na miejscu auto > niz placic haracz importowy. jak jest twoja wlasnoscia ponad 6 mies przed przyjazdem nie placisz impotrowego podatku jezdzij zgodnie z przepisami to cie nikt nie > zatrzyma ani nie zada glupich pytan typu jak dlugo tu nim jezdzisz itd. akurat te informacje nie do konca sprawdzone ale jak cie zatrzymaja pierwszy raz to masz luz ale jak bedziesz dalej jezdzil i znow cie zatrzymaja to zabieraja samohod na parking i placisz kare nie wiem z 20% wartosci samohodu jak zaplacisz to masz 3 dni na decyzje przerejestrowujesz albo jedziesz z tym samohodem z irlandii jesli jestes turysta to mozesz hyba 6 miesiecy jezdzic bez zadnego problemu jesli wyrobisz sobie pps to juz turysta nie jestes i zadje sie ze masz 2 tyg na zgloszene sie po przyjezdzie do jakiegos urzedu i przerejestrowanie Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 13:42 > jak jest twoja wlasnoscia ponad 6 mies przed przyjazdem nie placisz impotrowego > podatku nie mialem na mysli podatku importowego tylko haraczu. VRT. vehicle registration Tax. zastapili jeden podatek innym. wszystko jedno. jak nie zaplacisz to nie zarejestrujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: samochod w irlandii IP: 87.192.94.* 12.08.06, 14:52 Exemptions from paying Vehicle Registration Tax There are different reliefs and exemptions from VRT. Even if you are not required to pay VRT, you must still register your vehicle when you come to Ireland (see Rules below). The following groups are exempt from paying VRT: * Certain disabled drivers * Visitors to Ireland who have owned their vehicles abroad for more than 6 months and who will be resident here temporarily * People who have owned their vehicles abroad for more than 6 months and who are moving permanently to Ireland * People posted to Ireland as part of the diplomatic corps NOTE: If you are moving to Ireland and are among those exempt from paying VRT you cannot sell your vehicle for more than 12 months after the vehicle is registered. If you are required to pay VRT, then you can sell your vehicle here in Ireland when you wish, once it has been registered. Further information is available from your local VRO. niniejszy tekst potwierdza ze jesli jestes wlascicielem ponad pol roku przed przyjazdem nie placisz Odpowiedz Link Zgłoś
gerry10 Re: samochod w irlandii 12.08.06, 15:49 do tego palanta od pokickania dzwonilem do urzedu rejestracyjnego i dowiadywalem sie nie mam samochodu pol roku i mimo wszystko zmieszcze sie w kwocie ok 500 euro i nie pisz ze nie zatrzyma bo garda w moim miasteczku sprawdza kazdy nowo przybyly samochod z polski moj kolega wlasnie mial dylemat czy rejestrowac ale ma za duzy silnik ubezpieczenie by go zjadlo pa idioto Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 16:12 czemu nazywasz mnie palantem i idiota? czy ja cie obrazilem? zmiescisz sie w 500 euro - to dopiero poczatek. dolicz do tego motor tax - jesli masz powiedzmy silnik 1.4 to wyjdzie ci niecale 300 euro rocznie. do tego jeszcze ubezpieczenie i na dzien dobry NCT. sam przeglad niecale 40 euro ale zeby samochod go przeszedl musisz miec wszystko na cacy. jesli garda sprawdza kazdy samochod w twoim miasteczku to po kiego ch. w ogole pytasz? u mnie na wsi nikt nie sprawdza. mieszkam dokladnie dom obok faceta ktory pracuje w gardzie. wszyscy na wsi sie znaja, wiekszosc ludzi ociaga sie z oplacaniem czy to podatku, czy to ubezpieczenia czy robienia przegladu. nie slyszalem zeby ktokolwiek z lokalnych kiedykolwiek zaplacil za to mandat. nie wiem jak dlugo zamierzasz mieszkac w eire, ale jesli nie za dlugo to wg mnie rejestrowac auta sie nie oplaca w ogole. a jesli chcesz zostac na stale to zastanow sie czy nie lepiej by miec auto z kolkiem po dobrej stronie. wiesz jak wku..wiaja swiatla takich madrali jak ty? albo jak czesto nie udaje im sie wymierzyc i lamia lusterka? Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 16:18 znowu jakies grzyby jadles? wstydz sie! Odpowiedz Link Zgłoś
gerry10 Re: samochod w irlandii 12.08.06, 17:05 widze ze nic innego nie robisz tylko caly dzien siedzisz na internecie ciekawe jak rozladowujesz napiecie seksualne.niech zgadne masz kamerke i walisz konia na czacie .wstydzilbys sie.fe.a swoja droga wiesz ze mieszkasz w takim polskim porazu wiesz ile trzeba ludzi z kerry zeby wymienic zarowke.najgorsze zadupie w calej irlandii.siedz na tym zadupiu i nie wymadrzaj sie.wiem ze pozjadales wszystkie rozumy i jestes juz irlandczyk pelna geba.tacy najgorzej mnie wku..aja Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 17:15 zmien lekarza bo obecny cie oszukuje. po co zadajesz idiotyczne pytania na forum skoro wszystko wiesz najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
gerry10 [...] 12.08.06, 17:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kerryman Re: samochod w irlandii 12.08.06, 17:36 lecz sie czlowieku. niezle ci te grzyby w glowie namieszaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel [...] IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 12.08.06, 19:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś