Dodaj do ulubionych

jak tam strasznie niedobrze

IP: 213.78.125.* 28.08.06, 18:24
czytam sobie i czytam artykuly w prasie angielskiej (i nie tylko) na temat
fali emigrantow ze wschodniej Europy do UK. W niektorych artykulach sa
nawety 'wywiady' z Polakami 'czatujacymi' na prace na przyklad na parkingu
DIY store. Nie wiem jaka jest selekcja potencjalnych osob do wywiadow ale
wiekszosc sie wypowiada, ze przyjechali do UK bo w Polsce jest strasznie
niedobrze, nie ma pracy, a w kraju maja rodziny na ktore musza zarobic.

Pytanie do forumowiczow jest nastepujace: jak Ci ludzie utrzymywali rodziny
przed otwarciem rynku pracy w EU. Nie wierze w to ze wszyscy przymierali
glodem i ubierali sie z darow kosciola......... Z czego Ci ludzie zyli przed
Majem 2004?
Obserwuj wątek
    • Gość: Normalny Re: jak tam strasznie niedobrze IP: 167.127.24.* 28.08.06, 18:34
      Nie udawaj że nie wiesz, z pracy na czarno, z głodowych pensji, z emerytur
      babci, byli na utrzymaniu rodziców. I tak to wierzchołek góry lodowej,
      przyjechali zaradniejsi, znający język jeżeli z nimi dogaduje się reporter.

A ty czemu tu jesteś? Tak Ci było dobrze że musiałaś tu przyjechać?
    • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 28.08.06, 18:35
      być może
      pracowali na czarno w trzech miejscach na raz po 1/3 "etatu" przy czym 2 z tych trzech to były prace czasowe (z dodatkowym "bonusem" w postaci ciągłego zastanowiania się "co za miesiąc?")
      + oczywiście zero świadczeń (jak ktoś był "sprytny" to oczywiście wyciągał świadczenia z Urzędu Pracy - za świadczenia rozumiem tu oczywiście tylko ubezpieczenie zdrowotne - zasiłek bierze jakieś 20% bezrobotnych? jakoś tak..)
      bezrobotny w Polsce to czasem osoba bardzo dużo pracująca, w kilku miejscach

mówię za siebie - i mam już dość
      i wyjeżdżam
      i nie zamierzam szybko wracać
    • maecki Re: jak tam strasznie niedobrze 28.08.06, 18:56
      Tez sie temu dziwie, ale narzekanie to ponoc nasza narodowa cecha. Oczywiscie
      przesadzone.
      • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 10:13
        zwykłe narzekanie to za mało, żeby nagle 2 miliony ludzi wyfrunęło z kraju
        nie wiem jak wy, ale ja jeszcze chwilowo w Polsce jestem - w tym momencie się poprawia, możesz nawet dostać 900 zł na rękę za zachrzanianie na stacji benzynowej - ale to jeszcze o wieeeeele za mało, żeby mnie tu zatrzymać
        teraz niech dla odmiany ponarzekają pracodawcy, i dla odmiany niech ponarzeka rząd

- jeśli macie ochotę, to wracajcie - wystarczy kupić bilet.. zapraszamy
        zobaczymy jakie wyżyny życiowego spełnienia tu osiągniecie

• northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 10:19
          na "wasze"
          900zł na miesiąc to trochę ponad 0,9 funta na godzinę
          jakoś tak z pobieżnego rachunku mi wyszło
    • Gość: atropa_belladonna Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 28.08.06, 21:11
      Jakos zylam, ale to byla wegetacja, nie zycie, przy bulbonskich zarobkach ;)
      • mysz2006 Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 08:51
        Normalny napisal:

....> z pracy na czarno, z głodowych pensji,
        >z emerytur babci, byli na utrzymaniu rodziców.

Czterdziestoletni faceci z zona i dwojka dzieci zyli z emerytury babci? albo
        byli na garnuszku u tak samo zle zarabiajacych rodzicow?

A z ta praca na czarno, to dlaczego na czarno a nie legalnie?
        • ghrom Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 09:01
          Nie zyli z emerytury babci, zyli od pierwszego do pierwszego. Rozmawiali ze soba
          tylko o tym, skad pozyczyc pieniadze na naprawe telewizora albo na ksiazki do
          szkoly dla dziecka. W kinie ostatni raz byli 15 lat temu, bo szkoda kasy. Na
          wakacje do babci na wies, 8 rok z rzedu. Na czarno pracowali, bo im pracodawca
          powiedzial, ze jak im sie tak nie podoba to ma na jego miejsce 30 czekajacych w
          kolejce.

I co ma taki czlowiek powiedziec, ze wyjechal, bo przygody mu sie zachcialo, trollu?
          • Gość: Adv Re: jak tam strasznie niedobrze IP: 199.67.203.* 29.08.06, 09:55
            Największym trollem jesteś ty, nawet drugie forum założyli, żeby tylko się
            ciebie pozbyć TROLLU.
            • Gość: ff Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.adsl.legend.co.uk 29.08.06, 11:25
              jeden troll...
          • Gość: Tomek Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.networcs.net / 217.33.74.* 29.08.06, 11:12
            no prosze, jak sie to ghromek uniosl zza swojego zmywaka (czy tez zza polki w
            tesco, nie znam grafika tego chlopca, nie wiem, gdzie dzis pracuje;-)
            • Gość: ff Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.adsl.legend.co.uk 29.08.06, 11:25
              ... dwa trolle...

• poghromca Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 11:33
                trzeci troll ;-)
                • Gość: ff Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.adsl.legend.co.uk 29.08.06, 11:37
                  dobrze ze przypomniales bo zapomnialem o tobie

to mamy juz 3 trolle w jednym temacie
                  • poghromca Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 11:40
                    kolejny, ktory nie rozumie tego, co czyta...
                    eFeFku drogi, 'troll' to bylo o Tobie...
                    chyba pora skonczyc z kolkiem wzajemnej adoracji i chamstwa na tym forum... ff,
                    walesa, ghrom... nadejdzie dla Was kara i srom ;-)
                    • Gość: MI5 Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.08.06, 11:46
                      Ja bym walese oddzielil od ghroma i ff.
                      • Gość: ff Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.adsl.legend.co.uk 29.08.06, 11:55
                        nakarmilem dwoch trolii powyzej

hehehe

MI4 chcesz byc czwartym trollem w tym temacie?
                        zalozyliscie juz sobie forum trollii hehehehe
                        dobry poczatek
                        • Gość: Dexter Re: jak tam strasznie niedobrze IP: 80.48.255.* 30.08.06, 13:42
                          Troll niekarmiony umiera z głodu. Przestańcie więc ich karmić.
                    • Gość: ff Re: jak tam strasznie niedobrze IP: *.adsl.legend.co.uk 29.08.06, 11:58
                      >>>eFeFku drogi

przykro mi ale bez wzajemnosci
                      hahaha
              • Gość: Adv Re: jak tam strasznie niedobrze IP: 199.67.203.* 29.08.06, 16:08
                ff - prawda jest taka, że największym idiotą jesteś ty, i twoje nędzne riposty
                nic nie zmienią.
        • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 09:29
          > A z ta praca na czarno, to dlaczego na czarno a nie legalnie?

serio nie wiesz, czy tylko się zgrywasz?
          • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 09:50
            łups
            przepraszam
            ja mniej więcej pół na pół:
            - na czarno
            - umowa o dzieło (legalna) - bez ubezpieczeń, czasowa (jak sama nazwa wskazuje)
            To były dwa najdłuższe lata w moim życiu ;)
    • Gość: Adv Re: jak tam strasznie niedobrze IP: 199.67.203.* 29.08.06, 09:53
      Żyli od zasiłku do zasiłku i tyle. Do szkoły im było nie po drodze to się teraz
      żalą jak to źle w kraju.
      • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 09:58
        o - mówisz o tych szczęśliwcach, którzy mieli prawo do zasiłku - 10-20% bezrobotnych
        reszta ma prawo tylko do ubezpieczenia zdrowotnego ;) (ważna rzecz, ale zupy z niej nie ugotujesz)
        • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 10:29
          przy okazji - do szkoły miałem chyba całkiem po drodze - bo jestem po wyższych studiach
          (w momencie kiedy kończyłem na ogólne 20% bezrobocie było ponad 50% bezrobocie wśród absolwentów - jeśli kogoś ten fenomen interesuje - mogę wytłumaczyć osobno na czym polega)
      • aniajawo Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 11:28
        mnie nie bylo zle w pl, ale tu jest mi o niebo lepiej. W Warsz robilam cos z
        czego nie bylam zadowolona. Wyciagalam na miesiac ok 2000-2400zl, czyli nie
        bylo zle, ale to i tak malo. Niech by mi sie tak np pralka zepsula w zimie,
        kiedy to trzeba myslec o zakupie cieplej kurtki czy butow...Z czegos trzeba by
        zrezygnowac...
        Tutaj mam stala prace, z ktorej jestem zadowolona i do Polski sie absolutnie
        nie wybieram.
        • mysz2006 Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 13:09
          northe napisal:
          >

> A z ta praca na czarno, to dlaczego na czarno a nie legalnie?

serio nie wiesz, czy tylko się zgrywasz?

norhte napisal:
          >mówisz o tych szczęśliwcach, którzy mieli prawo do zasiłku - 10-20%
          bezrobotnych
          reszta ma prawo tylko do ubezpieczenia zdrowotnego ;) (ważna rzecz, ale zupy z
          niej nie ugotujesz)

ad1. Nie zgrywam sie, nie wiem
          ad2. dlaczego tylko 10-20% ma prawo do zasilku dla bezrobotnych? Jesli nie ma
          pracy i zasobow do zycia - typu dochod partnera lub oszczednosci?
          • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 13:38
            1. Prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu, który w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni był zatrudniony (umowa o pracę - nie dotyczy ) i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy

Okres pobierania zasiłku wynosi:
            1) 6 miesięcy - dla bezrobotnych zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze działania powiatowego urzędu pracy, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku nie przekraczała 125 % przeciętnej stopy bezrobocia w kraju;
            2) 12 miesięcy - dla bezrobotnych:
            a) zamieszkałych w okresie pobierania zasiłku na obszarze działania powiatowego urzędu pracy, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku przekraczała 125 % przeciętnej stopy bezrobocia w kraju, lub
            b) są bezrobotnymi powyżej 50 roku życia oraz posiadających jednocześnie co najmniej 20-letni okres uprawniający do zasiłku;
            3) 18 miesięcy dla bezrobotnych:
            a) zamieszkałych w dniu nabycia prawa do zasiłku oraz w okresie jego pobierania na obszarze działania powiatowego urzędu pracy, jeżeli stopa bezrobocia na tym obszarze w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku przekraczała 2-krotnie przeciętną stopę bezrobocia w kraju, oraz posiadających jednocześnie co najmniej 20-letni okres uprawniający do zasiłku lub
            b) którzy mają na utrzymaniu co najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat, a małżonek bezrobotnego jest także bezrobotny i utracił prawo do zasiłku z powodu upływu okresu jego pobierania po dniu nabycia prawa do zasiłku przez tego bezrobotnego.

Mniej więcej tak to wygląda
            źródło:
            www.apraca.pl/biwu/zasilek.htm
            • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 13:42
              nie dopowiedziałem w nawiasie w pierwszym pkt - z tego co wyczytałem nie dotyczy wszelkich innych legalnych sposobów zarabiania - jeśli w sumie nie dają one tzw "minimalnego wynagrodzenia" za pełny etat

prawdopodobnie też nie dotyczy ludzi, którzy pracując na umowę o dzieło czy zlecenie nie mieli odprowadzanych podatków (na umowie do wyboru) - raz mi się zdrzyło, że pracodawca zapytał, czy chcę żeby było ubezpieczenie - reszta "albo bez, albo weźmiemy kogoś innego"
          • northe Re: jak tam strasznie niedobrze 29.08.06, 14:00
            > ...Jesli nie ma
            > pracy i zasobow do zycia - typu dochod partnera lub oszczednosci?

Polska to nie Szwecja
            Tutaj mało kogo obchodzisz
            Jak zejdziesz z głodu na środku ulicy, to jeszcze pani z Urzędu Pracy powie, że bezrob (skądinąd wiem, że tak właśnie nazywani są bezrobotni nieoficjalnie w środowisku urzędniczym - miałem kiedyś tam znajomego) - a jak bezrob, to dlatego, że praca jest tylko "im"się nie chce - na dowód może ci pokazać, że są ogłoszenia o pracę w UP - skądinąd wiadomo, że:
            1. ogłoszenia te są fikcyjne - firmy, którym udaje się stworzyć miejsce pracy mają obowiązek zgłoszenia tego faktu do UP i wywieszenia ogłoszenia o pracę - co oczywiście nie oznacza, że miejsce to nie jest już "zaklepane"
            2. nawet jeśli pojawiają się ogłoszenia niefikcyjne (podobno się pojawiają czasem) - minimalne wynagrodzenie to na rękę 500-600 zł - rodziny za to nie wyżywisz, choćbyś stanęła na głowie (chyba że mieszkacie pod mostem)
            3. choć jak powiedziałem sytuacja się nieznacznie poprawia - nie jest to jednak zasługa systemu, polityków itd - tylko tej armii ludzi, która opóściła Polskę
            • aniajawo northe 29.08.06, 14:11
              a ty juz wiesz gdzie o Anglii przyjezdzasz i co bedziesz robic? Bo jestes z
              wykszt psychologiem o ile pamietam?
              • northe Re: northe 29.08.06, 14:34
                tak - jestem "psycholem" :)
                prawdopodobnie będę starał się w okolice Berkshire - zależy mi żeby w dłuższej perspektywie Londyn, natomiast na początek trochę mi tam drogo

w pracy psychologa jest ten jeden haczyk, że trzeba znać doskonale język w którym się pracuje - lepiej niż native - wszelkie niuanse językowe, najnowsze powiedzenia gwarowo/niszowe, + przydałoby się umieć rozróżniać np poszczególne akcenty
                a ja na razie poziom FCE? ;)

zastanawiam się i szukam - na razie wystarczy mi jakakolwiek praca, byleby szlifować język - ale jeszcze mam jakieś pewnie 2 miesiące zastanawiania się - czeka mnie w Polsce jeszcze czekanie na paszport ;)
                • mysz2006 Re: jak tam niedobrze 29.08.06, 14:42
                  northe, dzieki za doglebne info
                  • northe Re: jak tam niedobrze 29.08.06, 14:58
                    proszę bardzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka