Dodaj do ulubionych

przelicznik zarobkow :-))

19.09.06, 14:50
w sumie jakby sobie tak poprzeliczac to 1 funt jest rownoznaczny 1 zl chodzi
mi o poziom zycia. np w Pl wynajmujac mieszkanie za 1000zl mamy podobny
standard jak w uk za 1000funtow podobnie z wszystkim( zywnosc, kosmetyki itp)
nie mowie o markowych rzeczach bo one wszedzie kosztuja mniej wiecej podobnie.

osoba zarabiajaca ok 1500zl w Pl zyje na mniej wiecej takim poziomie jak
zarabiajaca 1500 funtow w uk czyli nie przelewa sie) -nie pisze o
wynajmowaniu mieszkania w 10osob o oszczedzaniu na kazdym kroku
Obserwuj wątek
    • aznar33 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 14:56
      > w sumie jakby sobie tak poprzeliczac to 1 funt jest rownoznaczny 1 zl chodzi
      > mi o poziom zycia.

Równie możesz sobie przeliczyć 1f na 50 groszy. Wyniki wyjdą jeszcze
      korzystniejsze, choć równie bez sensu.

> osoba zarabiajaca ok 1500zl w Pl zyje na mniej wiecej takim poziomie jak
      > zarabiajaca 1500 funtow w uk czyli nie przelewa sie)

LOL
    • kerryman Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:02
      nie ma co przeliczac. trzeba przyjechac, popracowac, pomieszkac, wynormalniec.
      po kilku miesiacach zapomnisz o takich bzdurach jak przelicznik zarobkow.
      • Gość: ffds Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 80.50.29.* 25.09.06, 09:15
        wynormalniec w UK??? - jasne, szczegolnie jak sie widzi na kazdym rogu 'ryje'
        polskich inteligentow ktorzy zasuwaja tutaj na zmywakach i tasmach
        produkcyjnych!
    • gonzales.wroclaw Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:05
      mia007 napisała:

> w sumie jakby sobie tak poprzeliczac to 1 funt jest rownoznaczny 1 zl chodzi
      > mi o poziom zycia. np w Pl wynajmujac mieszkanie za 1000zl mamy podobny
      > standard jak w uk za 1000funtow podobnie z wszystkim( zywnosc, kosmetyki itp)
      > nie mowie o markowych rzeczach bo one wszedzie kosztuja mniej wiecej podobnie.
      >
      > osoba zarabiajaca ok 1500zl w Pl zyje na mniej wiecej takim poziomie jak
      > zarabiajaca 1500 funtow w uk czyli nie przelewa sie) -nie pisze o
      > wynajmowaniu mieszkania w 10osob o oszczedzaniu na kazdym kroku

Czyli za 11 pensji w Polsce w wysokości 1500 PLN kupię sobie Mazdę 6 with leather (ukłony w stronę ghromm`a)??

Nie musisz odpowiadać, bo bzdury piszesz. Wejdź sobie na stronę Tesco na przykład i poporównuj te swoje 1:1 oglądając ceny poszczególnych artykułów. No, chyba że w Polsce kupię ketchup heinz`a za 1,38 PLN. Pilsnera 0,66 za 1,5, albo świeżego łososia za 6 PLN za 300g etc. etc. etc. A może gdzież w Polsce są levis`y za 50 PLN z paskiem Wranglera za całe 14,50 PLN? To może chociaż nowe notebooki Sony Vaio za 1000 PLN? A gdzie jest stacja z beznyną po 1 PLN?
      A co do bardziej trwałych dóbr - spróbuj wynająć mieszkanie za 1000 PLN w Polsce, które standardem odpowiadałoby temu za 1000 funtów (oprócz Londynu) w UK.
      • mia007 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:16
        a moze czytaj uwaznie i ze zrozumieniem...zaznaczylam ze nie pisze o markowych
        produktach !i mieszkam tutaj od kilku lat
        • gonzales.wroclaw Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:08
          Przeczytałem uważnie i w zasadzie trudno domyśleć się o co Ci chodzi, naprawdę.
          Jeżeli mieszkasz w UK kilka lat, to sobie przyjedź do Polski, pożyj za 1500 PLN i dopiero potem pisz takie elaboraty, bo najwyraźniej nie masz o tym co w tym momencie piszesz zielonego pojęcia.
    • elfia4 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:05
      chyba sie mylisz nieco. W Wb zrobisz zakupy dla dwóch osób na kilka dni za 10-
      20 funtów. Spróbuj kupić to samo w Pl za 10-20. Nie uda się, zapewniam.
      Podobnie kosmetyki: zel pod prysznic, który w Pl kosztuje 8-9zł, tam kosztuje
      2Ł. Ubrania są znacznie tańsze. Na markowe buty wydasz ok 30Ł, kup w Polsce za
      30zł adidasy np. Chyba w promocji w hipermarkecie i to takie, które koło
      skórzanych butów nawet nie leżały.
      Podobnie jest z mieszkaniem. Wynajmując dom lub mieszkanie w kilka osób płacisz
      średnio 50Ł za tydz, czyli ok 200Ł miesięcznie. Trudno w Polsce wynająć np 3
      pokoje dla ok 4 osób tak, żeby płacić 200zł. Wiem z dowiadczenia, ze koszt
      takiego wynajmu wyniesie ok 300zł za osobę + liczniki.
      Długo jeszcze mogłabym wymieniać (np sprzet rtv jest często tańszy nawet kiedy
      przeliczysz funty na złotówki).
      Zarabiając w WB minimalną płacę stać cię na zaspokojenie potrzeb (mieszkanie,
      jedzenie, ubrania itp bez szaleństw oczywiście), a w Pl to trudne.
      • mia007 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:17
        tobie tez polecam uwazne czytanie nie pisalam o wynajmowaniu w 10 osob i zyciw
        w barlogu czy tzw komunie
        • elfia4 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:34
          ale ja nie twierdzę, ze w te 4 osoby trzeba żyć w komunie (bo o ściskaniu sie w
          10 nawet nie pomyślałam, chociaż wtedy koszty spadłyby do paru funtów na
          tydz;>), przecież tak spokojnie moze żyć jedna rodzina, a mozna za mniejszą
          kwotę wynająć mniejsze mieszkanie w 2 osoby, albo po prostu kupić na kredyt. W
          każdym razie nie musisz zarabiać powyzej średniej krajowej w WB, żeby mieć
          zdolnośc kredytową.
          Chyba masz zły dzień, że sie tak czepiasz wszystkich.
    • korkix78 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:08

No jesli w Polsce litr benzyny kupujesz byle gfdzie za 86-88 groszy, nowiutki
      samochod prosto z fabryki - Klasy A - za 7000-9000 zlotych, 8-10 letnie
      samochody za 200-500 zlotych, nowy laptop na gwarancji za 400-700zl - piwo w
      pubie za 2,30-2,80 zlotych a stale lacze 2MB za 15-20 zlotych - to masz racje.
      • mia007 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:19
        no wiesz...jesli je sie tesco value, mieszka ( wynajmuje) w kilka osob to jest
        faktycznie lepiej niz w Pl ...pisze o normalnym zyciu a nie takie jak pewnie Wy
        tutaj prowadzicie
        • korkix78 A Ty masz grube uda 19.09.06, 15:25

To sie nazywa zupelny brak argumentow.

Rownie dobrze moglbym teraz odpisac " a Ty masz pewnie pryszcze na plecach i
          cellulitis"

Nie prosciej przyznac sie do przedwczesnych i nieslusznych wnioskow ?
          zobacz ile osob w podobnym czasie niezaleznie odpisalo z grubsza to samo..
        • cdlxxvi Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:29
          > no wiesz...jesli je sie tesco value, mieszka ( wynajmuje) w kilka osob to jest
          > faktycznie lepiej niz w Pl ...pisze o normalnym zyciu a nie takie jak pewnie Wy
          > tutaj prowadzicie

Och tak, rację masz świętą. Tankujemy śmieciową benzynę, wysylamy śmieciowe
          SMSy, kupujemy śmieciowy prąd i myjemy się w śmieciowej wodzie. Internet też
          mamy śmieciowy, nie zapominaj. Także pociągiem jeździmy śmieciowym. Nie zapomnij
          też, że kupujemy najbardziej śmieciowe książki i chodzimy do śmieciowych kin.
          Oraz na śmieciowe koncerty. Po śmieciowych chodnikach.

Fajnie bajki opowiadasz. Następną poproszę tę o sierotce Marysi.
        • profes79 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:30
          Widzisz - nie trzeba prowadzic zycia w komunie ani stolowac sie zupkami w
          proszku z Tesco. MIeszkam sam, stoluje sie sam (kuchnia kawalerska ale jest to
          jadalne, zapewniam :P) i zyje za ok 1200£ miesiecznie brt. W POlsce o
          samodzielnym zyciu za 1200 PLN brt pensji naprawde ciezko pomarzyc. I nie
          porownuje tu cen poszczegolnych artykulow - tylko poziom zycia jako takiego.
          Majac 1500£ brt to zylbym tu moze nie jak krol ale jak ksiaze :P
          Sam jednak stosuje podobny przelicznik, gdy Anglikom tlumacze roznice w poziomie
          zycia. Wtedy wlasnie mowie - mowiac jak moge zyc tu za 1200£ a jak zyje sie w
          POlsce za 1200PLN brt. W innych sytuacjach takie przeliczanie jest nie bardzo
          sensowne - jak wspomnial Korkix - tu za pensje minimalna mozna samodzielnie zyc
          (tyle ze nie bardzo sie bedzie odkladac cokolwiek jak sie nie zacisnie troche
          pasa. W Polsce samodzielne zycie za minimalna pensje to nie zycie - to wegetacja.
          • mia007 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:48
            za minimalna pensje tez tutaj wegetujesz...ile ta min pensja wynosi ok
            10000/rok utrzymasz sie za to wynajmiesz np studio oplacisz rachunki,zywnosc
            bilet do pracy itp mieszkajac sam?
            • gonzales.wroclaw Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:06
              mia007 napisała:

> za minimalna pensje tez tutaj wegetujesz...

Ale jakaż to przyjemna wegetacja :).
              • Gość: dffs Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 80.50.29.* 25.09.06, 09:37
                Dobra, ale zalozmy sytuacje ze masz juz rodzine - zone i np. dwojke dzieci
                (dziewczynke i chlopczyka), cale zycie raczej wiekszosc z Nas nie bedzie
                kawalerami/pannami, kiedys nadchodzi ten czas ze trzeba wkoncu zalozyc rodzine.
                Jestescie w takiej szczesliwej sytuacji ze oboje z zona pracujecie. We dwoje z
                zona zarabiacie ok. 2000 funtow/m, gdyz wychodzimy z zalozenia postawionego
                przez autorke watku, ze zarabiacie jedna z najnnizszych krajowych, o over
                timach dla Was dwojga raczej zapominacie bo dzieci wymagaja oczywiscie opieki.
                No i teraz z tych wspolnych 2000f macie oplacic dom, zrobic oplaty (wliczajac w
                to takze rachunki za telefon, TV i internet), kupic benzyne aby dojechac do
                pracy -na zakupy -do znajomych, itd., wykupic ubezpieczenie samochodu/ow, kupic
                porzadna zywnosc wkoncu dzieci zupkami chinskimi nie mozna karmic w
                nieskoczonosc, zakupic srodki higieny, oplacic lekarzy oraz wykupic leki w
                przypadku choroby ktoregos z domownikow, oplacic szkole -przedszkole badz -
                zlobek w zaleznosci od wieku dzieci i wiele innych przyziemnych spraw ktore
                moga wyskoczyc z dnia na dzien jak np. naprawa samochodu, jakies usterki w
                domu.
                I teraz mozna porownac ta rodzine emigrantow z UK, do typowej rodziny w kraju
                ktora ma do dyspozycji miesiecznie np. 3-4tys zl, zona i maz zarabiaja
                powiedzmy po ok 1500-2000zl.
    • Gość: f. Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.server.ntli.net 19.09.06, 15:32
      Chyba nie ma przelicznika uniwersalnego dla wszystkich.
      U nas wyglada to tak, ze w Polsce mielismy ok 280K/rok PLN, tutaj mamy ok
      L100K/rok. Standard zycia podobny lub nieco wyzszy mamy w UK.
      • mia007 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:49
        zreszta nie napisalam ze jest to jakis uniwersalny przelicznik ale mniej wiecej
        tak to wyglada
        • kerryman Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 15:56
          > zreszta nie napisalam ze jest to jakis uniwersalny przelicznik ale mniej wiecej
          >
          > tak to wyglada

wlasnie o to chodzi ze nie da sie uniwersalnie uzyc takiej bzdury, co caly twoj
          watek czyni rownie bzdurnym.

wez pod uwage roznice kosztow utrzymania. porownaj koszty warszawskie do
          londynskich. potem wies polska i wies angielska.
          na koniec zeby zrozumiec o co mi chodzi porownaj je krzyzowo i zobacz ile masz
          mozliwosci.
        • profes79 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:14
          Pytanie zasadnicze - czy Ty bylas/es - jestes w GB? Bo nie wydaje mi sie. Ja
          niestety ( a moze stety) ma przelicznik bardzo dobry. Bo w POlsce mialem ok 1200
          brt i tu tez mam ok 1200 brt i wiez mi zadna miara porownac tego nie mozna (poza
          wskazanym przykladem, ale to duze uproszczenie - nie chce mi sie kazdemu od nowa
          tlumaczyc realiow ekonomicznych naszego kochanego kraju.)
      • Gość: trelemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 15:58
        tu nie chodzi o ilosc pieniedzy tylko o na co mozna te pieniadze przeznaczyc...
        I nie mowie tu o sile nabywczej ale raczej o dostepnych mozliwosciach.
        W PL nie moge sobie poleciec tanim samolotem wszedzie w Europie i na swiecie(na
        to mam akurat firmowe znizkie wiec nie dotyczy to wszystkich). W PL nie bede
        mial 8Mb internetu i skybox'a HD.
        I w koncu... to co tu jest rzecza zwyczajna - ipod, ciuchy z jakas marka, urlop
        w miejscu w stylu Barbados czy kupowanie przez internet( :) ) - w PL jeszcze
        przez lata niestety bedzie powodem do dumy i pokazywania sie. I to nie dlatego,
        ze te rzeczy beda mniej dostepne. To poprostu kwestia mentalnosci i poziomu
        cywilizacyjnego rozwoju Polski.
        To wszystko zostanie nadgonione predzej czy pozniej. Tylko ze ja akurat nie
        chcailem na to czekac do poznej 40tki :)
        • kerryman Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:00
          "skybox'a HD"

HD to rip off :P
          • Gość: trelemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 16:08
            "HD to rip off :P"

i dlatego go nie kupie. Mowielem o mozliwosci kupienia ;)
            ja czekam az moja firma w koncu dociagnie do mnie kabel.
            Aktualnie sciagam wszystko z netu z serialami TV wlacznie :)

pozdrawiam optymistycznie nastawionych do zycia :)
            • kerryman Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:15
              nie kupuj. to bedzie najkrocej zyjacy standard. slyszales o japonskim ultra HD?
              to dopiero bedzie wypas :))
              • Gość: trelemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 16:31
                wiem, wiem... tylko zadaje sobie jedno pytanie. Czy ja zauwaze roznice?

poza tym to wszystko ma sens jesli naprawde zainwestuje sie w sprzet ( od £2000
                w gore). A ja nie mam zamiaru tyle wydawac na TELEWIZOR :) to 10% wplaty na
                minimalna hipoteke i wole to odlozyc :)
                • kerryman Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:41
                  a ja czekam na price crash :)
            • 2paco Re: przelicznik zarobkow :-)) 23.09.06, 05:28
              Gość portalu: trelemorele napisał(a):

> pozdrawiam optymistycznie nastawionych do zycia :)

czyli mnie, czyli mnie!!! :DDDDDDD

tak btw - fajnie się Was ludziska (z paroma wyjątkami) czyta, miło że tacy
              wyluzowani ludzie wyjechali na Wyspy, będzie mi raźniej jak się w lutym
              przeniosę ;)
        • Gość: dffs Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 80.50.29.* 25.09.06, 09:43
          takie male pytanie, a na ch** Ci 8mb lacze??? sklep internetowy prowadzisz w
          domy czy co??? Ja mam w Polsce 1mb i spokojnie mi to wystarcza do przegladania
          stron, sciagania plikow z netu, itd.???
    • Gość: ff Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.adsl.legend.co.uk 19.09.06, 15:52
      porownalas akurat jedyna rzecz ktora w uk jest duzo drozsza niz w pl
      ale pl goni juz cenami mieszkan zachod wiec bez obaw

porownaj za to moze rachunek za prad 10 funtow na miesiac place w polsce
      placilem za to samo 100zl :-) jakos nie ma 1:1
      paliwo: 0.8 do 4.5 jakos nie ma 1:1
      pelen wozek zakupow (zadne tesco ani lidl) 30-40 w polsce? 300-400? i to pewnie
      w biedronce :)

kwota wolna od podatku
      uk: 5000 funtow = 30 000zl - co mozna za to kupic? samochod?
      pl: 500 funtow? = 3 000zl - sredniej jakosci komputer stacjonarny?

• Gość: magda Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 194.205.246.* 19.09.06, 16:03
        tak sie przysluchuje i ...gdzie kupujesz pelen wozek zakupow za 30 funtow? bo
        mnie tyle wychodzi za koszyk? ale pewnie zal co kupujesz
        • Gość: ff Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.adsl.legend.co.uk 19.09.06, 16:14
          mam na mysli podstawowe produkty zywnosciowe ale niech ci bedzie ze wiecej
        • Gość: telemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 16:19
          moze kupuja paczki chipsow ;) zajmuja naprawde sporo miejsca :)
          a tak powaznie to da sie kupic maly wozek za £30 w ASDA kupujac najtansze
          produkty. Za to samo w Waitrose... coz, ale przynajmniej jakos to smakuje :)
          • Gość: magda Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 194.205.246.* 19.09.06, 16:24
            :-)))) no wlasnie 30 f za wozek najtanszego zarcia to moze...:-)
            • Gość: trelemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 16:33
              mysle, ze chodzilo po prostu o normalne zakupy a nie DOSLOWNIE pelen koszyk. A
              takie za £30 mozna zrobic na zjadalnym poziomie w sklepie typu ASDA. Bez
              artykulow typu valuepack
          • korkix78 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 16:26
            Alescie sie czepili :)
            Fakt, 30 to przegial w dol, ale zamiencie w takim razie to na 60, albo niech
            bedzie i 70.
            I zrobcie w Waszych glowach zakupy, nawet w Waitrose (wybierajcie produkty
            b.dobre,ale nie zawsze koniecznie NAJDROZSZE).

Gotowe?

A teraz zrobice zakupy w Geancie albo Realu za te 60-70 zlotych.
            Pozwole sobie na symulacje taka,ze za pol kilo lepszego zoltego sera, 200-
            300gra, lososia i np kawe Nesce Gold 100gram juz poszlo z 50-60zl.
            • Gość: trelemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 16:39
              no akurat za ceny sera to podziekujmy Common Agricultural Policy naszej
              kochanej EU :) Z czegos trzeba utrzymywac te nierentowne krowy ;)
              W PL jak sie kupuje lepszy ser, lososia, porzadne oliwki to czlowiek ma
              wrazenie nabywania dobr luksusowych :) No ja tak przynajmniej mialem z moja
              pensja 1200 PLN ;)
              • Gość: magda Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 194.205.246.* 19.09.06, 16:41
                co wy z tym serem pozadny ser kupuje za ok 3 f kostka to az tak wiele?
                • Gość: trelemorele Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 62.189.241.* 19.09.06, 17:07
                  chedar - bleeeeeee :)
                  zobacz ile kosztuje porzadny brie ablo zwykla Gouda ale nie to cos paczkowane w
                  plasterkach :(
                  • Gość: magda Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 194.205.246.* 19.09.06, 17:16
                    brie nie lubie plesniakow tez nie....wybredna nie jestem a te sery mi smakuja
                  • Gość: magda Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: 194.205.246.* 19.09.06, 17:17
                    i nie w plasterkach
            • gonzales.wroclaw Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 18:19
              korkix78 napisał:

> Pozwole sobie na symulacje taka,ze za pol kilo lepszego zoltego sera, 200-
              > 300gra, lososia i np kawe Nesce Gold 100gram juz poszlo z 50-60zl.
              >
              >

No, niekoniecznie - ser 15, łosoś 12, kawa 12, ale generalnie Polska to bardzo drogi kraj, mało sprzyjający smakoszom i trzeba się cholernie nagimnastykować aby dobrze zjeść (domowym sumptem rzecz jasna, bo to nie sztuka iść do restauracji na gotowe) i nie pójść z torbami.
              My wydajemy z żoną około 1000 PLN miesięcznie na żarcie, ale trochę kombinacji to pochłania.
              • Gość: d dajecie sie jej .... IP: *.nott.cable.ntl.com 19.09.06, 19:02
                dzliscie sie ,ta laska to trol
    • elajna7 Re: przelicznik zarobkow :-)) 19.09.06, 19:44
      tak, a swistak siedzi i zawija w sreberka...
    • Gość: Jaro Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.md.uwcm.ac.uk 20.09.06, 10:41
      Nawet jesli przelicznik jest 1:1 (choc tak naprawde jest ok 1:2-3), to jesli w
      PL mozesz odlozyc z pensji 1000zl to w UK odkladasz £1000. Jesli planujesz
      emeryture w PL, Hiszpanii, czy nawet w UK, pracujac w UK bedziesz mial 5-6 razy
      wiecej. Jesli natomiast nic nie odkladasz, to faktycznie, moze lepiej zostac w
      PL.
      • 2paco Re: przelicznik zarobkow :-)) 23.09.06, 05:41
        jeśli się planuje wrócić kiedyś do polski, i człowiek co miesiąc przeleje na
        konto inwestycyjne w polszy tysiąc funtów, to nawet stosując bardzo prosty
        przelicznik, że rocznie zarobi 10% ma po 20 latach lekką ręką 500-600 tysięcy
        złotych żywej gotówki. teraz weźmy małżeństwo - miesięcznie 2 tysiące funtów,
        przy równie banalnym przemnożeniu to już jest milion złotych. pamiętać należy,
        że w swoim kretyńsko prostym równaniu nie uwzględniłem tego, że człowiek z
        czasem awansuje, zarabia więcej, może więcej odłożyć itp. itd.. że nie wspomnę
        o kapitale w postaci wszelkich ruchomości ;)
        aha, jeszcze jedno - nie mam na myśli sklejania kartonów przez 20 lat ;)
    • Gość: Nie podoba mi sie. Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.server.ntli.net 23.09.06, 14:02
      Czasami mnie smieszy bezgraniczna fascynacja Anglia.Moze bierze sie to z tego ze
      zawsze zagranica kojarzy sie u nas z czyms lepszym , fajniejszym...Wiem ze
      wiekszosc ludzi ma tu szanse na w miare normalne zycie ale...ja jestem tu
      miesiac na wakacjach i juz mam dosyc...brudu na ulicach, smieci,smrodu i
      niektorych "Polakow" na dorobku , ktorzy mysla , ze znalezli "ziemie
      obiecana"-bo przeciez oni zarabiaja kupe kasy w Anglii.Prawda jest taka ,ze
      gdyby nie mieli z polskich pracownikow korzysci to by ich tu nie
      zatrudniali.Polak pracuje lepiej szybciej i kilka razy wydajniej- a czesto
      dostaje o wiele mniej kasy niz za to samo Angol.Przeraza mnie tez wzajemny
      stosunek Polakow do siebie-jesli tak dalej pojdzie to sami sie z niszcza bez
      pomocy innych nacji.Nie wiem skad w ludziach tyle zawisci dla paru
      funciakow.Polacy nie umieja wykorzystac tego ze przeciez sa jedna z
      najliczniejszych grup.Panuje czesto taki poglad , ze skoro mi bylo ciezko na
      poczatku to dlaczego tobie ma byc lepiej....przykre ale prawdziwe.W jednosci
      sila:) Pozdrawiam:)))
      • korkix78 Re: przelicznik zarobkow :-)) 23.09.06, 14:23
        > Prawda jest taka ,ze
        > gdyby nie mieli z polskich pracownikow korzysci to by ich tu nie zatrudniali

Kiedy doszedles do tej sensacji ? :)
      • Gość: ff Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.ipt.aol.com 23.09.06, 14:43
        prosty czlowieczku wracaj pracowac do fabryki
        myslenie zostaw innym
      • Gość: bbb Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.xdsl.murphx.net 23.09.06, 21:11
        na wakacje doa anglii przyjechales?? i jeszce na miesiac???
        nastepnym razem proponuje ciekawsze miejsca,sloneczko,plaze itp
      • Gość: vox Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.server.ntli.net 24.09.06, 23:13
        i nie zapomniji jak wrocisz do Polski , opowiedziec wszytskim, jak tu jestesmy
        wykorzystywani przez zgnilych zachodnich kapitalistów.
    • michust Re: przelicznik zarobkow :-)) 23.09.06, 19:24
      hmm ciekawe to przeliczanie :)
      ja odniosę się do irlandii

irlandia € polska pln
      ]
      - litr benzyny około 1 ] 4
      - buty adidas 60 ] 150
      - mleko 2 litry 1 ] 3
      - spodnie levis 60 ] 180
      - wódka sobieski 0,7 L 22 ] 34
      - banany 1 kg 1 ] 2
      - masło 0,5 kg 1,7 ] 6
      - internet 1 M + tel 45 ] 100
      - wynajem domu 3 sypial 625 ] 1000
      - laptop acer aspire 1500 ] 4500
      - telewizor 21 cali lcd 500 ] 2000
      - rachunek za prąd 2 mies 50 ] 100
      - prowadzenie konta 0 ] 5
      - przegląd tech auta 65 2lata ] 100 rok
      - renault clio 99 3500 ] 12000

Porównanie cen z małego miasta w polsce i małego miasteczka w irlandii
      a do tego na wyspie za luźniejszą pracę 2 razy tyle zarabiam i nie jest to
      minimum a siła nabywcza pieniądza jest tu więkasza

oceńcie sami gdzie jest łatwiej ja zostaję :)

Warsaw bei night gut ??
    • Gość: yyy Re: przelicznik zarobkow :-)) IP: *.netcontrol.pl 25.09.06, 00:13
      i paracetamol na wszystko....suuuper

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka