Dodaj do ulubionych

Chleb - rekomendacje - Chleb

09.10.06, 15:54

Z takich powszechnie dostepnych w GB, jaki chleb wlasciwie uwazacie za
najlepszy, najsmaczniejszy, albo przynajmniej naprawde godny uwagi ?

O gustach sie niby nie dyskutuje, ale jak dla mnie najsensowniejsze sa chyba
waitrosowskie z serii 'Stonebaked'.
Ale nie zdziwie sie jesli sa jakies lepsze.
Wrecz wlasnie pragne sie zdziwic i prosze o uswiadomienie bladzacego po
pieczywowym omacku..


Pozdrawiam chlebojadow,

--
Cmok,

Wasz KorkiX (Zem)
Obserwuj wątek
      • shilla01 za chlebem 09.10.06, 16:51
        tak , dosłownie jada za chlebem :)))
        --
        Zawsze, kiedy masz właśnie coś zrobić, okazuje się, że najpierw musisz zrobić
        coś innego.
    • Gość: Jaro Re: Chleb - rekomendacje - Chleb IP: *.md.uwcm.ac.uk 09.10.06, 16:58
      Ja z reguly jadam tylko pieczywo z maki z pelnego przemialu. W Polsce o takie
      pieczywo bylo bardzo trudno (np. razowiec z przedwojennej piekarni z
      Radzymina), wiec wyemigrowalem z rodzina za chlebem :). Tu nie jest lepiej, bo
      tzw maka wholemeal to jest podroba wholegrain, tzn. do bialej maki dodaje sie
      zarodki i nie jest to swieza maka razowa.

      W kazdym razie w UK znalazlem chleb Rossijski, o ktorym juz kiedys pisalem.
      Organic, naturalny, na zakwasie, bez badziewia. Dostepny w Waitrose,
      Sainsburys, ASDA (Do Tesco nie jezdze na zakupy wlasnie z powodu braku tego
      chleba) i online z Village Bakery (online jest drogo). Poza tym niezle sa
      pelnoziarniste (wholegrain) chlebki pita, najlepsze z M&S.
    • aznar33 Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 09.10.06, 17:08
      Jak już wpadniesz do Nas z tymi dwoma piwami, co toś mi jest winien, to
      poczęstuję Cię Chlebem. Prawdziwym domowym chlebem robionym na zakwasie.
      Zrozumiesz, czym jest magia wyrobu własnego chleba, a Twoje życie już nigdy nie
      będzie takie samo.

      PZDR
      • korkix78 Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 09.10.06, 18:13
        Z piwami chyba lepiej poczekac az uzbiera sie tego jakis 6-pak, zeby jakies
        korzysci skali byly i nie jezdzic w te i z powrotem jak default ryksza na
        Piotkowskiej w Lodzi :P

        Co do chlebow domowej roboty tez przekonywal mnie do tego juz raz kolega, z
        Polski, ale rodzi sie wiele pytan dodatkowych, i mam powazne obawy, skad wziasc:
        - odpowiednia make
        - odpowiednie drozsze (o ile sa rozne typy..?)
        - talent
        - cierpliwosc

        Najgorsze do przeskoczenia sa chyba te 2 ostatnie...

        --
        Cmok,

        Wasz KorkiX (Zem)
        • aznar33 Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 09.10.06, 18:50
          > Z piwami chyba lepiej poczekac az uzbiera sie tego jakis 6-pak

          A nie uzbierał się? Usiądźmy więc, i policzmy spokojnie.
          Wisisz mi dwa piwa, tak? Nie zapominaj o mojej Ukochanej. Nie chcesz chyba, żeby
          siedziała obok i patrzyła, jak się delektuję? Sam chyba też coś tam wypijesz,
          prawda? Wypadałoby, żebyś więc przyszedł z minimum sześcioma puszkami.
          Nie myślisz chyba również, że się nie zrewanżuję? To następny sześciopak, który
          zresztą musi być czymś w rodzaju bufora, bo przecież nie będziemy czekali na
          sucho, aż Twoje się schłodzą w lodówce.

          To już daje liczbę dwunastu sztuk. Na początek.
          Wszystko przy założeniu, że przyjdziesz sam, albo małżonka będzie chciała się
          poświęcić i prowadzić samochód w drodze powrotnej. Jeśli nie będzie skłonna do
          aż tak wielkich poświęceń, to mamy cztery wolne sypialnie na piętrze.

          > mam powazne obawy

          Od dłuższego czasu już noszę się z myślą zapodania jakiejś małej odezwy o
          chlebie na Nasze forum. Pieczenie chleba jest dużo łatwiejsze, niż sądzisz.
          ...może jutro

          PZDR
          • korkix78 Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 09.10.06, 20:37
            > > Z piwami chyba lepiej poczekac az uzbiera sie tego jakis 6-pak
            >
            > A nie uzbierał się? Usiądźmy więc, i policzmy spokojnie.
            > Wisisz mi dwa piwa, tak? Nie zapominaj o mojej Ukochanej. Nie chcesz chyba,
            żeb
            > y
            > siedziała obok i patrzyła, jak się delektuję? Sam chyba też coś tam wypijesz,
            > prawda? Wypadałoby, żebyś więc przyszedł z minimum sześcioma puszkami.
            > Nie myślisz chyba również, że się nie zrewanżuję? To następny sześciopak,
            który
            > zresztą musi być czymś w rodzaju bufora, bo przecież nie będziemy czekali na
            > sucho, aż Twoje się schłodzą w lodówce.
            >
            > To już daje liczbę dwunastu sztuk. Na początek.
            > Wszystko przy założeniu, że przyjdziesz sam, albo małżonka będzie chciała się
            > poświęcić i prowadzić samochód w drodze powrotnej. Jeśli nie będzie skłonna do
            > aż tak wielkich poświęceń, to mamy cztery wolne sypialnie na piętrze.

            W tak przedstawionej sytuacji nie jestem w stanie wytknac ani jednego bledu.
            Przebrnalem i musze sie zgodzic!
            Najlepsze, ze potem w dobrym tonie jest, by wszystko powtorzyc, tyle ze tutaj.
            Wynik Twoich kalkulacji w tym miejscu ulega podwojeniu. A i my jestesmy we
            wladaniu urzadzenia lodowkowego.. trza wiec jeszcze przemnozyc wynik
            dotychczasowy przez 2 lodowki.. ;>

            > Od dłuższego czasu już noszę się z myślą zapodania jakiejś małej odezwy o
            > chlebie na Nasze forum. Pieczenie chleba jest dużo łatwiejsze, niż sądzisz.

            Najbardziej prawidlowa odpowiedz brzmi: nie wiem.

            Ale jedno mi powiedz : musi w tym uczestniczyc to takie ustojstwo chlebujace
            specjalne ? taka duza tostero-frytkownica z wygladu ?

            --
            Cmok,

            Wasz KorkiX (Zem)
            • aznar33 Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 10.10.06, 11:57
              > W tak przedstawionej sytuacji nie jestem w stanie wytknac ani jednego bledu.
              > Przebrnalem i musze sie zgodzic!

              Ba! Rozmawiasz z kimś, kto kiedyś potrafił policzyć całki powierzchniowe.

              Jeśli uprzedziesz mnie wystarczająco wcześnie, to nastawię beczułkę piwa tak,
              żeby było gotowe akurat na Twoją wizytę... tak na wszelki wypadek, gdyby jednak
              się okazało, że obliczenia nie były odpowiednio precyzyjne. Zaoszczędzi nam to
              ewentualnej nocnej wyprawy do sklepu celem uzupełnienia obliczeń. Okolica, gdzie
              mieszkam jest dosyć górzysta i łatwiej zejść w dół, niż się potem wgramolić pod
              górkę. Szczególnie po pijaku.
              ;)

              > A i my jestesmy we
              > wladaniu urzadzenia lodowkowego.. trza wiec jeszcze przemnozyc wynik
              > dotychczasowy przez 2 lodowki.. ;>

              Chcesz zabrać ze sobą swoją lodówkę, czy piszesz o rewizycie? A jakże, a
              jakże... ale to dopiero w następnym tygodniu. Trzeba przecież kiedyś pracować, nie?

              > Ale jedno mi powiedz : musi w tym uczestniczyc to takie ustojstwo chlebujace
              > specjalne ? taka duza tostero-frytkownica z wygladu ?

              Nie, ale owo ustrojstwo jest wskazane
      • czokibiki Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 20.10.06, 15:04
        > Jak już wpadniesz do Nas z tymi dwoma piwami, co toś mi jest winien, to
        > poczęstuję Cię Chlebem. Prawdziwym domowym chlebem robionym na zakwasie.
        > Zrozumiesz, czym jest magia wyrobu własnego chleba, a Twoje życie już nigdy nie
        > będzie takie samo.

        Potwierdzam! Najlepiej sie nauczyc samemu i wtedy nie ma lepszego chleba. Mozna
        piec sobie wloskie i francuskie, polski, niemieckie i jakie sie tylko zamarza
        :-) Nie ma piekniejszego zapachu niz zapach domowego chleba. Ja wlasnie wyjelam
        z piekarnika chleb na zakwasie.
        W UK wszystko do pieczenia chleba jest - najwazniejsze to miec checi i tyle.:_)
    • Gość: eno Re: Chleb - rekomendacje - Chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.06, 20:12
      Baker (Polish Method)
      Job Reference: JB302877
      Description:
      Duties to include baking all types of Polish breads. Applicants must be familiar
      with Polish bread making methods. Basic command of the English language
      required. Part time with a view to full time work in the future.
      Neil Garvey Bakery Ltd.
      The Mall ,
      Tuam,
      Co Galway,

      no to będzie niedługo polski chleb pod powyższym adresem...:)
      • Gość: frytulek Re: Chleb - rekomendacje - Chleb IP: 199.67.203.* 10.10.06, 11:30
        Gość portalu: magda napisał(a):

        > chleb nazywa sie 'Polaine' (cwiartka wielkiego bohenka, krojony)
        > kupilam w 'fresh&wild'
        > nie wiem, moze gdzies jeszcze go sprzedaja,
        > the best!

        Czy chodzi Ci o Poilane? www.poilane.fr/index.php?
        index_module=listings&index_theme=english&index_template=en_nosproduits.htm
        Jezeli tak to faktycznie jest NAJLEPSZY!!!
        Ja kupuje go w Waitrose - sprzedawany jest na cwiartki, polowki lub caly
        bochenek.
        • Gość: magda Poilane! tak! IP: *.proxy.aol.com 10.10.06, 12:31
          > Czy chodzi Ci o Poilane? www.poilane.fr/index.php?
          > index_module=listings&index_theme=english&index_template=en_nosproduits.htm
          > Jezeli tak to faktycznie jest NAJLEPSZY!!!
          > Ja kupuje go w Waitrose - sprzedawany jest na cwiartki, polowki lub caly
          > bochenek."

          dokladnie tak!
          "pain poilane"
          u mnie w waitrose nie ma :(
          ciesze sie ze sie zgadzasz,
          chleb jest rewelacja, klasyka francuskiego chleba a wrecz sztuka..
          mi juz zaden nie smakuje po tym,
          pzdr
    • jaleo Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 09.10.06, 22:57
      Irish brown soda bread, taki, jak moja s.p. matka chrzesna piekla :-) A od
      biedy moze byc sklepowy. Rankin robi dosc dobry.

      Rozne chleby z in-house bakery z Somerfielda, bo akurat mam niedaleko - w ogole
      moim zdaniem Somerfield ma bardzo dobre "wlasne" wyroby, a taki niepozorny by
      sie wydawalo supermarket.

      W sklepie farmerskim niedaleko tez dobry organiczny chleb sprzedaja.


      --
      ------
      Jockeys
    • mankind2000 Re: Chleb - rekomendacje - Chleb 10.10.06, 18:07
      tylko bagietki i tylko w dniu zakupu. Na nastepny dzien sa NIE - JA - DAL - NE!
      Btw. Kiedys wybralem sie do jakiegos anonimowego sklepu prowadzonego przez Turka
      i z braku innego asortymentu kupilem chleb tostowy za 35p. Nawet jako tosty byl
      obrzydliwy...smakowal...jak surowe ciasto blee

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka