26.11.06, 22:46
Ja wyjechalam, polecam:) Jest git, ale swieta spedzam z dala od rodziny...
A Wy?
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawa:) Re: JERSEY IP: *.tcz.vectranet.pl 26.11.06, 23:09
      Czesc!

Kiedys myslalam, aby tam pojechac. W jakim zawodzie pracujesz? Duzo Polakow tam jest? I czy myslisz, ze da sie tam znalezc prace czy juz nie bardzo?:) Z gory dziekuje za odpowiedz...
      • kicior99 Re: JERSEY 26.11.06, 23:44
        Najpierw trzeba pokonac trudnosci - potrzebne jest dodatkowe zezwolenie.
        64.233.161.104/search?q=cache:9SW0bc9r8h0J:www.gov.gg/ccm/cms-service/download/asset/%3Fasset_id%
        3D2879007+jersey+guernsey+immigration+rules&hl=pl&gl=uk&ct=clnk&cd=9
        • vogino55 Re: JERSEY 27.11.06, 00:00
          kicior99 napisał:

> Najpierw trzeba pokonac trudnosci - potrzebne jest dodatkowe zezwolenie.
          > <a
          href="64.233.161.104/search?q=cache:9SW0bc9r8h0J:www.gov.gg/ccm/cms-service/download/asset/%3Fasset_id%"
          target="_blank">64.233.161.104/search?q=cache:9SW0bc9r8h0J:www.gov.gg/ccm/cms-service/download/asset/%3Fasset_id%</a>
          > 3D2879007+jersey+guernsey+immigration+rules&hl=pl&gl=uk&ct=clnk&cd=9
          Ależ Kiciorze 99 co Kicior pisze???? moje dziecię już 2 krotnie pomieszkuje i
          pracuje legalnie w Jersejowie(;))Waść tu bzdurki jakoweś piszesz,,,,nigdy tak
          nie było od 2001 bo o tym moge napisać,,,,,,,,,,słowa sa droższe od złota,,,,,
          • kicior99 Re: JERSEY 27.11.06, 00:48
            ciekawe... Interesowalo mnie Jersey, ale po zasiegnieciu opinii kolku osob,
            ktorzy tam mieszkaja (a pomieszkuja na Wyspie, bo trudno tam np. o prace dla
            kierowcow) i dowiedzialem sie, ze regulacje sa zupelnie inne (dotyczy to
            Guernsey, Jersey i Isle of Man). To tereny do pewnego stopnia autonomiczne,
            mogace wprowadzac wlasne regulacje imigracyjne.
            Moze wikipedia nie jest wiarygodnym zrodlem, ale wszystkie mowia to samo. Oto
            cytat:
            For immigration and nationality purposes the United Kingdom generally treats
            Jersey as though it were part of the UK. However, Jersey is constitutionally
            entitled to restrict immigration by non-Jersey residents and maintains its own
            immigration and border controls. Population is currently controlled by
            restrictions on those without residential status purchasing or renting property
            in the Island. Although Jersey's citizens are full British citizens, an
            endorsement restricting the right of establishment in European Union states
            other than the UK is placed in the Jersey passport of British citizens
            connected solely with the Channel Islands and Isle of Man. Those who have a
            parent or grandparent born in the United Kingdom, or who have lived in the
            United Kingdom for five years, are not subject to this restriction.

Censuses have been undertaken in Jersey since 1821, the most recent being the
            2001 Census (taken 11 March on the island).
            • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 01:00
              Nie dotyczy to Polakow. Polacy maja pozwolenie na prace na Jersey i nie
              potrzebuja zadnych innych "permitow". Mowie tak bo juz przebywam, pracuje i nikt
              z moich obecnych tutaj znajomych nie mial podobnego pozwolenia. Polska podpisala
              pozwolenie na prace na Jersey i gdyby bylo ono potrzebne nie byloby mnie tutaj.
              • kicior99 Re: JERSEY 27.11.06, 03:42
                teraz rozumiem - dziekuje za cierpliwosc. I troche zaluje ze mnie tam nie ma...
                • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 11:36
                  kicior99 napisał:

> teraz rozumiem - dziekuje za cierpliwosc. I troche zaluje ze mnie tam nie ma...

Szkoda szkoda...:)
                  • kicior99 Re: JERSEY 27.11.06, 12:34
                    Kornwalia tez ladna =) Pozdrawiam.
        • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 00:23
          Nic nie potrzeba. Nie mialam zadnego zezwolenia aby sie tu znalezc. Tylko troche
          odwagi i dobrego humoru:) Nawet paszportu nie mialam, na dowod mnie wpuscili. :)))
      • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 00:28
        Polakow tu mnostwo, pracuja w sklepach lub branzy hotelarsko gastronomicznej. Ja
        pracuje wlasnie w sklepie i absolutnie nie narzekam. Lepsza prace mozna dostac
        po 5 latach rezydencji - czasem po 4 juz prymykaja oko. Trzeba znac jezyk poza
        tym. Prace mozna znalezc bez problemu ale kiedy zaczyna sie sezon, mysle ze od
        lutego juz sie zacznie.
        • Gość: kumaty Re: JERSEY IP: *.naenxx2.adsl-dhcp.tele.dk 27.11.06, 09:12
          buhahaha Chic kita z jakiej bajki sie urwalas ;) Jersey to inny swiat tam
          niepotzrebuja ludzi do pracy powiedz lepeij kiedy leki odstawials:)
          • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 11:36
            To ciekawe dlaczego wciaz poszukuja polakow i nawet najchetniej ich
            zatrudniaja.... Poza tym nie byliby mnie tutaj gdyby bylo inaczej. Zeby to
            stwierdzic nie potrzebuje zadnych lekow.
          • Gość: magda Re: JERSEY IP: *.proxy.aol.com 27.11.06, 11:52
            jersey kiedys, kilka lat temu, masowo zatrudnialo polakow do cateringu i hoteli
            jesli dobrze pamietam, bylo duzo ogloszen w 'gazecie' - dodatek praca.
            nikt z tubylcow tych prac nie chcial wykonywac widocznie.
            • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 11:58
              Gość portalu: magda napisał(a):

> jersey kiedys, kilka lat temu, masowo zatrudnialo polakow do cateringu i hoteli
              >
              > jesli dobrze pamietam, bylo duzo ogloszen w 'gazecie' - dodatek praca.
              > nikt z tubylcow tych prac nie chcial wykonywac widocznie.

Dokladnie tak jest. Anglicy sa za leniwi aby pracowac w weekendy, wola sie
              odjadac i wygladac tak jak wygladaja. A niestety prawda jest taka ze kazdy kto
              wyjezdza zaczyna w takiej branzy, po jakims czasie zmienia sie to na lepsze. Nie
              mniej jednak cokolwiek by to bylo i tak finansowo jest lepiej niz w polsce...
              Wystarczy miec troche odwagi aby ruszyc w swiat i przezyc cos fantastycznego i
              przy tym zarobic. Jednak nie kazdy ma odwage dzialac tylko woli krytykowac.
              • kicior99 Re: JERSEY 27.11.06, 12:38
                chickita, gdzie tam poza knajpami i rolnictwem mozna znalezc zatrudnienie? Bp
                o podejrzewam, ze wiekszosc prac na Jersey i Guernsey jest nieosoagalna...
                Jedyne, co mnie pociaga w tych wyspach to mozliwosc podciagniecia francuskiego,
                nie przecze...
                • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 18:33
                  Mozna miec dobra prace ale niestety to wymaga 5 lat rezydencji :( Oni przede
                  wszystkim zwracaja uwage na to jak dlugo przebywasz na wyspie, od tego
                  uzalezniona jest pensja, wysokosc podatku itp. Takze na poczatek najlepsza praca
                  sa /nie/stety brazne przez Ciebie wymienione. Jednak wez pod uwage napiwki ktore
                  sa calkiem sympatyczne, mozliwosc darmowego dozywiania sie:) /posilki gratis/
                  takze odchodza dodatkowe koszty. Za mieszkanie spokojnie odlozy sie z napiwkow.
                  Mysle ze pozytywna perspektywa jak na poczatek.
                  • kicior99 Re: JERSEY 28.11.06, 03:42
                    dzieki za wyczerpujace wyjasnienia. Widze ze to nie dla mnie bo jesli chodzi o
                    gastronomie to lubie jesc =) a o rolnictwo - nie do konca wiem, gdzie krowa ma
                    wymiona =)))
    • chickita Re: JERSEY 27.11.06, 20:08
      A tak w ogole to ja pytalam o swieta a nie...
      • kicior99 Re: JERSEY 28.11.06, 03:41
        w pracy, jak co roku...
        • ania2371 Jersey 28.11.06, 16:44
          czesc chickita ja rowniez pracuje na jersey
          nie zgodze sie ze z napiwkow mozna odlozyc na mieszkanie nie tak latwo uzbierac
          90 funtow
          po drugie praca jest ale nie az tyle ile by sie zdawalo bo jak wiadomo polacy
          juz zaatakowali
          prawda iz nie potrzeba permitow
          ale koszt dojazdu na jersey to 2 x tyle ile do anglii bo zwykle sa to dwa loty
          zarezerwowany nawet wczesniej nie kosztuje mniej niz 80 funtow
          sklepy nie prowadza sprzedazy obciazonej vatem czyli niektore rzeczy sa tansze
          ale jedzenie srodki takie codziennego uzytku sa cholernie drogie
          w dodatku sklepow jest malo i albo ubierasz sie markowo albo nos byle gowno za
          pare funtow
          w anglii macie h&m dla przykladu my mamy axla w ktorym ciuchy sa drogie
          ogolnie zycie codzienne jest drogie
          drozsze niz w anglii
          wynajecie pokoju nie kosztuje 40£ jak w anglii ale 90-120 za singel room
          praca jak sie ma dobra i zarabia sie okolo 350 £ tyg. to mozna odlozyc sporo
          jesli ponizej tego i nie mieszkasz w staff accomodation lepiej znalezc part-time
          bo za duzo nie zostaje z wyplaty
          no i jeszcze te podatki
          my powinnismy placic podwojnie tu i w polsce bo jersey jest autonomia pod
          pewnymi wzgledami
          ci co pracuja na mainland nie musza
          i takie to zycie na jersey
          pozdrawiam
          • chickita Re: Jersey 28.11.06, 19:49
            Ja napisalam prawde jaka mam mozliwosc tu doswiadczac. Ja wynajmuje dom i tak
            sie akurat sklada ze z napiwkow jestem w stanie go oplacic, szczesciara jestem w
            takim razie. Dom poki co jest zamieszkiwany tylko przeze mnie i wlasciciela
            ktory jesli nie pojdzie na noc w tango lub do swojej kobiety to jestem w nim
            sama, ale perspektywy sa ze kiedys komus wynajmie pozostale pokoje. I nie place
            za niego 90 funtow tylko mniej!;)))
            Dojazd roznie, ja przyjechalam samochodem do portu St. Malo i promem co wyszlo
            mnie taniej niz te 2 samoloty.
            Z podatkami masz racje, chociaz ja tego tematu nie poruszalam.
            Jest drogo ale jesli odpowiednio gospodaruje sie pieniedzmi mozna kupic sobie
            jakis fajny ciuszek, ktorych juz pare nazbieralam i nie byly wcale kupione w
            "Funcie" ale mimo wszystko jednak preferuje mode polska niz te bluzko-sukienki i
            getry...
            Praca jest tylko trzeba sie umiec zakrecic, oczywiscie wieksze mozliwosci sa w
            sezonie.
            Jak widac kazdy ma inne spojrzenie na Jersey.

A jak spedzasz Aniu swieta? Jedziesz do Pl?
            • ha-jo Re: Jersey 28.11.06, 20:01

a nie znasz zandnych polakow pracujacych w jersey w instytucjach finansowych,
              organizacjach?
              • chickita Re: Jersey 28.11.06, 20:15
                Znam, pracuja w bankach, ktorych tu pelno. Na kazdym kroku jakis bank.

ha-jo napisał:

>
                > a nie znasz zandnych polakow pracujacych w jersey w instytucjach finansowych,
                > organizacjach?
            • magda2219 Re: Jersey 28.11.06, 23:13
              "Ja wynajmuje dom"
              wynajmujesz dom za mniej niz 90 funtow?? (tygodniowo jak sie domyslam)
              woahhw.......
              • chickita Re: Jersey 28.11.06, 23:52
                Dokladnie tak! Mieszkam w jednym pokoju przeciez ale jest to dom. Korzystam z
                lazienki, kuchni, pralni itp. Mieszkam sama bo jak juz napisalam pozostale
                pokoje pozostaja nie wynajete - jeszcze - czekaja na lokatorow. Ja mam singla
                wiec taniej. A tak ciezko w to uwierzyc???? Dlaczego na forum kazdy jest takim
                pesymista i uwaza ze szystko musi byc szare i nie do osiagniecia????? Popytalam
                osob z pracy i mam. To takie proste... i kolorowe...
                • ania2375 Re: Jersey 16.12.06, 15:40
                  hej chickita
                  no to fajnie ze tak tanio i dobrze mieszkasz
                  tak apropos to nie widze tej wyspy az w takich szarych kolorach
                  ale chcem by ludzie znali prawde zanim tu przyjada
                  bo wyspa juz jest pelna a tak naprawde
                  to nam to na dobre nie wyjdzie jesli bedziemy sie tak oglaszac
                  to sie zjedzie nastepne pare tysiecy
                  a wtedy juz wogole ciezko bedzie i nam znalezc prace
                  wiec pomysl o tym
                  z mieszkaniem nie jest tak latwo bo mozna co prawda znalezc ladne i tanie ale
                  to sie zdarza rzadko
                  ja dostalam oferte od faceta tak jak ty za 80 tyg. w jego domu z dostepem do
                  wszystkiego z neten itd. ale facet ma 40 lat nie ma zony zyje sam i jest troche
                  oblesny tak wiec roznie mozna trafic
                  ja teraz mieszkam w mieszkaniu z loungem kuchnia lazienka wszystko nowoczesnie
                  urzadone za 38 funtow tygodniowo ale jako menadzer hotelu musze byc dostepna
                  24/7
                  a swieta spedzam w pracu unfortunately
                  a ty?
                  a w ktorym sklepie pracujesz jesli mozna wiedziec?
                  dobrze cie tam traktuja?
                  pozdrawiam ania237
                  • Gość: mm Re: Jersey IP: *.proxy.aol.com 16.12.06, 18:39
                    ania2375 napisała:
                    > hej chickita
                    > no to fajnie ze tak tanio i dobrze mieszkasz
                    > tak apropos to nie widze tej wyspy az w takich szarych kolorach
                    > ale chcem by ludzie znali prawde zanim tu przyjada
                    > bo wyspa juz jest pelna a tak naprawde
                    > to nam to na dobre nie wyjdzie jesli bedziemy sie tak oglaszac
                    > to sie zjedzie nastepne pare tysiecy
                    > a wtedy juz wogole ciezko bedzie i nam znalezc prace
                    > wiec pomysl o tym

oj ania ania, powiedz sobie: nie chcem ale muszem sie poprawnie po polskiemu
                    nauczyc mowic...:)
                    • Gość: cygan Re: Jersey IP: *.elisa-laajakaista.fi 16.12.06, 22:14
                      siema, pare slow odnosnie Jersey ode mnie:
                      - wyspa jest sliczna i zycie na niej jest bardzo dobre, spokojnie, bezpiecznie
                      - fakt jest niemilosiernie droga, wydaje sie tam straszne pieniadze
                      - ale i tak jest pieknie

pozdrawiam wszystkich dzersjanczykow :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka