Dodaj do ulubionych

Utrzymanie

14.12.06, 22:05
Mąż planuje wyjechać do pracy na wyspy. Mamy maleńką córeczkę i nie bardzo
wyobrażam sobie aby ominęlo go całe jej wzrastanie, więc wpadliśmy na pomysł
abym pojechała z nim. Mam jednak mnóstwo pytań.
1. Czy będzie on w stanie utrzymać siebie, niepracującą żonę i córeczkę i coś
jeszcze odłożyć?
2.Na jaki zarobek na czysto po opłaceniu mieszkania i życia na średnim
poziomie można liczyć?
3. Gdzie lepiej startowac w Wielkiej Brytanii czy Irlandii?
4. Czyktoś zrobił podobnie, zabrał cała rodzinę i nie żałuje?
Oboje tu w Polscepracujemy. Żyje nam się dosyć dobrze ale planujemy wziąć
duży kredyt na mieszkanie więc kasa potrzebna. Jeśli zdecydowalibyśmy się na
wyjazd cała rodziną to na okres max. 5 lat.
Proszę o info.
Obserwuj wątek
    • aniajk1 Re: Utrzymanie 14.12.06, 22:14
      hanka mysle ze na poczatek nie macie co jechac razem. Jesli Ty zamierzasz byc w
      domu z malutka to niech maz jedzie chociaz na pierwszy miesiac sam. Zdobedzie
      lokum , pewna prace i wtedy dojedziecie. Lub druga sytuacja z ktorej my
      korzystamy: to wyjazd wspolnie ale poczatkowo bez dziecka ale to w przypadku
      kiedy ty rowniez chcesz isc do pracy bo wiadomo ze nie ma sensu siedziec w domu
      kiedy tylko maz w pracy a dziecko w polsce.
      • Gość: burczybrzuch Re: Utrzymanie IP: *.nott.cable.ntl.com 16.12.06, 12:08
        zadalas mnostwo pytan ale nie napisalas gdzie maz ma zamiar pracowac.Jest
        roznica czy zarobi 5,35 czy 15 na godzine tak mi sie wydaje.Pozdro.
    • lekel Re: Utrzymanie 16.12.06, 12:34
      jestem w podobnej sytuacji. do czasu znalezienia przez twojego meza pracy nie
      masz co planowac, a jak juz znajdzie i zacznie zarabiac-wtedy mozesz myslec o
      wyjezdzie i liczyc na co bedzie was stac - wiec pierwsze 2-3 miesiace zostan z
      mala w polsce. nic nie napisalas o zawodzie i rodzaju pracy. z minimalnej
      pensji 1000-1200 (jedna osoba) na miesiac mozna wynajac male mieszkanko
      (kawalerke) ok.500-600 na miesiac + 200-300 na zycie (dla calej rodziny) i
      odrobinke Wam zostanie. Gdyby mial was utrzymywac w polsce, to bedzie taniej,
      bo na mieszkanie tu wyda 200-300 na miesiac i na utrzymanie tez mniej.
      Napisz jakie macie zawody i co chcecie robic.
      • hanka2501 Re: Utrzymanie 16.12.06, 17:32
        Dziękuję za odzew. Mąż jest magazynierem. Nie zna za bardzo języka więc tylko
        praca fizyczna. Może robić wszystko. Jest bardzo pracowity i się pracy nie boi.
        Obecnie w Polsce pracuje w firmie holenderskiej właśnie na stanowisku
        magazyniera. Jest odpowiedzialny za eksport. Ja natomist jestem magistrem
        ekonomii ale wiem, że tam nic po tytułach. Obecnie pracuje w banku. Znam trochę
        angielski. Tzn. teraz dużo zapomniałam właśnie przez nie używanie go. Myślę
        jednak, że trochę bycia w Anglii i przypomniałabym sobie. Ja jednak na razie
        nie mogłabym pracować ze względu na dziecko. Myślałam jednak o dorabianiu sobie
        na sprzedaży na Allegro. Znam osobę która zwiedza angielskie lumpeksy wyłapuje
        lepsze egzemplarze i handluje. Wiem, że to mało ambitne zajęcie ale zawsze coś.
        No i dodatkowo tu w Polsce mogłabym przejsc na wychowawczy i zyskać dodatkowo
        450 zł przez 2 lata.
        • duende1 Re: Utrzymanie 16.12.06, 17:48
          minimalna pensja to nie jest £1000-1200 tylko jakies £840 brutto chyba.
          poza tym nie wiem jak £300 moze wystarczyc na zycie dla 3 osob. przeciez poza
          oplaceniem czynszu sa jeszcze rachunki - council tax, woda, prad, telefon,
          transport. a gdzie jedzenie dla 3 osob, leki, ubrania itp?

ja niby wiem, ze ludzie z takich pensji utrzymuja wspolmazonkow albo dzieci,
          ale jak to robia i jakim kosztem, nie mam pojecia.

uwazam, ze to troche ryzykowne zebyscie wszyscy jechali od razu. chyba lepiej,
          zeby pojechal twoj maz, znalazl prace i mieszkanie, zobaczycie ile zarabia i
          jakie sa koszta.
        • spacecoyote Re: Utrzymanie 16.12.06, 17:53
          To moze lepiej Ty idz do pracy, skoro znasz jezyk, a maz niech siedzi w domu i
          sie uczy ang?

Z tym Allegro to nie wiem, czy sie da zarobic, bo przesylki do Polski drogie.
          • Gość: jj Re: Utrzymanie IP: *.nott.cable.ntl.com 16.12.06, 18:41
            wszystko sie zgadza co tu pisza-ja dodam tylko,ze bedac na wyspach z kredytem
            zaciagnietym w polsce bedzie ciezko-US....
        • Gość: mxx Re: Utrzymanie IP: *.proxy.aol.com 16.12.06, 19:01
          Moja rada: zejdz na ziemie. czy ty czasem nie jestes ofiara dziwnej propagandy
          w polsce o raju w uk? [dla nieznajacych jezyk rowniez?]

pensja osoby z kiepskim angileskim jest raczej...kiepska [o tym w polsce nie
          mowia??]. oczekiwac ze z tego po utrzymaniu rodziny i wszystkich oplatach
          odlozysz £££ jest niedorzeczne.

no chyba ze bedziecie mieszkac w wynajmowanym pokoju, i oszczedzac na
          wszystkim. przez piec lat, to jednak niezly koszmar

people get real...
          • Gość: profes79 Re: Utrzymanie IP: *.cable.ubr01.perr.blueyonder.co.uk 16.12.06, 21:16
            Jeszcze z dzieckiem? na poczatek nie sadze ze dostanie wiecej niz 5.35 brutto
            na godzine czyli stawke minimalna
            Moze troche wiecej jesli bedzie dodatek zmianowy. Nie ma co sie szarpac. Z
            postem powyzej zgadzam sie w 100% Z 5.35 to samemu nie bedzie lekko odkladac a
            co dopiero rodzine utrzymac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka