Dodaj do ulubionych

Start Nowej Firmy w Angli

19.12.06, 13:51
Gdzie sie udac, aby sie dowiedziec na temat dotacji na start nowej firmy ?
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: Start Nowej Firmy w Angli 19.12.06, 20:11
      Sprobuj np. w Business Link :)
      • werrka Re: Start Nowej Firmy w Angli 20.12.06, 22:44
        wreszcie ciekawy wątek:), niestety jeszcze się przez to nie przegryzłam, ale bedę pewnie za miesiąc lub dwa, wowczas się podzielę, chyba, że wcześniej cos ci wyjaśni jakiś biznesowy orzeł:)
        • marudka1980 Re: Start Nowej Firmy w Angli 26.12.06, 19:23
          my bysmy chcieli zaloyc firme do uslug hydraulicznych-czy jest sens?jestesmy
          jesdzce w Polsce i niewiemy od czego zaczac:(
          • werrka Re: Start Nowej Firmy w Angli 26.12.06, 23:34
            Jednoosobowa firma - zaznaczam,że nie interesowały mnie wszelkie dodatkowe obostrzenia dla usług budowalnych i transportowych:
            1) przez 3 miesiące mozliwa działalonośc bez rejestracji, w moim przypadku nie będąc vatowcem, ksiegowość prosta;
            2) ubezpieczenie - składka obowiązująca w grupie czwartej (Class 4), obowiązuje samozatrudnionych, których roczny dochód netto przekracza kwotę 4.745 funtów. Osoby te, oprócz 2,05 funta tygodniowo, zobowiązani są zapłacić składkę w wysokości 8% dochodu przekraczającego kwotę 4.745 funtów, ale naliczaną tylko do granicy dochodu w wysokości 31.720 funtów. Opłacane to jest kwartalnie. Dochód powyżej 31.720 obciążony jest dodatkowym 1% na składkę na ubezpieczenie społeczne.

3) odliczenia: czynsz za mieszkanie - moja firma będzie w mieszkaniu, podróże służbowe, telefon, internet, zakupy materiałowe itp.;Odliczenie np. samochodu - przyjmuje się ze użytkowanie biznesowe to 60-90% całkowitych kosztów w zależności od prowadzonej działalnosci i jeśli posiada się tylko jeden samochód. Jeśli auta są dwa wtedy jeden przyjmuje się na użytek prywatny, a drugi na biznesowy. Rachunki moga byc imienne ale nie muszą np. przy odliczeniach paliwa wystarczy zwykly paragon ze stacji benzynowej.
            Podobnie ma się sprawa z wszelkimi innymi poniesionymi kosztami (telefony, internet,itp.)
            4) zasady opodatkowania na zasadach ogólnych;
            5) po przekroczeniu 61000 funtów automatyczny przeskok w vat, ja musiałabym zaorać się na śmierć by mi to groziło:)))
            6) zgłoszenie rejestracyjne w skarbówce
            7) możliwośc dofinansowania z grantów europejskich;
            8) konto bankowe - można korzystać ze swojego prywatnego rachunku lub założyć osobne konto firmowe;
            9) osoba samozatrudniona musi złożyć w urzędzie podatkowym Tax Return i zapłacić należny podatek. Można opłacić część podatku za przyszły rok zaliczkowo. Na rozliczenie dochodu za mijający rok podatkowy ma się prawie dziewięć miesięcy. Np. za rok podatkowy kwiecień 2005- kwiecien 2006 ostateczny termin rozliczenia samozatrudniających się to 31 styczeń 2007 roku.
            10) jesli chcemy by skarbowka sama nas rozliczyła to zeznanie np. za kwiecien 2005 -kwiecien 2006 trzeba dostarczyc przed 30 września 2006;
            11) dokumetacja np. rachunki wystawiane - mozna wypisac nawet odręcznie na kawałku kartki, widnieć na nim nazwisko wystawiajacego, nazwisko uslugobiorcy-kupującego, data, kwota i krotki opis zdarzenia gospodarczego np. malowanie ściań:)));
            Są gotowe ksiażki i formy invoicowe do kupienia w sklepach papierniczych, ale sluza one glownie wygodzie i estetyce i nie sa podyktowane wymogami prawnymi.

Jeśli firma ma hulać niezwykle dobrze to radzę spółkę partnership z jakims wspólnikiem, a potem LTD, zdecydowanie większe korzyści finansowe niz przy działaniu na samozatrudnieniu.

To tak bardzo z grubsza:)

• emisiek Re: Start Nowej Firmy w Angli 31.12.06, 14:57
              Fantastyczna odpowiedź!

Także planuję - z tym że przeniesienie firmy do UK, swoja obecną działalnośc
              mogę nadal kontynuowac na terenie Polski ale nową (sprzedaż oprogramowania przez
              Internet) chciałbym już rozpocząć w Londynie.

Czy wystarczy do tego samozatrudnienie w UK czy lepiej LTD?

Obrót nie będzie duży, raczej poniżej 30 tys funtów rocznie.

Jak wygląda sprawa księgowości? Czy ceny za te usługi sa do przyjęcia?

Gdzie można zadzwonić, żeby sie dowiedziec o stawki podatkowe itp?

Mam zamiar miec firmę w UK ale działalność głównie prowadzić z Polski.

Z góry dzięki za odpowiedź!

• werrka Re: Start Nowej Firmy w Angli 01.01.07, 20:32
                He he a to wyzsza kombinacja u ciebie:))), wygląda, że samozatrudnienie u ciebie odpada, ono wymaga fizycznej obecności w UK i oosbistej pracy. A ty zamierzasz być tu i tu, jakos nie bardzo to widzę. Wygląda, że dla ciebie spółka,a to już idzie poprzez rejestracje sądowe, o ile mnie pamięć nie myli to minimalny kapitał spółki to 1000 funtów.
                Wszelkie informacje IR:)
                • emisiek Re: Start Nowej Firmy w Angli 02.01.07, 16:08
                  Wiesz, mało tego że chcę się tam wynieść z firmą, to jeszcze chcę stale mieszkać
                  tu... :)

Założenie LTD trwa kilka godzin i o ile mi wiadomo nie wymaga 1000 funtów,
                  sprawdzę i dam znać jeśli Cie to interesuje :)

Jedyny problem jaki widzę to rozliczenia osobiste, w Polsce te przepisy wciąż
                  się zmieniają a nawet nie znam obecnych. :) Nie mam pojęcia kiedy dochód LTD
                  staje sie moim osobistym - chyba tylko poprzez wynagrodzenie, prawda?
                  • werrka Re: Start Nowej Firmy w Angli 03.01.07, 13:31
                    spolka LTD faktycznie jest do założenia w godzinę, myślałam o innej:)))
                    Osobiste wynagrodzenie to wypłacaj sobie maleńkie np. 1000/m-c, resztę wypłacaj sobie w dewidentach to jest bajecznie korzystne ze względów finansowych.
                    • emisiek Re: Start Nowej Firmy w Angli 03.01.07, 23:59
                      No właśnie, tak podejrzewałem, że można lekki przychód z wypłaty plus cos
                      jeszcze - a czy możesz opowiedzieć o dywidendach coś więcej? Co to wo góle jest?
                      Dlaczego są tak atrakcyjna? Niezmiernie intrygujace :)))

Zresztą jest chyba tak, że można po prostu pomnażać kapitał spółki, a wiele
                      środków trwałych typu komputer etc mozna po prostu tam wrzucac w koszty.

Ja nie tylko chcę ale i musze tak sprzedawać - z jakiegoś znanego kraju
                      zachodniego, od firmy z Polski niewielu kupi... :) I nie mam wyjścia, ale lubię
                      wyzwania i przecieranie szlaków...

Z góry Ci dziękuję!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka