Dodaj do ulubionych

£8.00 + shift allowance

IP: 84.38.160.* 02.02.07, 15:09
Mam pytanie ile wynosi Shift allowance i co to jest
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: £8.00 + shift allowance 02.02.07, 16:13
      Jest to dodatek za prace zmianowa. W kazdej firmie podejrzewam liczony inaczej.
      U mnie to 16.5% za popoludniowa i lamana zmiane (14-22.30 i 18-2.30) i 20% za
      nocna.
      • Gość: X-M shift allowance IP: *.gliwice.msk.pl 04.02.07, 04:31
        Sa firmy co daja 33-40% za prace w systemie 12h zmianowym.
        Soboty, niedziele, swieta to normalne dni pracy jesli przypadaja na dana zmiane.
      • korkix78 Re: £8.00 + shift allowance 04.02.07, 13:18
        > Jest to dodatek za prace zmianowa. W kazdej firmie podejrzewam liczony inaczej.

Zupelnie inaczej.

Dla innego przykladu, by miec pelniejszy obraz, u nas np wachlarz allowance'ow
        zaczyna sie od no po prostu 0% (dla zwyklej pracy Mon through Fri te same
        godziny) poprzez 5%, 15%, 25%, 35% do 45% ktore o ile wiem jest najwyzszym
        mozliwym allowancem (4 x 12 godz, 4 off, nocki). W teorii uzaleznione jest to od
        szkodliwosci tego typu trybu zycia pracy dla zdrowia.
        Moim skromnym zdaniem czasami nieco sie to rozmija z rzeczywistym stopniem
        upierdliwosci co po niektorych zmian; ostatnio np doczytalem w naszej firmowej
        mikro e-biblii, ze zmiana 2x 12 godzin w dzien, 2 x 12 godzin w nocy po czym 4
        dni wolnego, to 35%, natomiast 4 nocki 12-godzinne z rzedu juz wiaza sie z 45%.

Podczas gdy jestem sobie w stanie calkiem realnie wyobrazic w pewnych sytuacjach
        siebie zapieprzajacego na same nocki w srednim terminie, to mam wrazenie,ze przy
        tej pierwszej opisanej zmianie totalnie bym rychlo zwariowal i stracil poczucie
        orientacji czasoprzestrzennej, zatracajac roznice miedzy noca, dniem, doba, i
        nie zdziwilbym sie gdybym juz sam pogubil sie i nie wiedzial w ktora strone
        ziemia jest kulista, czy istnieje grawitacja ujemna, lewa strone nazywal prawa
        strona tych z podwojnie skreconego prawostronnie naprzeciwka a na koniec
        wyszedlbym z siebie, i schowal sie za cieniem mojego przyszlego prognozowanego
        ruchu.
        No ale taka jest magiczna tabelka w zalaczniku do kontraktow.

Dodam, ze w przypadku firmy w ktorej pracuje ewentualne nadgodziny, holiday'e,
        nadminuty czy no wszystko co ma zwiazek z jakas ponadnorma, liczone jest od
        stawki bazowej, a nie od tej powiekszonej o dodatek za zmiane.
        Nie mam pewnosci, czy jest to norma.

Nie pisze tego oczywiscie po to, zeby prezentowac nie wiem po co polityke mojej
        firmy, lecz zeby ktos, jak np oryginalny pytajacy nie wiedzacy o co chodzi z
        allowance'm, mial podstawowe pojecie o tym i taki generalny szkic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka